Fotbolls EM Damer

Europas bästa nationer inom damfotbollen gör upp i en av de största fotbollsturneringarna på damsidan. Turneringen spelas var fjärde år på olika ställen runt om i Europa, årets turnering (2022) spelas i England mellan 6 juli till 31 juli.
Årets turnering skulle egentligen ha spelats under 2021 men behövdes skjutas fram på grund av komplikationer med coronapandemin.

Hur fungerar de Europeiska mästerskapen?

Turneringen består av sexton olika lag/nationer från Europas alla hörn. Vilka som går till EM-slutspelet avgörs via ett kvalspel som utspelar sig under året som leder upp till turneringen.

I slutspelet av turneringen delas de sexton lag som har kvalificerat sig för slutspelet upp i fyra olika grupper (Grupp A – Grupp D) med fyra lag vardera. Alla lag i gruppen möter varandra en gång under gruppspelsfasen vilket betyder att varje lag spelar tre gruppspelsmatcher vardera.
De två bästa lagen från varje grupp går vidare till kvartsfinal i turneringen. I kvartsfinalerna möter grupptvåorna gruppettorna från respektive grupp.
Efter kvartsfinalen går vinnarna vidare till semifinal och därefter till finalen. Alla utslagsmatcher spelas i enkelmöte och avgörs via övertid och straffar om det skulle vara oavgjort efter 90 min.

Skulle det vara som så att två eller tre lag slutar på samma poäng efter tre spelade matcher i gruppspelsfasen så rankas gruppen först efter antal poäng och målskillnad i inbördes möten. Om inte detta skulle skilja lagen åt så går man efter den totala målskillnaden i gruppspelet, sedan hur många mål ett lag har gjort i gruppspelet.

Tidigare vinnare av damernas Fotbolls-EM

Tyskland är den tveklöst största nationen i turneringens historia, Tyskorna har vunnit hela sju medaljer i turneringen sedan den först lanserades 1984.
Andra vinnare i turneringen är Sverige som tog sitt första och enda guld i turneringens första upplaga 1984. Våra grannar Norge har även lyckats vinna turneringen, inte bara en gång utan både 1987 och 1993. I senaste EM fick vi även en ny mästare på scenen då Nederländerna tog sitt första EM-guld 2017.

Att spela på damernas Fotbolls-EM odds

För den som är intresserad av betting på EM finns det verkligen en mängd spelsajter som erbjuder odds på allt från och med första gruppspelsomgången fram till EM-finalen, både pre-match odds, liveodds och långtidsspel. Bland långtidsspelen kan du till exempel spela på vem du tror vinner skytteligan, vilket lag du tror går vidare från sin grupp och liknande.

Alla sidor som erbjuder betting på sport erbjuder spel på damernas Fotbolls-EM, vi rekommenderar dock att man kollar på Bet365 för det bredaste och bästa utbudet av spel på damernas Europeiska mästerskap.

På Bet365 finner du bland annat dessa odds på damernas EM:

  • Handikapp, här spelar du inte bara på vilket lag du tror ska vinna en EM-match utan här spelar du även på hur stor marginal du tror laget ska vinna med.
  • Att vinna och hålla nollan, här spelar du på vilket lag du tror du ska vinna en EM-match samtidigt som dem inte släpper in något mål.
  • Att vinna någon av halvlekarna, här spelar du på att ditt val ska vinna en av de två halvlekarna i en EM-match. Det spelar ingen roll vilken av halvlekarna som vinns eller om ditt val skulle förlora den andra halvleken, så länge dem vinner en halvlek så rättas ditt spel som en vinst.
  • Halvtid/fulltid, här spelar du på vilket lag som vinner respektive halvlek och inte på slutresultatet i sig. Spelar du till exempel på 1/2 spelar du på att hemmalaget vinner första halvleken och att bortalaget vinner den andra halvleken. Spelar du på 2/X spelar du på att bortalaget vinner första halvleken och att det blir oavgjort i andra halvleken.
  • Hur vinns matchen? Här spelar du på vilket lag du tror ska vinna samt hur/när matchen vinns. Du kan till exempel spela på att ett lag ska vinna inom 90 minuter, att dem vinner under förlängning eller att dem vinner på straffar.
  • Lag att göra mål, här spelar du på vilket lag du tror ska göra mål i en EM-match. Du kan spela på att båda lagen ska göra mål, att inget av lagen ska göra mål eller att bara ett av lagen ska göra mål.
  • Insatsen tillbaka vid oavgjort, här spelar du i princip på en vanlig 1X2-marknad bara att det oavgjorda utfallet är bortplockat. Du spelar på det lag du tror ska vinna EM-matchen, skulle matchen sluta oavgjort så får du din insats tillbaka.
  • Halvlek med flest mål, här spelar du på vilken halvlek du tror kommer innehålla flest mål. Du kan spela på att du antingen tror att den första eller andra halvleken innehåller flest mål samt så kan du spela på att det blir oavgjort (lika många mål i halvlekarna).
  • Tid för lagets första mål, här kan du spela på när du tror de individuella lagen ska göra sina första mål. Du kan till exempel spela ”Hemmalag att göra mål före 44.00”.
  • Totalt antal mål per lag, här spelar du på hur många mål du tror ett lag ska göra i en EM-match (under 90 minuter).

FAQ Damernas Fotbolls-EM

När spelas damernas Fotbolls-EM?

Damernas Fotbolls-EM spelas från 6 juli till 31 juli 2022. Gruppspelet av turneringen spelas mellan den 6 juli fram till den 18 juli sedan drar kvartsfinalerna igång den 20 juli och pågår fram till den 23 juli. Semifinalerna spelas 26 och 27 juli och finalen spelas sedan den 31 juli på Wembley Stadium i London, England.
Damernas EM spelas traditionsenligt var fjärde år. Årets upplaga skulle egentligen ha spelats under 2021 men behövdes skjutas upp ett år på grund av coronapandemin.

Vem har bäst odds på damernas Fotbolls-EM?

Då varenda spelsajt som erbjuder sportsbetting på den svenska marknaden erbjuder odds på EM är det svårt att säga vilken sida som kontinuerligt har högst och bäst odds. Vi rekommenderar våra läsare att öppna konton hos flera spelsajter så att man på så vis kan jämföra odds mellan olika sidor, på så vis spelar du alltid på de bästa oddsen!