Allsvenskan inför omgång 29 Foto: Tobias Flyckt | Unsplash

Allsvenskan: Inför omgång 17

Dags för omgång nummer 17 för Allsvenskan. Äntligen har vi en icke-haltande tabell efter att lagen med Europaspel inte spelade den förra helgen.

Apropå Europaspel – Malmö spelar under torsdagen sitt kval till Europa League mot Dudelange från Luxemburg, medan Djurgården möter rumänska Sepsi och AIK möter Shkendija från Nordmakedonien i sina kval till ECL. De tre lagen spelar sina allsvenska matcher på söndagen. Rotering på gång?

Veckans omgång i Allsvenskan

Lördag 6/8
15:00 Norrköping – Degerfors

Söndag 7/8
15:00 Hammarby – Sundsvall
15:00 Sirius – Malmö
15:00 Kalmar – AIK
17:30 Värnamo – Djurgården
17:30 Mjällby – Elfsborg

Måndag 8/8
19:00 Varberg – Göteborg
19:00 Häcken – Helsingborg

Omgångens utvalda matcher

Norrköping – Degerfors

På lördag möts två krislag under eftermiddagen på Parken, eller PlatinumCars Arena som den också heter nuförtiden.

Norrköping förlorade båda kamratmötena mot IFK Göteborg med 2-0 som var back to back. I Discovery-studion sa Tommy Åström att IFK Norrköping är “Allsvenskans största krisklubb just nu”. Vilket är ett starkt statement då det ändå är några poäng ner till kval. Men sett till formen så ligger de faktiskt sist om man ser till fem  senaste matcherna. Endast en poäng har det blivit på fem senaste. En stor del av förklaringen ligger i att de endast gjort ett mål framåt under de här matcherna, och det var mot Degerfors då man fick med sig krysset.

Reaktionen av att sparka tränare Norling kom av sig, och det fortsatte bara nedåt i samma riktning.

Känslan är att Degerfors har lite mer grundspel och framförallt desperation än Norrköping. Det görs åtminstone mål framåt, till skillnad från Peking. Senast plockade man upp tre blytunga poäng mot Kalmar, som nog ingen trodde på förhand.

Nikola Djurdjic har saknat i Degerforströjan ett par matcher. Det inleddes med ett nattklubbsbesök inför Siriusmatchen, därefter är det sagt att han haft en fotskada och därmed missat matcherna mot Mjällby och Kalmar. Däremot blev det spel i U21 men han klev av där och det är oklart om han kommer till spel mot Norrköping.


Kalmar – AIK

Kalmar tar emot AIK på Guldfågeln Arena. När lagen möttes på Friends för tre veckor sen så var det AIK som tog samtliga tre poäng efter 1-0 av Micke Lustig.

Kalmar är inne i en lite skakig period där de varvar förluster med kryss då de endast har en seger på senaste fem matcherna. Simon Skrabb och Nahom Girmai Netabay är båda avstängda i omgång 17.

AIK spelar som sagt på torsdagen mot Shkendija och det återstår att se om det är samma formation som ställs upp mot Kalmar på söndag. Det ser dock ut som att Nabil Bahoui, Alex Milosevic och Pär Karlsson kommer att saknas pga skador.

Stjärnvärvningen John Guidetti har redan presenterat sig i målkolumnen efter att han gjorde första målet i segern borta mot IFK Värnamo. Guidetti verkar redan hittat en ny lekkamrat i form av Nicolas Stefanelli som hittade ett bra samarbete på kort tid då “JG” assisterade till Stefanellis segermål. Bortsett från mål och assist tycks Guidetti komma med en väldig energi och lust att spela fotboll och representera AIK. En helt klart bra start för AIK:s nye anfallare.


Häcken – Helsingborg

Häcken har gått från en närmast fläckfri säsong till att åka på två plumpar i protokollet. Hemmamatchen tillika seriefinalen mot Djurgården blev en tung historia där man förlorade med 2-1. Den följdes upp med en målfest borta mot Elfsborg i Borås där den gulsvarta matchen slutade 4-4 med ett Jeremejeff-hattrick (vem annars?). Här har Häcken en utmärkt chans att studsa tillbaka och påbörja en ny svit med trepoängare.

Helsingborg ligger näst sist i tabellen. Men de kommer från en trepoängare, eller sexpoängare ska man väl säga, i och med att motståndet var GIF Sundsvall som i och med matchen övertog jumboplatsen. Nye mittbacken Thomas Rogne fick inledda sin HIF-sejour på bästa sätt med en hållen nolla, men här är det lite andra offensiva krafter som han ska stänga ner. Om Helsingborg håller nollan mot Jeremejeff & c:o så är det en riktig bedrift.

Häckenlånet Alex Faltsetas utgick skadad senast och det är oklart om han kommer till spel här.


Tabellen