Regler Melodifestivalen

or anledning till att Melodifestivalen är så pass älskvärd är det enkla formatet som gör att det är tävling för alla. Artister och tittare vet vad som gäller och det är sällan några konstigheter vad gäller reglerna i Melodifestivalen. Ibland förändras dock förutsättningarna från ett år till annat.

Få full koll på vilka regler som gäller för Melodifestivalen med vår guide. Vi går igenom vilka gamla regler som har försvunnit men framför allt vilka nya regler Melodifestivalen 2023 består av. På så sätt vet du hur tävlingen går till, hur rösterna räknas och vad som avgör i slutändan.

Nya regler 

Inför varje nytt tävlingsår i Melodifestivalen tillkommer det ofta ett par nya regler. Det kan vara både stora förändringar som påverkar hela tävlingens utformning eller mindre regler som gäller för varje bidrag. För att hålla formatet spännande och fräscht är det inte sällan som förändringar i form av nya regler görs i röstningen och hur resultaten presenteras.

Melodifestivalen 2022 var den första upplagan där andra chansen byttes ut mot en semifinal. Principen är densamma, att ge åtta bidrag som har slutat trea samt fyra i respektive deltävling en andra chans innan finalen.

Kollar vi på upplägget för årets semifinal skiljer sig tävlingens upplägg. Istället för att alla åtta bidrag delas in i två olika grupper där bidragen tävlar mot varandra, är det nu alla mot alla. Det innebär att ett bidrag måste ha fyra bidrag med färre röster bakom sig för att få en plats i finalen. 

Vad har förändrats och hur såg gamla reglerna ut?

Genom åren har vi som nämnt fått se flera olika regler komma och gå. Fram till och med 2021 var alla bidrag i Melodifestivalen tvungna att framföras på svenska. Språket byttes sedan ofta ut för det vinnande bidraget när det var dags att framföra låten i Eurovision Song Contest.

Inför 2022 gjorde Sveriges Television om reglerna och därefter fick och får bidragen framföras på valfritt språk. I valet av medverkande bidrag, en process som SVT samt en urvalsjury specifikt för Melodifestivalen genomför, lämnas det alltid plats för ett tiotal bidrag på svenska. 

Det var först under 1990-talet och tidigt 2000-tal som tittarröster fick en allt större roll i Melodifestivalen. Ännu ett par år senare blandade man in en internationell jury bestående av olika medlemsländer istället för att som tidigare endast använda en jury från utvalda distrikt i Sverige. 

Melodifestivalen regler för bidrag

När det kommer till att skicka in ett bidrag till Melodifestivalen finns det ett par regler som måste följas. Först och främst är det endast nya verk som allmänheten har tagit del av innan som får delta. Det är en strikt regel och till bland annat för att inte ge något bidrag en fördel på den fronten.

Varje bidrag måste vara längre än två minuter men inte längre än tre minuter. Det kan dock finnas en chans att ett bidrag som går utanför tidsramarna får delta men i så fall endast om SVT anser att det går att få in i ett program. För att vara säker på att tiden för framförandet inte blir ens fall bör man därför hålla sig under tre minuter.

Språket som ett bidrag framförs på är som nämnt tidigare valfritt numera. Däremot måste det finnas sång eller text med i bidraget. Ett instrumentalt bidrag godkänns inte. I varje bidrag får max åtta personer medverka. Skulle bidraget stå som vinnare ska antalet medverkande kapas till sex personer inför Eurovision Song Contest.

Regler Melodifestivalen 2023 – röstningen

När ett bidrag väl medverkar i Melodifestivalen är det därefter upp till tittarna och den utvalda juryn att avgöra dess framtid. Likt i Melodifestivalen 2022 är det tittarna som avgör deltävlingarna, där ettan och tvåan avancerar direkt till final medan trean och fyran går till semifinal, det som tidigare kallades andra chansen.

Från semifinalen avancerar ytterligare fyra bidrag och bidrar till det tolv bidrag starka startfältet i finalen. Även här spelar tittarnas röster in men ackompanjeras av internationella jurygrupper. Båda grupperna har 50% makt vad gäller att plocka fram en vinnare.

Som tittare med avsikt att rösta kan du påverka tävlingen från den första deltävlingen hela vägen fram till finalen. Via appen för Melodifestivalen går det att rösta totalt tio gånger per tävling. Detsamma gäller om du ringer in, att det går att rösta tio gånger per telefonnummer. 

Varje tävling är uppdelad i två omgångar med fem appröster för varje omgång. 

Så röstar du i Melodifestivalen 2023

Det finns två olika appar i vilka du kan röstar, Melodifestivalen och Mello United. Med ett och samma användarkonto kan du välja via vilken plattform du lägger dina röster. Till exempel kan du rösta i en app den första omgången och i den andra appen under den andra omgång. Max fem röster per bidrag och omgång är det som gäller. 

Rösterna i någon av apparna kallas för hjärtröster. Genom att klicka på “Rösta” i appen kommer du fram till kvällens bidra. Genom att klicka på hjärtat vid varje bidrag skickar du iväg din röst. Om du vill ringa in din röst istället går det lika bra på något av nedan nummer.

  • 099-908 XX (XX=bidragets startnummer). Samtalet kostar 9,90 kronor varv 9,20 kronor går till Radiohjälpen.
  • 099-208 XX (XX=bidragets startnummer). Samtalet kostar 3,60 kronor.

Färger på hjärtrösterna via app

När rösterna från någon av apparna för Melodifestivalen presenteras kommer programledarna att prata om olika färger. Det gör att tittarna kan se vilken åldersgrupp som har vilket bidrag som favorit. Åldersgrupperna sträcker sig från 3-9 år till 75+ och kommer att presenteras i direktsändning.

