FIFA världsmästerskap för damer 2023 – Italien 

Fotbolls-VM för damer 2023 närmar sig med stormsteg. Mästerskapet drar igång den 20 juli och Italien har ett intressant lag som ställer upp i VM. Man har mycket talang, men också mycket rutin. Vilket kommer att behövas då man ställs mot svårt motstånd redan i gruppspelet där man bland annat ställs mot Sverige.

Italien har inte särskilt många framgångar i VM genom historien. Man är ett lag som också har missat kvalificera sig under många år, och därför inte har någon större rutin av mästerskap i den här magnituden. Det ska dock påpekas att man faktiskt nådde en kvartsfinal förra året. Så vilja och potential finns i laget.

Snabblänkar Egenskaper Välkomstbonus Hämta erbjudande
1. 4.4/5 Recension
 • Stort spelutbud inom betting
 • Bonus utan omsättningskrav
 • Nytt spelbolag på marknaden

Gratisspel för 120SEK

Hämta bonus Reklamlänk | 18+ år – Spela ansvarsfullt, Stodlinjen.se, Spelpaus.se Läs fullständiga regler och villkor.
2. 4/5 Recension
 • Bet365 Bonuskod: TVG365
 • Mer än 600 000 live streams varje år
 • Bäst på live betting

1 250 kr i spelkrediter

Hämta bonus
Reklamlänk | 18+ år – Spela ansvarsfullt, Stodlinjen.se, Spelpaus.se Läs fullständiga regler och villkor här. Bonuskoden TVG365 kan användas under registreringen, men ändrar inte erbjudandebeloppet på något sätt.
3. 4.2/5 Recension
 • Enorm sportsbook
 • Lättnavigerat
 • Enkelt att komma igång

100 kr gratisspel på sport

Hämta bonus Reklamlänk | 18+ år – Spela ansvarsfullt, Stodlinjen.se, Spelpaus.se Läs fullständiga regler och villkor här.

Italien lag VM damer 

Till VM 2023 i Australien och Nya Zeeland kommer Italien med en intressant trupp. Deras förbundskapten Milena Bertolini har tagit ut en trupp som blandar gammalt och ungt. Rutinerade spelare som Lisa Boattin och Cristiana Girelli blandat med talanger som Giulia Dragoni och Emma Severini flyger med till mästerskapet.

Man har en spännande trupp, som har chansen och kapacitet att utmana även de bästa i VM. Många av spelarna är dessutom samspelta och spelar i samma lag. Nio av de spelare som Bertolini har tagit ut spelar i Juventus, åtta spelar i Roma. Det är ett lag som kan skrälla med andra ord. 

Nedan kan du se hela truppen som Bertolini har tagit ut till VM 2023 i fotboll:

Målvakter: Rachele Baldi (Fiorentina) Francesca Durante (Inter Milan) Laura Giuliani (AC Milan)
Försvarare: Elisa Bartoli (Roma) Lisa Boattin (Juventus) Lucia Di Guglielmo (Roma) Martina Lenzini (Juventus) Elena Linari (Roma) Benedetta Orsi (Sassuolo) Cecilia Salvai (Juventus)
Mittfältare/Anfallare: Arianna Caruso (Juventus) Valentina Cernoia (Juventus) Giulia Dragoni (Barcelona) Manuela Giugliano (Roma) Giada Greggi (Roma) Emma Severini (Fiorentina) Chiara Beccari (Juventus) Barbara Bonansea (Juventus) Sofia Cantore (Juventus) Valentina Giacinti (Roma) Cristiana Girelli (Juventus) Benedetta Glionna (Roma) Annamaria Serturini (Roma)
Snabblänkar Egenskaper Välkomstbonus Hämta erbjudande
1. 4.4/5 Recension
 • Stort spelutbud inom betting
 • Bonus utan omsättningskrav
 • Nytt spelbolag på marknaden

