FIFA världsmästerskap för damer 2023 – Nya Zeeland 

I Juli är det äntligen dags för fotbolls-VM 2023. Turneringen avgörs 20 juli-20 augusti i Australien och Nya Zeeland.De båda värdländerna går in i turneringen med olika förutsättningar. Australien har potential att utmana om en medalj om stjärnorna står rätt. För Nya Zeeland är huvudmålet att ta sig vidare från gruppspelet.

Det blir en månad fylld av underhållande fotboll, och Nya Zeeland kommer att vilja bjuda hemmasupportrarna på underhållning och ett så långlivat mästerskap som möjligt för deras del. Stödet från läktarna är en viktig motivationsfaktor som inte får underskattas.

Detta blir sjätte gången som landet deltar i dam-VM. Hittills har de aldrig gått vidare från gruppspelet. Faktum är att på de 15 matcher som Nya Zeeland har spelat i VM-sammanhang har man inte lyckats mäkta med en enda seger. Detta är en trend som laget är väldigt sugna på att bryta.

Fotboll Nya Zeeland VM damer: Truppen

Nya Zeeland, även kända som ”Football Ferns” av sina supportrar, kommer till fotbolls-VM på hemmaplan med en intressant trupp. Många av spelarna i laget spelar i den australiensiska ligan, men det finns också representanter från klubbar i Amerika och Europa. Svenska fotbollsfans lär också känna igen Erin Nayler, målvakten för IFK Norrköping.

Laget leds av förbundskaptenen Jitka Klimkova. Hon har tidigare arbetat med ungdomslandslagen för både USA och Nya Zeeland. Hon har haft uppdraget som tränare för Football Ferns sedan 2021. Detta blir hennes första VM som landslagstränare.

Hemmalaget har kanske inte direkt förhoppningar om att vinna en medalj – att ens ta sig vidare från gruppspelet kommer att bli svårt. Men att få spela i ett världsmästerskap kommer att kännas som en seger för de 23 spelare som Klimkova har valt att ta med.

Målvakter:

Erin Nayler (IFK Norrköping)

Victoria Esson (Rangers)

Anna Leat (Aston Villa) 

Försvarare:

Claudia Bunge (Melbourne Victory)

CJ Bott (Leicester City)

Ali Riley (Angel City FC)

Michaela Foster (Wellington Phoenix)

Katie Bowen (Melbourne City)

Elizabeth Anton (Perth Glory)

Rebekah Stott (Brighton) 

Mittfältare/Anfallare:

Malia Steinmetz (Western Sydney Wanderers)

Daisy Cleverly (Koge)

Olivia Chance (Celtic)

Betsy Hassett (Wellington Phoenix)

Ria Percival (Tottenham Hotspur)

Annelie Longo (Canterbury United Pride)

Gabi Rennie (Arizona State Sun Devils)

Paige Satchell (Wellington Phoenix)

Hannah Wilkinson (Melbourne City)

Grace Jale (Canberra United)

Milly Clegg (Wellington Phoenix)

Indiah-Paige Riley (Brisbane Roar)

Jacqui Hand (Aland United) 

Målvakt – Erin Nayler (IFK Norrköping)

31-åriga Erin Nayler är Jitka Klimkovas självklara förstaval som målvakt under årets hemma-VM. Hon är en av de viktigaste spelarna i laget. Till vardags vaktar Nayler buren i svenska IFK Norrköping. Hon anslöt till klubben inför säsongen 2023 efter att ha spelat för Umeå IK året innan. På Naylers meritlista finns också franska lag som Bordeaux och den framstående klubben Lyon.

Målvakt – Victoria Esson (Rangers)

Ytterligare rutin adderas till målvaktsuppsättningen i form av Victoria Esson. Veteranen har gjort 14 matcher för A-landslaget sedan debuten 2017. Så länge Erin Nayler håller sig frisk bör dock inte Esson räkna med särskilt mycket speltid under detta mästerskap. Rangersspelaren är dock en reserv att lita på och är mer än kapabel att ta över ansvaret om så skulle behövas.