  • Grön: 3-9 år
  • Turkos: 10-15 år
  • Blå: 16-29 år
  • Lila: 30-44 år
  • Rosa: 45-59 år
  • Röd: 60-74 år
  • Orange: 75+

Regler för en deltävling i Melodifestivalen 2023

Som bekant inleds Melodifestivalen 2023 med fyra olika deltävlingar. Samtliga 28 artister och grupper som är med i årets upplaga kommer under någon av veckorna att framföra deras bidrag för första gången. Huruvida det blir ytterligare framträdanden är upp till tittarna att bestämma.

I varje deltävling samlas sju olika bidrag. Dessa har ett startnummer som följs och tävlingen genomförs under cirka en timmes tid. Därefter följer ett par minuters väntan innan resultatet av röstningen kan presenteras. I Melodifestivalens deltävlingar är det bara tittarnas röster som avgör utgången.

Varje deltävlingar skickar därefter två bidrag vidare direkt till final. Nästkommande två bidrag får en plats i semifinalen. För resterande tre bidrag är tävlingen över för den här gången. 

Regler för Melodifestivalen semifinal 

I årets semifinal samlas artister och bidrag som redan har presenterat sig i tävlingens olika deltävlingar. Eftersom det ansluter två bidrag från respektive deltävlingar får tittarna och publiken på plats se totalt åtta bidrag framföras, till skillnad från tidigare sju. För hälften av bidragen kommer det bli respass.

Tidigare år har formatet gjort att semifinalen i Melodifestivalen delas upp i två olika tävlingar, där fyra bidrag ingår i varje grupp. Nya regler för Melodifestivalen 2023 gör att alla bidrag tävlar mot varandra, precis som i deltävlingarna och även i finalen. Som tidigare är det tittarnas röster som fäller avgörandet.

Ett bidrag som tar vägen via Melodifestivalens semifinal får inga nackdelar i finalen gentemot artisterna som tar sig direkt dit. Det som till och med kan bli en fördel är att man har fått framföra sitt bidrag en gång extra, vilket kan innebär att tittarna hinner fatta tycke för låten. 

Melodifestivalen final regler

Slutligen är det dags för den stora finalen i Stockholm som ska avgöra vilket bidrag som står som vinnare och som framför allt får representera Sverige i Eurovision Song Contest 2023. Tolv bidrag har tagit sig till finalen och gör upp på lika villkor i en över två timmar direktsänd tillställning.

Det är framför allt när det kommer till rösterna som förutsättningarna skiftar. Tidigare har artisternas öde varit i tittarnas händer. Så är det delvis även i finalen, dock med viss hjälp. En samling experter i åtta internationella jurygrupper bestämmer över 50% av det totala antalet röster.

Varje grupp har 58 poäng att fördela. Poängskalan är 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-12 och gäller både för de internationella jurygrupperna samt för de åtta olika tittargrupperna. Det är det totala antalet poäng som avgör vilket bidrag som vinner tävlingen.

I Melodifestivalen 2022 fick vi se ett exempel på rollen som den internationella juryn kan spela. Då var det Anders Bagges bidrag som gick hem hos tittarna men i och med att Cornelia Jakobs var klar favorit bland jurygrupperna var det även hon som stod som slutsegrare. 

Melodifestivalen odds & betting 

Med alla nämnvärda regler klara kan vi kika på möjligheterna till spel på odds på Melodifestivalen. Det finns utmärkta möjligheter till Betting Melodifestivalen 2023 oavsett om det gäller en deltävling, semifinal eller final. Varje tävlingar dessutom olika marknader att välja mellan så att du kan skräddarsy din upplevelse.

Numera är betting en enkel historia och ett äventyr som går att ta sig an både via en dator och via mobila enheter. På så sätt stoppas du inte av att du inte befinner dig vid en dator. Alla spelbolag med svensk licens erbjuder väl fungerande bettingupplevelser även via din mobiltelefon och surfplatta.

Du behöver inte nödvändigtvis spela på vilket bidrag som vinner hela Melodifestivalen 2023, även om det är spännande att följa din favorit från början till slut. Det finns även marknader som tillåter spel på vilket bidrag som slutar sist, vem som går till semifinal och hur rösterna fördelas från jury och tittare.  

  • Spela på vem som vinner Melodifestivalen.
  • Spela på vilket bidrag som kommer sist i Meloditävlingen.
  • Betta på vilken placering ett bidrag hamnar på. 
  • Spela på vilket bidrag som får flest tittarröster i finalen. 
  • Spela på vilket bidrag som får flest juryröster i finalen.  

Melodifestivalen historia

Melodifestivalen har sett många artister komma och gå genom åren. Den första upplagan hölls 1958 och gick då under namnet Schlagertävlingen. Därefter hette tävlingen bland annat Eurovisionsschlagern och Svensk sångfestival. Från 1967 till 2001 gällde namnet Melodifestival innan det blev Melodifestivalen med hela svenska folket inför tävlingen 2001.

1958 debuterade Sverige även i Eurovision Song Contest och vinnaren av Melodifestivalen är den som får äran att tävla mot internationella bidrag. Det finns artister som har gjort det ett par gånger fler än andra. Till exempel har Carola vunnit Melodifestivalen vid hela tre tillfällen, något hon tillsammans med Marie Bergman är bäst med. Kikki Danielsson, Tommy Körberg, Charlotte Perrelli och Björn Skifs är några av artisterna som har två vinster. 

Reglerna har ändrats från och till sedan 1958. Tävlingsformatet, hur tävlande bidrag väljs ut,  sångspråket, röstningen och allt däremellan har tagit oss till det vi ser i Melodifestivalen 2023.