Sydafrika i Fotbolls-VM damer 2023

Sydafrika närmar sig toppnoteringen på världsrankingen från 2016, när man gick in som nation nummer 48. Bakom lyftet ligger bland annat en vinst i de Afrikanska mästerskapen. Mot konkurrens i form av bland annat Nigeria och Marocko, som också deltar i VM 2023, lyfte man pokalen.

Förbundskaptenen Desiree Ellis har haft många år på sig att bygga något intressant. Truppen består av såväl inhemska spelare som spelare som är eller har varit verksamma i Europa. Svenskbekantingar går att hitta i Linda Motlhalo och Hildah Magaia, två av lagets främsta stjärnor.

Svenska fotbollsälskare kommer kunna bekanta sig med Sydafrika direkt i mästerskapet. Då väntar ett möte mot Sverige, det inledande mötet i Grupp G. Vi går igenom Sydafrikas senaste år på fotbollsscenen och tar en närmare titt på truppen som ska representera nationen. 

Sydafrikas landslag VM damer 

Efter deltagande i VM i Frankrike 2019 och inte minst vinsten i de Afrikanska mästerskapen 2022 är det med högt ställda förväntningar som Sydafrika ger sig in i VM 2019 för damer. Det är som nämnt i en grupp med Sverige, Italien och Argentina som magin ska ske. Med tanke på vad laget har presterat på senare tid finns det anledning för Sverige att se upp.

Det som imponerade när man gick hela vägen i Africa Women Cup of Nations var hur det bara blev segrar hela vägen, från gruppspelet fram till och med finalen. Andra VM-deltagare som Nigeria, Zambia och Marocko besegrades på vägen fram till guldet.

Förbundskapten Desiree Ellis, som har basat över damlandslaget sedan 2016, har tagit ut en ganska väntad trupp. Stjärnspelarna i laget hittar vi i mittfältaren Linda Motlhalo samt anfallaren Thembi Kgatlana. Har dessa ett bra mästerskap ska det bli intressant att se om det kan bära hela vägen till ett historiskt slutspel. 

Vilken formationen blir i VM kommer att vara oklart in i det sista. På senare tid har man spelat 4-2-3-1, 4-4-1-1 samt 4-3-3. Ellis lägger mycket fokus på att det ska finnas utrymme för lagets snabbare spelare på kanterna. 

Målvakter:

Andile Dlamini (Mamelodi Sundowns)

Kaylin Swart (JVW)

Kebotseng Moletsane (Royal AM)

Försvarare:

Asande Hadebe (Sunflower)

Karabo Dhlamini (Mamelodi Sundowns)

Fikile Magama (UWC)

Lebohang Ramalepe (Mamelodi Sundowns)

Tiisetso Makhubela (Mamelodi Sundowns)

Noko Matlou (Eibar)

Bambanani Mbane (Mamelodi Sundowns)

Bongeka Gamede (UWC)

Mittfältare/Anfallare:

Refiloe Jane (Sassuolo)

Sibulele Holweni (UWC)

Linda Motlhalo (Glasgow City)

Kholosa Biyana (UWC)

Nomvula Kgoale (TS Galaxy)

Robyn Moodaly (JVW)

Noxolo Cesane (UANL)

Gabriela Salgado (JVW)

Jermaine Seoposenwe (Juárez)

Melinda Kgadiete (Mamelodi Sundowns)

Hildah Magaia (Sejong Sportstoto)

Wendy Shongwe (University of Pretoria)

Thembi Ngatlana (Racing Louisville)

Målvakt – Andile Dlamini (Mamelodi Sundowns)

Andile Dlamini är den mest rutinerade målvakten i det sydafrikanska laget och med största sannolikhet den som placerar sig mellan stolparna. 31-åringen var en del av truppen i VM 2019 och stod i samtliga tre gruppspelsmatcher. Hon spelar till vardags i den inhemska storklubben Mamelodi Sundowns med sex raka ligatitlar bakom sig. 

Målvakt – Kaylin Swart (JVW)

Näst på tur står Kaylin Swart, som debuterade i landslaget 2016. Sedan dess har det blivit ett tiotal landskamper, främst i Dlaminis frånvaro. Hon har framför allt framgångar från sin tid på college i USA. Skulle Dlamini av någon anledning vara indisponibel i en match i VM, kommer Swart inte vara något större nerköp. 

