Inför Allsvenskan 2021

Det är äntligen dags för Allsvensk premiär efter ett långt vinteruppehåll. Förra säsongen blev speciell då den spelades under komprimerat schema samtidigt som ingen publik var tillåten. Inledningen av Allsvenskan 2021 kommer återigen att spelas utan någon publik och det återstår att se om det blir ändrat ju längre in i säsongen vi går.


Den 10 april inleds Allsvenskan med ett toppmöte mellan regerande mästaren Malmö FF och Hammarby IF. Malmö är favoriter att försvara guldet enligt oddsen men det finns definitivt utmanare. 
Förra säsongen var det IF Elfsborg och BK Häcken som slutade topp 3 och därmed ska kvala till Europa i sommar. För första gången blir det till den nya turneringen Europa Conference League, ett slags Europa League 2. Malmö FF kvalar som svenska mästare in till Champions League. 

Lag för Lag – Vi går igenom samtliga 16 lag i Allsvenskan 2021


AIK
AIK var riktigt illa ute efter första delen av förra säsongen men agerade resolut under sommarens transferfönster och värvade bland annat in Mikael Lustig och Sotirios Papagiannopoulos för att stärka laget. De spenderade pengarna har inneburit att AIK legat lågt under vinterns Silly Season men trots detta har AIK förstärkt med mittbacken Alexander Milosevic. 
”Gnaget” har en hyfsad balans mellan ungt och gammalt där det finns spännande talanger med Blal Hussein i spetsen. Talangerna som fick chansen i fjol är nu ett år äldre och har förhoppningsvis fortsatt sin positiva utveckling. Kan det äldre gardet med Henok Goitom, Sebastian Larsson, Per Karlsson och Mikael Lustig prestera på topp ännu en säsong kan det bli en bra mix. Framförallt ser det väldigt stabilt ut defensivt och AIK blir därför svårslagna under 2021. 

Degerfors IF
Sveriges mest uppskattade Bruksklubb är tillbaka i Allsvenskan och därmed är Stora Valla en allsvensk arena igen. Klubben stod för en fin säsong förra året i Superettan och är efter en andraplats återigen i svensk fotbolls finrum. Det är kollektivet som ska göra det för Degerfors IF och på den allsvenska upptaktsträffen tippade såväl tränare och experter att klubben håller sig kvar mer än en säsong i högsta serien.
Det finns intressanta spelare som Sargon Abraham, Victor Edvardsen, Villiam Dahlström och rutinerade Johan Bertilsson. Nyförvärven Anton Kralj, Jonathan Tamimi och Nicklas Maripuu har också saker att erbjuda. I svenska cupen räckte det till kvartsfinal, hur långt räcker det under Allsvenskan 2021?


Djurgårdens IF
Bosse Andersson har inte direkt gått i ide under vintern utan Djurgårdens transferfönster har varit direkt intressant. Mest anmärkningsvärd är värvningen av Joel Asoro men återvändaren Magnus Eriksson är också ett statement att DIF satsar högt under Allsvenskan 2021. När nu defensiven dessutom stärkts upp tätt inpå premiären ser truppen väldigt spännande ut. 
Djurgården vann SM-guld 2019 och slutade till slut fyra i Allsvenskan 2020. Nu bör laget klara av en topp 3-placering om Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf får spelarmaterialet att nå dess potential. Om BK Häcken vinner Svenska Cup-finalen mot Hammarby IF kommer Djurgården att kvala till Europa Conference League som den allsvenska fyran.  

IF Elfsborg
IF Elfsborg har ett spännande lag med en medelålder på endast 23,7 år. Laget har fått behålla stora delar av den trupp som slutade tvåa förra säsongen. Då lämnade Jesper Karlsson som fortsatt gjort succé i holländska AZ Alkmaar. Och trots att resultaten fortsatt att komma har man inte riktigt lyckats ersätta honom. Per Frick är en nyttig anfallare och Markhy Ndione ser väldigt intressant ut men frågan är om det räcker en hel säsong om laget ska nå samma fina placering som i fjol.
I laget finns nyttige Rasmus Alm och den rutinerade högerbacken Johan Larsson. Andra tongivande spelare är Leo Väisänen, Simon Olsson och Joseph Okumu samt dansken Frederik Holst. Tränare Jimmy Thelin ska vara nöjd om laget slutar topp 5 säsongen 2021.

