rivaler nhl Så här kan det se ut när två rivaler drabbar samman i NHL. (Photo by Eliot J. Schechter/Getty Images)

Lista: NHL:s största rivaler

Här listar vi NHL:s största rivaler. Med en historia som sträcker sig över hundra år tillbaka i tiden, har NHL och Stanley Cup-slutspelet fullt med historiska matcher och rivalmöten som uppstått.

En del matcher är rena derbyn, medan andra har blivit infekterade efter griniga matcher i slutspelet.


Följ all hockey och NHL med TVmatchens tablå och app.

→  All sport på TV


NHL:s största rivaler

Montreal Canadiens och Quebec Nordiques

Kallas ibland för: The Battle of Quebec

Ett hatmöte som tyvärr inte existerar längre, efter att Quebec flyttat till Colorado. Men den här drabbningen var riktigt grinig och kallades för The Battle of Quebec då båda kommer från den fransktalande regionen av Kanada. Montreal är den större staden, men Quebec är regionens huvudstad, vilket så klart spelar in i rivaliteten.

Rivaliteten existerade mellan 1979 fram till 1995 då laget Quebec flyttade söderut.

Canadiens och Nordiques möttes totalt fem gånger i i slutspelet, varav 1993-mötet var det sista i serien, och slutade 4-2 till Canadiens efter fyra raka segrar. De vann även Stanley Cup det året, vilket också är senaste gången ett kanadensiskt lag har vunnit, vilket är smått otroligt när man tänker efter.

En klassisk match som måste nämnas är ”The Good Friday Massacre” som spelades den 20 april 1984. Tio matchstraff och över 250 utvisningsminuter summerar väl den matchen rätt bra.


New York Rangers och New York Islanders

Kallas ibland för: The Battle of New York

Rangers och Islanders rivalitet har kanske inte varit så het de senaste åren, men historiskt sett så har det varit laddade möten. Givetvis spelar geografin in här och den inofficiella titeln ”bäst i New York”.

Islanders kom in i ligan som ett expansionsteam under 72-73 och var rent ut sagt usla under sin premiärsäsong. Men två år senare blev det slutspel och den första motståndaren blev just Rangers som de slog ut på ett dramatiskt sätt. Lagen har mötts åtta gånger i slutspelet och Islanders har vunnit fem av dem.


New York Rangers och New Jersey Devils

Kallas ibland för: The Battle of the Hudson River

En grinig match oavsett vilken form eller säsong lagen kommer ifrån. Matchen har ofta slutspelskaraktär och väcker spelarna ur serielunken när den här rivalen kommer på besök.

Lagens två arenor är drygt tjugo minuter i från varandra, på varsin sida av Hudsonfloden, vilket så klart ger en extra krydda.

Mötet har pågått sedan 1982 då Colorado Rockies flyttade till New Jersey och blev Devils.

Det har varit några klassiska möten under åren, men det som bör nämnas är åren 1994 och 1995 då de vann varsin Stanley Cup.

En annan klassisk händelse är uppkomsten till ”The Avery Rule”, då Rangers retsticka Sean Avery var mer intresserad av att irritera Devils målvakt Martin Brodeur än att spela hockey, vilket ledde till att NHL kände sig tvungna att ändra reglerna.


Montreal Canadiens och Toronto Maple Leafs

Det finns en del kulturella inslag i det här derbyt. Det är det fransktalande Kanada mot det engelsktalande Kanada som utspelar sig på isen. Med det engelsktalande Toronto, med rötter från det engelska imperiet (protestanter), kontra de franskättade (katoliker) och ingen större sympati med den brittiska monarkin, är det NHL:s äldsta rivalmöte som sträcker sig ända tillbaka till 1917 då ligan grundades.

Sammantaget har Canadiens och Leafs mötts 15 gånger under slutspelet, där Canadiens vunnit åtta av dem. Men endast två av mötena har kommit sedan expansionen 1967-68, 1978 och 1979 och de har inte stött på varandra sedan dess.

Maple Leafs har vunnit fyra av de sex mötena i Stanley Cup-finalen, inklusive matchen 1967. Som Leafs-fans smärtsamt vet så är det också lagets senaste Stanley Cup-titel.


Edmonton Oilers och Calgary Flames

Kallas ibland för: The Battle of Alberta

En gång i tiden ett av de hetaste rivalmötena i i NHL.

Mellan 1983 och 1990 var det antingen Oilers eller Flames som spelade i Stanley Cup-finalen. De två lagen möttes fem gånger i slutspelet, och Oilers var dominerande med fyra seriesegrar, med en viss Wayne Gretzky i laget.

Båda lagen har under de senaste decenniet varit ”på dekis”, men den här matchen brukar betyda mer än två poäng. Senast i februari 2020 fick vi se en målvaktsfajt mellan Oilers Mike Smith och Calgarys Cam Talbot, så visst finns det alltjämt prestige i den här matchen.