Målvakt – Anna Leat (Aston Villa) 

Som kontrast till Naylor och Essons erfarenhet tar Jitka Klikova även med sig 22-åriga Anna Leat. Aston Villa-målvakten kommer att göra upp med Esson om rollen som lagets primära reserv framför stolparna. Talangen har haft svårt att ta en startplats i Aston Villa, men ses av många i Nya Zeeland som ett viktigt namn för framtiden.

Försvarare – Claudia Bunge (Melbourne Victory)

Claudia Bunge är en av många spelare i Nya Zeelands trupp som spelar sin klubbfotboll i Australien. Den unga försvararen tillhör sedan 2020 Melbourne Victory och har hittills gjort 45 framträdanden för laget. En startplats är långt ifrån garanterad för Bunge, som har många skickliga backar att konkurrera med.

Försvarare – CJ Bott (Leicester City)

Längs med kanten i backlinjen kommer försvararen CJ Bott att flyga fram. Detta blir Fotbolls-VM nummer tre för försvararen som hittills har gjort 38 landskamper för Nya Zeeland sedan debuten 2014. Under den gångna säsongen spelade Bott för Leicester City i Women’s Super Leauge. Bland tidigare klubbadresser hittar vi bland annat svenska Vittsjö GIK.

Försvarare – Ali Riley (Angel City FC)

Ali Riley har hunnit fylla 35 år men är fortfarande självskriven på en av mittbackspostionerna i den nya zeeländska försvarslinjen. Angel City-spelaren debuterade för landslaget redan som 19-åring och har sedan dess deltagit över 150 landskamper. Svenska åskådare minns henne nog från de sex år som hon tillbringade i Rosengård mellan 2012 och 2018 – en klubb försvaren även spelade för på lån 2020. 

Försvarare – Michaela Foster (Wellington Phoenix)

24-åriga Michaela Foster gjorde sin första match för Football Ferns så nyligen som i februari 2023 i en match mot Argentina. Försvararen representerar den australiensiska klubben Wellington Phoenix och har tidigare spelat för Claudelands Rovers, Hamilton Wanderers och Northern Rovers. 

Försvarare – Katie Bowen (Melbourne City)

Katie Bowen har tillbringat majoriteten av sin proffskarriär i USA. Detta efter att ha spelat universitetsfotboll på University of North Carolina. Efter tio år i amerika valde dock backen att skriva på för Melbourne City i Australien. Bowen kan ta plats både i backlinjen och på det defensiva mittfältet och närmar sig sakta men säkert hundra landskamper. Hon lär finnas med i Klimkovas startelva under mästerskapet. 

Försvarare – Elizabeth Anton (Perth Glory)

Elizabeth Anton är en av många spelare som gjorde sin debut för Nya Zeelands landslag redan som tonåring. Detta skedde i en 5-0-seger mot Thailand i november 2017 – bara några veckor innan hon fyllde 19. Ytterbacken, som spelar för Perth Glory, har goda chanser till mycket speltid under dam-VM 2023

Försvarare – Rebekah Stott (Brighton) 

Brighton-spelaren Rebekah Stott kommer till mästerskapet med stora erfarenheter av spel i landslaget. Med 89 landskamper på kontot är hon en av truppens mer rutinerade spelare. Det har inte blivit särskilt mycket speltid i Brighton under den gångna säsongen och frågan är hur mycket det kommer att bli för Nya Zeeland i detta mästerskap. Oavsett bidrar hon med stora skopor erfarenhet. 

Mittfältare – Malia Steinmetz (Western Sydney Wanderers)

Auckland-födda Malia Steinmetz är ännu en av alla spelare i Jitka Klimkovas landslags som spelar sin klubbfotboll i Australien. Mittfältaren tillhör sedan två år tillbaka Western Sydney Wanderers. Hittills har det blivit 18 matcher för A-landslaget. Steinmetz debuterade, precis som Elizabeth Anton, i landskampen mot Thailand i november 2017. 

Mittfältare – Daisy Cleverly (Koge)

Centralt på mittfältet är det mycket som talar för att Daisy Cleverly kommer att starta. 26-åringen spelade fram till för ett år sedan collegefotboll i USA och tog förra sommaren steget till den professionella fotbollen och det danska laget HB Køge. Cleverly har trots den korta tiden som proffs redan gjort över 30 matcher för Nya Zeeland.