Halmstads BK
Västkusten visar att man är att räkna med och till Mix Diskeruds stora glädje är det ännu ett lag från området i högsta serien. Halmstads BK och anrika Örjans Vall är tillbaka i Allsvenskan. Senaste visiten i finrummet varade endast ett år men med det lag Halmstad har inför säsongen 2020 borde det kunna bli mer långvarigt denna säsong. 
Halmstad har fått in Marcus Antonsson på lån och även om den 29-årige anfallaren inte fått det att stämma i MFF är det en värvning av rang för Halmstad. Andra spelare värda att nämna är Amir Al Ammari som kommer på lån från Jönköping Södra men också Joel Allansson, Malkolm Nilsson Säfqvist och mittbacken Joseph Baffo, där Baffo vunnit både SM-guld med HeIF samt EM-guld med Sveriges U21. Vi välkomnar Halmstads BK tillbaka till Allsvenskan och tror de kommer att hålla sig kvar utan någon större dramatik.

Hammarby IF
Hammarby IF har chansen att ta sin andra titel i klubbens historia om de lyckas vinna cupfinalen mot BK Häcken. Efter att ha slutat trea i Allsvenskan 2019 var det 2020 som Bajen skulle ta SM-guldet. Det blev inte riktigt så utan Hammarby slutade på åttonde plats hela 19 poäng bakom Malmö FF.
Säsongen 2021 finns det anledning att hoppas igen. Under försäsongen har spelet sett riktigt bra ut och nyförvärven imponerar. Astrit Selmani är det mest spektakulära nyförvärvet då 24-åringen kom tvåa i skytteligan förra året i Varberg. Med de spelarna han är omgiven av denna säsongen borde det kunna bli ännu för Selmani. I övrigt blir det spännande att se vad David Accam kan åstadkomma i Allsvenskan igen efter sitt äventyr MLS. 2015 lämnade han för den amerikanska ligan men efter fyra säsonger och lika många klubbar är den vindsnabbe yttern tillbaka i svensk fotboll. 

BK Häcken
BK Häcken utmanade länge om SM-guldet förra säsongen och ser inte svagare ut inför 2021, snarare tvärtom. Nyförvärven av landslagsbacken Martin Olsson samt anfallaren Alexander Jeremejeff ger ytterligare spets till en redan stark trupp. Häcken har bland de starkaste trupperna i Allsvenskan och kan mycket väl utmana om guldet också denna säsong.
Daleho Irandust fortsätter att ta steg och frågan är om 22-åringen är kvar i klubben efter sommaren? Detamma gäller vänsteryttern Leo Bengtsson som fortsätter att imponera. 22 år är också målvakten Pontus Dahlberg som är på låneavtal hos klubben. I laget finns också spelare som Gustav Berggren, Jack Lahne, Patrik Walemark, Erik Friberg och Joona Toivio. BK Häcken blir livsfarliga 2021. 

IFK Göteborg
Real Blåvitt kanske det inte är läge för riktigt än men vilka värvningar IFK Göteborg gjort. Den mest spektakuläre är givetvis Marek Hamsik som skrivit på ett avtal till den siste augusti. I övrigt har Göteborg satsat mycket på hemvändare och i laget finns numera Jakob Johansson, Sebastian Eriksson, Robin Söder, Pontus Wernbloom och Mattias Bjärsmyr.
Till sommaren kommer dessutom Marcus Berg och Oscar Wendt att förstärka truppen med ytterligare erfarenhet och klubbhjärta. Det gäller dock för IFK att hålla truppen skadefri vilket laget inte lyckats med under försäsongen. IFK Göteborg slutade tolva förra säsongen och var länge inblandade i nedflyttningsstriden. Det tror vi inte blir fallet under 2021. 

Kalmar FF
Smålands stolthet Kalmar FF har lyckats hålla sig kvar i Allsvenskan två säsonger i rad tack vare kval. Nu har den småländska föreningen plockat in klubblegendaren Henrik Rydström på tränarbänken och räkna med i alla fall en spelmässig förändring jämfört med Nanne Bergstrands Kalmar FF som vi vant oss vid. Rydström förespråkar en mer passningsorienterad fotboll vilket han lyckades implementera väl i Sirius. 
Laget har en del intressanta spelare som Nils Fröling, Jonathan Ring, Douglas Bergqvist och Sebastian Ring. Framförallt finns det många unga och intressanta spelare truppen. Kan Rydström få ihop laget kan det bli en bättre placering än förra året vilket måste vara målet för smålänningarna.

