USA i Fotbolls-VM 2023 damer

Det finns få landslag på den här nivån som har presterat lika väl och lika återkommande som USA:s fotbollsdamer. Från 1991 och framåt, när det första världsmästerskapet spelades, har man inte blivit utan medalj en enda gång. Fyra guld, ett silver och tre bronsmedaljer har det blivit. 

I VM i Australien och Nya Zeeland är det bara guld som räknas. Truppens stomme från VM 2019 är mer eller mindre intakt. Spelarna som gör mästerskapsdebut är redan framstående spelare i sina klubblag. Det är dessutom ett landslag som ofta samlas och träningsspelar mot andra nationer, därmed är det en samspelt trupp. 

USA spelar i en grupp med Vietnam, Nederländerna och Portugal. I ett eventuellt slutspel finns man på bland annat Sveriges halva, vilket bäddar för en match nationerna emellan någon gång under turneringen. Truppen till VM-slutspelet är släppt och vi går igenom den i detalj. 

USA lag VM damer 

Förbundskaptenen har basat över det amerikanska damlandslaget sedan 2019. Han tog över efter VM samma år och får nu leda nationen i ett stort mästerskap. Det gör han med en stjärnfylld trupp som har förväntningarna på sig att vinna ett tredje raka VM-guld. Han har tagit 23 namn som ska försöka ta sig till finalen på Stadium Australia som spelas den 20 augusti 2023.

Nedan trupp ska formeras i en 4-3-3-uppställning. Även om det finns en mer eller mindre färdig startelva enligt tidigare laguppställningar finns det alltid andra faktorer som kan påverka, till exempel form, skador och motstånd. Spelare som vi kan vänta oss se från start i premiären är bland andra Alex Morgan, Lindsay Horan och målvakten Alyssa Naeher. 

Målvakter: 

Aubrey Kingsbury (Washington Spirit)

Casey Murphy (North Carolina Courage)

Alyssa Naeher (Chicago Red Stars)

Försvarare:

Sofia Huerta (OL Reign)

Kelley O’Hara (Gotham FC)

Emily Sonnett (OL Reign)

Alana Cook (OL Reign)

Crystal Dunn (Portland Thorns)

Emily Fox (North Carolina Courage)

Naomi Girma (San Diego Wave)

Mittfältare/Anfallare: 

Ashley Sanchez (Washington Spirit)

Julie Ertz (Angel City)

Lindsay Horan (Lyon)

Rose Lavelle (OL Reign)

Andi Sullivan (Washington Spirit)

Kristie Mewis (Gotham FC)

Savannah DeMelo (Racing Louisville)

Lynn Williams (Gotham FC)

Alex Morgan (San Diego Wave)

Sophia Smith (Portland Thorns)

Megan Rapinoe (OL Regin)

Trinity Rodman (Washington Spirit)

Alyssa Thompson (Angel City)

Målvakt – Aubrey Kingsbury (Washington Spirit)

Trots att hon bara har en landskamp bakom sig fick Aubrey Kingsbury, 31-åringen, en plats i USA:s landslagstrupp. Hon har visat framfötterna, och handskarna, i Washington Spirit som i allra högsta grad är med och slåss om titeln i National Women’s Soccer League, högstaligan i seriesystemet i USA. Vi tvivlar på att det blir speltid i VM, däremot är hon en stabil reservmålvakt. 

Målvakt – Casey Murphy (North Carolina Courage)

Då ligger Casey Murphy något bättre till, även om vi fortfarande är i kategorin reservmålvakter. Murphy är ett par år yngre än Kingsbury och hemmahörande i North Carolina Courage. Trots att hon är andremålvakt är hon relativt oerfaren i landslagssammanhang med bara 14 landskamper på meritlistan. 

Målvakt – Alyssa Naeher (Chicago Red Stars)

Det blir av allt att döma veteranen Alyssa Naeher som kniper platsen mellan stolparna. Hon fick ta sig an rollen i VM 2019 och det blev som bekant en guldmedalj för USA då. Hennes klubblag till vardags, Chicago Red Stars, ligger sist i den inhemska ligan varav det är lite tveksamheter kring formen. 

