England: Fotbolls-VM damer 2023

Nu är tiden kommen för England att ge sig in i fotbolls-VM för damer. Mästerskapet går av stapeln i Australien och Nya Zeeland. Den engelska truppen reser till andra sidan jorden med vind i seglen. Bara ett år har gått sedan man klev högst upp på prispallen i EM 2022. 

Siktet är inställt på ännu ett guld för förbundskaptenen Sarina Wiegman och hennes spelare. Trots att England är en fotbollsnation av högsta rang har man faktiskt aldrig vunnit VM. Faktum är att lagets enda medalj är bronset man tog 2015. 

Det är ett hungrigt landslag som beger sig till årets mästerskap. England tippas som en av turneringens stora favoriter. Guld är utan tvekan inom räckhåll. 

Englands lag VM damer 

Det engelska landslaget kommer till VM 2023 med ett enormt favoritskap på sina axlar. De anländer till turneringen som regerande EM-mästare och många lag kommer att göra sitt bästa för att sno åt sig en prestigeseger mot dem. Något som kommer att bli lättare sagt än gjort om man tittar närmare på Englands trupp. 

Sarina Wiegmans lag är fyllt till bredden med stjärnor från några av världens bästa klubbar. Förbundskaptenen har hittat en strålande balans mellan rutinerade lirare och hungriga stjärnskott. England lär vara riktigt motiverade att gå långt. Särskilt om man ser till hur det gick när dam-VM i fotboll gick av stapeln senast. 

I VM 2019 i Frankrike gick man nämligen miste om medalj. Detta efter att ha förlorat mot Sverige i bronsmatchen med två mål mot ett. Nu går man in i detta VM med siktet inställt på minst medalj och allra helst guld. 

Följande lag tar Wiegman med sig till Australien och Nya Zeeland: 

Målvakter:

Mary Earps (Manchester United)

Ellie Roebuck (Manchester City)

Hannah Hampton (Aston Villa)

Försvarare:

Lotte Wubben-Moy (Arsenal)

Millie Bright (Chelsea)

Lucy Bronze (Barcelona)

Jess Carter (Chelsea)

Niamh Charles (Chelsea)

Alex Greenwood (Manchester City)

Esme Morgan (Manchester City)

Mittfältare/Anfallare: 

Laura Coombs (Manchester City)

Jordan Nobbs (Aston Villa)

Georgia Stanway (Bayern München)

Ella Toone (Manchester United)

Keira Walsh (Barcelona)

Katie Zelem (Manchester United)

Rachel Daly (Aston Villa)

Beth England (Tottenham)

Lauren Hemp (Manchester City)

Lauren James (Chelsea)

Chloe Kelly (Manchester City)

Katie Robinson (Brighton)

Alessia Russo (Manchester United)

Målvakt – Mary Earps (Manchester United)

Manchester United-spelaren Mary Earps lär bli förbundskaptenen Sarina Wiegmans förstaval mellan stolparna när det vankas VM-premiär. Earps spelade en av nyckelrollerna när England bärgade hem EM-guldet förra året. För sina prestationer i Manchester United och landslaget tilldelades hon priset som världens bästa målvakt 2022. Har Earps en bra turnering kommer England att ha stora chanser att gå långt. 

Målvakt – Ellie Roebuck (Manchester City)

Bakom Earps hittar vi två yngre målvakter som är redo att hoppa in om det skulle behövas. Den första av dessa är Manchester Citys Ellie Roebuck. Keepern debuterade för City redan som 17-åring och hann även med att göra sin första landslagsmatch innan hon lämnade tonåren. Roebuck bör vara Wiegmans andraval. 

Målvakt – Hannah Hampton (Aston Villa)

Hannah Hampton lär inte få spela särskilt många minuter under VM, om ens några. 22-åringen är dock mer än kapabel att göra jobbet om det skulle behövas. Hampton har gjort två fina säsonger i Aston Villa, där hon har visat att hon är en målvakt för framtiden. 

Försvarare – Lotte Wubben-Moy (Arsenal)

Trots en tredjeplats i Women’s Super League har Arsenal bara en enda representant i Englands landslagstrupp i årets VM. Denna spelare är försvararen Lotte Wubben-Moy. Sedan debuten 2020 har det hittills blivit 10 landskamper i den engelska tröjan. Hur många minuter det blir i VM återstår att se. 

Försvarare – Millie Bright (Chelsea)

Någon som däremot garanterat kommer att få spela mycket är Chelseas Millie Bright. Mittbacken var en av grundbultarna i förra årets Europamästerskap och lär vara viktig även här. I och med Leah Williamsons skada kommer det att vara Bright som bär kaptensbindeln i Australien och Nya Zeeland. 

