Frankrike i Fotbolls VM 2023 damer

VM 2023 i fotboll för damer är äntligen här och Frankrike är ett av de lag som ser sina chanser att gå hela vägen till final. Laget kommer till Australien och Nya Zeeland med en namnkunnig trupp och en ny förbundskapten. Revanschlustan lär dessutom vara hög efter det misslyckade hemmamästerskapet 2019. 

Det är få lag som kan mäta sig med Frankrike när de spelar sin bästa fotboll. Laget har en glimrande offensiv och ett försvar som är svårt att passera. Tufft motstånd väntar dock redan i gruppspelet. Detta då man förutom Jamaica och Panama har lottats tillsammans med Brasilien i Grupp F. 

Frankrikes landslag VM damer 

Frankrike anländer till VM 2023 i Australien och Nya Zeeland med en slagkraftig spelartrupp som har potential att gå långt. Laget har en ny förbundskapten sedan bara några månader tillbaka. Detta då den tidigare tränaren, Corinne Diacre, fick sparken efter att flera spelare valt att tacka nej till landslaget så länge hon satt vid rodret. Bland annat avstod stjärnor som Wendie Renard och Kadidiatou Diani från att vara en del av truppen. 

Diacre lämnade sitt uppdrag i mars och ersattes med Herve Renard, vilket fick stjärnorna att komma tillbaka. Renard är kanske mest känd för att ha lett det saudiska herrlandslaget under VM 2022 i Qatar. Det var alltså han som stod på långsidan när Saudiarabien chockade hela världen genom att slå Argentina med 2-1 i öppningsmatchen.  

Renards trupp innehåller följande spelare: 

Målvakter: 

Mylene Chavas (Bordeaux)

Solene Durand (Guingamp)

Pauline Peyraud-Magnin (Juventus)

Constance Picaud (Paris Saint-Germain) 

Försvarare:

Maelle Lakrar (Montpellier)

Wendie Renard (Lyon)

Estelle Cascarino (Manchester United)

Elisa de Almeida (Paris Saint-Germain

Sakina Karchaoui (Paris Saint-Germain)

Selma Bacha (Lyon)

Aissatou Tounkara (Manchester United)  

Mittfältare/Anfallare:

Sandie Toletti (Real Madrid)

Grace Geyoro (Paris Saint-Germain)

Amandine Henry (Angel City)

Amel Majri (Lyon)

Laurina Fazer (Paris Saint-Germain)

Kenza Dali (Aston Villa)

Oriane Jean-Francois (Paris Saint-Germain)

Lea Le Garrec (Fleury)

Eugenie Le Sommer (Lyon)

Clara Mateo (Paris FC)

Viviane Asseyi (West Ham)

Vicki Becho (Lyon)

Kadidiatou Diani (Paris Saint-Germain)

Naomie Feller (Real Madrid) 

Målvakt – Mylene Chavas (Bordeaux)

25-åringen Mylene Chavas lär inte ha särskilt stora förhoppningar om speltid under årets världsmästerskap. Bordeaux-målvakten blev uttagen i landslagstruppen för första gången i maj 2022, men har bara fått vara med ute på planen vid ett tillfälle. Den enda speltiden kom i en vänskapsmatch mot Kamerun i slutet av juli förra året. 

Målvakt – Solene Durand (Guingamp)

Solene Durand är förstamålvakt i Guingamp, men har inte fått samma möjligheter i landslaget. 28-åringen har vaktat den franska buren vid två tillfällen, båda gångar i Tournoi de France, 2020 respektive 2022. Förutom Guingamp har Durand även representerat Montpellier och Dijon. 

Målvakt – Pauline Peyraud-Magnin (Juventus)

När förbundskaptenen Herve Renard tar ut sitt lag till matcher i dam-VM 2023 talar det mesta för att han kommer att förlita sig på Pauline Peyraud-Magnin mellan stolparna. Juventus-keepern bidrar med rutin och trygghet längst bak. Har 31-åringen en bra turnering kan Frankrike gå långt.  

