Damernas Fotbolls-VM lag

Tiden innan ett VM börjar är alltid intressant. Vilka spelare kommer att få chansen i mästerskapet? Hur ska laguppställningen se ut i den första matchen? Vilka lag deltar i damernas Fotbolls-VM? Vem eller vilka får en plats i världslaget i fotbolls-VM för damer? 

Oavsett svar på frågorna ovan väntar en månad fylld av underhållning, spänning och dramatik. Det finns 32 lag i damernas fotbolls-VM som väntar på att visa världen vad man kan. 

VM lagen 2023

Det är 32 lag i damernas fotbolls-VM. Nationerna har tagit sig till turneringen på olika sätt, antingen genom rena kvalspel eller turneringar på kontinenten som har resulterat i en plats i mästerskapet. Australien och Nya Zeeland är kvalificerade i egenskap av värdländer.

Nationerna är indelade i åtta grupper med fyra lag i vardera grupp. Från gruppspelet kommer två nationer per grupp att följa med in i slutspelet. Där väntar åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler samt finalmatch och bronsmatch.

Från nedan 32 nationer ska världslaget i fotboll VM för damer utses i slutskedet av turneringen. I den landslagstrupp som Sverige skickar till Fotbolls-VM för damer finns flera skickliga spelare som har en chans att ta en plats i världslaget. 

fifa women's world cup trophy
ANGELA WEISS / AFP

Grupper och lag i Fotbolls-VM för damer 2023

Grupp AGrupp BGrupp CGrupp DGrupp EGrupp FGrupp GGrupp H
FilippinernaAustralienCosta RicaDanmarkNederländernaBrasilienArgentinaColombia
NorgeIrlandJapanEnglandPortugalFrankrikeItalienMarocko
Nya ZeelandKanadaSpanienHaitiUSAJamaicaSverigeSydkorea
SchweizNigeriaZambiaKinaVietnamPanamaSydafrikaTyskland

Grupp A:

Filippinerna

Filippinerna debuterar, som flera andra nationer i årets turnering, i VM-sammanhang. Man gör det under ledningen av tränaren Alen Stajcic som har fört Australien till flera världsmästerskap tidigare. I kvalspelet besegrade Filippinerna bland annat Thailand och Indonesien. Den unga truppen får slå ur underläge när VM inleds. 

Norge

Redan 1991 var Norge nära ett VM-guld i fotboll, då efter att ha tagit sig till final i det första officiella världsmästerskapet på damsidan. Revanschen kom fyra år senare när laget gick hela vägen. Ett par år av mindre lyckade resultat hindrar inte nationen från att skicka ett slagkraftigt lag till Australien och Nya Zeeland, med drömmar om en ny storhetstid. 

Nya Zeeland

En av två hemmanationer hittar vi i Nya Zeeland som alltså spelar i Grupp A, där det främst är Schweiz som står för konkurrensen. Medan Norge anses ha ett stabilt övertag på nämnda nationer är det vidöppet om andraplatsen. Faktum är att Nya Zeeland aldrig har vunnit en match i VM, trots fem försök. Det finns en stor chans att årets turnering blir en historisk sådan. 

Schweiz

Schweiz vann åtta av tio matcher i kvalspelet till VM med endast en förlust, mot Italien med 1-0. Det finns revansch att utkräva efter fjolårets EM-slutspel när det blev respass i gruppspelet. Med en ny tränare i Inka Grings hoppas laget kunna sluta före åtminstone två av motståndarna och avancera till slutspelet.

Grupp B:

Australien

Den andra av två damernas fotbolls-VM lag som kan dra nytta av hemmapubliken. Australien har som bäst tagit sig till kvartsfinal i tidigare framträdanden. Nu har man ett lag som anses vara det bästa som nationen någonsin har producerat. Det i kombination med fullsatta arenor som skriker fram laget kan mycket väl innebära succé. Den stora stjärnan är Sam Kerr.

