Tyskland i Fotbolls-VM damer 2023

Det finns få nationer som knäpper Tysklands damer på näsan i fotbolls-VM och dess historia. Från 1991, när det första officiella mästerskapet spelades, och framåt har Tyskland deltagit i samtliga turneringar. Det har dessutom varit med flera framgångsrika mästerskap som har resulterat i medalj. 

Däremot, med tre raka turneringar utan en medalj, har Tyskland mycket att bevisa i VM 2023. Det är ett mästerskap där man för ovanlighetens skull inte räknas som en av de främsta favoriterna. Istället slår man trots stor stjärnglans i truppen ur underläge. Det återstår att se om det är något som passar damerna.

I en grupp med Marocko, Colombia och Sydkorea väntas Tyskland promenera genom gruppspelet och bör göra det med nio poäng. Det är därefter som svårigheterna börjar. Truppen innehåller många spelare som saknar rutin från stora medaljmatcher i landslaget. 

Med det sagt saknas det inte kvalitet i tyskarnas lag. Flera spelare är framstående i sina respektive klubblag och presterar på absolut högsta nivå till vardags. Nu gäller det för laget att pricka formen och att vinna nationens tredje VM-guld på damsidan. 

På den här sidan ska vi ge dig en detaljerad inblick i vilka spelare som är med i truppen, vilka spelare som är nyckeln till framgång och hur deras chanser till ännu ett VM-guld ser ut.

Tysklands damlandslag VM

Den tyska förbundskaptenen för landslaget, Martina Voss-Tecklenburg, har tagit ut en trupp på 28 namn inför dam-VM. Antalet namn ska kapas till 23 en dryg vecka innan mästerskapet drar igång. Med en mängd olika stjärnor att välja mellan kan det bli en tuff uppgift för Voss-Tecklenburg. 

Samtliga spelare tillhör någon av Tysklands och/eller Europas främsta klubbar på damsidan. Det är spelare från bland annat Chelsea, Wolfsburg, Bayern München och Eintracht Frankfurt. 

På målvaktssidan har man en duo i Merle Frohms och Ann-Katrin Berger som tillhör världens bästa på positionen. Även om Frohms förväntas ta plats mellan stolparna i VM kommer Martina Voss-Tecklenburg kunna sova tryggt om Ann-Katrin Berger av någon anledning får kliva in.

I backlinjen väntas Kathrin Hendrich få ett stort ansvar. Hon spelar i den tyska storklubben Wolfsburg. Där bildar hon mittlås med Marina Hegering, något som lär bli fallet även i VM om Hegering lyckas hålla sig skadefri.

Mittfältet är i trygga händer med Lena Oberdorf, som kom med i den senaste världselvan. 21-åringen är en av fotbollsvärldens mest lovande spelare. Faktum är att hon redan är en stjärna på högsta nivå. Svenja Huth bidrar med både rutin och kreativitet i det offensiva spelet.

Längst fram i banan kommer lagkaptenen Alexandra Popp vara den att hålla ögonen på. I EM 2022, när Tyskland gick till final, nätade hon i samtliga matcher fram till finalen. Den missade hon på grund av skada. 

Målvakter: 

Ann-Katrin Berger (Chelsea FC)

Merle Frohms (VFL Wolfsburg)

Stina Johannes (Eintracht Frankfurt)

Ena Mahmutovic (Duisburg)

Försvarare:

Sara Doorsoun (Eintracht Frankfurt)

Marina Hegering (VfL Wolfsburg)

Kathrin Hendrich (VfL Wolfsburg)

Sophia Kleinherne (Eintracht Frankfurt)

Sarai Linder (1899 Hoffenheim)

Sjoeke Nüsken (Eintracht Frankfurt)

Felicitas Rauch (VfL Wolfsburg)

Carolin Simon (Bayern München)

Mittfältare/Anfallare:

Sara Däbritz (Olympique Lyon)

Chantal Hagel (1899 Hoffenheim)

Svenja Huth (VfL Wolfsburg)

Lena Lattwein (VfL Wolfsburg)

Melanie Leupolz (Chelsea FC)

Lina Magull (Bayern München)