Målvakt – Constance Picaud (Paris Saint-Germain)

Constance Picaud lämnade 2021 Le Havre för att prova vingarna i Paris Saint-Germain. Där har hon haft det svårt att sno åt sig en startplats. Så är även fallet i det franska landslaget. Hon gjorde sin debut för Frankrike så nyligen som i februari i år. 24-åringen har dock potential att vara Renards andraval efter Peyraud-Magnin. 

Försvarare – Maelle Lakrar (Montpellier)

Maelle Lakrar har representerat samtliga av Frankrikes ungdomslandslag. Bland annat spelade hon en viktig roll i den trupp som tog hem U19-EM 2019. Prestationerna belönades inte bara med ett guld – Lakrar blev även uttagen i turneringens lag. Lika bärande roll kommer hon inte att ha i VM i Australien och Nya Zeeland

Försvarare – Wendie Renard (Lyon)

Ett tag såg det ut som att Frankrikes kapten, Wendie Renard, inte skulle komma med till årets dam-VM. Enligt samstämmiga rykten berodde detta på att hon inte drog jämnt med den dåvarande förbundskaptenen, Corinne Diacre. När Diacre sedan avskedades i mars 2023 fanns Renard åter med i laget. Hon kommer att vara en viktig kugge i backlinjen och är dessutom väldigt målfarlig för att vara en försvarare. 

Försvarare – Estelle Cascarino (Manchester United)

Estelle Cascarino är en av många spelare i det franska laget som tillhör Paris Saint-Germain. Sedan januari 2023 har hon dock befunnit sig på lån hos Manchester United. Där har speltiden blivit begränsad. Hon gjorde sin debut i landslaget redan 2017, men har aldrig riktigt kunnat sno åt sig en konstant plats i truppen. 

Försvarare – Elisa de Almeida (Paris Saint-Germain)

Wendie Renards partner på mittbackspositionerna kan mycket väl bli Paris Saint-Germains Elisa de Almeida. 25-åringen har tidigare spelat för Paris FC och Montpellier. Hon anslöt till PSG inför säsongen 2021/22 och tog snabbt en startplats i laget. Debuten i landslaget kom i en vänskapsmatch mot Island i början av oktober 2019. 

Försvarare –  Sakina Karchaoui (Paris Saint-Germain)

Längs med den franska vänsterkanten kommer Sakina Karchaoui att storma fram. Hon har visserligen fått konkurrens om positionen, men lär få sin beskärda del av speltid alldeles oavsett. Karchaoui debuterade för Frankrike 2016 och har sedan dess gjort över 50 landskamper. Som så många andra spelare i laget utövar 27-åringen sin klubblagsfotboll i Paris Saint-Germain. 

Försvarare – Selma Bacha (Lyon)

En av de stora framtidshoppen i fransk fotboll är vänsterbacken Selma Bacha, som kan spela både i backlinjen och som yttermittfältare. Bacha kom till Lyons ungdomsakademi som nioåring och debuterade för A-laget innan hon ens hade hunnit fylla 17. 2021 kom första matchen för landslaget. I förra årets Europamästerskap deltog hon i samtliga fem matcher. 

Försvarare – Aissatou Tounkara (Manchester United) 

28-åriga Aissatou Tounkara har gjort över 40 landskamper för det franska landslaget och representerade under den gångna säsongen Manchester United. Det blev inte särskilt många matcher i England och spelaren valde att bryta sitt kontrakt efter bara ett år. Tounkara har tidigare representerat Paris FC och Atletico Madrid. 