Försvarare – Lucy Bronze (Barcelona)

Längs med högerkanten hittar vi en riktigt rutinerad försvarare i form av Lucy Bronze. Hon har ett gediget antal storklubbar på sitt CV. Bland annat har högerbacken representerat Liverpool, Manchester City och Lyon. Sedan ett år tillbaka spelar hon sin klubblagsfotboll i de nyblivna Champions League-mästarna FC Barcelona. Med över 100 landskamper ger hon rutin och trygghet till England. 

Försvarare – Jess Carter (Chelsea)

Den 25-åriga Chelsea-spelaren Jess Carter erbjuder Sarina Wiegman möjligheter på flera positioner. Detta då Carter kan utgå från både mittfältet och backlinjen. Hittills har det blivit 17 landskamper för henne, varav över hälften spelades under 2022. Även om hon kommer att få det svårt att slå sig in i startelvan kan hon räkna med många inhopp. 

Försvarare – Niamh Charles (Chelsea)

Även Carters Chelsea-kollega Niamh Charles har en plats i den engelska truppen. Högerbacken har Lucy Bronze framför sig i rangordningen och har därmed inte fått särskilt mycket speltid för England. Hittills har det blivit sex landskamper för 24-åringen. 

Försvarare – Alex Greenwood (Manchester City)

Det engelska följet har några minst sagt rutinerade försvarare med sig till Australien och Nya Zeeland. En av dessa är Alex Greenwood. Hon spelar sedan ett par säsonger tillbaka i Manchester City och har tidigare representerat bland annat Everton, Manchester United och Lyon. Greenwood lär få mycket speltid för Englands lag i VM 2023.

Försvarare – Esme Morgan (Manchester City)

Manchester City har sex spelare med i den engelska truppen. Esme Morgon är en av de spelare som har gjort minst antal landskamper – hittills har det blivit fyra. Försvararen kommer dock från en fin säsong i City och lär komma till mästerskapet med gott självförtroende. 

Mittfältare – Laura Coombs (Manchester City)

Från City ansluter även Laura Coombs. Trots att hon är 32 år gammal har det endast blivit fyra matcher för England – två 2015 och två nu tidigare under 2023. Även om det troligen inte kommer att bli så många minuter på planen under VM bidrar Coombs med stora mängder rutin. 

Mittfältare – Jordan Nobbs (Aston Villa)

Rutin finns även hos Jordan Nobbs. Aston Villa-mittfältaren har gjort över 70 landslagsmatcher och lär vara extremt taggad efter att ha missat förra årets EM på grund av en knäskada. Skador höll henne även borta från VM 2019 i Frankrike. Innan Aston Villa spelade Nobbs elva år i Arsenal. 

Mittfältare – Georgia Stanway (Bayern München)

Englands trupp består av en blandning mellan slipade veteraner och unga stjärnor. Georgia Stanway tillhör den senare kategorin. Efter över 100 matcher i Manchester City flyttade 24-åringen förra sommaren till Tyskland och Bayern München. Stanway gjorde sin debut i landslaget när hon var 19 och har sedan länge beslagtagit en startplats på mittfältet. 

Mittfältare – Ella Toone (Manchester United)

Den offensiva mittfältaren Ella Toone bör också få sin beskärda del av mästerskapsfotboll när Sarina Wiegman tar ut sina startelvor. Toone är en framspelare av rang och fick hoppa in i samtliga matcher när England gick hela vägen till EM-guldet förra sommaren. Fler minuter lär det bli här. 

Mittfältare – Keira Walsh (Barcelona)

Keira Walsh kommer högst troligt att få många minuter i årets dam-VM. FC Barcelonas andra representant i den engelska truppen. Mittfältaren spelade samtliga minuter utom fem i EM 2022 och är en av lagets mest tongivande spelare. En Walsh i form kommer att skapa problem för alla motståndare som England stöter på. 

Mittfältare – Katie Zelem (Manchester United)

Katie Zelem inledde sin proffskarriär i Liverpool, där hon spelade i sammanlagt fyra år. Därefter följde en säsong i italienska Juventus innan hon värvades av sin barndomsklubb, Manchester United. Ett lag som hon sedan 2019 även är kapten för. Zelem slår giftiga hörnsparkar som ibland till och med letar sig in i mål utan att någon rör bollen. 

