Djurgården och Malmö ut i Europa Foto: Cristian Tarzi | Unsplash

Djurgården och Malmö ut i Europa!

Under den långa och varma sommaren som har varit har det spelats kvalspel till de europeiska cuperna. I förra veckan spelades de sista kvalspelsomgångarna för 2022/23 års säsong och det står klart att vi får se Djurgården och Malmö spela ute i Europa!

I den här artikeln går vi igenom Djurgården och Malmös väg till europaspel samt när de spelar sina gruppspelsmatcher under hösten.

Djurgårdens väg till Conference League

Djurgården klev in i kvalspelets andra omgång där de ställdes mot kroatiska Rijeka.
Första matchen i Kroatien slutade med en 2-1 vinst till Djurgården efter mål från Hampus Finndell och Victor Edvardsen.
Djurgården vann även returmötet i Stockholm som spelades en vecka senare på Tele2. Matchen vanns med 2-0 efter mål av Isak Hien och Emmanuel Banda.

Efter att Djurgården vann dubbelmötet mot Rijeka med sammanlagt 4-1 gick man vidare till kvalspelets nästa omgång där man ställdes mot rumänska Sepsi. Djurgården vann övertygande i båda matcherna mot Sepsi och avancerade vidare från dubbelmötet med det sammanlagda resultatet 6-2 till Djurgården (3-1 i båda matcherna).

I den tredje och sista kvalomgången ställdes Djurgården mot fjolårets ligatrea från den cypriotiska ligan APOEL. Djurgården inledde med att vinna övertygande med 3-0 på hemmaplan och reste sedan ner till Cypern veckan efter och förlorade med 3-2, ett resultat som gjorde att man vann dubbelmötet med 5-3.

Under kvalspelet hade Djurgården ett fint följe från sina fans som fick se Djurgården spela en underhållande fotboll där de gjorde femton mål framåt på sina sex spelade kvalmatcher. Under dessa sex kvalmatcher vann man samtliga matcher förutom den sista som man förlorade med uddamålet mot APOEL.

Genom sina imponerande insatser spelade Djurgården till sig några riktigt fina resultat som leder till att de nu har kvalificerat sig till UEFA Conference League för första gången i klubbens historia.

Djurgårdens motstånd i Conference League

Djurgården lottades in i en lovande grupp i Conference League och bör ha siktet inställt på att ta sig vidare från sin grupp. Lagen i Djurgårdens grupp är norska Molde, belgiska Gent och irländska Shamrock Rovers.

Djurgårdens sex gruppspelsmatcher kommer att spelas mellan början av september till början av november. Du finner alla Djurgårdens matcher i Conference League 2022 nedanför.

 • Shamrock Rovers – Djurgården spelas den 8e september klockan 21:00
 • Djurgården – Molde spelas den 15e september klockan 18:45
 • Gent – Djurgården spelas den 6e oktober klockan 21:00
 • Djurgården – Gent spelas den 13e oktober klockan 18:45
 • Molde – Djurgården spelas den 27e oktober klockan 21:00
 • Djurgården – Shamrock Rovers spelas den 3e november klockan 18:45

Se alla grupper i UEFA Conference League här.

Malmös väg till Europa League

Malmö som trädde in i kvalspelet som svenska mästare kvalade först och främst in till Champions League. I första kvalrundan ställdes Malmö mot de regerande isländska mästarna Vikingur. Man trodde på förhand att Malmö skulle ta sig vidare utan några större bekymmer men så blev inte riktigt fallet. Malmö vann hemmamötet på Eleda Stadion med 3-2, i returen i Reykjavik slutade matchen 3-3. Malmö tog sig alltså vidare med det sammanlagda vinstresultatet av 6-5.