Mittfältare – Sandie Toletti (Real Madrid)

Real Madrid-spelaren Sandie Toletti bidrar till stabilitet från sin position på det defensiva mittfältet. Landslagsdebuten kom redan 2013, när Toletti bara var 18 år gammal. Detta efter att ha imponerat stort i U19-EM samma sommar. Ett mästerskap där hon utsågs till turneringens bästa spelare – en utmärkelse hon även fick i U17-EM året innan. Förutom Real Madrid har Toletti även spelat för Montpellier och Levante. 

Mittfältare – Grace Geyoro (Paris Saint-Germain)

Mittfältaren Grace Geyoro har spelat en viktig del i det franska landslaget ända sedan hon först blev uttagen 2017. Redan under debutåret representerade hon Frankrike i tolv matcher. På klubbnivå har hon spelat för Paris Saint-Germain under hela sin professionella karriär. Herve Renard lär ge Greyoro mycket speltid i Australien och Nya Zeeland. 

Mittfältare – Amandine Henry (Angel City)

På mittfältet hittar vi en av lagets absolut mest rutinerade spelare. Amandine Henry har hunnit fylla 33, men har fortfarande en bärande roll i Frankrike. Den defensiva mittfältaren är kanske mest känd från sina två sejourer i Lyon, där hon staplade både Champions League- och ligatitlar på varandra. Sedan våren 2023 representerar hon Angel City FC i USA, som ägs av bland andra Natalie Portman, Serena Williams och Abby Wambach. 

Mittfältare –  Amel Majri (Lyon)

Lyon-spelaren Amel Majri är uppskriven i truppen som mittfältare, men brukar allt som oftast utgå till vänster i en anfallstrio. Så lär bli fallet även i dam-VM 2023. Majri har spelat för Lyon ända sedan 2010 och har, likt Henry, ett troféskåp som få kan mäta sig med. 30-åringen kan även vikariera som vänsterback om det skulle behövas. 

Mittfältare – Laurina Fazer (Paris Saint-Germain)

Trots att hon är född 2003 har Laurina Fazer redan slagit igenom stort hemma i den franska ligan. 19-åringen har tillhört Paris Saint-Germains A-lag ända sedan början av säsongen 2020/21. I landslaget har det hittills inte blivit särskilt många matcher. Det här lär snarare vara en “se och lära”-turnering för tonåringen som inte bör förvänta sig alltför mycket speltid. 

Mittfältare – Kenza Dali (Aston Villa)

Den rutinerade veteranen Kenza Dali har tillbringat sina senaste fyra år i den engelska högstaligan, Women’s Super League. På den tiden har hon hunnit representera West Ham, Everton och Aston Villa. Dali har även ett gediget CV från den franska ligan, särskilt i PSG-tröjan. Mittfältaren har goda chanser till mycket speltid i dam-VM 2023. 

Mittfältare – Oriane Jean-Francois (Paris Saint-Germain)

Ännu en representant från Paris Saint-Germain hittar vi i form av Oriane Jean-Francois. 21-åringen spås en lysande framtid och har haft en fin debutsäsong i PSG. Innan dess spelade mittfältaren för stadsrivalerna Pars FC. Hittills har det inte blivit så många landskamper för Jean-Francois. Det återstår att se hur mycket speltid hon får i årets världsmästerskap. 

Mittfältare – Lea Le Garrec (Fleury)

Division 1 Feminine-laget Fleury har en representant i den franska VM-truppen. Spelaren i fråga är Lea Le Garrec. Mittfältaren har varit bärande för Fleury sedan hon anslöt till klubben 2020. Innan dess spelade hon bland annat för Paris Saint-Germain, Guingamp och Brighton. Trots att Le Garrec redan har hunnit fylla 30 ligger antalet landskamper på ett ensiffrigt antal. 

Anfallare – Eugenie Le Sommer (Lyon)

Längst upp på topp i det franska anfallet finner vi en forward av yppersta dignitet. Trots att Eugenie Le Sommer börjar närma sig slutet av karriären håller hon fortfarande en väldigt hög nivå. Med sina 88 kassar innehar hon rekordet för flest antal mål i den franska landslagströjan. Mycket talar för att fler adderas till kontot. 

