Fotbolls-VM Damer 2023: Sverige

Fotboll Sverige VM Damer

Sveriges damlandslag i fotboll har imponerat stort med sina enastående prestationer och har alltid varit en stark utmanare på den internationella scenen. Trots en hjärtskärande finalförlust på straffar mot Kanada i OS 2021, där de tog hem silvermedaljen, visade laget upp sin oerhörda talang och konkurrenskraft. Dessutom lyckades de nå en imponerande VM-bronsplats i den senaste upplagan av Fotbolls-VM. Med dessa framgångar i bagaget är förväntningarna nu höga inför Fotbolls-VM 2023, och Sveriges damlandslag är mer än redo att ge allt på planen.

Spelschema, Sverige

Datum Tid Match
Söndag 23 juli 2023 07:00 Sverige – Sydafrika
Lördag 29 juli 2023 09:30 Sverige – Italien
Onsdag 2 augusti 2023 09:00 Argentina – Sverige

Sveriges damlandslag i fotboll 

Sverige damlandslag i fotboll spelade sin första officiella landskamp mot Finland på Åland den 25 augusti 1973. Laget har sedan dess levererat imponerande prestationer, inklusive VM-brons 2019, OS-silver 2021 och en fjärdeplats i EM 2022.

Snabblänkar Egenskaper Välkomstbonus Hämta erbjudande
1. 4/5 Recension
  • Bet365 Bonuskod: TVG365
  • Mer än 600 000 live streams varje år
  • Bäst på live betting

1 250 kr i spelkrediter

Hämta bonus
Reklamlänk | 18+ år – Spela ansvarsfullt, Stodlinjen.se, Spelpaus.se Läs fullständiga regler och villkor här. Bonuskoden TVG365 kan användas under registreringen, men ändrar inte erbjudandebeloppet på något sätt.
2. 4.2/5 Recension
  • Enorm sportsbook
  • Lättnavigerat
  • Enkelt att komma igång

100 kr gratisspel på sport

Hämta bonus Reklamlänk | 18+ år – Spela ansvarsfullt, Stodlinjen.se, Spelpaus.se Läs fullständiga regler och villkor här.
3. 4.4/5 Recension
  • Stort spelutbud inom betting
  • Bonus utan omsättningskrav
  • Nytt spelbolag på marknaden

Gratisspel för 120SEK

Hämta bonus Reklamlänk | 18+ år – Spela ansvarsfullt, Stodlinjen.se, Spelpaus.se Läs fullständiga regler och villkor.

Sveriges FIFA ranking

Sedan det internationella fotbollsförbundet Fifa införde världsranking för damerna år 2003 har damerna legat mellan tredje och sjätte plats i ranking. Efter den framstående insatsen och OS-silvret i Tokyo 2021 nådde Sverige sin högsta placering någonsin i damlandslagets historia, nämligen en andraplats i världsrankingen. Idag ligger Sverige på en tredjeplats, tätt efter Tyskland.

fifa ranking

Sveriges VM-trupp 2023

Förbundskapten Peter Gerhardsson har presenterat den svenska truppen till damernas VM i Australien och Nya Zeeland 2023. Det är totalt 23 spelare som åker till VM-slutspelet i sommar för att kämpa om en svensk VM-medalj. Bland de utvalda finns Tove Enblom, som säkrade en av de tre målvaktsplatserna, vilket resulterade i att veteranen Hedvig Lindahl inte fick plats.

Spelare från Damallsvenskan

Det finns några stjärnor från Damallsvenskan med i den svenska VM-truppen, inklusive målvakten Tove Enblom som nämndes tidigare, lagkapten Caroline Seger, yttern Olivia Schough samt Jonna Andersson och Madelen Janogy från Hammarby. Även BK Häcken bidrar med tre erfarna spelare i form av Jennifer Falk, Elin Rubensson, samt ytterbacken Anna Sandberg.

Rutinerade spelare och nya tillskott

Några av de svenska landslagsspelarna har en riklig mängd landskamper på sitt CV. Just nu leder Caroline Seger med sina 229 spelade matcher. Magdalena Eriksson, som också är med i årets trupp har spelat 83 matcher i landslaget. Kosovare Asllani har spelat hela 160 matcher och bidragit med många mål.