Gratisspel för 120SEK

Hämta bonus Reklamlänk | 18+ år – Spela ansvarsfullt, Stodlinjen.se, Spelpaus.se Läs fullständiga regler och villkor.
2. 4/5 Recension
 • Bet365 Bonuskod: TVG365
 • Mer än 600 000 live streams varje år
 • Bäst på live betting

1 250 kr i spelkrediter

Hämta bonus
Reklamlänk | 18+ år – Spela ansvarsfullt, Stodlinjen.se, Spelpaus.se Läs fullständiga regler och villkor här. Bonuskoden TVG365 kan användas under registreringen, men ändrar inte erbjudandebeloppet på något sätt.
3. 4.2/5 Recension
 • Enorm sportsbook
 • Lättnavigerat
 • Enkelt att komma igång

100 kr gratisspel på sport

Hämta bonus Reklamlänk | 18+ år – Spela ansvarsfullt, Stodlinjen.se, Spelpaus.se Läs fullständiga regler och villkor här.

Målvakt – Laura Giuliani (AC Milan)

På målvaktssidan blir det antagligen Laura Giuliani som ställer upp mellan stolparna som förstemålvakt. Hon spelar i den italienska högsta ligan för damer i klubben AC Milan. Hon har tidigare spelat i klubbar som Freiburg och Juventus och är rutinerad målvakt i det italienska laget.

Målvakt – Francesca Durante (Inter Milan)

Francesca Durante är den eviga andramålvakten. Trots att hon har varit med i truppen sedan 2015 har hon bara fått stå en match i den italienska landslagströjan. Mycket talar för att hon inte kommer stå särskilt många minuter under mästerskapet i Australien och Nya Zeeland

Målvakt – Rachele Baldi (Fiorentina)

Som tredjemålvakt hoppar Rachele Baldi in. Hon spelar till vardags i Fiorentina, dit hon anlände så sent som 2022. Innan dess har hon spelat i Empoli, Roma och varit på lån till Napoli. Nu verkar hon dock ha hittat hem i Violas och hennes karriär är på väg uppåt och hon kanske får chansen före Durante.

Försvarare – Elisa Bartoli (Roma)

På högerback i det italienska landslaget kommer Elisa Bartoli få starta. Hon spelar i Roma som många andra spelare i det italienska landslaget. Hon har spelat där sedan 2018 och är en av de mer rutinerade spelarna. Hon har gjort 85 landskamper för sitt land, och gjort tre mål under den tiden.

Försvarare – Lisa Boattin (Juventus)

På vänsterkanten i försvarslinjen hittar vi Lisa Boattin. Hon spelar för Juventus till vardags och har varit en startspelare i klubblaget i många år. Hon var en av spelarna som startade varje match när Juventus vann ligan 2020-21. Boattin har en given plats i startelvan i landslaget.

Försvarare – Elena Linari (Roma)

I mittlåset i Italien kommer Elena Linari att spela. Hon har spelat i landslaget sedan 2013 och spelar just nu för Roma. Tillsammans med Elisa Bartoli utgör man en del av försvaret i klubben från Rom. Likt Bartoli har även Linari spelat i landslaget sedan 2013 är minst sagt rutinerad i sammanhanget.

Försvarare – Cecilia Salvai (Juventus)

Tillsammans med Linari ska Cecilia Salvai spela. Hon hör till Juventus i vanliga fall och har spelat tillsammans med Linari i sex år i landslaget. Salvai är en av nio spelare som spelar i Juventus i år. Det är tydligt att tränaren Milena Berolini har valt att satsa på spelare som redan är samspelta.

Försvarare – Benedetta Orsi (Sassuolo)

Benedetta Orsi går in i mästerskapet som 23-åring. Hon är en av de mer rutinerade spelarna i laget, men har endast gjort sex matcher för damlandslaget. Hon spelar i dagsläget för Sassuolo. 

Försvarare –  Martina Lenzini (Juventus)

Från Juventus kommer även Martina Lenzini. Hon har faktiskt spelat tillsammans med Orsi när hon var på lån till Sassuolo. Men den här gången kommer de antagligen få nöta bänken ihop, precis som Lenzini ofta gör i Juventus nu för tiden. 