Mittfältare – Olivia Chance (Celtic)

Yttermittfältaren Olivia Chance spelar sin klubbfotboll i den klassiska klubben Celtic i Scottish Women’s Premier League. Hon har även hunnit med att representera Everton, Bristol City, Sheffield United och Brisbane Roar. Debuten för Nya Zeeland kom när Chance bara var 17 år gammal och hon har sedan dess gjort mer än 40 matcher i landslagströjan. 

Mittfältare – Betsy Hassett (Wellington Phoenix)

En av de viktigaste spelarna i Nya Zeelands lag är också en av få som spelar för en klubb i hemlandet. Wellington Phoenix-mittfältaren Betsy Hassett tillhör det rutinerade gardet i landslaget och har sedan debuten 2008 deltagit i 143 landslagsmatcher. Förutom Wellington Phoenix har Hassett även spelat för Manchester City, Werder Bremen och Ajax. 

Mittfältare – Ria Percival (Tottenham Hotspur)

Den defensiva mittfältaren Ria Percival är inte längre självskriven i Nya Zeelands startelva. Men med 161 matcher för landslaget kommer hon att spela en viktig ledarroll. Tottenham Hotspur-spelaren har varit med i truppen i samtliga världsmästerskap sedan Fotbolls-VM 2007 i Kina. 

Mittfältare – Annelie Longo (Canterbury United Pride)

Anneli Longo är ytterligare en spelare i Jitka Klimovas trupp som har gjort över hundra matcher för Nya Zeeland. Till vardags spelar hon i Canterbury Pride United och har fått se sin speltid i landslaget reduceras mer och mer för varje år som gått. Hur mycket tid på planen hon får i FIFA dam-VM i Nya Zeeland återstår att se. 

Anfallare – Gabi Rennie (Arizona State Sun Devils)

Den unga anfallaren Gabi Rennie spelade mellan 2018 och 2020 för Canterbury Pride United hemma i Nya Zeeland. Sedan dess har hon spelat collegefotboll för först Indiana Hoosiers och sedan Arizona State Sun Devils. Talangen är med och slåss om en startplats.

Anfallare – Paige Satchell (Wellington Phoenix)

Paige Satchell tillhörde den nya zeeländska truppen i sommar-OS 2020 och gör här sitt första VM för A-landslaget. Anfallaren representerar, som ofta utgår från kanten, sedan förra sommaren Wellington Phoenix i den inhemska ligan. Sedan debuten 2016 har Satchell deltagit i 42 landskamper och gjort två mål. 

Anfallare – Hannah Wilkinson (Melbourne City)

Längst upp i anfallet dyker en svenskbekanting upp. Hannah Wilkinson har under sin karriär spelat för både Vittsjö GIK och Djurgårdens IF. De senaste två säsongerna har tillbringats i Melbourne City där hon öser in mål efter mål. Wilkinson har goda chanser att vara en startelvans två anfallare. 

Anfallare – Grace Jale (Canberra United)

Det nya zeeländska laget har hittat en bra blandning mellan äldre, mer rutinerade spelare och yngre framtidshopp. Grace Jale tillhör den senare kategorin. Canberra United-anfallaren (som även kan spela mittfältare) är ett farligt hot att slänga in från bänken om Nya Zeeland jagar mål. 

Anfallare – Milly Clegg (Wellington Phoenix)

Yngst i truppen med flera års marginal är talangen Milly Clegg. 17-åringen, som spelar för Wellington Phoenix, har framtiden för sig och har stor potential att bli en framtida landslagsstjärna. Tonåringen är en riktig joker i truppen. 

Anfallare – Indiah-Paige Riley (Brisbane Roar)

21-åringen Indiah-Paige Riley har spelat för både Australiens U17- och U20-lag. 2021 gjorde hon till och med en match för A-landslaget. Tack vare att hon är medborgare i både Australien och Nya Zeeland kunde hon välja vilket lag hon ville representera. Valet föll till slut på Nya Zeeland. Hittills har det blivit sju matcher för Football Ferns.

