Årets nykomlingar i Premier League

Nedflyttning och uppflyttning är en stor del av den engelska fotbollen, varje år bjuder på nervkittlande strider i Premier Leagues botten samt i Championships övre del.
Förutom de sex klubbar som aldrig blivit nedflyttade från Premier League (Arsenal, Liverpool, Manchester United, Chelsea, Tottenham och Everton) har alla andra Premier League-klubbar spelat i lägra divisioner sedan Premier League kom till 1992.Birmingham City är det lag som har upplevt flest nedflyttningar från Premier League, Birmingham har åkt ut ur högstadivisionen hela 12 gånger.

Vi ska ta en närmre titt på nedflyttningsracet från säsongen 2021/22 samt se vad vi kan förvänta oss av årets nykomlingar i säsongen som kommer.

Nedflyttade lag säsongen 2021/22

Nedflyttningsstriden i Premier League 2021/22 var en nagelbitare hela vägen fram till ligans sista omgång. Under säsongens sista omgångar var det tre lag som slogs för att undvika den sista nedflyttningsplatsen (sjuttondeplatsen).
Everton var ett av dessa tre lagen, Everton lyckades dock slå Crystal Palace i säsongens näst sista omgång vilket betydde att de var klara för spel i Premier League 2022/23. Med Everton borta från nedflyttningskampen återstod bara Burnley och Leeds United.

Burnley var vid tiden en klubb i spillror och omsusad av kontroverser då de några omgångar tidigare hade sparkat managern Sean Dyche, en man som tränat klubben under tio säsonger.
Burnley fick ihop några hyfsade resultat under slutspurten av säsongen efter att Dyche hade fått lämna klubben men det räckte inte till i slutändan vilket betydde att Burnley åkte ner till Championship.

I säsongens sista omgång skulle Leeds resa till Brentford i hopp om att spela hem tre poäng i en otroligt viktig match. På annat håll ställdes Burnley mot Newcastle i en minst lika viktig match.
För Burnley slutade dagen i misär då Newcastles Callum Wilson satte två bollar bakom Burnleys målvakt Nick Pope.
Samtidigt klarade Leeds av uppgiften att spela hem tre viktiga poäng på Community Stadium efter ett dramatiskt segermål av Jack Harrison.
Leeds vinst och Burnleys förlust betydde att Leeds klarade sig kvar i Premier League med nöd och näppe, samtidigt åkte Burnley ut ur Premier League för första gången sedan 2014/15.

De andra två lagen som skulle åka ner från Premier League hade varit klart sedan några omgångar tidigare. Det var Watford och Norwich City som båda avslutade ligan med tolv och tretton poäng mindre än Burnley (35).
Watford och Norwich hade båda två verkligen en säsong att glömma då de inte bara åkte ut med dunder och brak utan hade också ett fruktansvärt målfacit. Watford slutade på en nittondeplats med -43 i målskillnad, 34 mål gjorda och 77 insläppta.
Norwich slutade på en tjugondeplats med -61 i målskillnad, 23 gjorda mål och 84 insläppta(!).

Årets nykomlingar i Premier League

Vi får se tre nykomlingar i årets Premier League, Fulham från London, Bournemouth från den södraste delen av England samt Nottingham Forest från mellersta England.
Samtliga av dessa klubbar har spelat i Premier League sedan tidigare, Fulham har åkt upp och ner från Premier League till Championship de senaste säsongerna, senast de spelade i Premier League var säsongen 2020/21.
Sist Bournemouth spelade i Premier League var säsongen 2019/20, då åkte man ner efter att spelat i högstadivisionen fem raka säsonger.
Nottingham Forest är det lag som varit borta från Premier League-spel den längsta tiden, senast Forest spelade i den högsta divisionen var säsongen 1998/99.

Fulham stod för en minst sagt imponerande säsong i Championship då laget stod för hela 103 mål samtidigt som de bara släppte in 43. Den serbiske anfallaren Aleksandr Mitrovic ledde anfallet för Fulham med bravur och han slog rekordet för flest mål i en Championship-säsong då han nätade hela 43 gånger.
Frågan för Fulham är nu om Mitrovic kan ta med sig sin makalösa form från Championship och fortsätta göra mål när han nu är tillbaka i Premier League?

