EM 2024 utmärkelser odds: Förutsägelser och tips

EM 2024 kommer att bli ett historiskt evenemang i Tyskland som lockar fotbollsentusiaster över hela världen. Priserna som delas ut efter turneringen lägger till ett extra lager av spänning, vilket gör att fansen kan stödja sina favoritspelare i att vinna prestigefyllda individuella utmärkelser. Upptäck oddsen för dessa eftertraktade utmärkelser nedan.

Lista över EM 2024 utmärkelser efter turneringen

  • Guldskon – En utmärkelse som tilldelas den spelare som gör flest mål i turneringen och som får mycket uppmärksamhet innan, under och efter mästerskapet.
  • Guldhandsken – Turneringens bästa målvakt tilldelas guldhandsken och är ett pris för en målvakt som i allra högsta grad bidrar till nationens framgång.
  • Bästa unga spelare – Utmärkelsen delas ut till den spelare 21 år eller yngre som utmärker sig allra mest under EM.
  • Turneringens mål – En unik utmärkelse som avgörs utifrån publikens röster efter turneringen och som hyllar det mest minnesvärda målet i EM.

Guldskon

Guldhandsken

Lista över utmärkelser medan turneringen pågår

  • Matchens bästa spelare – En utmärkelse som presenteras efter varje match där den mest framstående spelaren på planen tilldelas ett pris för sin insats.
  • Fair Play-utmärkelsen – Det lag som visar mest disciplin, sportsmannaanda och drar på sig minst antal gula och röda kort tilldelas en utmärkelse för fair play.

Historiska vinnare & nuvarande favoriter

Guldskon

Sedan EM 1960, det första mästerskapet i sammanhanget, har guldskon delats ut till spelare eller spelarna som har gjort flest mål i turneringen. Flera stora spelare har vunnit utmärkelsen som en följd av sina prestationer.

Flest mål under ett och samma EM har Michel Platini gjort. Fransmannen stod för hela nio fullträffar under EM på hemmaplan 1984. Det gör att han inför EM 2024 fortfarande är den nästa bästa målskytten i EM genom tiderna.

Den enda som trumfar Platini är Cristiano Ronaldo som har noterats för totalt 14 mål, utspridda i Europamästerskap från 2004 och framåt. Andra noterbara vinnare är Antoine Griezmann, Marco van Basten, Gerd Müller och Alan Shearer.

Fotbolls-EM 2024 utmärkelser odds pekar ut Harry Kane, Kylian Mbappé och Robert Lewandowski som potentiella vinnare av guldskon inför turneringen i Tyskland. Det återstår att se vem som som står på flest gjorda mål när finalen har spelats den 14 juli. Klicka in på odds för bästa spelare för mer information om just oddsen från spelbolagen, läs också mer om EM 2024 spelbolag för bettingsidors kampanjer och bonusar.

Guldhandsken

Priset för turneringens bästa målvakt är guldhandsken, som även den har delats ut sedan 1960 på mästerskap. Under åren har antalet pristagare under ett fotbolls-EM skiftat och mellan 1-3 målvakter plockas ut i turneringens lag där målvakten får en extra utmärkelse.

Efter att Lev Yashin vann guldhandsken i de två första upplagorna av fotbolls-EM har bland annat Dino Zoff, Peter Schmeichel, David Seaman, Petr Cech, Gianluigi Buffon och Iker Casillas vunnit utmärkelsen som turneringens bästa målvakt.

När Italien vann EM-guld 2020 var det inte helt oväntat deras förstemålvakt Gianluigi Donnarumma som fick utmärkelsen. När Portugal vann EM-guld i Frankrike 2016 var det i sin tur portugisen Rui Patricio som vann guldhandsken.

2024 fotbolls-EM pris spelare för bästa målvakt har flera kandidater i form av nämnda Gianluigi Donnarumma, Mike Maignan, Marc-Andre Ter Stegen och Jordan Pickford.

Bästa unga spelare

EM 2024 blir bara den tredje turneringen efter vilken det delas ut ett precis till mästerskapets bästa unga spelare. Priset gjorde debut inför EM 2016, när det tilldelades den portugisiske mittfältaren Renato Sanches.

I efterföljande mästerskap gick priset inte till någon spelare i finallagen. Istället var det FC Barcelonas Pedri som vann priset efter sina insatser för Spanien. Spanjorernas resa tog slut i semifinalen mot slutvinnarna Italien.

Bland spelarna som är berättigade till utmärkelsen för EM 2024 finns bland annat Jude Bellingham, som redan har gjort sig ett namn på den europeiska fotbollsscenen. Florian Wirtz, som förde Bayer Leverkusen till klubbens första ligatiteln någonsin och supertalangen Lamine Yamal ingår också i mixen.

För alla typer av odds, läs mer på EM 2024 odds.

FAQs

Vilka olika fotbolls-EM pris spelare finns för turneringen 2024?

Individuella priser för spelarna i EM 2024 är turneringens bästa spelare, turneringens bästa unga spelare, guldskon, guldhandsken samt priser som gäller för varje enskild match, till exempel matchens mest värdefulla spelare.

Vad är prissumman för vinnaren av EM 2024?

Totalt ska 331 miljoner euro delas ut i prispengar under EM 2024, med åtta miljoner euro till vinnarna av turneringen. Andra bekräftade prissummor är bland annat en miljon euro till varje seger man tar i gruppen, 1,5 miljoner extra om man tar sig till slutspel och ytterligare summor för varje steg man tar i turneringen.

Vem vinner EMs bästa spelare?

Mycket talar för att Kylian Mbappé är svaret på frågan vem vinner EMs bästa spelare. Fransmannen har redan visat i VM-sammanhang att han kan leverera på den absolut största scenen och vill fylla på sitt prisskåp med dels ett EM-guld, dels så många individuella utmärkelser som möjligt.

Vad är Fair Play-utmärkelsen i EM?

Utmärkelsen i Fair Play tilldelas det lag som under turneringar drar på sig minst antal gula och röda kort, visar bäst sportsmannaskap och som uppträder disciplinerat på planen. Man ska helt enkelt uppträda på ett sätt som är värdigt fotbolls-EM

Hur avgörs vem som får Guldhandsken utmärkelsen i EM?

Guldhandsken tilldelas turneringens bästa målvakt och bestäms utifrån respektive målvakts prestationer och hur stor inverkan dessa har haft på lagets framgång under turneringen. Ju längre ett lag går i turneringen desto större är chansen att deras målvakt tar hem utmärkelsen.

Vilka priser finns för de bästa spelarna i EM 2024?

Fotbolls EM pris spelare som går att vinna för de bästa spelarna under EM 2024 i Tyskland är priserna som turneringens bästa spelare, guldskon och guldhandsken. Spelare 21 år och yngre kan vinna pris som turneringens bästa unga spelare.