Anfallare – Jacqui Hand (Aland United) 

Sist men inte minst har Jitka Klimkova valt att ta ut Jacqui Hand. 24-åringen har under den senaste säsongen spelat för Åland United. Där har det blivit stor succé med mål i varannan match. Hand har goda chanser att starta i anfallet tillsammans med Wilkinson. 

Laguppställning

Jitka Klimkova är den typen av tränare som gillar variation i sin startelva, både när det gäller formation och spelare. En klassisk 4-4-2-uppställning är dock vad förbundskaptenen oftast brukar föredra. 

Erin Nayler är självskriven i mål, men det är inte helt självklart vilka tre försvarare som tar plats i backlinjen. CJ Bott kan spela på båda kanterna. Hon lär ockupera högersidan om vänsterbacken Elizabeth Anton startar. Bredvid Riley i mitten kan det mycket väl bli Katie Bowen.

Längre fram i banan brukar Betsy Hassett och Daisy Cleverly positioneras på det centrala mittfältet. Till höger om dessa båda lär man få se Olivia Chance, samtidigt som Paige Satchell och Gabi Rennie för upp om vänstersidan. Längst upp på topp blandas talang och rutin med Jaqui Hand och Hannah Wilkinson som anfallsduo.

Potentiell startelva för Nya Zeeland (4-4-2): Nayler; Anton, Bowen, Riley, Bott; Satchell, Cleverly, Hassett, Chance; Wilkinson, Hand.

Fotbolls-VM för damer – Nya Zeeland odds 

Att Nya Zeeland skulle gå långt i Fotbolls-VM 2023 är inte särskilt troligt. Oddsen talar för att Norge vinner gruppen, men det finns goda möjligheter för Football Ferns att sno åt sig andraplatsen framför näsan på Schweiz. 

Störst chans att vinna en match har Nya Zeeland i den andra omgången. Då möter laget nämligen Filippinerna, vilket är den nation som de flesta bettingsidor anser har sämst chanser i Fotbolls-VM 2023. Oddsen väger tung i Nya Zeelands fördel i mötet mellan dessa båda länder. 

De lag som är tippade att vara med och slåss om guldet i mästerskapet är först och främst USA, England, Spanien, Tyskland och Frankrike. Bakom dem finns det även några spännande utmanare som har det i sig att prestera bra mot favoriterna. I denna klunga ingår bland annat Australien, Sverige, Nederländerna och Japan. 

Matcher i fotbolls-VM för damer NZ 

Nationerna i FIFA dam-VM i Nya Zeeland och Australien i åtta grupper med fyra lag i varje. Ettan och tvåan från varje grupp går vidare till åttondelsfinal. Football Ferns har lottats in i Grupp A. Där kommer man att ställas mot Norge, Filippinerna och Schweiz. De två europeiska lagen är favoriter till avancemang. 

Först ut på spelschemat för Nya Zeeland är mötet med Norge på Eden Park i Auckland på landets norra ö. Matchen går av stapeln torsdagen den 20 juli och agerar dessutom invigning för hela mästerskapet. Norge har förhoppningar om att vinna gruppen och kommer att bli en riktigt tuff nöt att knäcka. 

Näst på tur för Football Ferns är matchen mot Filippinerna, tisdagen den 25 juli. Bataljen i huvudstaden är den gruppmatch som Nya Zeeland på förhand har störst chans att vinna.

Söndagen den 30 juli spelar laget sin sista match. Skådeplatsen den här gången är Forsyth Barr Stadium i Dunedin. Schweiz står för motståndet. Det är långt ifrån omöjligt att det här blir en direkt strid om andraplatsen i Gruppen. 

Skulle Nya Zeeland ta sig vidare från gruppspelet väntar något av lagen från Grupp C i åttondelsfinal. Möjliga motståndare där är Costa Rica, Zambia, Japan och inte minst Spanien.

