Australiens landslag: Fotbolls-VM damer 2023

Äntligen har turen kommit till Australien att, i samarbete med Nya Zeeland, anordna ett stort mästerskap i fotboll. Fotbolls-VM för damer i Australien kommer att bli en enorm folkfest. Det gäller för hemmanationen att utnyttja förutsättningarna för att försöka knipa landets första medalj någonsin i ett världsmästerskap.

Med det sagt finns det rutin från mästerskap att hämta, både för nuvarande spelare och längre tillbaka i tiden. Under 1990-talet deltog man i både VM i Sverige 1995 och i USA 1999. Det blev uttåg i gruppspelet två gånger om, vilket även var resultatet 2003.

Det var först i VM i Kina 2007 som framgångarna började komma. I tre raka mästerskap blev det en kvartsfinalplats. Prestationerna visade att nationen har något spännande på gång. Antalet aktiva spelare ökade kraftigt, ett fenomen som har gett resultat.

Efter respass i åttondelsfinalen i VM 2019 är man nu ute efter revansch. På senare år har flera världsspelare tagit sig in i landslaget. Under ledning av superstjärnan Sam Kerr siktar Tony Gustavssons gäng på en medalj! 

Fotboll Australien VM damer trupp

Som en av två hemmanationer finns det en större press på Australien att prestera. Det är en nation som har tagit ett eller två mindre steg tillbaka på senare år. 2017 var Australien fyra på världsrankingen. Inför VM 2023 hittar vi “The Matildas” på en tiondeplats. Med det sagt är man fortfarande en medaljkandidat till sommarens stora fotbollsfest.

Det finns en svensk touch i detta australiensiska landslag. Utöver att man har ett par spelare i Damallsvenskan, bland annat Clare Polkinghorne och Katrina Gorry från Vittsjö GIK, är det en svensk tränare som ska föra laget till medalj. Tony Gustavsson har varit landslagets tränare sedan 2020.

Gustavsson har tidigare tränat bland annat Degerfors, Hammarby och GIF Sundsvall på herrsidan. Det har han varvat med uppdrag som assisterande tränare för USA:s damlandslag. Han har plockat ut 29 spelare som dagarna innan VM börjar ska kapas något för att bli en färdig trupp.

I truppen finns det spelare från framför allt Premier League. Andra ligor som är representerade är nämnda Damallsvenskan och inhemska A-League. Det tillkommer ett par namn, bland annat från norska SK Brann och från San Diego Wave i USA.

Målvakter: Mackenzie Arnold (West Ham), Teagan Micah (FC Rosengård), Jada Whyman (Sydney FC), Lydia Williams (Brighton & Hove Albion FC)

Försvarare: Ellie Carpenter (Olympique Lyon), Steph Catley (Arsenal), Charlotte Grant (Vittsjö GIK), Clare Hunt (Western Sydney Wanderers), Alanna Kennedy (Manchester City), Aivi Luik (BK Häcken), Courtney Nevin (Leicester City), Clare Polkinghorne (Vittsjö GIK)

Mittfältare: Alex Chidiac (Racing Louisville), Kyra Cooney-Cross (Hammarby), Katrina Gorry (Vittsjö GIK), Chloe Logarzo (Western United), Amy Sayer (Stanford University), Emily Van Egmond (San Diego Wave), Clare Wheeler (Everton), Tameka Yallop (SK Brann)

Anfallare: Larissa Crummer (SK Brann), Caitlin Foord (Arsenal), Mary Fowler (Manchester City), Emily Gielnik (Aston Villa), Sam Kerr (Chelsea), Hayley Raso (Manchester City), Remy Siemsen (Leicester City), Kyah Simon (Tottenham Hotspur), Cortnee Vine (Sydney FC)

Målvakt – Mackenzie Arnold (West Ham United)

Mackenzie Arnold är troligtvis Tony Gustavssons val förstemålvakt. Hon spelar till vardags i West Ham United och har tagit över rollen mellan stolparna från veteranen Lydia Williams. Med 35 landskamper i bagaget har Arnold erfarenhet från spel i liknande sammanhang. Nu gäller det att pricka formen.