Anfallare – Rachel Daly (Aston Villa)

Trots att Rachel Daly är listad som anfallare i spelartruppen är det faktiskt troligare att hon kommer att starta som vänsterback. Hon spelade nämligen strålande på den positionen under EM 2022 och Sarina Wiegman kan mycket väl vilja fortsätta med den idén. Oavsett placering på planen bidrar Daly med stora skopor rutin. 

Anfallare – Beth England (Tottenham)

Med ett namn som Beth England är en plats i spelartruppen näst intill obligatorisk. Anfallaren gjorde tolv mål på tolv matcher under den gångna säsongen och har även fin statistik i landslaget. England gör mål i lite mer än varannan match för England.  

Anfallare – Lauren Hemp (Manchester City)

Ännu en spelare från Manchester City i Sarina Wiegmans trupp är forwarden Lauren Hemp. Hon utgår ofta från kanten men har visat sig vara riktigt vass i den klassiska nummer 9-positionen. Mycket talar för att det kommer att bli först och främst inhopp för Hemps del under VM 2023. 

Anfallare – Lauren James (Chelsea)

Lauren James  gjorde debut för det engelska landslaget så sent som i september förra året. Hon har på kort tid slagit sig in i laget och lär högst troligt få en hel del speltid. På tio matcher för England har det hittills blivit ett mål. James har gjort två säsonger för Chelsea och vunnit Women’s Super League båda gångerna. 

Anfallare – Chloe Kelly (Manchester City)

25-åriga Chloe Kelly är en av den engelska fotbollens största hjältar. Detta då hon skickade in avgörandet för England i förlängningen av förra årets EM-final. Hon reser till Australien och Nya Zeeland för att hjälpa sitt land till ytterligare ett guld. Kelly är den sjätte och sista av Manchester Citys representanter i VM-truppen.

Anfallare – Katie Robinson (Brighton)

Yngst i laget är 20-åringen Katie Robinson. Brighton-spelaren gjorde sina första minuter för A-landslaget i november förra året och lär inte förvänta sig särskilt mycket speltid i VM. Hon är dock en spännande spelare att kunna kasta in från bänken. Förutom Brighton har hon även spelat för Bristol City och Charlton Athletic. 

Anfallare – Alessia Russo (Manchester United)

Trots att Alessia Russo bara fick agera inhoppare i EM 2022 lyckades hon ändå trycka in fyra mål. Bland annat klackade hon snyggt in en boll mot Sverige som senare utsågs till turneringens snyggaste mål. Fler mål lär komma under dam-VM 2023

VM fotboll damer England laguppställning 

Englands förbundskapten Sarina Wiegman är inte känd för att variera särskilt mycket när hon tar ut sina startelvor. Den tyska coachen gillar att spela med säkra kort. Något som märktes med all önskvärd tydlighet under förra årets Europamästerskap.

Där startade hon nämligen med exakt samma elva spelare i varje match – från premiären hela vägen till segern i finalen. Wiegman brukar i stället föredra att bidra med variation från bänken och påverka matchbilden genom byten. Som nämnt gjorde Alessia Russo stor succé trots att hon aldrig var en del av den inledande laguppställningen. 

Russo har sedan dess jobbat sig in i elvan och lär starta många matcher i Australien och Nya Zeeland. Wiegman föredrar en 4-3-3-formation där Russo spelar i mitten av de tre anfallarna. Mycket talar för att hon kommer att flankeras av Lauren James och Chloe Kelly. 

Trion på mittfältet ser av allt att döma ut att bli Barcelonas Keria Walsh, Bayern Münchens Georgia Stanway och Manchester Uniteds Ella Toone. Egentligen är det bara vänsterbacksplatsen som är osäker, även om det lutar åt att anfallaren Rachel Daly får chansen där igen. 

Som mittbackar ser det ut att bli Millie Bright och Alex Greenwood, med Lucy Bronze som startande högerback. Som nämnt är Mary Earps den odiskutabla ettan mellan stolparna. 

Om Wiegman väljer dessa elva spelare ser alltså laguppställningen ut på följande vis: 

(4-3-3) Earps – Bronze, Bright, Greenwood, Daly – Walsh, Stanway, Toone – James, Russo Kelly 

VM fotboll damer England – lagets matcher 

Under 2023 har det engelska landslaget hittills spelat tre matcher. I början av april deltog laget i Women’s Finalissima. En match som spelas mellan vinnarna av Copa America och EM. Motståndet stod Brasilien för och England lyckades till slut knipa segern efter straffar. 

Utöver det har man också hunnit med att spela två träningsmatcher. Först mot Australien och sedan mot England. Något förvånande förlorade laget mot världsmästerskapets ena värdnation. 

