FIFA världsmästerskap för damer 2023 – Argentina 

Det är dags för Argentina att ta sig till VM för fjärde gången. Till skillnad från herrarna har det argentinska landslaget inte några större framgångar i VM. Man har faktiskt aldrig tagit sig vidare till slutspelet i de tre mästerskap man har deltagit i. Man har inte heller vunnit en match i VM. 

Men låt oss dyka ner i Argentinas landslag, deras förutsättningar och vilken trupp som tränaren German Portanova tar med sig till Australien och Nya Zeeland. Ambitionen är kanske att ta sig vidare från gruppen, men det blir nog kämpigt då man har både Sverige och Italien i samma grupp. Men att ta en vinst, det borde man nog kunna mäkta med.

Argentina lag VM damer 

Argentina lag vm damer har fått sig ett lyft den senaste tiden. Man är känt i internationella sammanhang som ett lag som aldrig har vunnit en match i VM tidigare. Men i takt med att damfotbollen blir större, har även Argentinas landslag blivit bättre.

Man spelade hem en tredjeplats i Copa de America förra året, vilket är deras bästa prestation än så länge på landslagsnivå. Efter det har man vunnit flera vänskapsmatcher och definitivt ett lag som är på väg uppåt.

I laget finns det ett par stjärnor som med största sannolikhet kommer göra ett intryck i mästerskapet. Yamila Rodriguez är en av dessa efter att hon vann skytteligan i sydamerikanska mästerskapen i fotboll förra året med sex mål.

En annan är Estefania Banini som till vardags spelar i Atletico Madrid. Det är dessa som ska leda Argentina till sin första vinst i ett VM. Läs mer om Argentinas landslag och varje enskild spelare längre ner.

Följande lag tar Wiegman med sig till Australien och Nya Zeeland: 

Målvakter:

Vanina Correa (-)

Laurina Oliveros (Boca Juniors)

Försvarare:

Augustina Barroso (Flamengo)

Eliana Stabile (Santos)

Julieta Cruz (Boca Juniors)

Aldana Cometti (Madrid CFF)

Sophia Braun (Leon)

Marina Delgado (Lokomotiv Moscow)

Romina Nunez (UAI Urquiza)

Adriana Sachs (Santos)

Mittfältare/Anfallare:

Vanina Preininger (Boca Juniors)

Marianela Szymanowski (Espanyol

Daiana Falfan (UAI Urquiza)

Miriam Mayorga (Boca Juniors)

Florencia Bonsegundo (Madrid CFF)

Mariana Larroquette (Leon)

Ruth Bravo (Leon)

Estefania Banini (Atletico Madrid)

Amancay Urbani (Boca Juniors)

Soledad Jaimes (Flamengo)

Yamila Rodriguez (Palmeiras)

Erica Lonigro (Rosario Central)

Catalina Primo (River Plate)

Målvakt – Vanina Correa (-)

Den rutinerade Vanina Correa tar säkerligen platsen mellan stolparna som förstemålvakt. Vanina som börjar närma sig 40 har spelat i det Argentinska landslaget under många år och totalt gjort 41 landskamper sen hon anslöt sig till de argentinska damerna. Hennes största bedrift i landslaget var under 2006 när hon vann Sydamerikanska mästerskapen i fotboll för damer.

Målvakt – Laurina Oliveros (Boca Juniors)

Argentina ställer upp med endast en reservmålvakt. Det blir Laurina Oliveros som spelar i den inhemska ligan. Hon är förstemålvakt i Boca Juniors, som är en av de främsta klubbarna i ligan. Hon har inte så många spelade matcher för landslaget, då hon varit det tredje valet under en längre tid. Det är dock inte omöjligt att vi får se mer speltid från henne under mästerskapet i Australien och Nya Zeeland

Försvarare – Augustina Barroso (Flamengo)

Argentina har haft väldigt svårt att hålla tätt bakåt genom åren. Under sina nio matcher i VM så långt har man släppt in 37 mål. Men man kommer in i mästerskapet med bättre spelare än någonsin. Augistina Barroso kommer förmodligen att styra försvaret och är stjärnan i defensiven. Hon är mittback och kommer att göra upp mittlåset tillsammans med Aldana Cometti

Försvarare – Aldana Cometti (Madrid CFF)

Aldana Cometti är en av de få spelare i landslaget som spelar i Europa. Hon hör hemma i Madrid CFF i den spanska ligan Liga F i vanliga fall. Hon har spelat i Europa sedan 2016 och är en av de mer rutinerade spelarna i laget när det kommer till proffsfotboll. Hon kommer att spela mittback tillsammans med Barroso. Totalt har Cometti gjort 15 matcher för Argentina.