Malmö FF
Mesta Mästaren Malmö FF kliver in i den allsvenska säsongen som stora favoriter, trots att försäsongen varit allt annat än övertygande. ”Di Blåe” har tappat Isaac Kiese Thelin som var klubbens bäste målgörare förra säsongen. Men ersättaren Antonio Colak kan mycket väl ersätta målen Thelin stod för. 
Malmö har den bredaste och bästa truppen. Veljko Birmancevic är ett annat nyförvärv som ser spännande ut och det återstår att se om laget kan prestera lika bra som förra säsongen. Störst frågetecken är det på målvaktssidan där Johan Dahlin fortsatt är skadad. Håller Marko Johansson en hel säsong som nummer 1 samtidigt som laget siktar på gruppspel i Europa? Frågetecken finns också i backlinjen där en försäljning av Anel Ahmedhodzic skulle innebära att det inte finns några riktigt starka namn i mittförsvaret.

Mjällby AIF
Mjällby var den stora överraskningen förra säsongen och att laget slutade femma får anses vara direkt sensationellt. Att det ska bli samma fina placering under 2021 är det ingen som förväntar sig men det kan bli en hel del poäng på Strandvallen. Mjällby har spännande spelare som Eric Björkander, Jesper Gustavsson och Joel Nilsson. Med 38-årige tränaren Christian Järdler, och spännande enyförvärv som Enoch Kofi Adu, Ivan Kricak och Josip Filipovic kan det bli ännu en rolig säsong på listerlandet.

IFK Norrköping
IFK Norrköping ledde Allsvenskan förra säsongen efter en otrolig inledning men en rejäl dipp i formkurvan innebar att det inte blev bättre än en sjätte placering för ”Peking”. Nu har laget Richard Norling som tränare och Norling har tidigare lett såväl AIK som Malmö till SM-guld. 
”Peking” har ett väldigt bra lag med Sead Haksabanovic, Christoffer Nyman, Isak Bergmann Johannesson, Alexander Fransson, Jonathan Levi och Linus Wahlqvist i spetsen. Det gäller dock att prestera över 30 omgångar om Norrköping ska kunna hota om SM-guldet 2021.

IK Sirius
Sirius blev till slut tia förra säsongen men hade en väldigt svag avslutning med fem matcher utan seger. I Svenska Cupen blev det uttåg i gruppspelet och formen har inte sett något vidare ut inför säsongsstarten. Yukiya Sugita är kvar och Marcus Mathisen är värvad precis som David Mitov Nilsson. Men frågan är hur laget klarar tappet av Stefano Vecchia som var ett av de stora utropsteckena förra säsongen. Uppsalaklubben kan få en tuff säsong men bör hålla sig kvar.

Varbergs BoIS
Ingen hade trott att Varbergs BoIS skulle hålla sig kvar i Allsvenskan med tio poängs marginal men laget stod för en imponerande säsong och slutade på en stabil elfte plats före till exempel IFK Göteborg.
Nu talar alla om ”den svåra andra säsongen” men detta är ingenting som tränare Joakim Persson vill kännas vid. Han är säker på att Varbergs BoIS spelar fotboll i Allsvenskan även under 2022 och det återstår att se om han lyckas med den bedriften. Med tanke på truppen som Joakim Persson förfogar över, samtidigt som största stjärnan och bästa målgöraren Astrit Selmani lämnat, är det imponerande om han lyckas.

Örebro SK
Förra säsongen gjorde Örebro något som fick fotbollssverige att häpna. Laget slutade nämlingen inte på nionde plats utan blev sjua i den allsvenska tabellen. Förhoppningsvis kan vi återgå till det normala och se Örebro hamna på plats 9 efter Allsvenskan 2021. Med truppen som Axel Kjäll går in i den allsvenska säsongen med borde det bli en mittenplacering för Örebro, som vanligt.

Östersunds FK
Östersunds FK hade en katastrofal avslutning på Allsvenskan 2020 men en fin period under mitten av säsongen gjorde ändå att laget säkrade nytt kontrakt med marginal. Klubben har fortfarande värvningsförbud men har Amir Azrafhsan och en indisk sekt som driver klubben framåt. Frågan är om det räcker till ett nytt kontrakt eller om sagan om Östersund i Allsvenskan får ett slut under 2021.   