Försvarare – Sofia Huerta (OL Reign)

Sofia Huerta är en av flera spelare som är hemmahörande i Seattle och klubblaget OL Reign. Högerbacken må vara ordinarie i klubblaget men kommer av allt att döma inte vara en startspelare i VM. Med det sagt är hon en fullgod ersättare om någon annan försvarare inte kommer till spel. 

Försvarare – Kelley O’Hara (Gotham FC)

I det defensivt täta Gotham FC spelar Kelley O’Hara som efter Alex Morgan och Megan Rapinoe är spelaren med flest landskamper i VM-truppen. Hon står på 157 matcher totalt och kan utöka samlingen med ytterligare några fler. Är som sämst första reserv när mittlåset ska skrivas ner. 

Försvarare – Emily Sonnett (OL Reign)

Emily Sonnett är en av hela tre försvarare från OL Reign. Hon kan spela både som försvarare och mittfältare. Debuten i landslaget kom redan 2015, innan hon hade debuterat i en klubb utanför college. Hon står i skrivande stund på 74 landskamper och är absolut ett alternativ för startelvan. 

Försvarare – Alana Cook (OL Reign)

En som väntas ta plats som mittback är Alana Cook, som samtidigt är en relativt oerfaren spelare i sammanhanget. 26-åringen har spelat 24 landskamper och gör sitt första stora mästerskap. Hon har spelat på europeisk mark med Paris Saint-Germain innan hon anslöt till OL Reign sommaren 2021.

Försvarare – Crystal Dunn (Portland Thorns)

Platsen till vänster i backlinjen är klippt och skuren för Crystal Dunn. 31-åringen har gjort över 130 landskamper för USA och var med när laget tog guld i VM 2019 såväl som när man fick med sig en bronsmedalj från senaste OS. En stabil spelare med egenskaper både offensivt och defensivt. 

Försvarare – Emily Fox (North Carolina Courage)

På andra sidan backlinjen, som högerback, är North Carolina Courages ett bra tips till startspelare. Hon gör VM-debut i Australien & Nya Zeeland men har haft nästan 30 landskamper på sig att samla rutin. Har visat sig fungera bra ihop tillsammans med Alana Cook.

Försvarare – Naomi Girma (San Diego Wave)

En av USA damer yngre förmågor i fotboll VM är Naomi Girma som är hemmahörande i San Diego Wave. Blott 20 år gammal har det redan blivit 15 landskamper. Lägg därtill att Girma har en mängd landskamper och titlar på ungdomsnivå och hon lär vara redo om chansen ges i VM.

Mittfältare – Ashley Sanchez (Washington Spirit)

Mittfältaren Ashley Sanchez är en spelfördelare av rang och spelar som nummer 10 i klubblaget Washington Spirit. 24-årige Sanchez är en joker och kan vara ett spännande kort för förbundskapten Vlatko Andonovski att slänga in om matcherna står och väger. Har dessutom noterats för tre mål på sina drygt 20 landskamper. 

Mittfältare – Julie Ertz (Angel City)

Julie Ertz faller under samma kategori som Sanchez, spelskicklig mittfältare, även om Ertz har ett par års mer rutin att falla tillbaka på. Här har Andonovski och lagkamraterna i laget en spelare som har en hög lägstanivå. Efter sju år i Chicago Red Stars spelar hon numera i Angel City FC. Kan såväl starta som hoppa in på det centrala mittfältet. 

Mittfältare – Lindsay Horan (Lyon)

Trots att Lindsay Horan är en av de bästa spelarna som USA har tagit fram under 2000-talet har hon inte fått ut max i något VM-slutspel än. Hon missade VM 2015 och var skadeförföljd 2019. Får hon ut max kommer hon vara nyckeln till att USA eventuellt kan försvara VM-guldet återigen. Är framstående både i landslaget och i Lyon. 

Mittfältare – Rose Lavelle (OL Reign)

När startelvan skrivs ner inför premiären bör Rose Lavelle vara med i den. Hon har visat framfötterna i ett stjärnfyllt OL Reign sedan hon lämnade Manchester City för snart två år sedan. I landslaget har hon stått för 24 mål på 88 matcher. Har en förmåga att lyfta sig när det behövs. 