Målvakt – Teagan Micah (FC Rosengård)

Den första svenskbekantingen i truppen. Teagan Micah konkurrerar med Jada Whyman om rollen som tredjemålvakt, en kamp som Micah troligtvis kommer att vinna. 25-åringen har ett tiotal landskamper i bagaget och är en trygg utpost om övriga målvakter inte skulle vara i speldugligt skick. 

Målvakt – Jada Whyman (Sydney FC)

Med största sannolikhet den målvakt som lämnas utanför truppen till VM. Whyman är bara 23 år gammal och har framtiden för sig. Faktum är att Whyman aldrig har gjort en landskamp för Australien. Hon får dock värdefull erfarenhet av att vara med i uppladdningen. 

Målvakt – Lydia Williams (Brighton & Hove Albion FC)

Lydia Williams är en otroligt viktig pusselbit i Tony Gustavssons lagbygge. Inte nödvändigtvis för att hon kommer att göra någon minut i VM, men för hennes erfarenhet i den här typen av sammanhang. 35-åringen har noterats för över 100 landskamper och kommer vara redo om hon får chansen. 

Försvarare – Ellie Carpenter (Olympique Lyon)

I Ellie Carpenter finns en av lagets stora stjärnor. 23-åringen spelar till vardags på högsta nivå i franska Lyon. Trots sin unga ålder har hon redan samlat på sig rutin och erfarenhet. Hon deltog som 16-åring och har därefter varit med och vunnit Champions League två gånger om. Högerbackens offensiva kvaliteter sticker ut.

Försvarare – Steph Catley (Arsenal)

Arsenals Steph Catley är Australiens vicekapten och ser ut att kunna knipa en startplats. Hon har visat fin form under våren och är med över 100 landskamper van vid pressen som det innebär att dra på sig den gula dressen. Hon konkurrerar främst med Clare Polkinghorne och Alanna Kennedy om en plats i mittlåset. 

Försvarare – Charlotte Grant (Vittsjö GIK)

En av truppens potentiellt yngre spelare är Vittsjös Charlotte Grant. 21-åringen har hunnit med 18 landskamper inför samlingen och har dessutom noterats för ett mål framåt. Med tanke på hennes framsteg i Damallsvenskan har hon absolut möjligheten att få starta i VM som vänsterback.

Försvarare – Clare Hunt (Western Sydney Wanderers)

Clare Hunt är en av truppens minst erfarna spelare. Med en handfull landskamper ska hon inte räkna med en startplats, även om möjligheten finns. Hunt startade nämligen i träningslandskampen mot England under våren och var bidragande till att Australien höll målet fredat i 90 minuter. 

Försvarare – Alanna Kennedy (Manchester City),

I kategorin erfarna spelare finns Alanna Kennedy. Hon är 28 år gammal men har redan hunnit med över 100 landskamper. Det är dessutom en relativt målfarlig mittback som är på väg upp mot tio mål. Till vardags i Manchester City är det en spelare som har vad som krävs för att vara en startspelare. Visst frågetecken för formen.

Försvarare – Aivi Luik (BK Häcken)

Aivi Luik är mamman i laget, både i Australien och BK Häcken där hon spelar till vardags. 38-åringen har 42 landskamper till dags datum. Det finns dock en risk att hon lämnas utanför truppen. Konkurrensen är hård och det finns yngre förmågor som är framtiden i laget. 

Försvarare – Courtney Nevin (Hammarby)

Från Hammarby hämtar Tony Gustavsson en av lagets ytterbackar. Nevin har under våren varit utlånad till Leicester City. Hon är vänsterfotad, en känslig sådan, vilket innebär att det finns utrymme för en startplats till vänster i försvaret. Har 22 landskamper för Australien i bagaget och är en spelare att hålla ögonen på om hon startar. 

Försvarare – Clare Polkinghorne (Vittsjö GIK)

Clare Polkinghorne är spelaren i truppen med flest landskamper. Över 150 matcher har det blivit och hon har dessutom gjort 16 mål. Den målfarliga mittbacken håller till i Vittsjö, precis som Charlotte Grant. Är Polkinghorne i form kommer hon att starta för Australien i dam-VM 2023.

