-->

Den Allsvenska slutstriden

Allsvenskan 2019 går mot sitt slut samtidigt som vi rör oss mot en av de mest rafflande avslutningarna någonsin. Med tre omgångar kvar är hela fyra lag med i kampen om Lennart Johanssons pokal och vem vet hur sent denna säsong kommer att avgöras. Utan att ge några definitiva svar kommer här en genomgång kring guldkandidaternas sista omgångar och vilka olika scenarier vi står inför när den 28:e omgången ska till att börja och vi tar ett steg närmre slutet på den svenska fotbollssäsongen. 

Tabbellen inför omgång 28:

Malmö FF – Pallar förhandsfavoriten trycket?

Spelschema:

20/10 Hammarby – Malmö FF

28/10 Malmö FF – AIK

2/11 Örebro SK – Malmö FF

Malmö FF var som vanligt förhandsfavoriten till guldet när de allsvenska tränarna fick säga sitt under uppdagsträffen. En mix av svaga resultat och övriga toppkonkurrenter som gick starkt ledde dock till att Malmö FF fick se sig omsprungna i toppen av Allsvenskan. Sex raga segrar på slutet har sett Malmö FF återigen ta kontroll över tillställningen och inför den rafflande avslutningen toppar man tabellen på bättre målskillnad än Djurgården. Laget har klart tuffast spelschema kvar med matcher mot både AIK och Hammarby. Den optimistiske väljer att se det som en möjlighet att ha allt i egna händer. Lyckas Malmö FF hålla ihop spelet och fortsätta på den obesegrade raden är man med all rätt välförtjänta vinnare av Allsvenskan 2019. Nyckelmatchen utspelar sig till helgen när man gästar ligans formstarkaste lag i form av Hammarby, vinst där och guldet är halvvägs till Skåne.

Djurgården IF – Vad vore väl en säsong utan derbyförluster

Spelschema:

21/10 IFK Göteborg – Djurgården IF

28/10 Djurgården IF – Örebro SK

2/11 IFK Norrköping – Djurgården IF

Djurgården är det lag som haft stafettpinnen under större delen av säsongen. Nya tränarduon Kim och Thomas har prickat helt rätt under sin första säsong i klubben och skapat en riktig vinnarmaskin. Laget gick som allra bäst under juli/augusti då laget inte släppte in ett mål på sex raka matcher. Smolket i glädjebägaren för Djurgårdens del har varit derbyna, något som kan bli oerhört kostsamt i jakten på klubbens första guld sedan 2005. Djurgårdens fyra inkasserade förluster denna säsong har alla kommit i matcherna mot Hammarby och AIK. Trots förlusten senast mot Hammarby ska laget ges en god chans till att lyfta pokalen då spelschemat är överkomligt jämfört med övriga toppkonkurrenter. Är Djurgården med i guldstriden i sista omgången blir mötet med IFK Norrköping en riktig nagelbitare.

Hammarby – Rakt in i striden

Spelschema:

20/10 Hammarby – Malmö FF

27/10 Östersund – Malmö FF

2/11 Hammarby – BK Häcken

Rakt in i striden – Så löd budskapet från Hammarbys tifo i senaste omgången mot Djurgården och det är verkligen vad Hammarby gjort under de senaste veckorna. Från att inte ens vara med i snacket om guldet har lagets full fart framåt-mentalitet gett Hammarby en stor möjlighet att plocka hem det där efterlängtade guldet. Kalmars rekord vad gäller antal gjorda mål under en Allsvensk säsong är på god väg att ryka och det kan till stor del tillskrivas Hammarbys sylvassa trio Tankovic, Djurdjic och Kacaniklic som tillsammans producerat 33 mål under säsongen. Spelschemat är tacksamt, bortsett från matchen mot Malmö FF i kommande omgång, för Hammarby. Lyckas man slå Malmö FF hemma på Tele2 Arena ska det mycket till för att Hammarby inte vinner guldet och således står för en avslutning på säsongen som saknar motstycke. Matchen på söndag är en sådan som ingen vill missa, bara att bänka sig framför TVn och avnjuta svensk fotboll från sin finaste sida.

AIK – Från uträknade och tillbaka igen

Spelschema:

20/10 Falkenberg FF – AIK

28/10 Malmö FF – AIK

2/11 AIK – Sundsvall 

Förlusten mot Kalmar FF, förlusten mot Hammarby, poängtappet mot Elfsborg, AIK har varit uträknade från guldstriden fler gånger än något annat lag. Ändå står man där, med tre omgångar kvar, och en rimlig chans att för andra året i rad lyfta Lennart Johanssons pokal. Den återstående vägen dit är kanske något tuffare än för övriga lag men man ska inte hålla det som omöjligt att AIK går rent i resterande matcher och då tyder mycket på att guldet hamnar i Solna i år igen. Nyckelmatchen blir helt klart den borta mot Malmö FF, ett möte AIK inte har haft helt lätt för senaste säsongerna. Till lagets fördel har man två betydligt enklare matcher på pappret än vad övriga toppkonkurrenter har, vilket möjligtvis kan tillåta AIK komma mer utvilade till ödesmatchen mot Malmö FF.

Upplösningen av Allsvenskan 2019 på TV och stream

För dig som inte vill gå miste om något från de sista omgångarna av Allsvenskan finns TVmatchen.nu. Tablå med livescore och guide till samtliga direktsända matcher från den Allsvenska guldstriden som du kan bruka både via dator och i mobilen!