Mittfältare – Andi Sullivan (Washington Spirit)

Andi Sullivan har varit Washington Spirit trogen hela sin seniorkarriär. Hon debuterade i USA:s damlandslag 2016 och har varit in och ut ur truppen. Missade VM 2019 men har nu vuxit till av de mer framstående mittfältarna. Konkurrerar i allra högsta grad om en startplats. 

Mittfältare – Kristie Mewis (Gotham FC)

Redan 2013 debuterade Kristie Mewis i landslaget. Därefter följde ett par år utan uppkallning vilket innebar att hon missade VM 2015 och VM 2019. Nu är hon en av lagets viktigare bänkspelare med sin rutin. Kan både göra mål och spela fram sina lagkamrater om det behövs.

Mittfältare – Savannah DeMelo (Racing Louisville)

Kanske var Savanna DeMelo det mest oväntade namnet när ledningen tog ut truppen till VM. Hon har fortfarande inte gjort en tävlingslandskamp. I VM i fotboll för damer lär hon inte vara med i USA:s laguppställning. Däremot är hon en spännande och irrationell spelare att slänga in i matcherna. 

Anfallare – Lynn Williams (Gotham FC)

Det finns få spelare i dam-VM som gör så många mål som Lynn Williams i klubblagen. Var hon än befinner sig har hon visat sina färdigheter i straffområdet. Hon slog igenom i North Carolina Courage och har även testat vingarna i Australien. Numera spelar hon i Gotham City där hon står på sju mål efter 13 spelade matcher. Bankar på dörren till en startplats. 

Anfallare – Alex Morgan (San Diego Wave)

Den som framför allt står i vägen för Williams just nu är Alex Morgan. I VM 2019 delade Morgan på skytteligatiteln med lagkamraten Megan Rapinoe, även om den sistnämnda vann den på grund av färre spelade minuter. 121 mål på 206 landskamper talar sitt tydliga språk. Morgan är orubblig i en amerikansk startelva. 

Anfallare – Sophia Smith (Portland Thorns)

Sophia Smith är en anfallare som har en fin framtid. Även om konkurrensen är tuff i anfallet ser det ut som att 22-åringen kan starta från höger i anfallet. Hon är skicklig i flera olika moment. Med en fin teknik och en snabbhet som få kan matcha kommer hon att oroa många försvarare framöver.

Anfallare – Megan Rapinoe (OL Regin)

Frågan är om det finns en anfallare på bänken i VM 2023 i Australien och Nya Zeeland som besitter samma kvaliteter som Megan Rapinoe. För bara fyra år sedan vann hon alltså skytteligan. I 2023 års USA lag i VM för damer ser hon dock ut att få agera inhoppare, även om minuterna lär bli tillräckliga för att hon ska kunna sätta dit ett par bollar. 

Anfallare – Trinity Rodman (Washington Spirit)

I Trinity Rodman har USA ytterligare en kantspringare som kan snurra upp världens främsta defensiva spelare. Till skillnad från hennes pappa, basketlegendaren Dennis Rodman, ligger hennes kvaliteter i offensiven.

Anfallare – Alyssa Thompson (Angel City)

Yngst är Alyssa Thompson som trots att hon endast har spelat tre landskamper för USA hittills får en chans i VM. Det återstår att se om det blir någon speltid för 18-åringen. Hon spelar med bland andra Julie Ertz i Angel City FC och har ett gott samarbete med lagkamraten. 

VM USA damer matcher

USA är den typen av lag i VM som kommer att kunna spela sju matcher i VM, från gruppspel fram till och med finalen, och som kommer göra det som favoriter. Med två VM-guld i rad att stoltsera med kommer samtliga motståndare vara taggade till tusen när USA väntar. Det är dock ett landslag som har visat sig fullt kapabla att hantera den typen av omständigheter. 

Det är inte ett alldeles för enkelt spelschema som USA har framför sig. Inledningen bör bli relativt behaglig. Väntar gör Vietnam, en nation som USA ska kunna enkelt mot. Ett antal mål framåt och en hållen nolla skulle säkerligen vara välkommet för självförtroendet i olika lagdelar. 

