Arsenal vs Chelsea – Förutsättningar inför Londonderbyt

Vi är nu 22 matcher in på Premier League-säsongen 2018/19 och att tabellen skulle hunnit sätta sig vid detta laget kan vi bara glömma. Det händer saker både i toppen och botten, och det känns som att varje omgång spelas som om det vore den sista. Till helgen väntar en ny full omgång med höjdpunkten på lördag kväll då Londonderbyt mellan Arsenal och Chelsea står för dörren. Här ges de senaste förutsättningarna kring tungviktsmötet på Emirates Stadium! 

Få full översikt här

Det är nu det gäller Arsenal 

Det såg ju så bra ut för Arsenal, med 15 raka ligamatcher utan nederlag under hösten var det många experter och icke-experter som fick svälja sina ord. Unai Emery såg ut att ha hittat framgångsreceptet, med en gång. Lucas Torreira, mittfältare ifrån Sampdoria, bokstavligt talat ägde mittfältet ifrån sin första sekund i vad som sägs vara världens bästa fotbollsliga, Aubameyang gjorde mål på allt och ingenting, och Leno i målet fick Arsenalfans att drömma sig tillbaka till Jens Lehmans glansdagar. 

Torreira gjorde en toppenmatch i hemmamatchen mot Liverpool i höstas

Så långt allt gott, men så kom december, ett tuffare matchschema och ett par tunga skador. Arsenal åkte på första förlusten sedan augusti i ligan när man överraskande föll borta mot Southampton. Förlusten blev början på en problematisk tid för The Gunners och med bara två ligavinster på de sex senaste har man tappat försprånget man hade ner till Manchester United i kampen om fjärdeplatsen. Nu är det helt plötsligt kniven mot strupen för Unai Emery och Arsenal som redan inför lördagens match ligger 6 poäng bakom motståndarna, Chelsea. Med 16 omgångar kvar att spela kan mycket hända, men en förlust mot Chelsea samtidigt som Manchester United fortsätter sin vinstsvit kommer sätta Arsenal i en mycket tuff sits inför fortsättningen. 

Det har varit en tuff period för Emery och hans Arsenal

Skadeläget ser bra ut för Arsenals del inför lördagens drabbning med endast Danny Welbeck, Rob Holding och Henrikh Mkhitaryan borta ifrån spel. Lucas Torreira vilades i förra omgången och kommer således spela från start i en viktig match som denna. Tillsammans med Granit Xhaka bildar han ett centralt mittfält bakom den offensiva trion beståendes av Iwobi, Lacazette och Aubameyang. 

Ett svårbedömt Chelsea 

Chelsea stod precis som en rad andra lag i ligan för en makalöst bra inledning. Första förlusten inkasserades i slutet på november och fram tills då kändes Maurizio Sarri som mannen ridandes på den vita hästen med uppgiften om att ta Chelsea tillbaka till toppen. Att italienaren har ett alldeles unikt sätt att se på fotboll råder det inga tvivel om, inte heller att det skulle ta sin tid innan spelet satt fullt ut. Vad många inte räknade med var att det skulle se så bra ut, så tidigt. Kanske är det därför inte helt förvånande att vi under de senaste månaderna fått se mer av det ‘’förväntade’’ Chelsea. Spelet klickar inte och ibland undrar man vad Abramovic och gubbarna lagt alla miljoner på när man fortfarande sitter med Morata/Giroud som enda anfallsalternativ, laget har som exempel inte gjort fler än två mål i en ligamatch sedan november. 

Men trots detta, trots bristen på skönspel och övertygande segrar, så ligger Chelsea endast 6 poäng bakom Manchester City för att göra en jämförelse. När man gör den korta resan till norra London på lördag gör man det med en bra känsla, en känsla om att ett oavgjort resultat räcker för att hålla den röda delen av staden på ett behagligt avstånd bakom sig. 

För Chelseas del så saknas Ruben Loftus-Cheek samtidigt som det finns frågetecken kring Alvaro Morata på grund av en lättare skada, spanjoren som även ryktas vara på väg ifrån klubben. Sarri kommer mest troligt att fortsätta på spåret med Hazard som falsk nia, flankerad av Willian och Pedro. 

Upp till bevis för båda lägren 

Det finns matcher och så finns det matcher som den på lördag. Arsenal har satt sig i ett läge där man kommer vara tvungna att spela ett antal kniven mot strupen-matcher under våren, det här blir den första. En förlust skulle mest troligt vara förödande i jakten på fjärdeplatsen då man inte bara släpper till ett 9 poängs gap till Chelsea, man blir även omsprungna av Manchester United som verkligen hittat ny luft under Ole-Gunnar Solskjaer. Vi ska inte gå så långt som att kalla matchen vid vinna eller försvinna för Arsenals del, men det är absolut en match som man inte får förlora. Ett oavgjort resultat och det finns fortfarande tid och möjligheter att hämta in försprånget som The Blues har. 

Chelsea och Maurizio Sarri står inför ett vägval på lördag, ska man våga gå för tre poäng och hänga av Arsenal ifrån fjärdeplatsen eller ska man riskminimera och på så sätt undvika en förlust. Spelet har inte imponerat den senaste tiden och det skulle komma som en överraskning om laget har tillräckligt med mod och självförtroende för att gå ut och ta kommandot i en match som denna. Istället kommer vi mest troligt få se ett Chelsea som låter Arsenal föra spelet, detta med vetskapen om vilken skada Hazard, Willian och Pedro kan utgöra mot motståndarna. 

Med så mycket på spel kan vi vänta oss en matchbild där båda lagen slår vakt om poängen de har från start. Arsenal kommer säkerligen öppna starkt och tempofyllt som sig bör på Emirates Stadium men ju längre tiden går, desto viktigare blir det att undvika förlusten. Intressant notis är att oddsen inför matchen ger oss högre värde på under än över, kan vara ett tips för den som tänkt spela på matchen då det inte sprudlat kring offensiven under den senaste tiden för något av lagen.

Dömer matchen på lördag gör Anthony Taylor, avspark 18:30. Matchen visas på Viasat Sport Premium och Viaplay.