Försvarare – Eliana Stabile (Santos)

På vänsterkanten kommer Eliana Stabile att spela. Hon är rival till Barroso i den brasilianska ligan då hon till vardags spelar i Santos. Hon har tidigare spelat i både River Plate och Boca Juniors. Hon har gjort två mål under sin tid i landslaget, och skäms inte för att fylla på i offensiven.

Försvarare – Julieta Cruz (Boca Juniors)

Julieta Cruz går in i truppen som förstaval när det kommer till högerbackpositionen. Hon spelar i den inhemska ligan i Boca Juniors. Det är bara andra gången som hon får chansen att representera Argentina i landslagströjan. Men tar hon med sina färdigheter från klubbfotbollen lär hon göra ett gott intryck. 

Försvarare – Sophia Braun (Leon)

Som reserv i defensiven finns det ett par heta alternativ. Någon som garanterat kommer få speltid är Sophia Braun som spelar i franska ligan i Leon. Hon spelar också mittback, och kanske får chansen från start. Det beror lite på vad tränaren går för väg. Hon är endast 23 år gammal men fortfarande en spelare att räkna med i Argentina damer fotboll vm.

Försvarare – Marina Delgado ( UAI Urquiza)

Marina Delgado är en drömspelare för en tränare. Hon spelar i UAI Urquiza i den argentinska ligan där hon både kan spela vänster- och högerback. Hennes mångsidighet och förmåga att kunna försvara båda kanterna gör att hon är en perfekt ersättare ifall någon skulle skada sig. 

Försvarare – Romina Nunez (UAI Urquiza)

Även Romina Nunez från UAI Urquizaär med och spelar. Hon har tidigare spelat i Leon som rankas som ett av världens bästa lag på damsidan. Hon har dock aldrig tidigare gjort en match för Argentina i landslagströjan. 

Försvarare – Adriana Sachs (Santos)

En mer rutinerad spelare i truppen är Adriana Sachs. Hon har gjort 32 landskamper för Argentina och spelar som mittback. Hon kommer antagligen gå in som reserv det här mästerskapet då man har mer kvalitet i andra spelare i landslaget. Hon spelar just nu för Santos, men har tidigare spelat i Boca Juniors.

Mittfältare – María Florencia Bonsegundo (Madrid CFF)

Lagets stjärna på mittfältet är onekligen Bonsegundo. Hon spelar i Madrid CFF och har en central del i deras lag. Det säger en hel del om henne som spelare. Hon har gjort sju mål i hennes 16 matcher som spelare i landslaget. I Madrid har hon en mer balanserad roll, och kommer att fungera som en brygga mellan defensiven och offensiven i laget.

Mittfältare – Daiana Falfan (UAI Urquiza)

Diana Falfan är lagets talang och spelar i den inhemska klubben i Argentina, UAI Urquiza. Hon är endast 22 år gammal men anses som en klar startspelare i truppen. Än så länge har hon bara gjort ett inhopp i det argentinska landslaget, men det är ingen som tvivlar på att det kommer bli fler. Hon är framtidshoppet i laget och kan bli en uppstickare efter mästerskapet.

Mittfältare – Estefania Banini (Atletico Madrid)

Estefania Banini är en annan spelare i Argentina som har gjort karriär i Europa. Hon spelar just nu i Atletico Madrid i Primera Division. Under hennes karriär har hon spelat proffsfotboll i den amerikanska ligan. Hon är en mångsidig spelare med många offensiva kvalitéer. Därför kan hon även ta plats i anfallet, så som hon spelar till vardags i sitt klubblag.

Mittfältare – Miriam Mayorga (Boca Juniors)

På bänken hittar vi Miriam Mayorga. Hon spelar till vardags i Boca Juniors där hon har positionen som defensiv mittfältare. Men har också kvalitéer som gör att hon ska spela som försvarare. Med sina 33 år är hon en rutinerad spelare och bidrar med erfarenhet till laget från bänken.

Mittfältare – Mariana Larroquette (Leon)

Mariana Larroquette inledde som många andra spelare i sin karriär i River Plate. Men har sedan dess rest runt mycket och spelat i bland annat Chile, USA, Frankrike och Portugal. Hon blev aktuell i sommar när hon värvades till Orlando Pride, från Leon. I hennes tid i Leon gjorde hon nio mål på 26 matcher.

Mittfältare – Marianela Szymanowski (Espanyol)

Marianela Szymanowski spelar just nu Espanyol. Hon är en offensiv spelare som både kan spela anfallare och mittfältare. Hon är född 1992 och är 32 år gammal och har spelat europeisk toppfotboll ända sedan 2008 då hon inledde sin karriär i Atletico Madrid. Men hon har även spelat i Valencia, Real Betis och Rayo Vallecano. 