Nedan följer de 23 spelarna som kommer att representera Sverige i VM 2023:

Laguppställning & Formation

Position Namn Klubb
Målvakter Tove Enblom Kif Örebro
Zecira Musovic Chelsea FC
Jennifer Falk BK Häcken
Försvarare Jonna Andersson Hammarby IF
Nathalie Björn Everton FC
Magdalena Eriksson FC Bayern München
Amanda Ilestedt Paris Saint-Germain FF
Stina Lennartsson Linköping FC
Anna Sandberg BK Häcken
Linda Sembrant FC Juventus
Mittfältare/Anfallare Filippa Angeldahl Manchester City FC
Kosovare Asllani AC Milan
Hanna Bennison Everton FC
Stina Blackstenius Arsenal FC
Rebecka Blomqvist Vfl Wolfsburg
Lina Hurtig Arsenal FC
Sofia Jakobsson San Diego Wave FC
Madelen Janogy Hammarby IF
Fridolina Rolfö FC Barcelona
Elin Rubensson BK Häcken
Johanna Rytting Kaneryd Chelsea FC
Olivia Schough FC Rosengård
Caroline Seger FC Rosengård

Sverige lag vm damer

Sveriges damlandslag har en bra balans mellan erfarna spelare och unga talanger. Här går vi igenom de spelare som kommer att representera Sverige i VM 2023 och deras imponerande prestationer.

Målvakt – Tove Enblom (Kif Örebro)

Tove Enbom har verkligen blommat ut under sina säsonger i KIF Örebro och har etablerat sig som en av Damallsvenskans bästa målvakter. Dock är det Zecira Musovic och Jennifer Falk som har turats om att stå mellan stolparna under de senaste landskamperna. Med tanke på konkurrensen är det tveksamt om Tove kommer att få speltid i VM, men hon är en pålitlig reservmålvakt för laget.

Målvakt – Zecira Musovic (Chelsea FC)

Zećira Mušović, 27, har agerat som andramålvakt i Chelsea och firade nyligen en ligatitel i England. Inom svensk fotboll har hon en gedigen bakgrund i FC Rosengård. Mušović är en dedikerad lagspelare som samarbetar väl med sin backlinje och gör avgörande räddningar. Med erfarenhet av att vara reserv både i Chelsea och i damlandslaget hoppas Mušović nu på möjligheten att få speltid.

Målvakt – Jennifer Falk (BK Häcken)

Jennifer Falk, målvakten från BK Häcken, har visat att hon kan prestera på topp när det verkligen gäller. Hon var en del av det svenska landslaget som tog silver vid OS i Tokyo. I en match mot Nya Zeeland under turneringen höll hon imponerande nog nollan. Falks förmåga att kliva fram och leverera under press har varit en viktig faktor för lagets framgångar. Nu står förbundskapten Peter Gerhardsson inför den svåra uppgiften att bestämma vem av dessa tre som ska få förtroendet som förstamålvakt.

Försvarare – Jonna Andersson (Hammarby IF)

Jonna Andersson har över 70 landskamper i sin karriär. Efter framgångsrika säsonger med Chelsea FC i Englands Women’s Super League anslöt hon till Hammarby IF 2022. Andersson är skicklig på passningsspelet och imponerar med sina smarta löpningar och förmåga att kombinera framåt. Hon utstrålar trygghet och lugn när hon har bollen, vilket blev tydligt under EM 2022 i England då hon satte Sveriges första mål i turneringen.

Försvarare – Nathalie Björn (Everton FC)

Nathalie Björn spelar för Everton LFC sedan augusti 2021, efter en imponerande karriär i Damallsvenskan där hon senast spelade för FC Rosengård. Hon debuterade i landslaget 2016 och var en del av laget som tog VM-brons 2019 och OS-silver 2021. Under OS-turneringen spelade Björn i samtliga sex matcher och bidrog till landslagets andraplats. Med sin erfarenhet förväntas Björn ha en central roll i fotbolls-VM 2023.

Försvarare – Magdalena Eriksson (FC Bayern München)

Eriksson debuterade i det svenska landslaget 2014 och har etablerat sig som en nyckelspelare. Hennes förmåga att läsa spelet och styrka gör henne till en tuff spelare. Utöver landslaget har hon haft framgång med Chelsea FC Women och tilldelades Diamantbollen i november 2020.

Försvarare – Amanda Ilestedt (Paris Saint-Germain FF)

Amanda spelade åtta år i FC Rosengård och vann fem Damallsvenskan-titlar, en svensk cup och tre svenska supercup-titlar. Efter det begav hon sig utomlands, där hon representerade Bayern München och vann Frauen Bundesliga 2020/21 innan hon gick till Paris Saint-Germain. På landslagsnivå har Amanda spelat över 60 landskamper och deltagit i två UEFA Women’s Euro och två FIFA Women’s World Cup-turneringar.