Odds vinnare Allsvenskan (topp 3)
Malmö FF – 2,30 ( 1,25)
Djurgårdens IF – 6,50 (2,00)
Hammarby IF – 7,50 (2,30)
IFK Göteborg – 7,50 (2,30)
BK Häcken – 10,00 (2,50)
AIK – 12,00 (3,40)
IFK Norrköping – 15,00 (3,50)
IF Elfsborg – 26,00 (6,50)

Som oddsen visar är det Malmö FF som är ganska klara favoriter till SM-guldet enligt oddsen. De förväntas främst utmanas av Djurgårdens IF men kan också få konkurrens av Hammarby IF samt IFK Göteborg där den sistnämnde värvat på friskt. Fjolårets tvåa IF Elfsborg får det enligt oddsen tufft att nå topp 3 medan BK Häcken, som slutade trea under 2020, blir femma enligt oddsen.

Odds Skytteligavinnare
Alexander Jeremejeff (BK Häcken) – 8,50
Antonio Colak (Malmö FF) – 8,50
Christoffer Nyman (IFK Norrköping) – 10,00
Astrit Selmani (Hammarby IF) – 10,00
Nicolas Stefanelli (AIK) – 15,00
Samuel Adegbenro (IFK Norrköping) – 21,00
Edward Chilufya (Djurgårdens IF) – 21,00
Gustav Ludwigson (Hammarby IF) – 21,00

Alexander Jeremejeff är tillbaka i BK Häcken för tredje gången och har sett väldigt het ut på försäsongen där han stått för många mål och lett BK Häcken till en cupfinal. Oddsen på att han ska vinna skytteligan har successivt sänkts fram tills premiären. 
Malmös nyförvärv Antonio Colak kan också mycket väl vinna skytteligan om han kommer igång med målskyttet. Det har han till exempel tidigare gjort i den kroatiska ligan. 
Därefter hittar vi enligt oddsen fjolårets vinnare och tvåa av skytteligan i form av Christoffer Nyman och Astrit Selmani. Nyman är kvar i IFK Norrköping som fortsatt har en stark offensiv. Astrit Selmani stod för många mål förra säsongen i Varberg men har nu ännu bättre spelare omkring sig. Om Bajen kan visa samma fina offensiv som för två säsonger sedan är det långt ifrån osannolikt att Astrit Selmani vinner den allsvenska skytteligan 2021.  

Odds Bäst i Stockholm
Djurgårdens IF – 2,00
Hammarby IF – 2,30
AIK – 3,20
Alla tre Stockholmslagen förväntas vara med i den övre halvan av tabellen. Framförallt ser Djurgården och Hammarby starka ut inför säsongen men AIK kommer att vara svårslagna under 2021. Rutinen som finns i laget ska inte underskattas och defensiven ser väldigt stark ut. Av de tre Stockholmslagen håller vi definitivt Djurgården som den farligaste utmanaren. De har en bred trupp med mycket skicklighet och ska kunna utmana om guldet under säsongen. 

Odds Spelare med flest målgivande passningar
Gustav Ludwigson (Hammarby) – 10,00
Jo Inge Berget (Malmö FF) – 12,00
Anders Christiansen (Malmö FF) – 12,00
Isak Bergmann Johannesson (IFK Norrköping) – 15,00
Edward Chilufya (Djurgårdens IF) – 15,00
Magnus Eriksson (Djurgårdens IF) – 15,00
Sead Haksabanovic (IFK Norrköping) – 15,00
Sebastian Larsson (AIK) – 15,00
Vilka profiler vi hittar i listan ovan med favoriterna att vinna assistligan i Allsvenskan 2021. Gustav Ludwigson i Hammarby är den med lägst odds och utmanas främst av de två Malmöstjärnorna Jo Inge Berget och Anders Christiansen. 
Även Isak Bergmann Johannesson förväntas stå för många målgivande passningar men frågan är om han är kvar efter sommaren? Djurgården har också två spelare på listan men vi skulle nog hålla Sead Haksabanovic och Sebastian Larsson före dessa två. Sead Haksabanovic är en av allsvenskans absolut bästa spelare och kommer hitta ”Totte” Nyman regelbundet. Sebastian Larssons inläggsfot innebär också att han säkerligen kommer stå för en hel del assists, framförallt på fasta situationer.