Eurovision 2024 final

Årets stora musikfest är här! Eurovision 2024 ska avgöras och det är Malmö Arena som står för värd för detta magnifika evenemang. Vår guide om Eurovision 2024 final ska ge dig allting du behöver veta om den stora finalen den 11 maj 2024. Du får information om vilka datum och tider som gäller, vilka bidrag som tävlingar och nyttiga tips för betting på Eurovision Song Contest. Häng med!

När och var är Eurovision 2024 final?

Som en följd av att Loreen för andra gången i hennes framgångsrika karriär stod som vinnare av Eurovision Song Contest 2023 har turen återigen kommit till Sverige att arrangera tävlingen. Det är Malmö och Malmö Arena som är skådeplatsen dit alla musikälskares blickar kommer att riktas.

Semifinal 1 äger rum tisdagen den 7 maj och semifinal 2 äger rum torsdagen den 9 maj. Två dagar senare, lördagen den 11 maj, är det således dags för finalen som avgör vem som blir vinnaren av Eurovision Song Contest 2024.

Malmö Arena var skådeplats även när Loreen vann 2012. Då tävlade Robin Stjernberg på hemmaplan. Det var danskan Emmelie de Forest som stod som vinnare när ännu ett lyckat evenemang avgjordes i denna klassiska musiktävling.

  • Datum: 11 maj 2024
  • Tid: 21:00-01:00
  • Plats: Malmö Arena, Malmö
Eurovision

Vilka är finalisterna i Eurovision 2024?

26 tävlande länder och bidrag gör upp i finalen i Eurovision Song Contest 2024. Kroatien med Baby Lasagna, Schweiz med Nemo, Italien med Angelina Mango, Ukraina med A. Alyona & Jerry Heil, Irland med Bambie Thug och Nederländerna med Joost Klein är några vinnarkandidater på förhand.

Tävlande för Sverige är Marcus & Martinus som var direktkvalificerade till finalen och som likt många andra också uppträder i Eurovision final för första gången någonsin. Låten som man ska framföra live i SVT är Unforgettable.

Finalisterna i Eurovision Song Contest 2024 har utsetts via två semifinaler som i vanlig ordning avgörs under veckan som leder fram till finalen. Här får ett antal bidrag tacka sig för medan resterande kan pusta med vetskapen om att har säkrat en plats till avgörandet under lördagen.

Redan innan semifinalerna var sex länder klara för final. Utöver Marcus & Martinus, som är i final som en följd av att Loreen och Sverige vann tävlingen 2023, har länderna i The Big Five enligt tradition varsin plats i finalen.

Även om det finns ett par favoriter sett till oddsen för Eurovision 2024 final har vi genom åren sett nederlagstippade bidrag skrälla och ta framskjutna placeringar i tävlingen.

LandArtistBidrag
SverigeMarcus & MartinusUnforgettable
StorbritannienOlly AlexanderDizzy
ItalienAngelina MangoLa Noia
SpanienNebulossaZorra
TysklandIsaakAlways on the Run
FrankrikeSlimaneMon amour

Hur kan jag titta på Eurovision 2024 final?

Oavsett om du tar till TV, radio, streamingtjänster eller sociala medier under lördagen den 11 maj kommer du inte att kunna missa att Eurovision Song Contest ska avgöras. Om du vill följa tävlingen finns det gott om möjligheter.

I vanlig ordning sänder SVT, Sveriges Television, tävlingen med uppsnack, livesändning och eftersnack. Tävlingen är direktsänd och går även att se via mediahusets egen streamingtjänst, SVT Play. Det kostar ingen att streama Eurovision Song Contest via din dator, mobiltelefon eller surfplatta utöver eventuella kostnader för nätverk.

Eurovision Song Contest 2024 sänds över mer eller mindre hela världen. Du kan till och med surfa in på Youtube och titta på semifinal 1, semifinal 2 och finalen utan kostnad.

I andra länder är det kanaler som DR (Danmark), YLE (Finland), FT (Frankrike), NRK (Norge) och BBC (Storbritannien) som ansvarar för sändningarna

  • TV: SVT, DR, BBC m.fl.
  • Streaming: SVT Play, Youtube

Tips för betting på Eurovision 2024 final

På senare år har intresset för betting på Eurovision Song Contest blivit allt mer populärt. Svenska spelbolag erbjuder flera olika marknader för den som vill spela på finalen. Dessutom kan nya spelare på flera bettingsajter hämta olika bonuserbjudanden för att fylla på spelkassan.

Du kan spela på bland annat vinnare av Eurovision 2024, hur det går i semifinalerna och hur det går för respektive bidrag. Välj mellan att spela innan finalen börjar eller live under tiden som den pågår.

Odds för betting på Eurovision Song Contest påverkas av bland annat historik, framträdanden och resultat i semifinalen, experternas tips och olika mätningar inför finalen.

Se till att använda verktygen som finns på olika bettingsidor för att spela ansvarsfullt. Sätt upp gränser kring dina insättningar, förluster och tiden som går åt när du spelar. Portionera ut dina insatser så att din spelkassa räcker till flera olika spel.