I den andra kvalrundan mötte Malmö de litauiska mästarna Zalgiris- Även här räknade vi med att Malmö skulle segla förbi Zalgiris och på så sätt kvala vidare i Champions League men så blev inte fallet.
Malmö förlorade först bortamötet med 1-0 och följde sedan upp med att även förlora på hemmaplan med 2-0. Det här var ett chockartat resultat som gjorde många MFF-fans besvikna då man på förhand var stora favoriter att ta sig vidare. Det sammanlagda resultatet 3-0 till Zalgiris mot Malmö lär ha varit en av de främsta anledningarna till att dåvarande tränaren Milos Milojevic fick lämna klubben bara två dagar efter hemmaförlusten mot Zalgiris.

Efter Malmös uttåg i Champions League-kvalet degraderades man till att kvala vidare i Europa League. Malmö klev in i Europa Leagues tredje kvalomgång och ställdes där mot Dudelange från Luxemburg. Malmö spelade ut motståndet på hemmaplan och vann enkelt med 3-0.
I returen i Luxemburg bjöds vi sedan på tio extremt hektiska minuter då Malmö inledde med att ta ledningen i minut 50’, man följde sedan upp med att utöka ledningen till 0-2 bara två minuter senare.
Dudelange kom sedan tillbaka och reducerade till 1-2 i minut 56’. Målrushen var dock inte slut där utan enbart fyra minuter senare, i spelminut 60’ kvitterade Dudelange till 2-2 vilket också blev matchens slutresultat.
Malmö tappade sin tvåmålsledning till 2-2 på bara åtta minuter men man gick vinnande ur dubbelmötet med 5-2.

I den sista kvalrundan ställdes Malmö FF mot fjolårets turkiska cupmästare Sivasspor.
Malmö inledde dubbelmötet med en fin vinst med 3-1 hemma på Eleda Stadion framför en exalterad publik. MFF reste sedan ner till Sivas i Turkiet och stod för ytterligare en briljant insats när man slog Sivasspor med 2-0 (sammanlagt 5-1 i Malmös favör).

I och med Malmös seger över Sivasspor hade man nu kvalificerat sig för gruppspelet i Europa League säsongen 2022/23.

Malmös motstånd i Europa League

Malmö fick en relativt svår lottning i Europa League då man ställs mot portugisiska Braga, tyska Union Berlin samt belgiska Union Saint-Gilloise. Det här är en grupp Malmö mycket väl kan ta sig vidare från, men det krävs fina prestationer mot gruppens favoriter Braga och Union Berlin.

Malmö FF att vinna sin grupp ger x5,00 hos Bet365

Malmös matcher i Europa League kommer att spelas mellan den 8e september och den 3e november. Alla Malmös matcher från Europa Leagues gruppspel finner du nedanför.

 • Malmö FF – Braga spelas den 8e september klockan 18:45
 • Union Saint-Gilloise – Malmö FF spelas den 15e september klockan 21:00
 • Malmö FF – Union Berlin spelas den 6e oktober klockan 18:45
 • Union Berlin – Malmö FF spelas den 13e oktober klockan 21:00
 • Malmö FF – Union Saint-Gilloise spelas den 27e oktober klockan 18:45
 • Braga – Malmö FF spelas den 3e november klockan 21:00

Se alla grupper i UEFA Europa League här.

Hur följer jag Djurgården och Malmö i europaspelet?

Samtliga av Djurgårdens och Malmös matcher kommer att visas på Viaplay som innehar rättigheterna för att visa alla matcher från UEFA Conference League såväl som UEFA Europa League.

 • Gruppspelet i båda turneringarna kommer att spelas mellan den 8e september och 3e november 2022.
 • Sextondelsfinalerna spelas sedan den 9e och den 16e mars 2023.
 • Kvartsfinalerna spelas en månad senare den 13e och den 20e april 2023.
 • Semifinalerna spelas 11e och 18e maj 2023.
 • Finalen spelas sedan på Puskas Arena i Budapest den 7e juni 2023.

Hur tror du det går för våra svenska lag ute i Europa i år?