UFC 273 Foto: Daniel Lloyd Blunk-Fernández | Unsplash

UFC 273: Chimaevs eldprov

Det är äntligen dags för UFC-gala igen, det här är gala nummer 273 och går av stapeln i Jacksonville, Florida, USA natten mot söndag.
Kortet bjuder på mängder av intressanta match-ups, däribland två titelmatcher. Utöver titelmatcherna så får vi även se Khamzat Chimaev gå upp i oktagonen igen, den här gången ställs han för sitt största prov hittills i  andrarankade brasilianaren Gilbert Burns.

En fullspäckad gala

Helgens gala bjuder på en mängd spännande MMA-fighter, redan bland prelim-fighterna får vi se välkända namn som bland annat Jairzinho Rozenstruik som ställs mot Marcin Tybura i herrarnas tungviktsklass samt Aspen Ladd som möter Raquel Pennington i damernas bantamviktklass.

Huvudkortet i sig är verkligen fullspäckat då vi har titelmatcher både i herrarnas fjädervikt samt bantamvikt-klasser. För nordiska ögon är kortet kanske lite extra spännande då vi har en svensk fighter i Khamzat Chimaev samt en dansk fighter i Mark Madsen.

Huvudkortet bjuder även på en uppgörelse i damernas stråviktsklass där femterankade Mackenzie Dern ställs mot sjunderankade Tecia Torres.

En förhandstitt på matcherna

Vinc ”From Hell” Pichel mot Mark O. Madsen ”The Olympian”
Division: Lättvikt

Danske Mark Madsen ställs mot amerikanaren Vinc Pichel i huvudkortets första match. Båda herrarna är orankade i lättviktsklassen men har gått flertalet matcher inom UFC-organisationen, Pichel gör sin tionde match inom UFC och Madsen gör sin fjärde.
Trettionioåriga Vinc Pichel har i sin karriär vunnit fjorton matcher och förlorat två. Pichel har vunnit fyra av sina fem senaste matcher, samtliga av hans vinstmatcher har gått tiden ut och han har vunnit via enhälliga domslut.

Den före detta olympiska silvermedaljören i brottning från OS i Rio de Janeiro 2016 Mark O. Madsen är trettiosju år gammal och har hittills i sin MMA-karriär samlat på sig elva vinster och är än så länge obesegrad.
Madsen vann sin första match inom UFC-organisationen via TKO, sina två senare vinster kom via vinst på domslut. I sin senaste fight ställdes Madsen mot ingen mindre än Hall of Fame-fightern Clay Guida.
Nu ställs Madsen för sitt kanske svåraste prov i sin UFC-karriär, kan han hålla sin nolla intakt?

Odds
Matchvinnare: Vinc Pichel – x1.72 | Mark Madsen – x2.10
Speltips: Matchen går tiden ut – Ja – x1.57


Gilbert ”Durinho” Burns mot Khamzat ”Borz” Chimaev
Division: Weltervikt

Det här blir en riktigt spännande match-up mellan andrarankade Gilbert Burns och det nya stjärnskottet Khamzat Chimaev som just nu är rankad elva i welterviktklassen.

Gilbert Burns är en etablerad fighter som genom karriären vunnit tjugo fighter och förlorat fyra. Burns gör sin artonde match i organisationen och har under sin tid i UFC slått stora namn som Gunnar Nelson, Alex Oliveira, Demian Maia, Stephen Thompson och Tyron Woodley. Burns senaste förlust kom mot Kamaru Usman i februari 2019. Usman är mannen som har dominerat welterviktsdivisionen de senaste två åren samt så är han även rankad etta på pound-for-pound-rankingen, Usman fick dock sig kanske en av sina största utmaningar när har ställdes mot Burns för cirka två år sedan.

Khamzat slog igenom i UFC så sent som den femtonde juli 2020 när han drog över John Philips som en ångvält.
Det tog bara tio dagar innan Khamzat stod i oktagonen igen och det tog bara två minuter innan vinst nummer två var fixad. Enbart två månader senare var det dags för Khamzat att slåss igen, den här gången gick han upp mot Gerald Meerschaert som bokstavligen avslutades med ett slag.
Efter tre snabba vinster som kommit på endast tre månader så fick Chimaev ta en paus från fightingen på grund av komplikationer som uppstod i samband med att han insjuknade i Covid-19. Chimaev var borta i ungefär ett år och gjorde sedan comeback mot Jingliang Li i slutet av oktober 2021. Likt Chimaevs tidigare fighter blev det här en överkörning utan dess like då han avslutade Jingliang via submission i första ronden.

Nu ställs Chimaev inför sitt absolut största prov i karriären när han möter livsfarliga Gilbert Burns. Det finns visserligen två titelmatcher på kortet men frågan är om det här inte är den fight som flest UFC-fans ser fram emot.