Mittfältare – Ruth Bravo (Leon)

Ruth Bravo spelar till vardags i Leon, dit hon gick 2022. Hon har totalt gjort tolv matcher för Argentina, och under dessa har hon gjort ett mål för sitt landslag. Hon kommer troligtvis starta på bänken, då det är hård konkurrens på mittfältet i Argentina i år.

Mittfältare – Vanina Preininger (Boca Juniors)

En doldis i det argentinska landslaget är Vanina Preininger. Hon har tidigare spelat i UAI Urquiza men spelar just nu i Boca Juniors. Hon har under sin karriär gjort ett par framträdande i Argentinas landslag. Vi lär dock inte se allt för många minuter från henne under detta mästerskap. 

Anfallare – Yamila Rodriguez (Palmeiras)

Yamila Rodriguez är Argentinas stjärna i offensiven. Hon visade upp formen när Argentina spelade i Copa America för damer under 2022. Då gjorde hon sex mål under mästerskapet. Hon hoppas kunna ta med samma form till VM i Australien och Nya Zeeland för att skjuta sitt landslag till slutspel. 

Anfallare – Erica Lonigro (Rosario Central)

Bredvid Rodriguez i anfallet hittar vi Erica Lonigro. Hon är kanske inte den spelare som öser in mål, men hon är riktig slitvarg och kommer öppna upp ytor för Rodriguez i offensiven. Det är en spelare som gör allt för sitt lag och kommer vara viktig för Argentina i detta mästerskap. 

Anfallare – Amancay Urbani (Boca Juniors)

Amancay Urbani spelar för tillfället i Boca Juniors i den Argentinska ligan. Hon har dock inte haft en strålande säsong bakom sig. Amancay Urban är ingen renodlad anfallare, utan kan också glida ner i banan och spela som mittfältare. En bra spelare för tränaren German Portanova att ha på bänken.

Anfallare – Soledad Jaimes (Flamengo)

Även rutinerade Soledad Jaimes finns med i truppen. Hon fyller 34 år och har spelat i landslaget sedan 2014. Under den tiden har hon gjort 33 matcher och sju mål. Hon är en spelare som kan komma in i matcher som har stagnerat. Det är dock föga troligt att hon får starta när Rodriguez och Lonigro finns med i truppen.

Anfallare – Catalina Primo (River Plate)

Sist ut i Argentinas trupp är Catalina Primo som spelar i River Plate. Hon är den unga anfallaren som kommer ta över efter de mer rutinerade spelarna i laget. Hon är 23 år gammal men har ändå en fast position i truppen. Primo kommer garanterat att få några minuter på planen, och kanske slå en både en och två bollar om hon får chansen.

VM fotboll damer Argentina laguppställning 

Argentina kommer in i mästerskapet med en skaplig trupp. Man är definitivt inte ett lag som kanske kommer gå hela vägen, åtminstone inte på pappret. Men när man ser till de kvalitéer man har i laget finns det ändå en hel del spelare som kommer utmärka sig.

Förbundskaptenen German Portanova kommer förmodligen att ta ut Correa mellan stolparna med en försvarslinje bestående av Barroso, Nunez, Braun och Stabile framför. Argentina har haft väldigt svårt att försvara sig i VM tidigare år. Man hoppas kunna göra bättre ifrån sig det här året.

På mittfältet blir det Bonsegundo som har hand om den defensiva biten. Man kommer antagligen att ställa upp med ett femmanna mittfält där Lorroqiette och Falfan spelar mer offensivt i mitten medan Banini och stjärnan Rodriquez spelar på varsin flank. Uppe på anfallet hittar vi Lonigro som kommer att försöka skapa ytor till de offensiva yttermittfältarna.

Det är Rodriguez som är stjärnspelaren i landslaget. Hon vann Skytteligan i Copa de America förra året och mycket hänger på henne för att Argentina ska prestera i detta mästerskap. Argentina har än så länge inte vunnit en enda VM-match. Men mycket talar för att det kan bli den första när man ställs mot Sydafrika i en match. Man lär inte ha någon vidare chans mot Sverige som också finns i Argentinas grupp. 

Förbundskaptenen Portanova elva kommer antagligen se ut på följande vis: 

(4-5-1): Correa – Barroso, Nunez, Braun, Stabile – Bonsegundo, Larroquette, Falfan, Banini, Rodrguez – Lonigro.

VM fotboll damer Argentina – lagets matcher 

Argentina kommer in i en svår grupp, men det är alls omöjligt att man lyckas ta sig vidare. Detta trots att man tidigare aldrig har vunnit en enda match i VM för damer. Men vm damer Argentina laguppställning är på uppgång. Det ser man både i förra upplagan av Copa de America samt i träningsmatcherna inför mästerskapet i Australien och Nya Zeeland. 

