Eurovision 2024 Sverige

Välkommen till din ultimata guide för Sveriges deltagande i Eurovision 2024. Här hittar du allt från historiska prestationer till de senaste uppdateringarna om kommande Eurovision i Malmö 2024, inklusive detaljerad information om Sveriges bidrag, oddsen för svensk framgång och hur du kan spela betting på Sverige och andra bidrag i Eurovision Song Contest 2024.

Sveriges Historia i Eurovision

Sverige är ett mycket framgångsrikt musikland och det märks i Eurovision Song Contest. Genom historien är det bara Irland som har vunnit Eurovision lika många gånger som Sverige. Efter Loreens vinst i Eurovision Song Contest 2023 har Sverige tangerat det som tidigare var Irlands rekord på antalet vinster i tävlingen, nämligen sju stycken.

Det är totalt 27 olika länders bidrag som har vunnit Eurovision, men Sverige är alltså mest framgångsrika tillsammans med Irland. Låt oss ta en titt på historien och Sveriges alla vinster i Eurovision Song Contest.

  • 1974: Abba – Waterloo (Brighton) 1974 vann Sverige sin allra första Eurovision Song Contest och det var efterlängtat när det äntligen kunde ske. Det bröt också en två år lång svit med vinster för Luxemburg. Abbas klassiska låt Waterloo går varm i högtalare över hela världen än idag.
  • 1984: Herreys – Diggi-Loo Diggi-Ley (Luxemburg)Det skulle dröja ytterligare tio år innan Sverige stod som vinnare i Eurovision igen. Den här gången avgjordes finalen i Luxemburg, där Herreys och Diggi-Loo Diggi-Ley till slut stod som vinnare för det irländska bidraget. De gyllene skorna på trion i Herreys charmade stora delar av den europeiska befolkningen, som alltså röstade fram Sverige som vinnare för andra gången.
  • 1991: Carola – Fångad av en stormvind (Rom)Nästa vinst i Eurovision tog inte mer än sju år, när Carola äntligen stod som segrare i tävlingen. Den fantastiska låten Fångad av en stormvind blev populär både i Sverige och Europa både under och efter Eurovision Song Contest.
  • 1999: Charlotte Nilsson – Take Me to Your Heaven (Jerusalem) Charlotte Nilsson, numera känd som Charlotte Perrelli, vann Eurovision år 1999 när tävlingen avgjordes i Jerusalem. Låten Take Me to Your Heaven spelas än idag och har blivit en riktig klassiker. Den charmade också den europeiska befolkningen, som röstade fram den som vinnare.
  • 2012: Loreen – Euphoria (Baku) Loreen vann sin första Eurovision Song Contest redan 2012, när hon sjöng den pampiga låten Euphoria samtidigt som hon gjorde ett uppmärksammat scenuppträdande som stora delar av Europas tv-tittare ansåg mäktigt. Det räckte till Sveriges femte vinstplats i finalen av Eurovision.
  • 2015: Måns Zelmerlöw – Heroes (Wien) Endast tre år efter att Loreen vunnit Eurovision var det dags för Sverige att vinna ännu en gång. Den här gången var det Måns Zelmerlöw som skulle komma att vinna tävlingen med bidraget Heroes. Den tecknade gubbe som han hade med sig på scenen blev en stor snackis och tros vara en av anledningarna till att bidraget fick så många röster.
  • 2023: Loreen – Tattoo (Liverpool) Loreen är en riktig legendar inom Eurovision Song Contest, med tanke på att sångerskan har vunnit tävlingen vid två tillfällen. 2012 vann hon med låten Euphoria och elva år senare stod hon som vinnare med bidraget Tattoo. Det gör att Eurovision Song Contest 2024 avgörs i Malmö Arena, med semifinal 1, semifinal 2 och final under samma vecka.

Sveriges Bidrag i Eurovision 2024

2024 kommer Sverige att representeras av den norska popduon Marcus & Martinus. De slog igenom redan som barn, när de vann Melodi Grand Prix Junior i Norge år 2012. Sedan dess har Marcus & Martinus turnerat över stora delar av världen, men framförallt har man ett starkt stöd i de skandinaviska länderna.

Marcus & Martinus vann Melodifestivalen 2024 med låten Unforgettable. Därför har man kvalificerat sig till att representera Sverige i Eurovision 2024 med samma låt. I Melodifestivalen fick Marcus & Martinus närmare 3,2 miljoner tittarröster. Dessutom fick man överlägset flest jurypoäng. Nu hoppas man kunna charma hela den europeiska befolkningen i Eurovision 2024.

Artist: Marcus & Martinus

Låt: Unforgettable

Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt.

eurovision

Sveriges låt i Eurovision

Sverige har en stolt historia i Eurovision Song Contest och det är viktigt för den svenska tävlingsledningen att sända starka bidrag till tävlingen varje år. Därför har man lagt ner stor vikt på att utforma Melodifestivalen på ett sätt som gör att det bästa, mest lämpliga bidraget ska vinna.