Odds
Matchvinnare: Gilbert Burns – x4.80 | Khamzat Chimaev – x1.20
Speltips: Det är en fight som är väldigt svår att förutsäga, det finns dock stort värde i att spela på Burns. Burns att vinna via KO, TKO, DQ eller submission är hela tio gånger pengarna medan samma marknad i Chimaevs favör ger x1.53.


(C) Aljamain ”Funk Master” Sterling mot (IC) Petr ”No Mercy” Yan
Division: Bantamvikt

Huvudkortets co-main event är returmötet mellan titelhållaren Aljamain Sterling mot interimmästaren Petr Yan. Förra fighten ägde rum i Las Vegas, USA den sjätte mars 2021. Den förra fighten såg länge ut att vinnas av ryske Petr Yan men så blev inte fallet då matchen avbröts i slutet av fjärde ronden på grund av ett otillåtet knä som utdelats av Yan medan Sterling hade båda knäna nere i mattan.
Yan diskvalificerades vilket innebar att Sterling tog bältet för första gången i sin karriär.

Inför returmötet har har det nu byggts upp en stor rivalitet som vi nu äntligen ska få se upplösningen av.
Petr Yan är i mångas ögon tveklöst den bästa manliga bantamviktfightern i världen och är stor favorit att ta tillbaka sitt bälte och bli ”undisputed champion” igen.
Yan har sedan den första matchen mot Sterling slått fjärderankade amerikanaren Cory Sandhagen, det var i denna fighten han vann sin interimtitel, en titel som tillkom då Sterling varit borta en tid på grund av skada.

Odds
Matchvinnare: Aljamain Sterling – x4.80 | Petr Yan – x1.20
Speltips: Yan att vinna genom KO, TKO, DQ eller submission – x2.37


(C) Alexander ”The Great” Volkanovski mot Chan Sung Jung ”The Korean Zombie”
Klass: Fjädervikt

Kvällens main event är fighten mellan australienske mästaren Alexander Volkanovski och fjärderankade Chan Sung Jung.  ”The Korean Zombie” fick hoppa in som ersättare för den tidigare mästaren Max Holloway som blev skadad vid årsskiftet.
”The Korean Zombie” har genom sin karriär vunnit sjutton matcher och förlorat sex. Under sin karriär har han slått etablerade fighters som Dustin Poirier, Dennis Bermudez och Frankie Edgar.

Mästaren Alexander Volkanovski har haft en fantastisk karriär inom UFC då han har vunnit alla sina tio fighter inom organisationen. Trettiotreåriga Volkanovski har under karriären vunnit tjugotre fighter och enbart förlorat en, på vägen till titeln slog han bland annat Darren Elkins, Chad Mendes och Jose Aldo. I sin första titelmatch tog Volkanovski sedan bältet från Max Holloway som är en av de bästa fjäderviktarna i UFC’s historia. Volkanovski slog även Holloway i deras returmöte ett halvår efter det första mötet, sedan dessa har han även slått andrarankade Brian Ortega.

Odds
Matchvinnare: Alexander Volkanovski – x1.14 | Chan Sung Jung – x6.00
Speltips: Volkanovski att vinna genom KO, TKO, DQ eller submission – x3.00


UFC 273: Hela kortet

Early prelims:

Bantamvikt herrar
JULIO ARCE VS DANIEL SANTOS

Stråvikt damer
PIERA RODRIGUEZ VS KAY HANSEN

Mellanvikt herrar
ANTHONY HERNANDEZ VS JOSH FREMD

Tungvikt herrar
ALEKSEI OLEINIK VS JARED VANDERAA

Prelims:

Weltervikt herrar
MICKEY GALL VS MIKE MALOTT

Bantamvikt damer
ASPEN LADD VS RAQUEL PENNINGTON

Weltervikt herrar
IAN GARRY VS DARIAN WEEKS

Tungvikt herrar
JAIRZINHO ROZENSTRUIK VS MARCIN TYBURA

Huvudkort:

Lättvikt herrar
VINC PICHEL VS MARK MADSEN

Stråvikt damer
MACKENZIE DERN VS TECIA TORRES

Weltervikt herrar
GILBERT BURNS VS KHAMZAT CHIMAEV

Bantamvikt herrar
(C) ALJAMAIN STERLING VS (IC) PETR YAN

Fjädervikt herrar
(C) ALEXANDER VOLKANOVSKI VS CHAN SUNG JUNG

Hur ser jag UFC 273?

UFC 273 går enbart att streama via streamingtjänsten Viaplay i Sverige.
Evenemanget startar på Viaplay 04:00 natten mot söndag och beräknas pågå fram till cirka 08:00 på söndag morgon.