Målvakt – Kebotseng Moletsane (Royal AM)

Som tredjemålvakt har Ellis tagit ut Kebotseng Moletsane från Royal AM. Inte för att 28-årige Moletsane är en uttalade tredjemålvakt men det ska till skador på övriga två för att hon ska ställa sig mellan stolparna i VM.

Försvarare – Karabo Dhlamini (Mamelodi Sundowns)

21-åringen kallades till landslagssamlingen för VM redan 2019, dock utan någon speltid som följd. Hon spelade i fem av matcherna när Sydafrika tog hem de Afrikanska mästerskapen för ett år sedan. I ett generationsskifte i backlinjen kan Dhlamini mycket väl bli en av spelarna som startar. 

Försvarare – Fikile Magama (UWC)

En annan ung spelare i Sydafrika, även hon 21 år gammal, är Fikile Magama. Hon har spelat 90 minuter i samtliga träningslandskamper under våren och skulle, trots att hon inte är den mest erfarne spelaren i laget, ta en plats i försvaret mot Sverige. 

Försvarare – Lebohang Ramalepe (Mamelodi Sundowns)

Lebohang Ramalepe tillhör truppens mer erfarna spelare. Hon är en av få med erfarenhet från spel i Europa. 31-åringen har spelat i Dinamo Minsk men är numera en del av den inhemska storklubben Mamelodi Sundowns. Ramalepe bör starta, precis som i samtliga matcher i VM 2019. 

Försvarare – Tiisetso Makhubela (Mamelodi Sundowns)

Makhubela är även hon från mästarklubben Mamelodi Sundowns. Hon har varit med i landslaget länge men är ingen startspelare i Ellis bygge. Kan istället få sin chans om Sydafrika tar ledningen och behöver stänga matchen i ett senare skede. 

Försvarare – Noko Matlou (Eibar)

I backlinjen rubbar ingen på Noko Matlou. Fram till strax innan sommaren huserade hon i den spanska högstaligan, i SD Eibar. Tyvärr fick hon och klubblaget lämna högstadivisionen efter en placering som nästjumbo. En rutinerad kvinna på 37 år som blir viktig för att freda målet. 

Försvarare – Bambanani Mbane (Mamelodi Sundowns)

Bambanani Mbane är nästa spelare som vi lär se på planen i VM-premiären mot Sverige. Hon har också rutin från spel i Europa med belarusiska Dinamo Minsk. Hon fick speltid i en av tre gruppspelsmatcher i VM 2019 och var med i truppen redan i OS 2016. 

Försvarare – Bongeka Gamede (UWC)

Med tanke på speltiden i landslaget på senare tid bör Bongeka Gamede finnas med i förbundskapten Ellis planer. Hon har gjort 90 minuter från start i samtliga matcher under året. 24-åringen togs ut redan VM 2019, då utan att ha spelat en enda landskamp. 

Mittfältare – Refiloe Jane (Sassuolo)

Med över 100 landskamper är Refiloe Jane en av lagets viktigaste spelare, speciellt i det här sammanhanget. Debuten skedde redan 2012 och mittfältaren har erfarenhet från såväl OS som VM. Hon spelar till vardags i italienska Sassuolo och har tidigare representerat AC Milan samt Canberra United. 

Mittfältare – Sibulele Holweni (UWC)

En av truppens mer okända spelare, Sibulele Holweni, är ett namn för framtiden. Hon har öst in mål i diverse ungdomslandslag men kommer med största sannolikhet få komma från bänken i VM. 22-åringen tillhör University of the Western Cape. 

Mittfältare – Linda Motlhalo (Glasgow City)

Linda Motlhalo är en nyckelspelare på Sydafrikas mittfält. Den som känner igen namnet från något annat sammanhang gör det troligtvis från hennes tid i Djurgården. Hon spelade i klubben mellan 2020 och 2022. Tävlingsdebuten mot AIK, där hon gjorde två mål, var en minnesvärd insats från den nu 25-årige Motlhalo. 