Efter att man kom trea i de Sydamerikanska mästerskapen där man slog Paraguay bronsmatchen med 3-1. Argentina fotboll damer vm kval kom genom tredjeplatsen. Efter mästerskapet har man förlorat tre av åtta matcher, spelat en oavgjord och vunnit resterande. Det är tydligt att man har svårt när man spelar mot bättre lag. Man mötte till exempel Spanien i en av matcherna då man förlorade med hela 7-0. Trots detta har man spelat jämnt mot Kanada och vunnit mot värdnationen Nya Zeeland.

Man kommer att spela i samma grupp som Sverige, det vill säga Grupp G. Förutom Sverige återfinns även Italien och Sydafrika i gruppen. Det kommer väldigt tufft att slå Sverige som är tippade att ta förstaplatsen. Man kommer nog också ha svårt att slå Italien. Men i vm fotboll damer Argentina Sverige kommer Sverige gå in som mer självklara favoriter. 

Tufft motstånd i gruppen

Det motstånd som man borde slå i gruppen är Sydafrika, som bör komma sist med tanke på förutsättningarna. Skulle Argentina vinna en match i gruppspelet kommer man att vinna sin första match i VM någonsin. Nedan kan du se Argentinas spelschema under VM.

  • 08:30, måndag 24 juli 2023: Italien – Argentina
  • 02:00, fredag 28 juli 2023: Argentina – Sydafrika
  • 09:00, måndag 2 augusti 2023: Argentina – Sverige

Kan Argentina vinna VM? 

Det kommer bli väldigt svårt om inte omöjligt för Argentina att vinna Dam-VM i fotboll nästa sommar som inte har oddsen på sin sida. Som vi har nämnt tidigare har deras bedrifter i dessa sammanhang varit obefintliga. Med nio raka förluster och 37 insläppta mål är en vinst en seger för Argentina.

Mycket fokus har legat på deras defensiv, och få försvaret att fungera bättre mot mer kvalitativt motstånd. Om man har lyckats med detta återstår att se. Man ska också ha i åtanke att man faktiskt aldrig har vunnit en enda match i VM. Det blir ett steg i taget för Argentina i sommar.

Argentina kommer ha störst chans att kunna slå Sydafrika. Afrika och Sydamerika är två kontinenter där prestigen i damfotbollen har halkat efter, men är på uppgång. Vi kommer därför att kunna se lag som Argentina blir svårare att slå för europeiska och nordamerikanska topplag. 

Men för att göra en lång historia kort: Argentinas chanser att vinna VM är försvinnande små. Jag tror kanske man har större förväntningar hemma i Argentina, men tar man tre poäng är åtminstone truppen nöjd med sin insats.

Hur gick det för Argentina i VM senast? 

Argentina var med och spelade i Frankrike 2019. Man kom i en grupp där man faktiskt hade chans att gå vidare, till skillnad från årets lottning. Det var England, Japan och Skottland som stod för motståndet.

England var givetvis det tuffaste motståndet och enligt alla förväntningar blev det en jordskredsförlust. Man tappade in sex mål bakåt medan man gjorde ett tröstmål. England gick sedan vidare till bronsmatchen där man spelade mot Sverige. En match som Sverige till slut vann.

Men i första mötet i det mästerskapet mot Japan spelade man 0-0. Det var en väldigt jämn match med ett japanskt lag som spelade väldigt taktiskt. Även mot Skottland spelade man oavgjort, men matchen svängde mer. Där låg Argentina först under med 3-0 och vände sedan matchen till 3-3. Det blev två poäng och Argentina tog en tredjeplats bakom England och Japan. 

Vanliga frågor

Har Argentinas damlandslag vunnit fotbolls-VM? 

Nej, Argentina har inte vunnit VM någon gång tidigare. Man har spelat i tre VM tidigare, och har inte vunnit en enda match. I år kan bli första gången som Argentina plockar mer än tre poäng i gruppspelet.

Hur många matcher spelar Argentina i gruppspelet? 

Argentina kommer att spela tre matcher i gruppspelet. Man är i Sveriges grupp som också innehåller Italien och Sydafrika. Man inleder mästerskapet med att spela mot Italien den 24 juli. Sen möter man Sydafrika den 28 juli och slutligen Sverige den 2 augusti.

Har Argentina en chans att ta sig vidare från gruppspelet i år?

Det finns en liten chans att Argentina tar sig vidare från gruppen i år. Sverige tros komma på första plats, medan Italien förmodligen kammar hem andraplatsen. Men skulle man ta en poäng och från Italien och vinna mot Sydafrika finns det en chans.

Vad är oddsen för att Argentina ska vinna VM? 

Oddset på att Argentina vinner ligger just nu på 151.0 gånger pengarna. Chansen för att vinna är väldigt liten, och det är minst sagt ett riskfyllt spel. Minst odds har USA enligt Unibet, och det ligger på 3.50 gånger pengarna.