Australien och Nya Zeeland

Den nionde upplagan av damernas fotbolls VM spelas alltså i Australien och Nya Zeeland. Det är ett på många sätt historiskt mästerskap, med delat värdskap, första gången ett VM arrangeras i något av länderna och första gången 32 nationer deltar i turneringen. Totalt nio städer kommer att bjuda in inhemsk publik och turister till mästerskapet. Matcherna kommer spelas på mäktiga arenor så som Melbourne Rectangular stadium, Perth Rectangular stadium, Sydney Football stadium, och Hindmarsh Stadium.

Fotbolls VM 2023 – Sammanfattning

Nya Zeeland är värd för FIFA dam-VM 2023 tillsammans med Australien. Detta är landets sjätte deltagande i Fotbolls-VM, och laget hoppas kunna ta sig vidare från gruppspelet för första gången. Med en blandning av erfarna spelare och unga talanger är det ett spännande lag att följa. Nya Zeeland ingår i Grupp A och möter Norge, Filippinerna och Schweiz i gruppspelet. Trots att chanserna att vinna hela mästerskapet är små finns det potential för Nya Zeeland att göra en bra turnering och göra sina fans stolta. 

Vanliga frågor

Hur många matcher spelar Nya Zeeland i gruppspelet?

Nya Zeeland spelar tre matcher i gruppspelet i Fotbolls-VM 2023. I premiärmatchen på Eden Park i Auckland den 20 juli möter laget Norge. Den 25 juli spelar man mot Filippinerna. Gruppspelet avslutas sedan med matchen mot Schweiz på Forsyth Barr Stadium i Dunedin, den 30 juli.

Hur förbereder sig Nya Zeeland inför Fotbolls-VM 2023? 

Nya Zeeland förbereder sig inför damernas Fotbolls-VM 2023 genom att spela ett antal träningsmatcher. Under våren mötte laget Argentina, Island och Nigeria. Tidigare under juni utförde Football Ferns även två generalrepetitioner mot först Vietnam och sedan Italien.   

Var i Nya Zeeland kommer matcherna i Fotbolls-VM spelas? 

Totalt är det nio städer och tio arenor som kommer att vara platserna där matcherna spelas i dam-VM. Sex av dessa arenor ligger i Australien, medan de resterande fyra hör hemma i Nya Zeeland. Dessa fyra är Eden Park i Auckland, Wellington Regional Park i Wellington, Forsyth Barr Stadium i Dunedin och Waikato Stadium i Hamilton. 

Vilka odds är det på att Nya Zeeland vinner Fotbolls-VM 2023? 

Beroende på var man väljer att spela varierar oddsen för Nya Zeelands chanser att vinna Fotbolls-VM 2023. Gemensamt för alla bettingsidor med svensk licens är dock att möjligheterna inte ses som särskilt stora. På till exempel bet365 är oddsen för ett nya zeeländskt VM-guld 251.00. De bästa oddsen finns för de större fotbollsnationerna som USA, England, Spanien, Tyskland och Frankrike. 

Vilken grupp ingår Sverige i?

Sverige ingår i Grupp G. Där möter de nationerna Sydafrika, Italien, Argentina.

När spelas finalen i Fotbolls-VM 2023?

VM-finalen i fotboll spelas den 20 augusti på Stadium Australia i Sydney, Australien.

Hur många grupper och lag ingår i årets Fotbolls-VM?

Totalt är det 8 grupper. Grupp A, Grupp B, Grupp C, Grupp D, Grupp E, Grupp F, Grupp G och Grupp H. Nya Zeeland ingår i Grupp A. Favoriten USA tillhör grupp Grupp E. Det är 32 nationer som deltar i Fotbolls-VM 2023.

Vilka sänder fotbolls-VM?

I Sverige direktsänds VM i Viaplays kanaler, vilket bland annat inkluderar tv-kanaler som TV3, TV6 och TV10 samt Viaplay. TVmatchen presenterar samtliga TV tider. Ta del av både TV-tider och spelschema för VM 2023 här.

Vilka lag ingår i Grupp B?

I grupp B hittar vi andra värdlandet Australien, Irland, Nigeria samt Kanada.

Hur länge pågår VM?

Damernas VM spelas mellan 20 juli-20 augusti.