Chicago Blackhawks och Detroit Red Wings

Kallas ibland för: Midwest Massacre, Motown vs The Second City

Likt Calgary och Edmonton ovan, är Chicago och Detroit till viss delrivaler på grund av geografi. Men något som spelat ännu större roll är att städerna emellan har en historisk rivalitet som återfinns i fler sporter i hockey, som basket (Pistons mot Bulls) och amerikansk fotboll (Bears mot Lions), och givetvis Blackhawks mot Red Wings.

Lagen är två av de äldsta lagen i ligan och har givetvis mötts hundratals gånger.

Under 60-talet var det nästan tradition att lagen skulle mötas i slutspelet, då de möttes fem gånger på raken mellan 61-66 varav det första året var faktiskt i Stanley Cup-finalen (som för övrigt vanns av Chicago).

Rivaliteten fick dock en törn 2013 när Detroit flyttades till den östra konferensen och lämnade Central Division, och sannolikheten att mötas i ett slutspel är snudd på minimal, bortsett från i en final då så klart.


Detroit Red Wings och Colorado Avalanche

Jämfört med många andra möten på den här listan så är den här rivaliten av en lite modernare sort som endast pågått sedan slutspelet 1996.

Quebec Nordiques blev som bekant Avalanche i Colorado och blev direkt en giftig motståndare. Så pass bra att de vann Stanley Cup under sitt första år som Avs, och på vägen dit slog de ut Red Wings.

Året därpå möttes de igen och den här gången var det Detroit som gick vidare och även vann Stanley Cup.

Det slutresultatet har blivit ett mönster i Detroit-Colorado-serien då vinnaren av serien har tagit Stanley Cup fem gånger.

En del av förklaringen till att det här mötet så fort blev infekterat kan ha att göra med uppviglaren Claude Lemieux som spelade för New Jersey Devils under 1995 – och vann finalen mot Red Wings. Han blev året därefter bortbytt till just Avalanche och bollen var genast i rullning. En sen tackling från Lemiuex på Detroits Kris Draper och Lemieux var inte särskilt populär i Motown efter det.
När lagen möttes 1997 i blev det en match som kallats för ”Bloody Wednesday”, ”Fight Night at the Joe” och ”Brawl in Hockeytown”. Matchen slutade 5-6 till Detroit som vann på övertid. Totalt blev det 39 utvisningar, 148 utvisningsminuter och tio slagsmål.


Philadelphia Flyers och Pittsburgh Penguins

Kallas också The Battle of Pennsylvania

Båda lagen anslöt till ligan samtidigt under expansionen 1967-68, men det har varit grinigt sen dess.

Generellt och traditionellt sett har Flyers varit det ”grisigare” laget, med upphov tillsmeknamnet ”Broad Street Bullies” samt kedjan ”Legion of Doom” med Eric Lindros, John LeClair och Mikael Renberg där alla vägde över 100 kg. Medan Penguins varit det mer spelskickliga laget med namn som Mario Lemieux och Sidney Crosby.

De två lagen har möts sex gånger i slutspelet och Flyers har vunnit fyra av dessa gånger.

En serie som bör nämnas här är från 2000 när Pittsburgh ledde serien med 2-1 i matcher och i den fjärde matchen tycktes hålla på i all oändlighet. Matchen avgjordes i den femte övertidsperioden när Flyers fick in pucken och fastställde resultatet 2-1. Penguins lyckades inte återhämta sig inte efter den matchen utan förlorade resterande matcher i serien.


Montreal Canadiens och Boston Bruins

Drabbningen mellan Montreal Canadiens och Boston Bruins är den vanligast förekommande under NHL:s historia och de har mött varandra i slutspelet flest gånger av alla lag. Matchen har ibland benämnts som ett av de bästa rivalmötena – oavsett sport – och är mellan NHL:s två största rivaler.

Båda två är Original Six-lag, och tack vare Canadiens långvariga dominans i ligan så de även varit det bättre laget i det här mötet, även om Boston har varit det bättre laget i modern tid.

I slutspelet har de möts 34 gånger och Montreal har vunnit serien 25 av de gångerna, mycket på grund av att Bruins inte vann en slutsspelsserie mot ”Habs” mellan 1943-1988. Segern 1988 avslutade en tung 45-årig förlustsvit.

Av de två lagen så är det Boston som har vunnit Stanley Cup senast – 2011. För Canadiens så är det året 1993 som den senaste cupen hämtades hem, som också är den senaste gången ett kanadeniskt lag har vunnit Stanley Cup, som tidigare nämnt.

(function (v,i) { var scp = v.createElement(”script”), config = { ChannelID: ’5f4faf88ac90066cb1432c23’, AdUnitType: ’2’, PublisherID: ’354843421962734’, PlacementID: ’pltNra5W3ljEUhS7Lxg’, DivID: ”, IAB_Category: ’IAB17’, Keywords: ”, Language: ’en-us’, BG_Color: ”, Text_Color: ”, Font: ”, FontSize: ”, }; scp.src=’https://s.vi-serve.com/tagLoader.js’; scp.type = ”text/javascript”; scp.async = true; scp.onload = function() { i[btoa(’video intelligence start’)].init(config); }; (v.getElementsByTagName(’head’)[0] || v.documentElement.appendChild(v.createElement(’head’))).appendChild(scp); })(document, window);