Inför Allsvenskan omgång 20 Foto: Ambitious Creative Co. - Rick Barrett | Unsplash

Allsvenskan: Inför omgång 20

Vi går in i omgång 20 av årets Allsvenska och två tredjedelar är snart avverkade.

Det bjuds bland annat på ett hett Stockholmsderby, ett ångestmöte (det är många såna i år) och en fin måndagsmatch.

Veckans omgång i Allsvenskan

Lördag 27/8
15:00 Häcken – Värnamo
17:30 Degerfors – Sundsvall

Söndag 28/8
15:00 AIK – Hammarby
15:00 Göteborg – Sirius
15:00 Varberg – Norrköping
17:30 Helsingborg – Mjällby
17:30 Malmö – Kalmar

Måndag 29/8
19:10 Djurgården – Elfsborg

Omgångens utvalda matcher

Degerfors – Sundsvall

Sent på lördagseftermiddagen tar Degerfors emot GIF Sundsvall. Bottenmötena har haglat tätt och nu kommer returen på den här sexpoängaren. När lagen möttes i Sundsvall lyckades Degerfors komma ikapp ett 2-0-underläge och till och med vinna med 2-3. Detta skedde i maj, och ser man tillbaka på det så var väl Sundsvalls säsong över redan där.

Man står på 10 poäng efter 19 matcher och har sex raka förluster, varav två av dessa kommer från bottenkonkurrenten Helsingborg. Såna matcher får man inte förlora. Tack vare de sex poängen har nu Helsingborg klättrat upp till kvalplatsen.

Degerfors mötte senast Hammarby, och det blev till slut en kross med 5-1. Men när det stod 2-1 efter 42 var det lite osäkert. Siffrorna rann iväg till slut med Degerfors hade några farliga kontringar. Trots att lagen ligger väldigt nära varandra i tabellen så är Degerfors stor oddsfavorit. Laget lyckas göra mål trots förluster och en del saker stämmer, så de kan mycket väl styra lördagens match. Gissningsvis har Degerfors lite mer hopp och tro än bottenkollegorna från norr.


AIK – Hammarby

AIK har precis gjort ett tränarbyte. Ut går Grzelak och in kommer AIK-ikonen Goitom. Det började med succé för Gnagets nye tränare mot ett vacklande Norrköping, men nu blir det ett helt annat motstånd.
Senast lagen möttes blev det 3-3 i en flängig match och det svartgula laget är långt ifrån de ikoniska 1-0-resultaten som dominerat 10-talet.

Det tycker nog Bajen bara är kul, hittills har laget från Södermalm gjort 40 mål framåt, vilket är lika många som Djurgården och fyra färre än Häcken som gjort flest.

John Guidetti spelade inte mot Norrköping och det är oklart om han är skadad eller bara trött. Det är även lite problem med skador i försvaret med Alex Milosevic och Collins Sichenje borta.

Bajen kommer senast från en 5-1-kross hemma mot Degerfors. Den individuella talangen är till stor del det som ligger bakom Hammarbys framgång i år. Mycket spets och många alternativ har gjort att Bajen sätter press på motståndaren tills den offensiva kvalitén och spetsen avgör matcher. Mot Degerfors åkte de dock på en del farliga kontringar (inklusive baklängesmålet) så här får de se upp mot exempelvis Stefanelli.


Djurgården – Elfsborg

Vi avslutar omgången med en rolig (?) måndagsmatch. Djurgården tar emot Elfsborg på returen som var rätt stökig sist. Matchen må ha slutat 0-0, men det blev hela sju kort utdelade sist. Vågar man hoppas på lite grinighet här med?

Djurgården kommer senast från en 3-2-förlust mot APOEL i europaspelet, men det gjorde inte så mycket då Djurgården hade 3-0 från första mötet. I ligan blev det ett snöpligt kryss borta mot Varberg. Men det kunde varit mycket värre. Varberg hade faktiskt 2-0 upp på DIF som fick jaga. Varbergs målvakt och försvar gjorde det bra och de hade dessutom en gubbe mindre på plan drygt halva matchen. Kvitteringen kom i 93:e minuten från Radetinac.

Det gula laget från Borås kryssar sig fram den här säsongen. Man kommer med fyra raka kryss mot Värnamo, Norrköping, Mjällby, Häcken. Totalt sett har Elfsborg kammat ihop nio kryss den här säsongen, vilket är mest i ligan. Det är svag form på Elfsborg som bara har en seger på tio senaste matcherna (sju kryss). Sett till säsongen så har de faktiskt bara fem segrar, två mer än bottenlagen som alla har tre. För dåligt för ett lag av Elfsborgs dignitet.

Skrivet av Henrik


Tabellen