Mittfältare – Alex Chidiac (Racing Louisville)

På mittfältet finns Alex Chidiac som är en av landets senare förmågor. Hon slog igenom i det australiska U20-landslaget med ett snitt på nästan ett mål per match. Debuten för The Matildas kom redan 2015. Till vardags tillhör Chidiac Racing Louisville men har varit utlånad till Melbourne Victory under säsongen. 

Mittfältare – Kyra Cooney-Cross (Hammarby)

Kyra Cooney-Cross anslöt till Hammarby samtidigt som Courtney Nevin. Precis som Nevin gjorde hon debut i A-landslaget under sommaren 2021 och har därefter varit återkommande i sammanhanget. Hon är en offensiv mittfältare med sina kvaliteter framåt i banan. Får anses vara en potentiell startspelare.

Mittfältare – Katrina Gorry (Vittsjö GIK)

På tal om offensivt lagda mittfältare. Katrina Gorry har gjort 17 mål på 93 landskamper och är starkt bidragande i den sista tredjedelen. Även har vi en svenskbekanting som spelar i Vittsjö GIK. Med största sannolikhet är hon ett av två namn på det centrala mittfältet i en 4-3-3-uppställning. 

Mittfältare – Chloe Logarzo (Western United)

Chloe Logarzo har visserligen över 50 landskamper men är av experter med insyn i det australiensiska landslaget en av spelarna som riskerar att lämnas utanför. Det är en tuff konkurrens på mittfältet och offensivt lagda spelare finns det redan ett par. Har annars respektabla åtta mål på 55 landskamper som vittnar om hennes kvalitet.

Mittfältare – Amy Sayer (Stanford University)

För Amy Sayer, med sex landskamper i ryggen och en mer anonym tillvaro i fotbollslaget för Stanford University, kommer det inte komma som en överraskning om hon får stå över VM. 21-åringen är en framtidsspelare och kommer få sina chanser längre fram. 

Mittfältare – Emily van Egmond (San Diego Wave)

29-årige Emily van Egmond närmar sig 130 landskamper och har en fördel i att hon kan spela lite var som på mittfältet och framåt i banan. Egmond tillhör San Diego Wave där hon har en framträdande roll. Med 30 mål i landslagsdressen vet Gustavsson vad han har att hämta i spelaren. 

Mittfältare – Clare Wheeler (Everton)

Clare Wheeler blommade och ut gjorde landslagsdebut relativt sent. Idag är hon 25 år gammal och hemmahörande i Everton i Premier League. Likt Egmond är Wheeler kapaciteten att spela på flera olika positioner. Det blir dock svårt för henne att ta en startplats. 

Mittfältare – Tameka Yallop (SK Brann)

En av två spelare i norska Brann, Tameka Yallop, är ytterligare en spelare som Gustavsson kan lita på. Hon har gjort drygt 110 landskamper och har alltid varit en notorisk poängspelare. Yallop har erfarenhet från spel i bland annat West Ham United och flera mästerskap för Australien.

Anfallare – Larissa Crummer (SK Brann)

I Larissa Crummer hittar vi Yallops lagkamrat i Norge. Dessvärre för Crummer ser det ut som att hon lämnas utanför truppen. Hennes fyra mål på 34 landskamper gör att hon blir överglänst av för många anfaller. 

Anfallare – Caitlin Foord (Arsenal)

Caitlin Foord är en startspelare i det australiensiska landslaget. Hon spelar i Arsenal, ett av världens främsta klubblag på damsidan, och gör mål i samtliga sammanhang. Foord deltog i VM redan 2011 och har därmed rutin som kan bli viktig i kommande mästerskap. 

Anfallare – Mary Fowler (Manchester City)

Manchester Citys Mary Fowler är en offensiv spelare som kan användas både i anfallet och på mittfältet. Om inget oförutsett händer är hon den yngsta spelaren i truppen med sina 20 år. Det har blivit 36 landskamper med nio gjorda mål för Fowler.

Anfallare – Emily Gielnik (Aston Villa)

Två korta men framgångsrika sejourer i Vittsjö gjorde att vi fick bekanta oss med Emily Gielnik säsongen 2020/21. Det är en anfallare som har gjort 46 mål på 139 klubblagsmatcher sedan säsongen 2015/16. Hon har varit skadad på senare tid och får troligtvis nöja sig med en plats på bänken. 