Försvarare – Lucia Di Guglielmo (Roma) 

Lucia Di Gugielmo har gjort tolv matcher för landslaget. Till skillnad från många andra spelare i truppen var inte hon med och spelade i deras ungdomslandslag. Hon har fått en brant utvecklingskurva på senare tid och har nu tagit plats som spelare i truppen. Det återstår dock att se om hon kommer att få spela under mästerskapet i Nya Zeeland och Australien

Mittfältare – Manuela Giugliano (Roma)

På mittfältet kommer troligt Manuela Giugliano i Roma att få en central roll. Hon är en av lagets stjärnor och har varit det under en längre tid. Hon började spela i landslaget redan 2014 och har sedan dess gjort 65 matcher och åtta mål. Hon har nummer 10 på lagen och är lagets spelmotor.

Mittfältare – Giulia Dragoni (Barcelona)

Giulia Dragoni är Italiens supertalang som i vardagen spelar för Barcelona. Hon är bara 16 år gammal men kommer förmodligen ändå att ta en startplats. Hon har spelat en match så långt mot Marocko där det blev 0-0. Det ska bli intressant att se vad Dragoni har att erbjuda på planen. Hon skulle kunna bli en av de stora stjärnorna på scenen med den talang hon besitter. 

Mittfältare – Emma Severini (Fiorentina)

En annan ung talang som förväntas få mycket speltid är Emma Severini i Fiorentina. Hon spelar egentligen för Roma som många andra i landslaget, men är utlånad till Fiorentina. Hon är bara 19 år gammal men ändå en startspelare i Serie A. Hon har gjort 17 framträdanden i år för sin klubb. Hittills har det bara blivit en match för landslaget. 

Mittfältare –  Giada Greggi (Roma)

Giada Greggi var en supertalang när hon kom fram i Serie A. Hon debuterade redan som 14 åring i högsta ligan i Italien och blev tilldelad Tuttosports pris för bästa unga spelare i ligan det året. Men efter det har hon haft en skadedrabbad karriär. Nu verkar hon dock vara tillbaka i spel och i form. Det har bara blivit nio landskamper än så länge för Greggi, men vi kan vänta oss fler i framtiden.

Mittfältare – Valentina Cernoia (Juventus)

Men det finns även rutin att ta in från bänken på mittfältet. 32-årige Valentina Cernoia spelar för Juventus till vardags och har spelat i landslaget sedan 2013. Hon har tio mål på sitt konto under sin tid i damlandslaget. Hon är en spelare som kommer in och kan göra skillnad i matcher.

Mittfältare – Arianna Caruso (Juventus)

Arianna Caruso är en av Cenoias lagkamrater i Juventus. Även hon har lyckats göra tio mål för Italien i olika landskamper. Det finns alltså en del offensiv kraft i mittfältet. Men det ser ut som att man kommer köra 4-3-3, vilket sätter större krav på den defensiva biten hos mittfältarna i laget. Något som gör att varken Cernioa eller Caruso får mycket speltid.

Anfallare – Cristiana Girelli (Juventus)

I anfallet är det så klart Cristiana Girelli som sticker ut. Hon är lite av en legendar i landslaget och har blivit en ikon i Juventus dit hon gick 2018. Hon tar med sig en imponerande statistik till VM i sommar. Hon har gjort 53 mål på 102 matcher för landslaget. Samtidigt har hon gjort hela 61 mål på 74 matcher för Juventus.

Anfallare – Barbara Bonansea (Juventus)

Tillsammans med Girelli på topp kommer troligtvis Bonansea också ta plats. De spelar tillsammans i Juventus där de också bildar anfallspar. De har spelat ihop i många år, både i landslaget och i klubblaget. Barbara har gjort 28 mål för Italiens landslag så långt. Hon är en spelare som gillar att driva boll och utmana, och är duktig på att skapa ytor och lägga fram assist.