Melodifestivalen i Sverige ser lite annorlunda ut jämfört med motsvarande nomineringstävling i andra länder. I Sverige avgörs tävlingen i flera steg, med fem olika deltävlingar, ett finalkval och slutligen en avgörande final där bidraget till Eurovision ska röstas fram. Alla sänds på SVT.

Det är totalt 30 olika bidrag som får ställa i Melodifestivalen, men det är tusentals som ansöker om att få en plats i tävlingen. Med andra ord sker en gallring av låtarna redan innan publiken får höra bidragen. Endast de bästa och mest intressanta bidragen ska ta plats i Melodifestivalen, där man också värnar om en stor mix av både låtar och artister.

I varje deltävling går två bidrag direkt till finalen, medan ytterligare två bidrag går till det som kallas finalkvalet. Från finalkvalet går sedan två bidrag till finalen, som slutligen består av totalt tolv bidrag. Tanken är att de tolv bästa låtarna ska göra upp om att vinna Melodifestivalen och få representera Sverige i Eurovision samma år.

Finalen i Melodifestivalen följs av miljontals tittare runt om i hela Sverige och det kommer in miljontals röster. Totalt sett var det närmare 80 miljoner röster som skickades in under hela Melodifestivalen, då med alla deltävlingar inräknade.

Men i finalen använder man sig av ett lite annorlunda röstningsupplägg. Det är inte bara publiken som ska rösta fram vinnaren. Det finns nämligen också en speciellt utvald jury som ska rösta fram bidraget som de anser är bäst, men också bidraget man vill ska representera Sverige i den internationella tävlingen Eurovision. Med andra ord är det både publiken hemma i tv-sofforna och juryn som bestämmer vilken som blir Sveriges låt i Eurovision det året.

Förhoppningen är att ett noga designat röstningssystem och tävlingsupplägg ska göra att den mest lämpliga låten och bidraget tar sig till Eurovision. Att få representera Sverige i Eurovision är en stor ära, men innebär också en press på artisten eftersom Sverige är så framgångsrika i tävlingen.

Prognoser och Betting Odds

Det går att använda sig av spelbolagens oddssättning när man ska bedöma olika länders chanser i Eurovision Song Contest 2024. För Sveriges del ser det lite dystert ut, med många andra bidrag som ligger som mer troliga vinnare enligt oddsen.

Men det gör också att betting på Sverige i Eurovision 2024 kan vara intressant, då oddset är betydligt högre på Unforgettable med Marcus & Martinus än vad det brukar vara på svenska bidrag. Inför 2023 tillhörde exempelvis Loreen förhandsfavoriterna.

Enligt oddsen på Eurovision 2024 är Sverige en outsider till att vinna, men mest troliga vinnare är Kroatien, Schweiz, Italien och Ukraina.

Så bettar du på Sverige i Eurovision

Det är inte svårt att betta på Sverige i Eurovision. För svenska spelare finns det odds på Eurovision hos nästan alla spelbolag på den svenska spelmarknaden. Det finns också ett stort utbud av olika odds och spel, men det mest vanliga är att spela på vinnarodds. Det vill säga vilket bidrag som vinner tävlingen i Malmö Arena.

Låt oss ge några tips för dig som ska betta på Eurovision:

  • Analysera oddsen: Att titta närmare på oddsen är ett bra sätt att värdera olika bidrag och chanserna att respektive land vinner Eurovision. Att jämföra odds mellan olika bidrag är ett bra sätt.
  • Jämföra spelbolag: Glöm inte att jämföra olika bettingbolag som erbjuder odds på Eurovision 2024 för att se vilket spelbolag som erbjuder det högsta oddset. Det finns ingen anledning att spela samma spel hos ett annat bolag som har lägre odds.
  • Livebetting kan vara intressant: Många spelbolag erbjuder livebetting på Eurovision. Då kan man följa utvecklingen i tävlingen och placera sitt spel samtidigt som tävlingen pågår. Det är ett bra sätt för den som vill bilda sig en uppfattning om olika uppträdanden innan man lägger ett spel.

FAQ – Vanliga Frågor Om Betting på Eurovision Sverige

Hur väljer jag vilken låt jag ska betta på från Sverige?

Sverige har bara ett bidrag i Eurovision 2024. Det är den norska duon Marcus & Martinus som representerar Sverige i Eurovision Song Contest 2024, som avgörs i Malmö Arena. Du kan välja att spela på Sveriges bidrag eller något annat av bidragen som är med i tävlingen.

Hur har Sverige presterat i tidigare Eurovision-tävlingar?

Sverige är tillsammans med Irland det land som har haft flest vinnande bidrag i Eurovision Song Contest. Svenska bidrag har vunnit tävlingen totalt sju gånger. Samtliga gånger har det varit svenska artister som har tävlat för Sverige, men 2024 är det en norsk duo i Marcus & Martinus som tävlar under svensk flagg.

Vilka faktorer bör jag överväga när jag bettar på Eurovision?

Det är viktigt att analysera oddsen innan du bettar på Eurovision. Ett annat bra tips är att jämföra utbudet och oddsen hos flera olika spelbolag på den svenska spelmarknaden, för att veta vilket spelbolag som är bäst innan du ska betta på Sverige eller annat land i Eurovision.