Allsvenskan omgång 30 Foto: Sandro Schuh | Unsplash

ALLSVENSKAN: INFÖR OMGÅNG 19

Vi går in i den nittonde omgången och vi är snart inne i den tredje och sista delen av säsongen. Vi lämnar bakom oss en omgång där topplagen Häcken, Djurgården, Hammarby och Malmö tog tre poäng vardera medan AIK fick nöja sig med ett kryss mot Värnamo.

Den här veckan har vi ett mellanmjölkigt utbud. Det som sticker ut är bottenmötet Sundsvall-Helsingborg som är en riktig sexpoängare. Matchen Norrköping-AIK ska även den bli intressant. 

Omgångens utvalda matcher

Varberg – Djurgården

Omgången inleds på lördagen och det är Varbergs finest som tar emot titelutmanaren Djurgården.

När lagen möttes i maj så var det utskåpning och 4-0 som slutresultat på Tele2. Nu är det dock gräs som gäller.

Varberg är långt ifrån säkra, men det mesta talar för att laget klarar sig kvar i och med att bottenkonkurrenterna inte får ordning på grejerna. Inför omgången har Varberg 19 poäng, att jämföra med Degerfors på kvalplatsen med sina 12 poäng. Förutsatt att de grönsvarta inte faller igenom totalt i slutet av säsongen så ska de nog klara nytt kontrakt.

Mittfältaren Luke Le Roux saknas här då han är avstängd. Joakim Lindner utgick senast med en skadekänning och kan missa den här matchen.

Djurgården kommer från en 3-2-seger mot Kalmar i ligan och nu senast vann man mot APOEL i kvalet till Conference League med 3-0. En mycket stabil insats och en av favoriterna till SM-guldet. Det mesta tycks stämma – anfallet, mittfältet och försvaret och lägg till en bra bredd. Kan bli viss rotation här på lördag, men de bör ändå lämna Varberg med tre poäng.

Sundsvall – Helsingborg

Lagen möttes för drygt en månad sen och då var det Helsingborg som spelade hemma och vann med 1-0. Sundsvall kommer till match med fem raka förluster och det är i princip klart att de åker ur efter att förlorat mot både bottenkonkurrenter och blivit utskåpade av storlagen. Här spelar laget för hedern och Helsingborg är inte ett lag som skrämmer.

Det ska mycket till för att Helsingborg inte ska åka ned till Superettan. De har ryckt upp sig något på slutet och har spelat oavgjort mot Sirius och Varberg samt tagit tre poäng mot just Sundsvall. En seger här och de kan faktiskt ta sig upp på kvalplats efter att befunnit sig på jumboplatsen större delen av säsongen. Degerfors sitter på kvalplatsen inför omgången och möter Hammarby.

Kalmar – IFK Göteborg

När lagen möttes i maj var det Kalmar som vann på bortaplan med 2-1 efter mål av Carl Gustafsson och Romario. Sen dess har Blåvitt spelat upp sig och inför omgången så är det faktiskt Blåvitt som ligger före Kalmar trots krisrubrikerna kring Göteborg under våren.

Blåvitt hade en fin period där man tog tre raka segrar och klättrade snabbt i tabellen. Nu senast kommer de från en 0-1-förlust på hemmaplan mot Hammarby.

Simon Thern saknas alltjämt och lär vara borta ett tag till.

Kalmar hade det tufft mot Djurgården men man lyckades reducera både en och två gånger och resultatet skrevs till 3-2 borta, en hedersam förlust även om det inte är värt något i tabellen. Försvararen David Kristjan Olafsson plockade upp ännu en ostskiva vilket innebär att han missar matchen mot Blåvitt. Han har startat i samtliga Kalmars matcher den här säsongen.

Det är två mittenlag som möts här, men det känns som att Kalmar är det bättre lagen av de två, tabelläget till trots.