Anfallare – Sam Kerr (Chelsea)

Den stora stjärnan i Australien och en av de största i VM. Sam Kerr har flera individuella utmärkelser under karriären och öser in mål i både landslaget och i klubblaget Chelsea. Med 63 mål på 120 landskamper är hon spelaren som Tony Gustavsson skriver ner först när startelvan ska plockas ut. 

Anfallare – Hayley Raso (Manchester City)

Hayley Raso må inte vara den målfarligaste spelaren i det australiensiska landslaget men likväl en spelare som väntas få starta. Det är en tekniskt skicklig ytter som har en förmåga att hitta fram till lagkamraterna. Är en värdig och viktig lekkamrat till Sam Kerr.

Anfallare – Remy Siemsen (Leicester City)

Det får nog bli ett VM hemma från TV-soffan för Remy Siemsen. Konkurrensen är fortsatt hög i Australien även i anfallet gör att 23-åringen får vänta på sin chans. Hon debuterade i landslaget nyligen.

Anfallare – Kyah Simon (Tottenham Hotspur)

Kyah Simon är vanligtvis ordinarie i startelvan. Kruxet är att hon inte har spelat kontinuerligt sedan 2022 på grund av en skada. Det är fortfarande osäkert om hon kommer vara spelklar till premiären. Med det sagt har hon förmodligen sin plats i truppen säkrad. Står på 29 mål på 111 landskamper. 

Anfallare – Cortnee Vine (Sydney FC)

Med möjligheten att placera henne lite var som helst i banan är Cortnee Vine en nyttig spelare att ha. Hon har spelat i landslaget i drygt ett år och fått flera chanser att visa upp sig, något hon har lyckats med. I klubblaget Sydney FC är hon en återkommande målskytt, något som hon förhoppningsvis kan förvalta i landslaget. 

Australien VM odds

Fotbolls-VM för damer i Australien är en ypperlig möjlighet för “The Matildas” att ro hem den första medaljen någonsin i ett världsmästerskap. Utifrån odds på turneringen är Australien en outsider, även om det finns ett par nationer som ligger bättre till i det avseendet.

I en grupp bestående av Kanada, Irland och Nigeria är Australien favoriter till att avancera till slutspel och att göra det som gruppetta. Det är främst Kanada som är den stora utmanaren kring förstaplatsen. Även om oddsen för Australien som gruppsegrare inte är av högre slag kan det vara en bra investering.

Det är i slutspelet som konkurrensen hårdnar och där hemmapubliken verkligen måste hjälpa till med att bära fram laget. Vinnaren i Grupp B får spela åttondelsfinal mot tvåan i Grupp D, innehållandes bland annat England och Danmark. 

Att Australien ska tangera sitt bästa resultat i VM hittills, en kvartsfinalplats, känns högst troligt. Däremot kommer landslaget, med flera stjärnspelare i truppen, inte nöja sig där. Det känns som att man själva och publiken begär som minst en plats bland turneringens fyra bästa nationer.

Ett spännande tips är att Australien tar sig till final. Visserligen kommer man behöva besegra flera stora fotbollsnationer på damsidan för att nå dit. Kan laget pricka formen och få publiken med sig från gruppspelet och framåt kan det bli en riktigt trevlig sommar i landet. 

Australien VM matcher

Med en stark höst och vår i bagaget går Australien in i dam-VM 2023 med stort självförtroende. Perioden har bestått av segrar mot bland annat Danmark, Sverige, Spanien och senast England. Den enda plumpen i protokollet, visserligen med ett mer oprövat manskap, kom i förlustmatchen mot Skottland.

Inför över 80 000 åskådare kommer ett taggat lag promenera ut på Stadium Australia i Sydney den 20 juli. Avsparken sker 12:00 svensk tid medan det är kväll i Australien. För motståndet står Irland, en nation man bör kunna besegra relativt bekvämt. En storseger vore optimalt för att ge publiken ytterligare medaljhopp.