Janina Minge (SC Freiburg)

Lena Oberdorf (VfL Wolfsburg)

Alexandra Popp (VfL Wolfsburg)

Nicole Anyomi (Eintracht Frankfurt)

Jule Brand (VfL Wolfsburg)

Klara Bühl (Bayern München)

Laura Freigang (Eintracht Frankfurt)

Lea Schüller (Bayern München)

Tabea Sellner (VfL Wolfsburg)

Sydney Lohmann (Bayern München)

Målvakt – Ann-Katrin Berger (Chelsea FC)

Ann-Katrin Berger är en så kallad late bloomer, åtminstone i landslagssammanhang. Hon är hemmahörande i Chelsea och klassas som en av de bättre målvakterna i världen. Däremot får hon troligtvis ställa in sig på att vara reservmålvakt till förmån för den duktiga Merle Frohms.

Målvakt – Merle Frohms (VFL Wolfsburg)

Förstemålvakt i såväl det tyska landslaget som i klubblaget Wolfsburg är Merle Frohms. Hon är ett par år yngre än Ann-Katrin Berger men har varit med i landslaget vid fler tillfällen. Efter Champions League-finalen mot FC Barcelona, där hon släppte tre mål förbi sig, är hon säkerligen revanschsugen nu. 

Målvakt – Stina Johannes (Eintracht Frankfurt)

Bakom Frohms och Berger finns det två målvakter som konkurrerar om tredjeplatsen i ordningen. Eintracht Frankfurts Stina Johannes är den med lite mer rutin. Hon var starkt bidragande till att Frankfurt tog hand om tredjeplatsen i Bundesliga och därmed spelar i Champions League-kvalet under sommaren. 

Målvakt – Ena Mahmutovic (Duisburg)

Konkurrenten till Stina Johannes heter Ena Mahmutovic. Hon spelar i Duisburg som med en poängs marginal undvek nedflyttning till Bundesliga II. Hennes fördel ligger i att hon endast är 19 år gammal och därmed ett namn för framtiden. 

Försvarare – Sara Doorsoun (Eintracht Frankfurt)

När Tyskland besegrade Vietnam med 2-1 i en träningslandskamp inför VM fick Sara Doorsoun chansen från start i backlinjen. Det kommer troligtvis inte vara fallet under mästerskapet men det visar åtminstone att hon finns med i förbundskaptenens planer. Bör vara en av 23 spelare i mästerskapen. 

Försvarare – Marina Hegering (VfL Wolfsburg)

Istället är det Marina Hegering, som har dragits med skador under säsongen, som bör starta. Hon hoppade in i Champions League-finalen mot Barcelona och gjorde 45 minuter mot Vietnam. Hegering är en rutinerad mittback som har spelat mängder av stora matcher i sin karriär.

Försvarare – Kathrin Hendrich (VfL Wolfsburg)

Det är Kathrin Hendrich som har fått dra det tyngsta lasset i Wolfsburgs stabila backlinje under säsongen. Hon är något av en evighetsmaskin och lär, så länge Voss-Tecklenburg inte gör något taktiskt drag, spela samtliga minuter som Tyskland gör i detta VM. 

Försvarare – Sophia Kleinherne (Eintracht Frankfurt)

I kategorin vänsterbackar hittar vi Sophia Kleinherne. 23-åringen debuterade för Tyskland efter VM 2019 och har redan hunnit med närmare 30 landskamper. Hon är en stabil spelare i lagbygget och är aktuell för en startplats i premiären. 

Försvarare – Sarai Linder (1899 Hoffenheim)

Sarai Linder riskerar att bli den försvarare som lämnas utanför truppen när den kapas till 23 namn. Hon har bara gjort två landskamper och kommer säkerligen få sin stora chans längre fram.

Försvarare – Sjoeke Nüsken (Eintracht Frankfurt)

Eintracht Frankfurts Sjoeke Nüsken är en hybrid av en ytterback och en central mittfältare. I det tyska landslaget är det i backlinjen hon har fått flest chanser. 22-åringen är helt klart ett alternativ till höger i backlinjen. 