I VM 2023 kommer England att spela i grupp D. Där kommer man att ställas mot Haiti, Danmark och Kina. Favoritskapet väger tungt och siktet är inställt på förstaplatsen. Haiti kommer att agera motståndare i den första matchen. Mötet går av stapeln på Suncorp Stadium i Brisbane den 22 juli. 

28 juli är det sedan dags för en något svårare uppgift i form av mötet med Danmark på Allianz Stadium i Sydney. Sist på tur i spelschemat för gruppspelet är matchen mot Kina. Den spelas den 1 augusti i Adelaide på Hindmarsh Stadium. England har stora möjligheter att vara klara för slutspel redan innan den avslutande gruppspelsmatchen har börjat. 

  • 11:30, lördag 22 juli 2023: England – Haiti
  • 10:30, fredag 28 juli 2023: England – Danmark 
  • 13:00, tisdag 1 augusti 2023: Kina – England 

Kan England vinna VM? 

Det korta svaret på om England kan vinna VM 2023 i Australien och Nya Zeeland är: ja. Sarina Wiegman har ett riktigt vasst lag till sitt förfogande och har kvaliteten som krävs för att kunna besegra vilken nation som helst. Man är dessutom fyllda av självförtroende efter guldet i EM förra året. 

Englands rutinerade backlinje kommer att bli oerhört svår att ta sig förbi. För de som väl lyckas väntar sedan en av världens bästa målvakter i form av Mary Earps. Även offensivt är det engelska landslaget riktigt farligt. Visserligen får man klara sig utan målmaskinen Ellen White, som tackade för sig efter EM 2022. Anfallet lär trots det ses som ett av turneringens bästa.   

Om man tar en titt på odds inför mästerskapet tillhör England ett av de fem lag som anses ha störst chans att vinna VM 2023. De andra fyra nationerna är USA, Spanien, Tyskland och Frankrike. Det finns utöver dessa ytterligare några länder som kan vara med och utmana om guldet. I denna kategori hittar vi bland annat Brasilien, Japan, Nederländerna och inte minst Sverige. 

Hur gick det för England i VM senast? 

Senast det spelades dam-VM hamnade England på en fjärdeplats. Turneringen gick av stapeln i Frankrike och det engelska laget lottades i samma grupp som Argentina, Japan och Skottland. Engelskorna dundrade genom gruppspelet och vann samtliga matcher. Dessutom släppte de bara in ett enda mål. 

Laget var inför turneringen ett tips för att gå långt och fortsatte att motsvara förväntningarna i både åttondels- och kvartsfinal. Först slog man ut Kamerun med tre mål mot noll, för att sedan upprepa samma resultat mot Norge. 

I semifinalen väntade det svåraste motståndet hittills – USA. Det blev en riktigt jämn match, men det var till slut amerikanerna som drog det längsta strået och vann med 2-1. Detta innebär en plats i bronsmatchen för England. 

Striden om tredjeplatsen slutade utan någon engelsk medalj. Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson gjorde snabbt 0-1 och 0-2. Fran Kirby lyckades reducera en halvtimme in i matchen, men närmare än så kom man aldrig. Supportrarna förväntar sig mer i VM 2023. 

Vanliga frågor

Har Englands damlandslag vunnit fotbolls-VM? 

Nej, Englands damlandslag har aldrig vunnit fotbolls-VM. Faktum är att man bara har en enda medalj – bronset från VM 2015. Förra årets EM-seger var lagets första mästerskapsguld någonsin. 

Hur många matcher spelar England i gruppspelet? 

England spelar tre matcher i gruppspelet i VM 2023. Lördagen den 22 juli möter man Haiti och fredagen den 28 juli spelar laget mot Danmark. Den sista gruppspelsmatchen går sedan av stapeln tisdagen den 1 augusti då man ställs mot Kina. 

Hur förbereder sig England inför damerna VM i fotboll? 

England har förberett sig inför mästerskapet genom att spela två träningsmatcher. Australien och Portugal har stått för motståndet. Dessutom har det engelska laget hunnit med att möta Brasilien i Women’s Finalissima.

Vad är oddsen för att England ska vinna VM? 

Oddsen för Englands chanser att kamma hem guldet i VM 2023 ser lite olika ut beroende på var man spelar. Hos i princip alla bettingsidor med svensk licens är de dock en av favoriterna. På exempelvis bet365 ligger oddsen för en engelsk seger på 5.50. Bara USA på 3.50 har lägre odds.