-->

Ny stor titel för Federer?

Efter nästan två veckors spel är det idag dags för final i årets första mastersturnering i tennis. Masters, en serie turneringar som ligger precis bakom Grand Slam-turneringarna. Inte vad gäller klass på startfältet. Det är precis samma klass på mastersturneringarna då alla bra spelare är med, men rent prestigemässigt är Grand Slam-turneringarna störst, sen kommer mastersturneringarna bakom det.

I tennis pratar man om något som man brukar benämna som stora titlar. Man räknar där in Grand Slam-titlar så klart, men också slutspelstitlar och masterstitlar. Personligen tycker jag att man också borde räkna in olympiska titlar i denna kategori, så jag brukar göra det helt enkelt.

Tre spelare är genom historien helt överlägsna när man gör denna räkning. Och jodå, ni vet vilka det är. Roger Federer, Novak Djokovic, och Rafael Nadal. Den här gången åkte Djokovic ut tidigt. Han föll mycket överraskande mot Philipp Kohlschreiber redan i omgång tre efter att ha sett sällsynt ointresserad ut. Djokovic var inte i bästa mentala skick den här veckan. Kanske efter det bråk som den senaste tiden blossat upp mellan de största spelarna på grund av att Djokovic, utan att rådfråga sina konkurrenter, som ordförande i tourens spelarråd sett till att jaga bort ATP-tourens högsta höns från sin post, något som fått Federer och Nadal att gå i taket. Om det var det eller inte, det vet man inte, men Djokovic klarade inte av att prestera den här veckan och är borta. Borta är även Nadal som skulle ha mött Federer i semifinal under lördagskvällen men hans snudd på ständigt krånglande knän började krångla i kvartsfinalen mot Karen Khachanov och även om han snudd på enbent lyckades vinna den matchen, knäet höll inte för en match mot tidernas största spelare, så Nadal lämnade walkover. Federer till final utan att behöva spela sin semifinal alltså.

De tre största

Med andra ord, det är Federer som har chansen på en stor titel idag, och den skulle han behöva för att hålla de andra stången. Ställningen inför dagen är nämligen som följer:

  • Federer 53
  • Djokovic 52
  • Nadal 51 (varav en OS-titel)

Man kan tro att alla de där tre vunnit allt, men det är faktiskt inte sanningen. Federer och Djokovic har inte vunnit OS, Federer i dubbel visserligen, men inte singel. Medan Nadal trots alla försök aldrig vunnit slutspelet. Han är ingen vidare inomhusspelare, Nadal och slutspelet går alltid inomhus.

Det är väl inte helt vågat att säga att Nadal och framför allt Djokovic kan ha något mer år på toppen i sig jämfört med Federer, så livsviktigt för Federer att på ålderns höst få med sig någon extra titel här och där så han inte blir omkörd med alltför bred marginal efter att han slutat då det skulle ligga honom i fatet i diskussionen kring vem som varit den största när allt är klappat och klart och de tre sitter där i sina pensionärsgungstolar.

Positivt då för Federer att han idag har en grymt bra chans att skaffa sig en marginal om två titlar ner till Djokovic. Han möter idag Dominic Thiem, som normalt inte är något hot överhuvudtaget på hardcourt. Thiem är den mest extrema grusspelaren som finns i toppen, i konkurrens med Nadal givetvis, men Nadal är att räkna med på andra underlag på ett annat sätt än vad Thiem är. Thiem förlorar ofta mot nästan vem som helst på hardcourt. Inte den här veckan dock. Det är lite speciella förhållanden i Indian Wells, där den här turneringen spelas. Det är varmt i luften, bollen flyger snabbt, vilket passar Thiem men framför allt, banorna är väldigt studsiga. Det är långsam hardcourt, bollen stannar till och studsar upp lite extra. Studsen är inte helt olik den som är på en grusbana, och Thiem får den lilla extra tid som han behöver för att kunna fyra av sina enorma svingar i grundslagen. Han har haft en bra lottning på sin väg fram till finalen, Thiem, men han har också spelat riktigt bra, särskilt för att från honom på hardcourt, och hans insats mot Milos Raonic i lördagens semifinal imponerade stort. Han gjorde nästan inga misstag alls.

Dominic Thiem har chansen att ta sin första masterstiel

2-2 i inbördes möten mellan dagens finalister. Thiem vann två gånger inom loppet av ett par månader under 2016. Först på grus i Rom och sen på gräs i Stuttgart. Vinsten på grus inget att säga om men att Thiem, som är snudd på usel på gräs, slog Federer på Federers älsklingsunderlag, det är lite anmärkningsvärt även om det ska tilläggas att Stuttgart är en liten turnering som inte spelar så stor roll. På Hardcourt 2-0 för Federer och raka, enkla set båda gångerna. I Brisbane i början av 2016 och i förra årets slutspel.

Federer går in till finalen ikväll som storfavorit. Thiem är beroende av att få tid på sig i spelet, att det inte går alltför fort. Ingen kan skruva upp ett tempo bättre än vad Federer kan, och han kommer också vara medveten om att det är bästa vägen till seger ikväll, Federer. Thiem kommer behöva prestera något alldeles utöver det vanliga för att vinna. Det som däremot talar för Thiem är att han är en mentalt mycket stark spelare som har bra statistik i finaler. Federer har på senare år haft det tufft när det gällt som mest, och om Thiem lyckas få bra de där riktigt avgörande ögonblicken idag, om han lyckas hålla matchen tillräckligt jämn för det, då är det fullt möjligt, snarare troligt, att Federer är den av dem som darrar.

Federer går för sin 28:e masterstitel ikväll. Thiem kämpar för sin första. Strax innan midnatt svensk tid smäller det och vi hoppas på en riktigt magisk tennisnatt. Matchen visas på Viaplay och Viasat Sport, få full översikt med TVmatchen.nu