I den andra gruppspelsmatchen väntar det första tuffa testet av många. Det är Nederländerna som står för motståndet, det lag som väntas göra upp med USA om gruppsegern. Seger där och det ser bra ut inför avslutningen mot Portugal. 

  • 03:00, lördag 22 juli 2023: USA – Vietnam
  • 03:00, torsdag 27 juli 2023: USA – Nederländerna
  • 09:00, tisdag 1 augusti 2023: Portugal – USA 

Kan USA vinna VM 2023 i fotboll för damer?

Odds och tips kring VM 2023 i Australien och Nya Zeeland pekar tydligt på en favorit. USA kommer från VM-guld både i Kanada och i Frankrike. Många spelare som var med senast, 2019, är med nu också. Tillkommit har några av fotbollsvärldens mest spännande talanger och spelare som är på toppen av sin karriär.

USA får anses vara sin egen största motståndare. Likt för England är pressen på nationen störst inom landslaget samt från fansen i landet. Det förväntas segrar i varje match och det kommer visa sig redan i gruppspelet. Skulle det inte bli full pott kommer det att tisslas och tasslas om det ena och det andra.


Kort och gott så ja, USA kan definitivt vinna fotbolls-VM för damer för tredje gången i rad. Lagets första matcher, framför allt den mot Nederländerna, kommer bli intressant att följa med för att se hur man står sig mot bättre motståndare. Ska USA ta sig till ytterligare en final finns det en stor chans att Sverige står för motståndet vid något tillfälle. 

Hur presterade USA i senaste VM? 

Förutsättningarna i VM 2019 i Frankrike var något annorlunda än årets turnering. Då deltog 24 nationer, till skillnad från 32 numera. USA ingick i en grupp med Sverige, Chile och Thailand. Gruppspelet inleddes med Thailand i en match där USA inte visade någon nåd. 13-0 blev slutresultatet.

Chile bjöd på något bättre motstånd även om segern var av det mer bekväma slaget. 3-0 var halvtidsresultat och blev också siffrorna efter 90 minuter. I och med segern mot Sverige med 2-0 gick USA genom gruppspelet med nio poäng, 18 mål gjorda framåt och noll insläppta.

USA skulle gå vidare till slutspelet som gruppetta och vinna tre matcher i rad med siffrorna 2-1. Megan Rapinoe satte dit två straffar mot Spanien vilket gav segern. I kvartsfinalen var det återigen Rapinoe som blev tvåmålsskytt, dock inte från straffpunkten den här gången.

I en omtalad semifinal mot England blev Christen Press och Alex Morgan målskyttar i matchen som ledde fram till finalen. Megan Rapinoe var återigen iskall från straffpunkten när hon gav USA ledningen efter en dryg timmes spel. Rosemary Lavelle fick därefter göra karriärens viktigaste mål när hon fastställde slutresultatet fram till 2-0. 

Vanliga frågor

Har USA lag vunnit VM i fotboll för damer?

Faktum är att USA har vunnit VM-guld fyra gånger om på damsidan. Den första guldmedaljen kom 1991 i det första officiella mästerskapet för damer. Det följdes upp av guldet på hemmaplan 1999. Med gulden 2015 och 2019 blev man den andra nationen efter Tyskland att försvara ett VM-guld.

Hur många matcher spelar USA i gruppspelet?

USA har tre matcher att se fram emot i gruppspelet. Det inleds med matchen mot Vietnam innan ett tungviktsmöte mot Nederländerna väntar. Den tredje och sista gruppspelsmatchen är mot Portugal, innan slutspelet inleds ett par dagar senare. 

Har laddar USA upp för damernas fotbolls-VM?

Efter ett par förluster i landskamper under oktober och november 2022 har USA radat upp segrar i träningsmatcher. Tyskland, Kanada, Japan och Brasilien tillhör nationerna som har besegrats. Den sista matchen inför VM spelas den 9 juli när Wales står för motståndet. 

Vilka odds är det på att USA vinner dam-VM 2023?

USA får vänja sig vid att vara oddsfavoriter både inför och under VM 2023. Ett spel på att USA tar hem guldmedaljen ger någonstans mellan 3.00 och 5.00 i odds. En gruppseger i Grupp E är i lägsta laget och betalar under 1.50.