Anfallare – Clara Mateo (Paris FC)

Det fullkomligt svämmar över av Paris Saint-Germain-spelare i den franska truppen. Från Paris FC hittar vi bara en: Clara Mateo. 25-åringen värvades till huvudstadsklubben från Vendée La Roche sommaren 2016 och har sedan dess varit laget trogen. I landslaget har det hittills blivit ett tjugotal matcher. 

Anfallare – Viviane Asseyi (West Ham)

De flesta som följer damfotbollen associerar nog Viviane Asseyi först och främst med Montpellier – laget hon spelade för mellan 2010 och 2016. Sedan dess har hon även hunnit med att representera Marseille, Bordeaux och Bayern München. Den senaste säsongen har hon befunnit sig i London och spelat för West Ham. 

Anfallare – Vicki Becho (Lyon)

Frankrike har en trupp med en bra balans mellan rutinerade stjärnor och spännande talanger. 19-åriga Vicki Becho tillhör den senare kategorin. Lyon-anfallaren lär inte få särskilt mycket speltid i dam-VM 2023, men är en joker att slänga in slutskedet av matcher. 

Anfallare – Kadidiatou Diani (Paris Saint-Germain)

Till höger uppe i anfallstrion hittar vi en av lagets stora stjärnor. Kadidiatou Diani öser till vardags in mål för Paris Saint-Germain och kommer att ge stora mängder huvudbry till samtliga motståndares försvarslinjer. Anfallaren var en av de spelare som återvände till Frankrikes landslag efter att Herve Renard hade tillträtt. 

Anfallare – Naomie Feller (Real Madrid)

Anfallaren Naomi Feller är kanske inte en spelare som förväntas starta några matcher i dam-VM 2023, men hon är ett bra komplement till de mer rutinerade spelarna. 21-åringen spelar sedan förra sommaren för Real Madrid och är mer ett namn för framtiden än just den här turneringen. 

VM fotboll damer Frankrike – laguppställning 

Vilka spelare som kommer att ingå i Herve Renards startelva beror på vilken formation han väljer att ställa upp med. Peyraud-Magnin är spikad i mål alldeles oavsett och mycket talar för Renard och de Almeida som mittbackspar. Kampen om vänsterbackspositionen lär utkämpas mellan Karchaoui och Bacha, med Perisset på högerkanten. 

Det centrala mittfältet kan ta olika skepnader beroende på match. 4-3-3 är ett beprövat recept med en trio bestående Geyoro, Dali och Toletti på mitten. Det är även möjligt att Renard väljer att gå på en mer offensiv 4-2-3-1-formation för att få in Henry i startelvan bredvid Toletti. 

Oavsett formation lär Le Sommer starta centralt i anfallet. Diani är självskriven på högersidan, medan Majri är favorit till att sno åt sig platsen på vänstersidan. En möjlig startelva skulle kunna se ut på följande vis: 

(4-3-3) Peyraud-Magnin – Karchaoui, Renard, de Almeida, Perisset – Geyoro, Henry, Dali – Majri, Le Sommer, Diani 

Matcher – VM fotboll damer Frankrike 

Frankrike har lottats i Grupp F i dam-VM 2023 i Australien och Nya Zeeland. Laget spelar sin premiärmatch i turneringen söndagen den 23 juli mot Jamaica. Mötet kommer att spelas på Allianz Stadium i Sydney. Detta är en match som fransyskorna ska vinna alla dagar i veckan. 

De två nationer som högst troligt kommer att göra upp om förstaplatsen i gruppen är Frankrike och Brasilien. Dessa båda drabbar samman på Suncorp Stadium i Brisbane lördagen den 29 juli. I och med att båda lagen högst troligt kommer att vinna sina övriga matcher blir detta möte en slags final där vinnaren snor åt sig gruppsegern. 