Irland

Det är inget favorittippat Irland som går in i VM 2023. Man hamnade i något av en mardrömsgrupp med tre motståndare som det kommer att krävas starka prestationer mot. Australien och Kanada ses som starkare lag samtidigt som Nigeria är det bästa afrikanska laget som gick att få på sin lott. Det gäller att mittfältaren Denise O’Sullivan har en riktigt bra turnering. 

Kanada

Kanada kommer till VM och gör det med en guldmedalj från OS 2021 att stoltsera med. Det var den tredje raka medaljen i de olympiska spelen, en tävling som laget uppenbarligen trivs med. Detsamma går inte att säga om VM, en turnering som nationen aldrig har hämtat en medalj på. Är i första hand den nation som utmanar Australien om gruppsegern. 

Nigeria

I vad som får ses som “Dödens grupp” finns det ingen större press på Nigeria. Deras första två matcher är mot Kanada och Australien. Lyckas man ta tillräckligt med poäng för att ha chans på avancemang inför avslutningen är det en klar framgång. Som tränare har man den erfarne Randy Waldrum, som säkerligen har flera ess i rockärmen. 

Grupp C:

Costa Rica

Genom en fjärdeplats i den nord- och centralamerikanska versionen av EM säkrade Costa Rica en plats i VM 2023. Det är en nation som gör sitt andra deltagande i sammanhanget och som söker en första vistelse i ett slutspel på den här nivån. Nationen är rankad på plats nummer 36 i världen och slår ur underläge i Grupp C.

Japan

Det pratas än idag om VM-guldet 2011 i Japan. Då likt nu var det ett Japan som slog ur underläge och som inte många trodde på inför turneringen. Japan blev den första asiatiska nationen som tog en stor titel på seniornivå, både på herrsidan och damsidan. Deras kvaliteter 2023 bör räcka till ett avancemang och potentiellt en uppgörelse med Spanien om gruppsegern. 

Spanien

Spanien ska annars ses med en guldchans. Det är en nation som inte har fått det att stämma på tidigare mästerskap men som besitter några av världens främsta spelare i truppen. Framför allt är det mittfältaren Alexia Putellas som, efter två raka utmärkelser som världens främsta spelare, ska leverera för att det ska bli medalj för “La Roja”.

Zambia

Zambia debuterar i VM-sammanhang när turneringen avgörs i Australien och Nya Zeeland. I en grupp med Spanien och Japan som motståndare är det hinder av större modell som ska vältas. Zambia har de senaste åren varit ett av Afrikas mest framgångsrika lag, ledda av lagkaptenen och målgöraren Barbra Banda.

Grupp D:

Danmark

Trots framgångar i EM på senare år har det inte blivit ett världsmästerskap sedan 2007 för Danmark. Nu är man med stjärnspelaren Pernille Harder i spetsen redo att ta sig an bland annat England, den nation som väntas utmana USA om guldet. Med fart och finess kan Danmark bli en obehaglig överraskning för högre rankade nationer. 

England

England tog som bekant guld i hemma-EM 2022 och är nu redo att hämta hem en medalj även från ett världsmästerskap. Med flera superstjärnor i laget finns det ingenting som stoppar England på en bra dag. Precis som vi är vana vid är det England själva som är sin värsta fiende. Det återstår att se hur man lyckas tackla favoritskapet. 

Haiti

Nästa debutant i VM 2023 är Haiti. En tredjeplats i gruppspelet och sedermera ett Playoff, med seger mot Senegal och Chile, var vad som krävdes för att laget, ledda av lagkaptenen Nerilia Mondesir, skulle skriva historia. Nu siktar man på att inleda nästa kapitel i en av turneringens svårare grupp. 

Kina

Reser vi tillbaka 24 år i tiden hittar vi ett kinesiskt landslag som var i final mot USA. Matchen gick till straffläggning där Kina fick se sig besegrade. Efter silvermedaljen är kvartsfinal den största framgången, något som laget hoppas kunna ändra på i år. För att det ska bli verklighet krävs det att man slutar före antingen England eller Danmark. 