Mittfältare – Kholosa Biyana (UWC)

Kholosa Biyana är lagkamrat med Sibulele Holweni i UWC. Hon konkurrerar definitivt om en startplats i VM-premiären. Biyana har sina styrkor offensivt och är en irrationell spelare på många sätt och vis.  

Mittfältare – Nomvula Kgoale (TS Galaxy)

Kgoale är en defensivt lagd spelare som har erfarenhet från spel i den spanska högstaligan. Numera tillhör hon TS Galaxy i den inhemska ligan. Hon har erfarenhet från spel på relativt hög nivå men får troligtvis nöja sig med att hjälpa till från bänken när det behövs. 

Mittfältare – Robyn Moodaly (JVW)

29-årige Robyn Moodaly debuterade i landslaget redan 2012 och deltog i OS samma år. Därefter har hon haft skadeproblem som förmodligen har hämnat hennes fulla potential. Speltiden i landslaget har minskat på senare tid vilket talar för att det inte finns en startplats för mittfältaren. 

Anfallare – Noxolo Cesane (UANL)

I Sydafrikas starkaste lagdel har en roll som inhoppare. Hon tillhör mexikanska UANL Tigres med en liknande roll. Cesane är dock bara 22 år gammal och har en ljus framtid. Här får hon dock stå tillbaka och vara redo från bänken när det behöver göras mål framåt. 

Anfallare – Gabriela Salgado (JVW)

Gabriela Salgado konkurrerar med Cesane om att hoppa in när det behövs. Hon har gjort kontinuerliga framträdanden i landslaget, dock utan att ha visat framfötterna som målskytt. Det har hon istället gjort i klubblaget. 

Anfallare – Jermaine Seoposenwe (CF Monterrey)

En given startspelare är Jermaine Seoposenwe, hemmahörande i den mexikanska ligan när hon inte spelar i landslaget. Hon debuterade 2010 och har gjort flera viktiga mål genom åren, bland annat i de Afrikanska Mästerskapen 2022. En stor del av laget spelplan handlar om att få upp bollen till Seoposenwe i anfallet. Kan även spela på en kant och utmana därifrån.

Anfallare – Melinda Kgadiete (Mamelodi Sundowns)

Med sina 30 år är Melinda Kgadiete den äldsta anfallaren i laget. Hennes rutin gör att hon är på gränsen till att få starta i VM. Däremot finns det andra spelare som går in i mästerskapet med en bättre form, vilket gör att hon troligtvis startar vid sidan av. 

Anfallare – Hildah Magaia (Sejong Sportstoto)

Hjälten från guldresan för ett år sedan har vuxit till att bli en av lagets mest framstående spelare. Hildah Magaia spelar i Sejong Sportstoto i Sydkorea och är både där och i landslaget en återkommande målskytt. Mål i två av tre landskamper under 2023 gör det svårt för Ellis att inte starta den tidigare Morön-spelaren.

Anfallare – Wendy Shongwe (University of Pretoria)

Wendy Shongwe är något av en skräll i truppen, en ung spelare som mästerskapsdebuterar. Hon kan ställa in sig på att sitta på bänken. Däremot är 20-åringen ett hett alternativ om man vill överraska motståndarna.

Anfallare – Thembi Kgatlana (Racing Louisville)

Sist men inte minst har vi Thembi Kgatlana, lagets främsta stjärna. Karriären har tagit 27-åringen via bland annat Benfica, Eibar och Atlético Madrid vidare till Racing Louisville. Hon är den bästa målskytten i truppen och den som Sverige, Argentina och Italien främst måste se upp för. Det gör henne till ett hett tips vad gäller framstående målskyttar i VM.  

Matcher för Sydafrika i VM

Med all respekt för Sydafrika som fotbollsnation på damsidan så är det ett lag som går in i varje match i gruppspelet som nederlagstippade. Medan Sverige återfinns ett par klasser högre upp kommer både Argentina och Italien att förvänta sig ta tre poäng mot Sydafrika. Det innebär å andra sidan att laget kan överraska på ett annat sätt.

Sydafrikas spelschema börjar med att man tar tjuren vid hornen direkt. Sverige väntar på Wellington Regional Stadium, söndagen den 23 juli med matchstart 07:00 svensk tid. Mötet mot Argentina, den stora nyckelmatchen om Sydafrika avser att avancera till slutspel, spelas 02:00, fredagen den 28 juli 2023. 