Försvarare – Felicitas Rauch (VfL Wolfsburg)

En av Tysklands mer offensivt lagda försvarare är Felicitas Rauch. Hon har gått genom ungdomslandslagen och spenderat sin klubblagskarriär i Turbine Potsdam och, sedan 2019, i Wolfsburg. Beroende på den taktiska matchplanen kan Rauch mycket väl vara en startspelare. 

Försvarare – Carolin Simon (Bayern München)

Carolin Simon har också en del offensiva förmågor som kan bli nyttiga när det kommer att luckra upp motståndarnas försvar. Två mål och 13 assist för Bayern München talar sitt tydliga språk. Vänsterfotad och kan därmed bli den som tar platsen framför Rauch. 

Mittfältare – Sara Däbritz (Olympique Lyon)

Räkna med att mittfältaren Sara Däbritz startar för Tyskland i VM. Hon är en av lagets mest erfarna spelare sett till antalet landskamper. Hon deltog i VM 2019 och gjorde tre mål på fem matcher. I klubblaget Lyon producerar hon både egna mål men framför allt spelar hon fram sina medspelare till fina lägen. 

Mittfältare – Chantal Hagel (1899 Hoffenheim)

Chantal Hagel är en av spelarna från 1899 Hoffenheim, laget som slutade trea i Bundesliga under säsongen som gick. 24-åringen står på nio landskamper och kan nog få svårt att komma med i truppen till VM. I värsta fall får hon vara reserv på hemmaplan och redo om chansen ges. 

Mittfältare – Svenja Huth (VfL Wolfsburg)

I Svenja Huth finns en av Tysklands nycklar till succé. Hon kan spela både i anfall och på en kant, gärna till höger. Hennes känsliga högerfot samt viljan hon besitter gör Huth till en publikfavorit.

Mittfältare – Paulina Krumbiegel (1899 Hoffenheim)

När vi pratar stora talanger är Paulina Krumbiegel, även hon en Hoffenheim-produkt, absolut värd att nämna. Efter att ha öst in mål i U19-landslaget fick hon debutera mot Grekland i kvalet till EM 2021. Visserligen har det bara blivit åtta landskamper hittills men med fyra mål på kontot är det en spännande joker att ta med till VM. 

Mittfältare – Lena Lattwein (VfL Wolfsburg)

Lena Lattwein har kämpat med skador under våren och är annars en given startspelare i Wolfsburg. Fick inte spela i VM 2019 men bör få mer speltid i Australien och Nya Zeeland. En mer defensivt lagd spelare som har förmågan att städa upp ordentlig i och kring mittcirkeln. 

Mittfältare – Melanie Leupolz (Chelsea FC)

Chelseas Melanie Leupolz missade EM 2022 men har i övrigt varit med i landslaget sedan 2013. Två EM och två VM senare gör hon sig redo för årets turnering som en av de mer tongivande spelarna. En box till box-spelare i uttryckets rätta bemärkelse. 

Mittfältare – Lina Magull (Bayern München)

Lina Magull och Melanie Leupolz har nästan varit med varandra jämsides, från ungdomslandslagen till dagens trupp. Magull hör till Bayern München, som vann Bundesliga under säsongen som gick. Producerar poäng i form av både mål och assist från sin plats på det centrala mittfältet.

Mittfältare – Janina Minge (SC Freiburg)

Freiburgs defensiva ankare på mittfältet, Janina Minge, riskerar att bli en av spelarna som lämnas utanför truppen. Hennes aktier stärktes i samband med matchen mot Vietnam när hon gjorde sitt första landslagsmål. 

Mittfältare – Lena Oberdorf (VfL Wolfsburg)

Att kalla Lena Oberdorf för superstjärna är ingen underdrift. 21-åringen är en generationell talang som redan har visat en otroligt hög nivå. Oberdorf har spelat i Wolfsburg sedan 2020 och i det tyska landslaget sedan 2019. Tillsammans med Alexandra Popp är hon först ut när en startelva ska sättas. 