Anfallare – Sofia Cantore (Juventus)

Vem som kommer få den sista platsen i Italiens landslag är ovisst. Men Milena Bertolini kan välja att köra Juventusspelare för hela slanten och plocka in talangfulla Sofia Contore. Hon har varit utlånad till Sassuolo under förra året där hon gjorde åtta mål på 14 matcher. Hon har dock inte så mycket erfarenhet från landslagsspel, men kan få ett wildcard under mästerskapet. 

Anfallare – Valentina Giacinti (Roma)

Valentina Giacinti är en som också kan få mycket speltid. Hon spelar i AC Milan och kom trea i skytteligan i Serie A förra året, bara två mål bakom Girelli som spelar i Juventus. Det skulle förvåna mycket om hon inte fick chansen under någon match. Vi får dock se vilken väg som Bertolini tar.

Anfallare – Annamaria Serturini (Roma)

Annamaria Serturini är en annan spelare i Roma som har god chans att få speltid under mästerskapet. Det är dock föga troligt att hon får starta. Hon har gjort 30 mål under 80 matcher i Roma. Det var dock ingen succésäsong förra året för henne och hon har inte riktigt hittat in rätt i landslaget.

Anfallare – Benedetta Glionna (Roma)

Benedetta Glionna är lagkamrat till Serturini. Hon har dock fått nöta mycket bänk och inte fått så mycket speltid. Hon är dock bara 23 och har några år på sig att hitta sin högsta nivå som hon förmodligen inte har sett än. 

Anfallare – Chiara Beccari (Juventus)

Chiara Beccari i Juventus är sist ut i truppen. Endast 18 år gammal har hon främst kommit med som reserv. Det blir nog mycket minuter på bänken för Beccari som spelar Juventus i vanliga fall. 

Dam-VM fotboll Italien – laguppställning 

Som man märker snabbt är det många spelare som kommer från lagen Juventus och Roma som finns med i landslaget. Totalt är det nio från Juventus medan åtta i truppen spelar i Roma till vardags. Mellan stolparna kommer garanterat att Laura Giuliani bli första keeper. Hon är den mest rutinerade i sammanhanget men också den mest kvalificerade.

På varsin kant i försvaret kommer Elisa Bartoli och Lisa Bioattin att ställa upp. Bioattin sticker ut av dessa två och är nyckelspelare i Italiens landslag. Som mittlås ser vi förmodligen Elena Linari ställa upp med Cecilia Salvai. Båda två har imponerat i Serie A föregående år där de styr respektive backlinje.

Troligtvis kommer Italien att ställa upp med ett 4-3-3. Här kommer Manuela Giugliano bli en central del i mittfältet. Men vilka de andra blir är osäkert. Kommer Bertolini våga ställa upp med 16-åriga Dragoni som spelar i Barcelona eller kommer hon köra mer på rutinen? Ett annat ungt alternativ är Emma Severini i Fiorentina.

Vem som kommer spela på anfallet är det dock inget snack på. Det blir med största sannolikhet Christina Girelli och Bonansea som ställer upp. De spelar ihop i Juventus och är en målfarlig duo. Men vem som kommer ställa upp bredvid är osäkert. Kanske Sofia Canotre från Juventus eller Valentina Giacinti Roma, det återstår att se vem som får .

Så här kan laguppställningen se ut: 

(4-3-3) Giuliani – Bioattin, Salvai, Linari, Elisa Bartoli – Giugliano, Dragoni, Severini – Girelli, Bonansea, Giacinti

Matcher – VM fotboll Italien 

Italien spelar i Sveriges grupp vilket är Grupp G i Dam-VM 2023 i Australien och Nya Zeeland. Man kommer att ställas mot Argentina i den första matchen. Det är dessa två lag som troligtvis kommer att göra upp om andraplatsen i gruppen. Men Italien är ändå klara favoriter framför Argentina.

