Eurovision deltagare 2024

Välkommen till denna utförliga guide över deltagarna i Eurovision 2024. Här kommer du att kunna läsa om samtliga deltagande länders framträdanden och kan även ta del av information och analyser som kan komma väl till pass i betting på Eurovision Song Contest.

Tävlingen inleds med semifinal 1, den 7 maj 2024, med semifinal 2 två dagar senare, den 9 maj 2024. Själva finalen går sedan av stapeln lördagen den 11 maj 2024. Årets upplaga av Eurovision går av stapeln i Malmö Arena i Malmö.

Översikt över Eurovision 2024 deltagare & bidrag

Eurovision 2024 bjuder på en mångfacetterad grupp deltagare från mängder av olika länder. Det ena numret är sällan det andra likt – en stillsam ballad följs inte sällan av ett högintensivt nummer.

Nedan kan du se samtliga deltagare i Eurovision Song Contest 2024, vilka låtar det kommer att framföra och vad är för karaktär på deras framföranden.

LandArtistLåtUtmärkande dragTidigare prestationer
Italien 🇮🇹Angelina Mango”La Noia”Rytmiskt och hög energiItalien har vunnit Eurovision Song Contest tre gånger tidigare.
Danmark 🇩🇰Saba”Sand”InlevelsefulltDanmark har vunnit tävlingen vid tre tillfällen.
Frankrike 🇫🇷Slimane”Mon Amour”Stillsamt och hängivetFrankrike har vunnit fem gånger, men senast var 1977.
Kroatien 🇭🇷Baby Lasagna”Rim tim taga dim”Intensivt och rockigtKroatien har som bäst kommit fyra, vilket man gjorde 1996 och 1999.
Ukraina 🇺🇦Alyona Alyona & Jerry Heil”Teresa & Maria”Stillsam sång blandad med hiphopUkraina vann Eurovision 2022, vilket var tredje gången i ordningen.
Belgien 🇧🇪Mustii”Before the Party’s Over”Lugnt framträdande med känslaBelgien har vunnit ESC en gång, 1986.
Sverige 🇸🇪Marcus & Martinus”Unforgettable”Modern och dansvänlig popSverige är regerande mästare och har vunnit vid sju tillfällen.
Schweiz 🇨🇭Nemo”The Code”Originellt framträdande som blandar genrerSchweiz har vunnit två gånger tidigare, men senast var 1988.
Israel 🇮🇱Eden Golan”Hurricane”Musikaldoftande låt med inslag av melankoliIsrael har vunnit Eurovision Song Contest fyra gånger tidigare.
Grekland 🇬🇷Marina Zatti”Zari”Dansant melodi med medryckande energiGrekland vann med Helena Paparizou 2005, vilket är enda gången landet har slutat etta.
Georgien 🇬🇪Nutsa Buzaladze”Firefighter”En av tävlingens bästa sångerskorGeorgien har som bäst slutat nia i Eurovision. Detta gjorde man 2010 och 2011.
Norge 🇳🇴Gåte”Ulve”Sång på norska och mörk scenografiVid tre tillfällen har Norge vunnit Eurovision Song Contest
Nederländerna 🇳🇱Joost Klein”Europapa”Dansmusik som vill väcka arenanNederländerna har vunnit Eurovision fem gånger.
Albanien 🇦🇱Besa”Titan”Storskalig popmusik2012 kom Albanien på femte plats, vilket är den bästa insatsen hittills.
Armenien 🇦🇲Ladaniva”Jako”Den enda låten som sätter blockflöjten i centrumArmenien slutade fyra i Eurovision både 2008 och 2024, men har aldrig lyckats hamna på pallen.
Australien 🇦🇺Electric Fields”One Milkali (One Blood)”Medryckande låt med inslag av houseAustralien kom tvåa 2016, vilket var det andra året man var med i tävlingen.
Österrike 🇦🇹Kaleen”We Will Rave”Inspiration från 90-taletÖsterrike har vunnit ESC två gånger med 48 års mellanrum, 1966 och 2014.
Azerbajdzjan 🇦🇿Fahree feat Ilkin Dovlatov”Özünle apar”Stillsamt framträdandeAzerbajdzjan hur vunnit Eurovsion Song Contest en gång, 2011.
Cypern 🇨🇾Silia Kapsis”Liar”Dansant med stor inspiration från disco2018 kom Cypern tvåa i tävlingen, vilket är den bästa placeringen för landet hittills.
Tjeckien 🇨🇿Aiko”Pedestal”Högt tempo och lika hög energinivåTjeckien har som bästa kommit sexa i Eurovision, något man gjorde 2018.
Estland 🇪🇪5miinust & Puuluup”(Nendest) narkootikumidest ei tae me (küll) midagi”Underhållande nummer i raskt tempoEstland kom ett i Eurovision Song Contest 2001.
Finland 🇫🇮Windows95man”No Rules!”Finland bjuder som vanligt på showFinland har vunnit en gång, 2006 med Lordi.
Tyskland 🇩🇪Isaak”Always on the Run”Sparsmakat nummer utan överraskningarTvå gånger har Tyskland vunnit Eurovision.
Island 🇮🇸Hera Björk”Scared of Heights”Popmusik med en imponerande sånginsatsIsland blev tvåa i Eurovision både 1999 och 2009, men har aldrig vunnit.
Irland 🇮🇪Bambi Thug”Doomsday Blue”Fantasifullt nummerIrland är tillsammans med Sverige det land som har vunnit Eurovision Song Contest flest gånger: sju.
Lettland 🇱🇻Dons”Hollow”Lugnt och sparsmakat nummer2002 vann Lettland för första och hittills enda gången.
Litauen 🇱🇹Silvester Belt”Luktelk”Blandning av dansmusik och electroLitauens bästa placering är sjätteplatsen från 2006 med låten ”We are the Winners”.
Luxemburg 🇱🇺Tali”Fighter”Sång och dans i sann EurovisionandaLuxemburg har vunnit ESC fem gånger.
Malta 🇲🇹Sarah Bonnici”Loop”Medryckande popmusikMalta har aldrig vunnit Eurovision, men slutade tvåa både 2002 och 2005.
Moldavien 🇲🇩Natalie Barbu”In the Middle”Imponerande koreografiMoldavien har som bäst kommit trea, vilket man gjorde 2017.
Polen 🇵🇱Luna”The Tower”Popnummer som bjuder in till dansPolen kom tvåa 1994 och har inte presterat bättre än så sedan dess.
Portugal 🇵🇹Iolanda”Grito”Sångaren omringas av dansarePortugal vann för första och hittills enda gången i tävlingen 2017.
San Marino 🇸🇲Megara”11:11”Rockinspirerat musik i högt tempoSan Marino har inte slutat bättre än 2019 när man kom på plats 19.
Serbien 🇷🇸Teya Dora”Ramonda”Stillsamt utan utsvävningarSerbien vann Eurovision Song Contest 2007.
Slovenien 🇸🇮Raiven”Veronika”Melankoliskt från första sekundenSlovenien slutade sjua 1995 och 2001 och har aldrig hamnat högre.
Spanien 🇪🇸Nebulossa”Zorra”Electroduo med inslag av indieSpanien har inte vunnit sedan 60-talet. Då vann man dock två gånger i rad, 1968 och 1969.
Storbritannien 🇬🇧Olly Alexander”Dizzy”Klassiskt popnummerStorbritannien har vid fem tidigare tillfällen vunnit Eurovision.