Försvarare – Stina Lennartsson (Linköping FC)

Stina Lennartsson från Linköping FC fick snabbt ställa om och sätta sig på ett plan när en skada drabbade Hanna Lundkvist under genrepet mot Filippinerna. Stina var nära att bli uttagen till VM-truppen från början, och det var självklart att ta in henne som ersättare då hon varit reserv sedan truppen togs ut. Detta blir Lennartssons första VM med laget. Debuten till landslaget var tidigare i år i en landskamp mot Tyskland.

Försvarare – Anna Sandberg (BK Häcken)

Anna Sandberg är en av tre debutanter i årets mästerskap, och det är en spännande tillskott till en redan rutinerad trupp. Hon gjorde sin A-landslagsdebut när damlandslaget besegrade Kina med 4-1 i den första landskampen i år. Med sina 20 år är hon en av de yngre talangerna i laget. För närvarande spelar Anna i BK Häcken, efter att ha värvats från KIF Örebro.

Försvarare – Linda Sembrant (FC Juventus)

Emma Sembrant har varit en pålitlig förmåga i landslaget sedan 2008 och har en imponerande historia med betydelsefulla prestationer. Hon spelade en viktig roll i det svenska landslagets framgångar under OS 2016 och var den enda svenska utespelaren som spelade samtliga minuter i varje match under Fotbolls-VM 2019. Kommer hon att upprepa denna imponerande bedrift i årets mästerskap? Det återstår att se.

Mittfältare – Filippa Angeldahl (Manchester City FC)

Angeldahl blev uttagen till Sveriges damlandslag för första gången inför Algarve Cup 2018. Hon har sedan dess spelat över 30 landskamper. Nu kommer Filippa in i landslagssamlingen med en hel del speltid i ryggen, då hon på senaste fått ökat förtroende från klubblaget Manchester City.

Mittfältare – Hanna Bennison (Everton FC)

Bennison debuterade i Sveriges A-landslag som 17-åring i oktober 2019. Redan då fanns det röster som önskade att hon skulle vara med i VM 2019, där Sverige tog brons, men hon fick stanna hemma. Nu är Bennison en del av truppen och det ska bli spännande att se vilken roll hon kommer att spela.

Mittfältare – Fridolina Rolfö (FC Barcelona)

Fridolina Rolfö anländer till VM-förberedelserna i gott mod efter en framgångsrik säsong där hon vann Champions League-titeln. Hon har gjort betydande avtryck på landslagsnivå sedan debuten år 2015, med två OS-silvermedaljer från 2016 och 2020 samt en VM-bronsmedalj från 2019. Förutom detta har hon även belönats med Diamantbollen både 2021 och 2022 för sina imponerande insatser.

Mittfältare – Elin Rubensson (BK Häcken)

Elin Rubensson har imponerat både i svenska ungdomslandslaget och i klubblaget BK Häcken, där hon har varit en stabil närvaro sedan 2015. Med över 60 landskamper i A-landslaget på sitt cv har Rubensson fortsatt att visa sin skicklighet och blivit erkänd genom flera nomineringar till prestigefyllda utmärkelser.

Mittfältare – Johanna Rytting Kaneryd (Chelsea FC)

Johanna Rytting Kaneryd gjorde sin debut i det svenska A-landslaget 2021 i en vänskapsmatch mot Österrike, där de vann med 6-1. Efter detta tog tränare Peter Gerhardsson med henne i truppen till Algarve Cup 2022, där Sverige slutade som segrare. 

Kaneryd är en mångsidig spelare som kan täcka flera positioner på planen. Hennes imponerande teknik, bollkontroll och spelförståelse har gjort henne riktigt betydelsefull för det svenska landslaget.

Mittfältare – Caroline Seger (FC Rosengård)

Caroline Seger har representerat Sverige i flera internationella turneringar, inklusive Fotbolls-VM och EM. Hon var med och nådde semifinal i VM 2011 och 2019. Dessutom har hon belönats med den prestigefulla Diamantbollen som årets främsta kvinnliga fotbollsspelare två gånger (2009 och 2019).

Seger fortsätter att vara en viktig spelare i det svenska damlandslaget och förväntas bidra till lagets framgång i Fotbolls-VM 2023. Med sin erfarenhet, skicklighet och ledarskapsförmåga kommer hon att vara en central spelare i laget.