Grupp E:

Nederländerna

Grupp E konkurrerar med Grupp B om att få kallas “Dödens grupp”. Nederländerna konkurrerar i sin tur med guldfavoriten USA och i första hand Portugal om en plats i slutspelet. Rankade på en åttonde plats på FIFA:s världsranking har Nederländerna ett kvitto på att man kan utmana om medaljerna i mästerskapet. Med flera spelare som är framstående i stora klubbar finns det en stor potential. 

Portugal

Portugal deltog i EM 2022 där man bland annat förlorade mot Sverige med 5-0. Innan dess hade man dock pressat Nederländerna till en uddamålsseger, och har dessutom tagit ytterligare kliv sedan dess. Får Portugal allting att stämma finns det spets i laget för att utmana om avancemang.

USA

Den största guldfavoriten av dem alla sett till odds på turneringen är USA, nationen som har två raka VM-guld och vars trupp kryllar av superstjärnor. Spelare som Megan Rapinoe har tagit ett kliv tillbaka, även om hon fortfarande är en spelare som kan komma in och avgöra matcher. Alex Morgan, som likt Rapinoe gjorde sex mål i VM 2019, kan spela en avgörande roll. 

Vietnam

Tyvärr för Vietnams del blir det svårt att ställa till med någon oreda i Grupp E. Även här har vi en debutant som skrev historia, detta genom en kvalseger mot kinesiska Taipei. Premiärmatchen är mot USA och det är bara för spelarna att gå ut och njuta, samt göra livet besvärligt för motståndarna. 

Grupp F:

Brasilien

Med Pia Sundhage som en av ledarna för det brasilianska landslaget finns det rutin i mängder att hämta. Det finns flera spännande spelare i Brasilien, som i sina bästa stunder är ett av världens bästa lag. Nu gäller det att samla krafterna inför ett tufft gruppspel som främst handlar om att knipa förstaplatsen före Frankrike. 

Frankrike

Frankrike tränas numera av Hervé Renard, en rutinerad herre som vet vad som krävs för att vinna mästerskap. I VM 2019 på hemmaplan blev det blott en kvartsfinal. I laget finns några av Europas främsta på olika positioner, bland annat några av världens mest spännande talanger. Eugenie Le Sommer kan göra mål på allt och ingenting, något som kommer att krävas i VM. 

Jamaica

Jamaicas landslag på damsidan upplöstes 2004 och fick därefter börja om från början. För drygt tio år sedan hade man en plats utanför topp 100 på världsrankingen. Nu är det dags för nationens andra raka mästerskap. Nu gäller det först och främst att hålla Panama bakom sig och försöka skrälla till sig poäng mot Frankrike och Brasilien.  

Panama

Efter seger mot Paraguay i kvalspelet är Panama klara för nationens första världsmästerskap på herrsidan. Det är inte stjärnglansen som ska bidra med ny fotbollshistoria när Panama ger sig in i den på förhand tuffa Grupp F. Lagets kvaliteter ligger i sammanhållningen och förmågan att dra åt samma håll. 

Grupp G:

Argentina

Även om Argentina slår ur underläge gentemot Italien finns det potential för ett besök i slutspelet. I VM 2023 spelar man i Sveriges grupp. Nyckelmatchen är öppningsmatchen mot Italien följt av måstematchen mot Sydafrika. Fyra poäng där och drömmen om slutspel lever inför avslutningen mot Sverige. 

Italien

Det italienska landslaget på damsidan har inte lyckats nå samma framgångar genom historien som herrlaget. Däremot finns det en intressant mix av gammalt och nytt som gör att det bör kunna bli som minst en åttondelsfinal. Ett Italien som är inne i ett generationsskifte kommer få slita för avancemanget. 

Sverige

Med den landslagstrupp som Sverige besitter i fotboll VM för damer 2023 vore allt annat än avancemang, gärna som gruppetta, ett fiasko. Det finns kvalitet i mängder och ett lag med en stomme som har spelat ihop i flera år nu. Addera spännande förmågor som har tillkommit på senare tid och det är en bra mix med siktet inställt på guldmedaljen. 