I match nummer två kommer Italien att ställas mot Sverige. Här är det Sverige som har favoritskapet på sin sida. De kommer att spela i Wellington Regional Stadium den 29 juli. Senaste gången de spelade mot varandra vann Sverige med 2-1.

Sist ut möter man Sydafrika vilket får ses som det enklaste motståndet i gruppen. Dessa är tippade att komma sist i Grupp G. Det är tydligt att mycket handlar om matchen mot Argentina. Det är troligtvis i den som gruppen kommer att avgöras.

Italiens spelschemat under vm 2023 ser ut som följande:

 • 08:00, söndag 24 juli 2023: Italien – Argentina
 • 09:30, lördag 29 juli 2023: Sverige – Italien
 • 09:00, onsdag 2 augusti 2023: Sydafrika – Italien

Kan Italien vinna Fotbolls VM 2023? 

För Italiens del ser det inte särskilt ljust ut att vinna VM 2023. Enligt bettingsajten Unibet ligger oddset på Italien på 81.00 gånger pengarna. Jämför man till exempel med Sverige som är en av favoriterna ligger det på 17.00 gånger pengarna.

Men med det sagt har man absolut chans att gå hela vägen till slutspel. Man kommer ha svårt att rå på Sverige som är favorit att vinna gruppen. Men andraplatsen finns det stor chans att man vinner. 

Det betyder dock att man kommer att möta en vinnare i en annan grupp. Mardrömslottning är mot USA eller England. Men man vill heller inte spela mot Spanien, Frankrike eller Tyskland i åttondelsfinal som också de är potentiella lag vinna VM 2023.

Hur gick det för Italien i VM 2019? 

I senaste mästerskapet gick det ändå skapligt för Italien som tog sig vidare till slutspel genom att vinna gruppen. Man hade Brasilien, Jamaica och Australien i sin grupp. Det var tre lag som slutade på sex poäng, men Italien vann på grund av bättre målskillnad.

Men det skulle bli ett snabbt respass för Italien i slutspelet. Man åkte ut redan i åttondelsfinalen mot Nederländerna. Ett Nederländerna som sedan skulle slå ut Sverige i kvartsfinalen med en uddamålsseger.

Därefter blev det förlust mot Nederländerna med två mål. Det var egentligen inget snack om vem som skulle vinna matchen. Nederländerna dominerade totalt med 20-8 i skillnad i skott mot mål. I årets vm har man dock kanske en mer skaplig chans mot bättre motstånd. Åtminstone har man börjat bygga på ett nytt landslag där man lyfter fram talanger.

Vanliga frågor

Har Italien vunnit VM i fotboll för damer? 

Nej, Italien har inte vunnit ett VM i fotboll för damer. Man har aldrig tidigare tagit sig till en semifinal. Deras bästa resultat är från 1991 i VM i Kina när man kom till en kvartsfinal, samt förra upplagan i Frankrike, där man också tog sig till en kvartsfinal.

Hur många matcher spelar Italien i gruppspelet? 

De spelar tre matcher i VM-gruppspelet. Man kommer att spela mot Argentina, Sverige och Sydafrika och man tillhör Grupp G. Den första matchen kommer att spelas den 24 juli 2023 mot Argentina.

Hur förbereder sig laget inför dam-VM 2023? 

Italien har förberett sig inför VM genom att spela två vänskapsmatcher. Först spelade man mot Colombia där man vann med 2-1. Efter det har man också spelat mot Marocko. Då spelade man oavgjort. Det blev 0-0 i matchen. 

Vilka odds är det på att Italien vinner dam-VM 2023? 

Oddset på att Italien ska vinna Dam-VM i fotboll 2023 ligger på 81 gånger pengarna. Chansen att de tar sig hela vägen till final och vinner guldet är därför inte särskilt stor. Favoritskapet ligger istället på England och USA. 

Hur gick det för nationen i VM 2019?

I senaste mästerskapet gick det ändå skapligt. Vinst i gruppen men sedan åkte de ut redan i åttondelsfinalen mot Nederländerna.