Anfallare – Olivia Schough (FC Rosengård)

Olivia Schough har varit en viktig del av landslaget sedan 2013. Hon skrev historia genom att bli den snabbaste målskytten någonsin i landslaget, då hon gjorde mål efter endast 16 sekunder i EM-kvalet mot Moldavien den 17 september 2015. Med över 80 framträdanden för landslaget har hon visat sin pålitlighet och vi ser fram emot att se hennes rutin och erfarenhet i årets upplaga av fotbolls-VM.

Anfallare – Rebecka Blomqvist (Vfl Wolfsburg)

Rebecka Blomqvist, den dynamiska fotbollstalangen, blev utvald att representera det svenska landslaget 2019. Hennes framgångsresa fortsatte med en betydande roll i EM-truppen 2022 och som reserv till OS 2021. För närvarade representerar Blomqvist tyska Wolfsburg, men hennes imponerande fotbollshistoria sträcker sig längre tillbaka till tiden då hon skapade avtryck i OBOS Damallsvenskan.

Anfallare – Sofia Jakobsson (San Diego Wave FC)

Sofia Jakobsson debuterade i landslaget 2011 och har sedan dess imponerat med 144 A-landskamper och 23 mål för Sverige. Hon var en viktig del av laget under VM i Kanada 2015 och erövrade även en olympisk silvermedalj 2016. Trots en muskelskada som hindrade henne från att delta i VM-förberedelserna i Göteborg 2019, har Jakobsson framgångsrikt rehabiliterats efter en vadskada i klubblaget San Diego Wave. Det återstår att se om hon är fullt återställd inför VM.

Anfallare – Madelen Janogy ( Hammarby IF)

Janogy debuterade i det svenska damlandslaget år 2019 och har sedan dess gjort ett starkt intryck. Med sin snabbhet, teknik och dribblingsförmåga har hon skapat problem för motståndarna och bidragit till lagets offensiva spel.

På klubbnivå har Madelen Janogy spelat för flera framstående klubbar, inklusive Piteå IF och Wolfsburg. Under sin tid i Piteå IF var hon en nyckelspelare och hjälpte laget att nå framgångar i både Allsvenskan och Svenska Cupen.

Anfallare – Kosovare Asllani (AC Milan)

Asllani gjorde sin debut i det svenska damlandslaget år 2008 och har sedan dess varit en oerhört betydelsefull spelare i laget. Hon utmärker sig genom sin snabbhet och smidighet på planen, där hon konstant utmanar motståndarna. Med sin förmåga att kontrollera spelet och skapa farliga målchanser för sitt lag har hon visat sin kapacitet på högsta nivå.

Som en central mittfältare har Asllani en avgörande roll i att organisera spelet och fungera som en viktig länk mellan försvar och anfall. Hennes imponerande förmåga att hitta öppningar i motståndarnas försvar har resulterat i dels egna målchanser men även möjligheter för hennes lagkamrater att utmärka sig.

Anfallare – Stina Blackstenius (Arsenal FC)

Stina Blackstenius förblir en central figur i det svenska landslaget och en spelare som kan göra skillnad i avgörande matcher. Hennes insatser inom svensk fotboll, både på klubbnivå och i landslaget, har cementerat hennes position som en av Sveriges främsta anfallare. Hon gjorde sin debut i det svenska A-landslaget 2015 och har sedan dess varit en pålitlig och framstående spelare.

Blackstenius har bidragit till landslagets framgång genom att ta två OS-silvermedaljer, i Rio de Janeiro 2016 och Tokyo 2020. Dessutom säkrade hon ett VM-brons i Frankrike 2019. För närvarande spelar Blackstenius för Arsenal WFC och fortsätter att utmana sig själv på den internationella scenen.

Anfallare – Lina Hurtig (Arsenal FC)

Lina Hurtig är en anfallsspelare med imponerande fysik och en skarp målkänsla. Med sin snabbhet, teknik och förmåga till avslut har hon blivit en ovärderlig tillgång för Sveriges landslag. Utöver sin imponerande längd och spelförståelse är Hurtig också en hotfull spelare som har gjort sig känd för att vara farlig på fasta situationer.

Sedan sin debut år 2014 har Hurtig fortsatt att imponera och varit en pålitlig målskytt för det svenska damlandslaget. Hon har totalt satt 20 mål och deltagit i flera stora turneringar, inklusive VM och EM. Vi ser fram emot att se henne briljera i årets dam-VM 2023.

