ALLSVENSKAN: INFÖR OMGÅNG 23 Foto: Nathan Rogers | Unsplash

ALLSVENSKAN: INFÖR OMGÅNG 23

Vi börjar närma oss slutspurten av årets allsvenska och nu i helgen är det omgång 23 som står för dörren. I omgång 22 hittade vi ett mållöst Stockholmsderby mellan Hammarby och Djurgården där nog båda lagen var nöjda med poängen, ett AIK som förlorade borta mot Varberg och ett Häcken som tappade poäng igen. Häcken har nu två kryss i rad och nu skiljer det endast en poäng ner till Djurgården.

Veckans omgång i Allsvenskan

Lördag 17/9
15:00 Häcken – Hammarby
15:00 Norrköping – Kalmar
17:30 Värnamo – Varberg

Söndag 18/9
15:00 Helsingborg – Malmö
15:00 Mjällby – Sundsvall
15:00 Elfsborg – Sirius
17:30 AIK – Degerfors
17:30 Djurgården – Göteborg

Omgångens utvalda matcher

Hammarby – Häcken

Hammarby tar emot Häcken på Tele 2 och inför omgången så är det fem poäng som skiljer lagen åt. En bortaseger här och Hammarbys titeljakt får en riktig törn.

Sett till de senaste matcherna kan man ifrågasätta Hammarbys form, men de har haft ett tufft spelschema senaste matcherna. Matchen mot Norrköping var en parentes, om än en pinsam sådan. Derbykryss mot Gnaget och Djurgården får man acceptera. Nu är det då Häcken som kommer på besök och Bajen har möjlighet att gå från regn till solsken på lördageftermiddag.

Häcken har dock haft svårt att vinna nu på slutet. De senaste två matcherna har slutat i kryss. Krysset borta mot Kalmar är acceptabelt, Kalmar är svåra i år. Degerfors hemma på Bravida borde dock resulterat i tre poäng. Degerfors må vara ett bottengäng enligt tabelläget, men de är inte helt lätta att vinna emot.

Nyförvärvet Tobias Sana med förflutet i Blåvitt räddade poängen senast när han gjorde kvitteringen till 1-1 i matchminut 56. Matchen mot Degerfors borde som sagt varit tre poäng då Jeremejeff gjorde 2-1 i minut 88. Kvitteringen kom på tilläggstid. Surt för ett lag som gör allt för att hålla undan närmaste utmanarna Djurgården och just Hammarby.


Helsingborg – Malmö FF

Ännu ett skånederby. Senast de här lagen möttes var 27 juni och då slutade matchen 2-1 till MFF. Dessförinnan var det 2020 som lagen senast möttes och då vann Malmö både borta och hemma. Då kan man visserligen argumentera för att det var ett mer välmående MFF som också gick och vann serien. Den här säsongen har varit allt annat än ljus för de ljusblåa då det har känts trubbigt från start och den maskin som vi är vana att se Malmö som har inte lyckats dra igång. Milos Milojevic fick gå på plankan och det blev inte mycket bättre när bossen Andreas Georgson gick ner och tog över. Han fick se sig själv utbytt och nu är det istället nygamle profilen Åge Hareide som tagits in och ska styra skutan resten av säsongen. Trots de dystra rubrikerna så ligger ändå Malmö femma i tabellen med 37 poäng och har hugg på exempelvis Hammarby som innehar tredjeplatsen på sina 41 poäng.

Helsingborg har ryckt upp sig något och har sju poäng på sina senaste fem matcher. Totalt så har de 17 poäng och ligger just nu på kvalplats. Degerfors har också 17 poäng och det här kommer bli ett race ända fram till mål då båda lagen lyckas ta några poäng här och där. 3-1-resultatet borta mot Göteborg är respektingivande och de tre poängen är värda mer än bara tre poäng. Mot Malmö kan det dock bli tungt, men derbyn är derbyn och där kan allt hädna.


Djurgården – IFK Göteborg

Blåvitt reser till Stockholm i hopp om att störa Djurgårdens guldjakt. Det är en märklig säsong för Blåvitt som vinner rätt mycket (lika ofta som Kalmar, Malmö och AIK – 11 st) och förlorar mycket (8 st). Men det är kanske inte konstigare än att de är ett mittenlag den här säsongen och som alla vet så mittenlag kan vinna mot alla och förlora mot alla. Det är dock anmärkningsvärt att ett lag av Göteborgs kvalité och dignitet endast lyckats spela oavgjort tre gånger på 22 matcher.

För Djurgårdens del så har man en match på torsdagen mot Molde i Europa Conference League som inte är den lättaste.

Djurgården jagar ett SM-guld och därmed även serieledarna Häcken som inför omgången leder serien med en poäng före Blåränderna. Men Djurgården spelar många fler matcher än Häcken den här säsongen, och kanske börjar det ta ut sin rätt nu när skadorna börjar komma för Djurgården, som hittills varit rätt så lyckosamma med en frisk trupp. I derbyt mot Hammarby klev viktige Hjalmar Ekdal av skadad, mittbacken som varit en stor del av årets framgång. Isak Hien som var andra halvan av den framgångsrika duon har som bekant lämnat för Italien. Gustav Wikheim missade derbyt på grund av en känning i baksidan av låret, så kanske är det så att det börjar bli en sliten trupp?

Skrivet av Henrik


Tabellen