Bubblare att vinna Eurovision Song Const 2024

Bakom fronttrion hittar vi flera andra länder, till exempel Ukraina och Irland, som hoppas kunna vara med och göra upp om segern. Dessutom finns det två bubblare som kan vara värda att hålla ett extra öga (eller öra) på:

  • Nederländerna, Joost Klein: Sedan Joost Klein vann hemma i Nederländerna har hennes låt ”Europapa” blivit en viral hit på YouTube med miljoner och åter miljoner visningar. Den stora spridningen kan mycket väl öka hans chanser att vinna.
  • Frankrike, Slimane: Det nederländska bidraget är inte det enda som kan få ett uppsving efter framgångar på YouTube. Samma sak har även hänt det franska numret ”Mon Amour” med artisten Slimane.
eurovision

Så spelar du på Eurovision deltagare

Om du är intresserad av spela på Eurovision Song Contest betting finns det ett gäng faktorer att tänka på. Här nedan går vi igenom några tips på hur du spelar på Eurovision deltager.

  • Researcha deltagarna: Redan innan tävlingen börjar kan det vara en bra idé att läsa på om de olika deltagarna för att få en så utförlig
  • Jämför odds: Ställ olika pålitliga spelbolag mot varandra för att jämföra vilka som har bäst odds på en specifik deltagare. Oddsen kan nämligen skilja sig från bettingsida till bettingsida. De ger dig dessutom en fingervisning om vilka som är favoriter att vinna Eurovision Song Contest 2024.
  • Analysera framträdandet: Lyft fram din inre musikrecensent och bedöm hur framträdandet artar sig. Hur är koreografin? Sitter alla sångarens toner? Är låten medryckande?
  • Placera ett spel på Eurovision 2024: Med din analys i ryggen kan du nu förhoppningsvis fatta ett välinformerat beslut och placera ett spel på den deltagare som du tror har störst chanser att vinna.

FAQ – Vanliga frågor om Eurovision betting

Var finns bäst odds på Eurovision 2024 deltagare?

Bäst odds på Eurovision Song Contest 2024 hittar du genom att jämföra spelbolag med svensk licens som erbjuder spel på tävlingen.

Vad ska man tänka på innan man spelar på Eurovision betting?

Innan du spelar på Eurovision 2024 deltagare bör du göra en analys av förutsättningarna. Researcha artisten och jämför odds innan du placerar ett spel.

Går det att spela på Eurovision 2024 livebetting?

Ja, flera spelbolag erbjuder livebetting på Eurovision. Detta gäller både semifinalerna och finalen.

Vad ska man ha i åtanke om man aldrig har bettat på Eurovision innan?

Det viktigaste när du spelar på Eurovision Song Contest 2024 odds är att se till att fatta ett så informerat beslut som möjligt. Om du ska spela på vinnaren i finalen är det också viktigt att komma ihåg att vissa länder kommer att bli utslagna redan efter semifinalen.