Sveriges VM-matcher 

Den 20 juli är det premiär och äntligen dags för varje nation att spela 3 gruppspelsmatcher vardera. Schemat är fullt av spännande matcher, när det kommer till Sverige, så spelar damerna sina gruppspelsmatcher på Nya Zeeland. De två första spelas på Sky Stadium i Wellington och matchen mot Argentina spelas på Waikato Stadium i Hamilton. Ta del av datum och avsparkstider för Sveriges damer nedan:

Söndag 23 juli 07.00: Sverige-Sydafrika

Lördag 29 juli 09.30: Sverige-Italien

Onsdag 2 augusti 09.00: Sverige-Argentina

Kan Sverige vinna VM?

Odds och tips kring VM 2023 i Australien och Nya Zeeland pekar tydligt på en favorit: USA. Men Sverige har en stark trupp och en ambitiös inställning, och har definitivt potential att gå riktigt långt i turneringen, kanske hela vägen till final. Damlandslaget har gång på gång visat sin förmåga att prestera på högsta nivå och har en stark sammanhållning, vilket kan vara avgörande i dam-VM. I skrivande stund rankar spelbolagen sex andra lag som starkare än Sverige. England (4.50) och USA (3.50) är favoriter enligt Unibet att vinna hela turneringen. Oddsen för Sverige ligger på 17.00 (Unibet, Bet365, Mr Green).

Hur gick det för Sverige i VM 2019?

I VM 2019 visade Sverige sin styrka genom att avsluta gruppspelet på en stark andra plats, med endast en förlust mot USA i den sista gruppspelsmatchen. Laget fortsatte att imponera i slutspelet, och Hedvig Lindahl blev en avgörande matchhjälte i åttondelsfinalen när hon räddade en straff i andra halvlek. Lindahls insats ledde till en 1-0-vinst för Sverige och säkrade lagets plats i kvartsfinalen mot Tyskland.

I kvartsfinalen visade Sverige upp en stabil defensiv som effektivt stoppade Tysklands anfall. Dessutom utnyttjade de kontringsspelet på ett sylvasst sätt och belönades med en 2-1-vinst. Lagets framgångar fortsatte i bronsmatchen där de stod emot motståndet från England och vann med 2-1 innan de stolt kunde återvända till Sverige. 

Fotbolls-VM: Sveriges resultat genom tiderna

1991: Brons.

1995: Ut i kvartsfinal.

1999: Ut i kvartsfinal.

2003: Silver.

2007: Ut i gruppspelet.

2011: Brons.

2015: Ut i åttondelsfinal.

2019: Brons.

Vanliga frågor om dam-VM

Har Sveriges damer vunnit världsmästerskapet i fotboll?

Nej, Sveriges landslag har i dagsläget inte vunnit VM i fotboll för damer. De har dock haft framgångsrika framträdanden i Fotbolls-VM, där de kammat hem ett silver och tre brons.

Hur många matcher spelar Sverige i sin grupp?

Sverige spelar totalt 3 matcher i gruppfasen. Damerna spelar första matchen mot Sydafrika den 23 juli 2023 klockan 07:00. Andra matchen mot Italien spelas klockan 09:30 den 29 juli och den tredje matchen klockan 09:00 den 2 augusti.

Hur förbereder sig Sverige inför Fotbolls-VM 2023 för damer?

Damlandslaget inleder sina VM-förberedelser i Wellington den 12 juli. Sverige spelar ett stängt inofficiellt möte mot VM-deltagaren Filippinerna den 17 juli. Innan detta har de ett förberedande läger för de spelare i truppen som tillhör klubbar vars säsong är avslutad.

Vad är oddsen för att Sverige vinner Fotbolls-VM för damer?

Oddsen för att Sverige vinner Fotbolls-VM 2023 är i skrivande stund 17.00 (Unibet, Bet365, Mr Green)

Var spelas Fotbolls-VM 2023?

Turneringen spelas i Australien och Nya Zeeland. Totalt deltar 32 lag, uppdelat i 8 grupper (Grupp A, Grupp B, Grupp C, Grupp D, Grupp E, Grupp F och Grupp F, Grupp H) Samtliga lag spelar 3 matcher vardera. Efter gruppspelet är det dags för slutspel, vilket spelas mellan 5 augusti till finalen den 20 augusti. 

Vilken Grupp ingår Sveriges damer i?

Sveriges lag ingår i grupp G, tillsammans med Sydafrika, Italien och Argentina.

Var kan jag hitta betting tips för damernas fotbolls VM 2023?

För att du ska få optimala förutsättningar för att pricka in vinnande spel under mästerskapet kommer vi att tillhandahålla bettingtips från början till slut.