Sydafrika

Slutligen i Grupp G hittar vi Sydafrika, som också är Sveriges första motståndare när vi kollar på spelschemat i VM. Det är ett lag där mycket kretsar kring mittfältaren Linda Motlhalo, till vardags i Glasgow City. Så sent som sommaren 2022 vann Sydafrika de afrikanska mästerskapen. 

Grupp H:

Colombia

Colombia har en final i Copa America från 2022 att luta sig tillbaka mot. Där och då visade man att det är ett av Sydamerikas främsta landslag på damsidan. Nu siktar man på att nå nya framgångar VM 2023. Med ett motstånd som ser överkomligt ut, åtminstone Sydkorea och Marocko, finns det absolut anledning att tro på ett slutspel.

Marocko

Som den första arabiska nationen att spela i ett VM för damer skriver Marocko, som många andra länder i VM 2023, historia. Nu gäller det att inte vara nöjda med den bedriften utan att bygga vidare på framgången. Ledda av tränare Reynald Pedros kan Marocko bli den stora överraskningen i turneringen. 

Sydkorea

Efter tre förluster i gruppspelet i VM 2019 är Sydkorea, under ledning av Colin Bell, ute efter revansch. Ett avancemang från gruppen i sommarens VM skulle onekligen vara en upprättelse. Sydkorea har spelat jämnt mot och slagit flera andra nationer som deltar i VM under det senaste året, bland annat Kanada, Kina, Filippinerna och Zambia.

Tyskland

Favoriten i Grupp H är Tyskland, den sovande jätten på damsidan. Efter framgångarna under tidigt 2000-tal har man tagit något steg tillbaka. Med spelare som Alexandra Popp, Svenja Huth, Lea Schüller och Lena Oberdorf finns det stjärnglans så det räcker och blir över. Bör vinna Grupp H. 

Vanliga frågor

Hur många nationer deltar i VM?

32 nationer från hela världen deltar i damernas fotbolls-VM. Nationerna kommer från bland annat Europa, Nordamerika, Sydamerika, Asien och Afrika. Lagen som deltar är uppdelade i åtta grupper med fyra lag i varje grupp.

Hur väljs deltagarna till VM ut?

Det finns olika vägar att ta för att delta i VM. Australien och Nya Zeeland är kvalificerade i egenskap av värdländer. Merparten av nationerna tar vägen via ett VM-kval medan det också delas ut platser för framstående prestationer i diverse mästerskap.

Finns det några debuterande nationer i VM?

Hela åtta nationer deltar i ett fotbolls-VM för damer för första gången. Det är Haiti, Marocko, Portugal, Filippinerna, Irland, Vietnam och Zambia.  

Vilka nationer har konstant levererat i damernas fotbolls-VM?

Bland nationerna som alltid presterar väl i VM för damer finns bland annat USA, Frankrike, Brasilien och Tyskland. Även om alla nationer inte har en guldmedalj i bagaget finns det flera medaljer och imponerande placeringar från tidigare mästerskap bland nämnda nationer. 

Vilka nationer är favoriter i damernas Fotbolls-VM

USA, tätt följt av England, är favoriterna till att ta hem guldet i VM 2023. Det väntas tuff konkurrens från bland annat Spanien, Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Australien och Sverige.

Vilken nation har vunnit damernas VM flest gånger?

Det är USA som är den främsta nationen sett till antalet VM-guld. Med den första vinsten redan 1991 har det blivit ytterligare tre guldmedaljer, ett silver och tre brons. Det innebär att USA aldrig har blivit utan en medalj. 

Vilka spelare ska man hålla ett extra öga på i Damernas Fotbolls-VM?

Det fullständigt svämmar över av stjärnor i VM 2023. I hemmanationen Australien hittar vi Sam Kerr, i USA finns Alex Morgan och i Spanien finns Alexia Putellas. Andra spelare som Beth Mead, Lena Oberdorf och Wendie Renard ska också nämnas.