Om du är osäker på vilket land du ska spela på inför finalen kan du avvakta och spela live. Då kan du se hur varje bidrag framförs, hur publiken reagerar och bilda dig en uppfattning från experter och sociala medier kring hur bra det faktiskt var.

  • Historik från tidigare tävlingar: Redan innan finalen i Eurovision Song Contest kan du ta en titt på tidigare framträdanden, till exempel om bidraget har framförts i en semifinal, och få en uppfattning kring bidraget chanser i final.
  • Uppträdandet i finalen: Det faktiska uppträdandet i finalen spelar stor roll på utgången av en tävling. Du kommer märka att vissa artister är mer vana än andra vid den stora scenen och det kan fälla avgörandet i slutändan.
  • Publikens och juryns reaktioner: Lyssna till publiken och försök känna av jurygrupperna efter ett bidrag har framförts. Ha i åtanke att vissa länder tenderar att rösta på grannarna, även om det inte nödvändigtvis är det bästa valet.
  • Din egen magkänsla: Vi kan alltid rekommendera att man spelar med lägre insatser på tävlingar som avgörs genom omröstningar av olika slag. Placera ett spel på det bidrag som du tycker är bäst samt som du önskar vinner tävlingen och håll tummarna hela vägen fram.
eurovision

Toppvalen för spel på Eurovision 2024 final vinnare

Tittar man på odds inför Eurovision 2024 final finns det ett par länder bidrag som kommer att vara med och slåss om slutsegern. Den på förhand stora favoriten är som nämnt tidigare Kroatiens Baby Lasagna som framför Rim Tim Tagi Dim. Det finns dock flera utmanare.

Längre ner på listan över favoriter hittar vi bland annat Marina Satti som tävlar för Grekland, Silvester Belt som tävlar för Litauen, Eden Golan som tävlar för Israel och Teya Dora som tävlar för Serbien.

Från våra nordiska grannländer hittar vi Gåte från Norge, Windows95man från Finland, Saba från Danmark och Hera Björk från Island och är likt våra egna Marcus & Martinus inte bland de absoluta favoriterna.

The Big Five i sammanhanget är Tyskland, Frankrike, Italien, Storbritannien och Spanien. Det är fem nationer som alltid deltar i finalen i Eurovision. Här ska man hålla lite extra koll på Italien och Angelina Mango. I andra änden av tabellen hittar vi bland annat Malta och Sarah Bonnici samt Australien och Electric Fields.

Nutsa Buzaladze från Georgien har fått en hel del positiv respons den senaste tiden inför Eurovision Song Contest och kan också vara ett bidrag att hålla ögonen på, likt många andra som deltar i den stora musikfesten.

Så, vilka rekommenderar vi för betting på finalen? Om du vill sitta på favoriten är Kroatien och Baby Lasagna inget dumt val. Även om rutinen kan bli ett problem för artisten har han en låt som på kort tid har blivit oerhört populär. Kroatien har aldrig vunnit Eurovision Song Contest.

Italien är direktkvalificerade till final och vann så sent som 2021 när rockbandet Måneskin förtrollade en hel värld. Nu är det Angelina Mango som tävlar med bidraget La Noia. Hon är en stor utmanare till Baby Lasagna om segern.

Vi ska även slå ett slag för Schweiz och Nemo. Inte sedan 1988 när Celine Dion vann Eurovision har Schweiz stått som vinnare. Bidraget heter The Code och har också fått uppmärksamhet inför Eurovision Song Contest 2024.

FAQ – Vanliga frågor om Eurovision Song Contest 2024 finalen

När börjar Eurovision 2024 final?

Eurovision 2024 final börjar 21:00 lördagen den 11 maj. Tävlingen äger rum i Malmö Arena i Malmö. Samtidigt som tävlingen börjar startar sändningen i SVT. Den går även att se via SVT Play om du streamar via en dator, mobiltelefon eller surfplatta.

När slutar Eurovision 2024 final?

Finalen i Eurovision 2024 beräknas vara slut strax 01:00 mot natten till söndagen den 12 maj. Sändningen består av att varje bidrag ska framföras, diverse mellanakter samt en omfattande ceremoni där resultaten av röstningen presenteras.

När är Eurovision 2024 final?

Eurovision 2024 final äger rum lördagen den 11 maj 2024. Innan finalen har två semifinaler avgjorts, semifinal 1 och semifinal 2. Alla tre tävlingar fram till att en vinnare av Eurovision Song Contest 2024 utses äger rum i Malmö.

Vilken tid börjar Eurovision 2024 final?

Finalen i Eurovision Song Contest 2024 börjar likt tidigare upplagor 21:00 svensk tid. Ett par minuter senare presenteras det första bidraget och därefter följer ytterligare 25 bidrag innan röstningskanalerna en stund senare stängs och rösterna räknas ihop.

När sänds Eurovision 2024 final?

Du kommer att kunna följa huvudsändningen från Eurovision 2024 final från 21:00 lördagen den 11 maj. Innan dess bjuder olika TV-kanaler på uppsnack inför tävlingen. När Eurovision Song Contest 2024 är avgjord kan du följa eftersnacket på sociala medier och via diverse webbsändningar.