Anfallare – Alexandra Popp (VfL Wolfsburg)

Med ett målsnitt på ungefär ett mål varannan match har Alexandra Popp länge varit den stora målgöraren för det tyska landslaget. I VM kommer hennes form att vara skillnaden på medaljstrid och ytterligare en besvikelse. Lagkapten och den stora härföraren i Tysklands offensiv. 

Anfallare – Nicole Anyomi (Eintracht Frankfurt)

Nicole Anyomi är en av Eintracht Frankfurts mer sevärda spel. Hennes förmåga att ta sig förbi en motståndare på egen hand gör henne till ett alternativ för VM. Har inte fått igång produktionen i landslaget. Det enda målet hittills kom mot Finland i EM 2022. 

Anfallare – Klara Bühl (Bayern München)

När Bayern München knep ligatiteln framför Wolfsburg var det defensiven som fällde avgörandet. Åtta insläppta mål blev det totalt samtidigt som bland annat Klara Bühl levererade framåt. Bühl var med redan i VM 2019 och är en fullgod avbytare att ha med sig. 

Anfallare – Laura Freigang (Eintracht Frankfurt)

Skulle Alexandra Popp ha svårigheter att hitta nätet i VM skulle Laura Freigang kunna vara räddningen. Genomgående under karriären har 25-åringen öst in mål i alla sammanhang. På 20 landskamper har det blivit hela tolv mål. Ett imponerande målsnitt, precis som i klubblaget Frankfurt. Kan ta en plats i ett tremannaanfall. 

Anfallare – Lea Schüller (Bayern München)

Lea Schüller är ännu en notorisk målskytt i ordningen. 14 mål blev det för Bayern München i ligaspelet under säsongen, efter att ha gjort 16 mål under tre säsonger i rad tidigare. 30 mål på 46 landskamper gör henne till en obehaglig spelare för motståndarnas backlinje. 

Anfallare – Tabea Sellner (VfL Wolfsburg)

Även om hon inte riktigt har fått till det i landslaget kommer Tabea Sellner få chansen i VM. Hennes säsong i klubblaget bestod av sju mål och tre assist på 17 matcher. Hon kommer att vara nyttig som en spelare att slänga in mot trötta motståndare. 

Anfallare – Melissa Kössler (1899 Hoffenheim)

Hoffenheims Melissa Kössler debuterade i landslagssammanhang mot Vietnam och kanske inte ska räkna med en plats i VM-truppen. Hennes målskörd i klubblaget skulle å andra sidan kunna vara en konkurrensfördel. 

Fotboll VM damer Tyskland matcher

Gruppspelet i VM är lite av Tysklands specialitet. I åtta raka mästerskap, från 1991 och framåt, har man avancerat som gruppetta. Då ska det sägas att man genom åren har stött på flera tuffa motståndare i turneringens inledande skede. 

Det ska mycket till för att Tyskland inte ska gå vidare och att man inte ska vinna gruppen. Man ska inte prata alltför mycket om drömlottningar i den här typen av mästerskap. Varken Marocko, Colombia eller Sydkorea bör skrämma det tyska landslaget. 

Premiären i VM i fotboll för damer 2023 för Tyskland spelas mot Marocko. Det är en av turneringens lägst rankade nationer och som bör vara en munsbit för, enligt samma FIFA-ranking, världens näst bästa damlandslag. Matchen spelas måndagen den 24 juli.

Därefter väntar Colombia som blir lite mer av en värdemätare. Det är ett colombianskt landslag som har tagit stora steg på senare tid och skördat framgångar. Med det sagt kan vi förvänta oss en i slutändan klar seger för Tyskland.

Slutligen avslutas gruppspelet mot Sydkorea på Lang Park i Brisbane. Tyskland får en extra lång uppladdning inför VM eftersom deras äventyr startar först den 24 juli, den femte speldagen. 

  • 10:30, måndag 24 juli 2023: Tyskland – Marocko
  • 11:30, söndag 30 juli 2023: Tyskland – Colombia
  • 12:00, torsdag 3 augusti 2023: Sydkorea – Tyskland 

Kan Tyskland vinna VM 2023 i fotboll för damer?