Gruppspelet avslutas sedan för Frankrikes del när man onsdagen den 2 augusti möter Panama. Likt premiären spelas även den här matchen i Sydney på Allianz Stadium. 

Spelschemat för Frankrikes gruppspelsmatcher ser alltså ut på följande vis: 

  • 12:00, söndag 23 juli 2023: Frankrike – Jamaica 
  • 12:00, lördag 29 juli 2023: Frankrike – Brasilien 
  • 12:00, onsdag 2 augusti 2023: Panama – Frankrike

Kan Frankrike vinna VM 2023? 

Frankrike har potential att vinna VM 2023. Laget är hungrigt efter besvikelsen i hemma-VM för fyra år sedan och vill nu visa att man har det i sig att gå hela vägen till final. Det verkar dessutom vara mer harmoni i truppen efter tränarbytet. En variabel som inte bör underskattas. 

Det Franska landslaget tillhör en av de nationer med bäst odds på att sno åt sig guldet. Bara USA, England, Spanien och Tyskland hålls högre på de flesta bettingsidor. Bakom dem skuggar även Sverige, Japan, Brasilien och Nederländerna som potentiella utmanare. 

Oavsett om Frankrike når hela vägen eller inte är det många som tippar dem att gå långt i turneringen. Nationen har en trupp som kan mäta sig med de allra bästa. 

Hur gick det för Frankrike i VM 2019? 

Som nämnt kommer Frankrike till dam-VM 2023 i Australien och Nya Zeeland med stora doser revanschlusta. Detta då VM 2023, som spelades på hemmaplan, inte gick som man hade tänkt. 

Laget slutade etta i Grupp A, före Norge, Nigeria och Sydkorea. Under gruppspelet gjorde man sju mål framåt och släppte bara in ett enda bakåt. Förstaplatsen innebär att fransyskorna ställdes mot trean från Grupp C, Brasilien, i åttondelsfinal. Det blev en riktigt jämn drabbning där Frankrike till slut drog det längsta strået efter förlängning. 

Ännu svårare motstånd väntade i kvartsfinal i form av USA. Den amerikanska stjärnan Megan Rapinoe gjorde två mål och även om Renard fick en reducering i matchminut 81 kom man aldrig närmare än så. Uttåg redan i kvarten för värdnationen, som fick se USA gå hela vägen till final och där slå Nederländerna med 2-0. 

Vanliga frågor

Har Frankrike vunnit VM i fotboll för damer? 

Nej, Frankrike har aldrig vunnit VM i fotboll för damer. Faktum är att laget inte ens har en medalj från något av de åtta mästerskap som hittills har spelats. Närmast kom man 2011. Då tog fransyskorna sig till bronsmatchen, men föll där mot Sverige ett mål mot två. 

Hur många matcher spelar Frankrike i gruppspelet? 

Frankrike spelar tre matcher i gruppspelet i VM 2023. I premiären, söndagen den 23 juli, ställs man mot Jamaica. Näst på tur är mötet med Brasilien, 29 juli. Gruppspelet avslutas den 2 augusti för Frankrikes del. Då möter laget Panama.   

Hur förbereder sig Frankrike inför dam-VM 2023? 

Förberedelserna inför VM 2023 började redan i februari för Frankrikes del. Då spelade laget mot Danmark, Norge och Uruguay i den av dem själva arrangerade turneringen Tournoi de France. Colombia och Kanada stod för motståndet i två träningsmatcher i april. I schemat precis innan mästerskapets start hittar vi även matcher mot Irland och värdnationen Australien. 

Vilka odds är det på att Frankrike vinner dam-VM 2023? 

Oddsen för att Frankrike ska vinna VM 2023 i Australien och Nya Zeeland ser olika ut beroende på var man spelar. De flesta bettingsidor med svensk licens ger minst 10 gånger pengarna för ett franskt VM-guld. Hos till exempel bet365 ligger oddset på 11.00.