Avslutar gruppspelet för Sydafrika gör matchen mot Italien, matchstart 09:00 onsdagen den 2 augusti. Därefter vet vi om det blir ett historiskt första slutspel för Banyana Banyana. 

  • 07:00, söndag 23 juli 2023: Sverige – Sydafrika
  • 02:00, fredag 28 juli 2023: Argentina – Sydafrika
  • 09:00, onsdag 2 augusti 2023: Sydafrika – Italien 

Kan Sydafrika vinna VM? 

Även om det inte är hela verkligheten brukar odds kunna visa på hur en nation ligger till inför ett mästerskap. Med det sagt finns det sedan överraskningar i varje stor turnering, inte minst i VM. Motivation slår i många fall ofta klass. 

Sydafrika tillhör nationerna som har högst odds som vinnare av VM. Deras chanser är enligt siffrorna större än för bland annat Filippinerna, Panama och Vietnamn men samtidigt lägre än för till exempel Zambia, Nigeria och Jamaica.

Det vore en sensation, troligtvis den största i fotbollshistorien, om Sydafrika skulle vinna VM. Å andra sidan skulle ett slutspel innebära ytterligare nerver, press och spänningar hos motståndarna, något laget i så fall skulle kunna utnyttja. 

Hur lyckades Sydafrika i VM 2019?

VM i fotboll för damer 2019 var Sydafrikas första stora mästerskap. Lottningen resulterade i en plats i ‘’Dödens grupp’’, innehållandes Spanien, Kina och Tyskland. Likt i årets mästerskap var Sydafrika nederlagstippade från början till slut. Turneringen kunde dock ha fått en riktigt trevlig början för laget.

Premiären gick mot Spanien, som senare fick respass i åttondelsfinalen mot USA. Sydafrika tog ledningen efter 25 spelade minuter genom Thembi Kgatlana. Därefter skulle det dröja fram till matchminut 69 och en straffspark innan Spanien fick hål på motståndarna. En straffspark var även det som gav Spanien ledningen efter 82 minuter. Slutresultatet skrevs till 3-1.

Försvaret var på hugget även mot Kina i en vinna eller försvinna-match därefter. Li Ying gjorde 1-0 till Kina efter 40 minuter och därefter var det jämnt hela vägen fram till slutsignalen. Med lite tur kunde Sydafrika ha haft med sig både en och två pinnar till den avslutande gruppspelsmatchen mot Tyskland.

Tyskland behövde en poäng för att säkra förstaplatsen i gruppen och skulle sätta full fart från start. Efter den första halvleken stod det 3-0 på tavlan. Sydafrika höll nere siffrorna i den andra halvleken och matchen slutade 4-0. Ett första mästerskap som lämnade viss mersmak för Sydafrika. 

Vanliga frågor

Har Sydafrika damer vunnit VM i fotboll?

Nej, Sydafrika har aldrig vunnit dam-VM. Faktum är att deltagande i VM i Frankrike 2019 var landslagets första internationella turnering. Däremot gick laget och vann de Afrikanska mästerskapen i den senaste upplagan 2022. 

Hur många matcher i VM i fotboll för damer 2023 spelar Sydafrika i gruppspelet?

Det väntar tre matcher för Sydafrika i gruppspelet. Äventyret börjar med en match mot Sverige i Wellington den 23 juli. Därefter tar man sig an Argentina innan gruppspelet avslutas mot Italien den 2 augusti. 

Hur laddar Sydafrika upp för damernas fotbolls-VM?

Sydafrikas genrep inför VM 2023 i Australien & Nya Zeeland spelas mot Costa Rica, som också deltar i mästerskapet. Här gäller det att sätta startelvan, pricka formen och att få en bra boost inför VM som inleds en dryg vecka senare. 

Vilka odds finns på att Sydafrika vinner VM för damer 2023?

Om du tror att Sydafrika chockar fotbollsvärlden och går hela vägen till ett VM-guld kan du räkna med en hög utbetalning. Odds går att hitta till runt 750.00 gånger insatsen.