Bournemouth kom riktigt nära att plocka hem titeln i fjol då de hamnade på en andraplats i tabellen bara två poäng bakom vinnarna Fulham.
Bournemouths främsta målskytt under fjolårssäsongen var Chelseafostrade Dominic Solanke som köptes från Liverpool säsongen 2018/19, Solanke stod för 29 fullträffar i den rödsvarta tröjan under 2021/22. Bournemouth leds sedan 2021 av Scott Parker som gjorde ett briljant jobb med att ta upp klubben i Premier League igen, frågan är nu bara om Parker klarar sitt hittills svåraste test i sin korta tränarkarriär.

Den tredje och sista uppflyttade klubben är Nottingham Forest som tog sig till Premier League genom att sluta på en tredjeplats i Championship vilket kvalificerade dem till att delta i slutspelet.
I slutspelet mötte Nottingham först Sheffield United i semifinalen, därefter mötte dem Huddersfield Town i finalen.
Finalen spelades på Wembley i slutet av säsongen 2021/22. Det var en väldigt svårspelad match mellan två försvarsinriktade lag, matchen innehöll endast 10 skott på mål sammanlagt.
Matchens enda mål var ett självmål av Huddersfields inlånade back Levi Colwill.

Nottingham Storest är en anrik klubb med en fin historia, föreningen har vunnit titlar både ii England och ute i Europa under sin storhetstid. Nottingham Forest är även en av de föreningarna som var mer och grundade Premier League säsongen 1992/93. Forests fans är nu lyriska över att äntligen vara tillbaka i Englands högsta liga efter mer än 20 års frånvaro.

En titt på säsongens nedflyttningskamp

Det är snart dags för en ny säsong igen, vilket kommer att ge oss chansen att se dessa lagen möta varandra i en potentiell bottenstrid!

När det gäller de nyuppflyttade Premier League-lagen har spelbolagen satt Bournemouth som favoriter att åka ur. De andra nykomlingarna Nottingham Forest och Fulham kommer sedan efter Bournemouth om man frågar oddssättarna.
Det kommer utan tvekan att bli en tuff nedflyttningskamp i årets Premier League, utöver de nyuppflyttade lagen lär vi även få se några andra Premier League-klubbar slåss för sin överlevnad i världens tuffaste liga.

Det var verkligen på håret att Leeds överlevde fjolårssäsongen i ligans sista omgång. Årets Premier League lär bli ännu tuffare för klubben då de har gjort sig av med sina två bästa spelare i Raphinha som gick till Barcelona och Kalvin Philips som gick till Manchester City.
Tränaren Jesse Marsch står inför sin första hela Premier League-säsong och det är ingen lätt uppgift han har framför sig. Marsch kom till Leeds efter det att den legendariske tränaren Marcelo Bielsa hade fått lämna, en tränare som gett Leeds så mycket, bland annat var han den tränare som äntligen fick upp Leeds i Premier League efter en längre tid i Championship.

Även Brentford ses som en av de Premier League-klubbar som kan komma att få det tufft i säsongen som kommer. Brentford har under sommaren tappat Christian Eriksen som valde att inte förlänga sitt kontrakt och istället skrev på för Manchester United.
Brentford stod för en lysande debutsäsong förra året när de var nyuppflyttade till Premier League, vid slutet av säsongen stod Brentford på en trettondeplats före lag som Everton, Southampton och Aston Villa.

Om vi skulle gissa hur de nyuppflyttade lagen skulle avsluta säsongen 2022/23 tror vi att Nottingham Forest klarar sig kvar medan både Fulham och Bournemouth åker ner tillbaka till Championship, förmodligen tillsammans med Leeds eller Brentford.
Hur tror du att årets nykomlingar klarar sig i Premier League? Och vilka åker ner till Championship när säsongen nått sitt slut?

FAQ

Vilka lag kommer att åka ut ur Premier League?

De nyuppflyttade lagen Bournemouth, Nottingham Forest och Fulham är favoriter att åka ut men vilka det blir i slutändan vet vi inte förrän i maj 2023.

Vilka lag åker ut ur Premier League?

De tre lag som slutar nederst i tabellen, alltså på 18, 19 och 20e plats i ligan. Dessa lag ersätts sedan med de tre bästa lagen från Championship.

Vilka lag åkte ur Premier League 2021/22?

Burnley, Watford och Norwich City var de lag som åkte ut ur Premier League förra säsongen.

Vilka lag har blivit uppflyttade till Premier League den här säsongen?

Fulham, Bournemouth och Nottingham Forest är de lag som är nyuppflyttade den här säsongen.