Odds: Vem blir AIK:s nya huvudtränare?

På fredagsmorgonen den 14 juni kom uppgifterna om att Henning Berg har avsagt sig uppdraget som huvudtränare för AIK. Orsaken ska vara att det är oenigheter mellan honom och klubbledningen kring hur de kommer att arbeta framledes. Nu råder det full spekulation kring vem som kommer att ta över efter honom. Vi har oddsen på de främsta kandidaterna.

Utforska Odds hos Betsson

Henning valde att avsluta uppdraget

Henning Berg satt lite drygt ett år på posten som huvudtränare för “Gnaget”. Ett uppdrag han tog över efter Andreas Brännström. Den förra Manchester United-spelaren tog då över ett krisande AIK som var på väg att ramla ur Allsvenskan, men han lyckades vända på skutan och säkra kontraktet. De hade en positiv start på årets upplaga av den svenska högstaligan, men de senaste resultaten har varit undermåliga och laget har stagnerat något. Den norske tränaren valde att säga upp sig själv efter 35 tävlingsmatcher som tränare för klubben.

Vem tar över som huvudtränare för AIK?

Främsta favoriter enligt oddsen att ta över som ny tränare i AIK är Olof Mellberg eller Andreas Engelmark som båda tränar Brommapojkarna i dagsläget. En annan stark kandidat är den gamle AIK-legendaren Henok Goitom. Lite längre ner hittar vi VSK:s huvudtränare Kalle Karlsson på samma odds som Ronny Delia som för tillfället inte tränar någon klubb. Nedan går vi igenom kandidaterna lite mer grundligt.

Olof Mellberg

Det ryktas om att AIK redan har varit i kontakt med den gamle svenske landslagsbacken att ta över som huvudtränare för klubben. Det finns en koppling mellan parterna då han 1998 spelade för laget och vann SM-guld. Hans tränargärning i BP har varit imponerande med tanke på det begränsade spelarmaterialet han har haft att jobba med har han bjudit på en offensiv, publikfriande fotboll.

Andreas Engelmark

Engelmark gör sin första säsong som huvudtränare för BP tillsammans med Olof Mellberg. Han har tidigare varit ungdomstränare i föreningen under lång tid och har därmed stark koppling till klubben. Därefter har han hamnat lite utanför rampljuset eftersom att Mellberg är det stora namnet såklart, men för det ska hans bidrag till Brommapojkarnas succéfyllda säsong inte underskattas, annars hade han inte varit på AIK:s radar.

Henok Goitom

Henok Goitom är i dagsläget assisterande tränare för AIK. Han var det först under Andreas Brännström och sedan under Henning Berg. Goitom har som spelare vunnit SM-guld med klubben 2018 och är såklart ett stort namn i organisationen. Känns som en favorit hos fansen att bli näste man att styra klubben framåt.

Kalle Karlsson

Från skribent på Sportbladet till huvudtränare för VSK i Allsvenskan. Kalle Karlsson gjorde en fantastisk resa med klubben från Västmanland när han förra säsongen tog upp dem från Superettan till Allsvenskan. Har ingen direkt koppling till “Gnaget”, men är ett intressant namn för de flesta klubbar i Allsvenskan.

Ronny Delia

Ronny Delia är kanske inte ett så känt namn i Sverige. Norrmannen har en fin tränarkarriär bakom sig där han b.la vunnit Tippeligaen 2013 med Strømsgodset, skotsk ligamästare med Celtic 2014-15 och MLS-cupvinnare med New York City 2021. Han har sedan mars i år varit klubblös när han som huvudtränare fick gå från Club Brugge.

FAQs: Nästa tränare i AIK

Nedan får du svar på de vanligast ställda frågorna om nästa tränare i AIK.

När förväntas AIK:s näste tränare bli presenterad?

Det vet vi inte ännu, men AIK:s sportchef Thomas Berntsen har antytt att det kan ske redan på måndag.

Vem blir AIK:s nästa tränare?

Det vet vi inte ännu, men enligt oddsen är Olof Mellberg och Andreas Engelmark favoriter att ta över som huvudtränare.

Hur långt kontrakt hade Henning Berg som tränare för AIK?

Hans kontrakt gällde fram till 31 december 2025.