Oavsett vad odds och tips inför VM 2023 säger vore det dumdristigt att räkna bort Tyskland. På en bra dag finns det få nationer som kan mäta sig med “DFB-Frauenteam” och det gäller bara för förbundskaptenen Martina Voss-Tecklenburg, givetvis med spelarnas hjälp, att undvika en dipp under VM.

Medan gruppspelet bör flyta på utan några större bekymmer blir det desto mer dramatiskt i slutspelet. Redan i åttondelsfinalen väntar med störst sannolikhet antingen Frankrike eller Brasilien. Här vill Tyskland ha fått upp ångan och självförtroendet redan under gruppspelet för att sedan rida vidare på den vågen.

En potentiell motståndare i en kvartsfinal skulle kunna vara England, förutsatt att 2022 års EM-vinnare också vinner sin grupp. Då har Tyskland möjligheten att ta revansch för finalförlusten, förhoppningsvis med Alexandra Popp i startelvan den här gången.

VM-slutspelet kan ta många olika vägar. Ett bra tips för Tyskland är att fokusera på sin egen insats snarare än potentiella motståndare och framtida matcher. Spelar man på den nivå vi vet att man kan nå upp till kommer det absolut finns en efterlängtad guldmedalj inom räckhåll.

Hur gick det för Tyskland i VM 2019? 

Efter gruppspelet i VM 2019 var det många som trodde på en tysk guldmedalj. Det var framför allt defensiven i matcherna mot Kina, Spanien och Sydafrika som imponerade. Trots att det bara blev 1-0 i premiären var det med en trygghet i försvaret som gjorde att Kina aldrig var nära ett kvitteringsmål

Gruppfinalen spelades redan i den andra omgången när Spanien stod för motståndet. Sara Däbritz gjorde matchens enda mål efter drygt 40 spelade minuter. Återigen stängde man igen defensivt och bärgade tre nya poäng. En poäng mot Sydafrika i avslutningen skulle därmed säkra gruppsegern.

Det blev en islossning i den första halvleken när Tyskland gick ifrån till 3-0. Därefter luftade man ett par reserver samtidigt som man städade av matchen. Slutresultatet skrevs till 4-0 och Tyskland var vidare som gruppetta.

I åttondelsfinalen väntade Nigeria. Alexandra Popp inledde målskyttet och Däbritz utökade ledningen från straffpunkten ett par minuter senare. Nigeria hade inte mycket att sätta emot Tyskland. Med knappa tio minuter kvar av matchen satte Lea Schüller spiken i kistan med sitt 3-0-mål.

Resan mot ett nytt VM-guld skulle dock ta slut redan i kvartsfinalen. Den med gott minne kommer ihåg att det var Sverige som stod för motståndet. Lina Magull gav Tyskland ledningen efter dryga kvarten. Sverige skulle vända på steken, först genom ett kvitteringsmål av Sofia Jakobsson och sedan ett avgörande från Emma Blackstenius.

Vanliga frågor

Har Tyskland vunnit VM i fotboll för damer?

Två gånger har guldmedaljen i VM i fotboll för damer gått till Tyskland. Den första gången var 2003. Fyra år senare blev man den första nation på damsidan att försvara ett VM-guld. Utöver det har man hela åtta EM-guld från 1989 och framåt. 

Hur många matcher spelar Tyskland i gruppspelet?

Det första steget för Tyskland i fotbolls-VM för damer är gruppspelet, bestående av matcher mot Marocko, Colombia och Sydkorea. Minst tre matcher, troligtvis fler, väntar under VM-slutspelet i Australien & Nya Zeeland. 

Har laddar Tyskland upp för damernas fotbolls-VM?

Tyskland väljer till skillnad mot flera andra nationer i VM att träningsspela två gånger om tätt inpå turneringen. Deras spelschema innehåller matcher mot Vietnam och Zambia och ger Tyskland en möjlighet att sätta en tydlig spelplan, samt för förbundskaptenen att göra val kring vilka spelare som följer med. 

Vilka odds är det på att Tyskland vinner dam-VM 2023?

Trots att Tyskland konkurrerar om att ha den starkaste truppen på pappret finns det höga odds att hitta på nationen som guldvinnare. Strax under 10 gånger pengarna finns att hitta på flera stora spelbolag.