Sju dagar senare befinner man sig i Brisbane där nästa motståndare i turneringens spelschema väntar. Då är det dags för ett Nigeria som inte är att underskatta. Det är ett av Afrikas snabbast växande landslag och som har offensivt skickliga spelare. En seger här skulle, förutsatt att Australien tar tre poäng i premiären, säkra slutspel.

Den faktiska nyckelmatchen i gruppspelet blir avslutningen mot Kanada i Melbourne. Det finns en möjlighet att båda nationerna står på sex poäng inför den här matchen. Beroende på målskillnaden kan det vara nödvändigt med seger för Australien om man vill gå vidare som gruppetta. 

  • 12:00, torsdag 20 juli 2023: Australien – Irland
  • 12:00, torsdag 27 juli 2023: Australien – Nigeria
  • 12:00, tisdag 1 augusti 2023: Kanada – Australien

Kan Australien vinna VM?

Den stora frågan som alla ställer sig. Kan Australien vinna FIFA världsmästerskap för damer 2023? Det finns först och främst två åsikter om deras chanser. Den ena är att laget överskattas på grund av hemmaplansfördelen. Den andra är att truppens kvaliteter i kombination med stödet från publiken gör att det kan bära hela vägen.

Vi ställer oss gärna i det sistnämnda ledet. Säga vad man vill, har man en av världens absolut bästa spelare alla kategorier, Sam Kerr i detta fallet, finns det en förmåga att hota samtliga motståndare. Lägg därtill att Australien har en backlinje och ett mittfält som absolut håller måttet.

Det finns i alla fall en handfull nationer som får fler tips av experter i kategorin guldmedaljörer. Odds på mästerskapet håller USA, England, Spanien, Tyskland och Frankrike högre. Därefter kommer bland annat Sverige, Japan, Brasilien och Nederländerna som utmanare.

Svaret är ja, Australien kan vinna VM. Det vore såklart en skräll om så sker, med tanke på att det aldrig har burit längre än till en kvartsfinal. Nationens landslag har något speciellt på gång. Många av spelarna befinner sig på toppen av karriären. Kan Tony Gustavsson få ut max av laget under mästerskapet är mycket vunnet. 

Vanliga frågor

När spelas fotbolls-VM för damer i Australien?

FIFA världsmästerskap för damer 2023 i Australien inleds torsdagen 20 juli 2023 när Australien tar emot Irland på Stadium Australia i Sydney. Därefter följer ett gruppspel och sedermera ett slutspel. Finalen spelas också på Stadium Australia i Sydney, söndagen den 20 augusti 2023. 

När spelar Italien och Australien mot varandra i VM?

Faktum är att Italien och Australien kan drabba samman först i en match om medaljerna. Skulle så bli fallet finns det en möjlighet för damlandslaget att ta revansch för herrlandslagets förlust mot italienarna i VM 2006. Då vann Italien efter en omdiskuterad straff. 

Hur många matcher spelar Australien i gruppspelet?

Det väntar tre matcher för Australien i gruppspelet. Inledande motståndare är Irland, följt av Nigeria och Kanada. Alla nationer är garanterade minst tre matcher. Slutspelet inleds med åttondelsfinaler som i sin tur följs av kvartsfinaler, semifinaler samt avslutade medaljmatcher. 

Hur laddar Australien upp inför damernas fotbolls-VM?

En vecka innan VM-premiären väljer Australien att ladda upp inför turneringen mot ett motstånd av tuffare slag. Frankrike på Stadium Australia den 14 juli. Matchen blir en bra värdemätare inför mästerskapet och en försmak av vad som kan vänta i ett eventuellt slutspel för Australien 

Var i Australien spelar hemmanationen sina matcher?

Det finns tre olika spelplatser för Australien under gruppspelet. Resan inleds i Sydney innan Brisbane väntar när Nigeria står för motståndet. Sist ut är Melbourne innan gruppspelet är färdigspelat. I slutspelet finns bland annat Stadium Australia och Lang Park som potentiella spelplatser.  

Vilka odds är det på att Australien vinner dam-VM 2023?

Oddsen på att Australien står överst på prispallen när VM 2023 är färdigspelet varierar. På den absoluta merparten av bettingsidor med svensk licens får du åtminstone 10 gånger pengarna. På bet365 kan du till exempel hitta spelet till oddset 13.00.