Melodifestivalen 2023 andra chansen odds

Det brukar heta att alla förtjänar en andra chans. När det kommer till Melodifestivalen får åtta bidrag och tillhörande artister just det. Semifinalen i Melodifestivalen 2023 gick tidigare under namnet andra chansen och innebär att bidragen som inte går direkt till final kan ta en annan, lite krokigare, väg till densamma.

Precis som under deltävlingarna och i finalen kan du spela på odds under tiden. Melodifestivalen andra chansen odds tenderar att höja spänningen ett ytterligare snäpp. Om du inte har full koll på vad andra chansen innebär hjälper vi dig nedan med en genomgång kring det som är värt att veta.

Melodifestivalen bidrag andra chansen

När Melodifestivalen som helhet gjordes om inför tävlingen 2002 såg även andra chansen dagens ljus. Namnet andra chansen tillkom dock först två år senare. Tanken var att artisterna som inte slutade i topp i en deltävling fortfarande skulle ha en chans på finalen. När andra chansen avgjordes 2022 år fick Barbados och Jan Johansen jubla över varsin biljett till finalen i Melodifestivalen.

Formatet har skiftat till och från genom åren. Fram till och med 2014 var det två artister som adderades till finalfältet, som då bestod av tolv bidrag till totalt. I andra chansen 2015 utökades antalet bidrag som gick vidare från semifinal till fyra. 

Historia för andra chansen skrevs 2013 när Robin Stjernberg tog en omväg till final via tävlingen och därefter vann Melodifestivalen. Shirley Clamp och Caroline af Ugglas hade varit närmast innan dess med varsin andraplats.

För den som vill ta del av Melodifestivalen andra chansen betting och Melodifestivalen andra chansen odds finns det möjlighet till spel hos merparten av svenska spelbolag. Du kan hitta Odds för Melodifestivalen 2023 kring vilket bidrag som går vidare till final, vilken placering varje bidrag får samt vilka bidrag som missar finalen.

Melodifestivalen andra chansen dueller

2007 fick andra chansen ett nytt upplägg när den tidigare tävlingen mellan samtliga åtta bidrag skiftade till dueller. Samtliga åtta bidrag delades upp i fyra dueler och två turneringshalvor. Bidragen framfördes innan svenska folket fick möjlighet att rösta. Det bidrag som fick flest röster avancerade från den första omgången.

Därefter ställdes två vinnande bidrag mot varandra och en ny omgång med röster påbörjades. Efter en stunds rösträkning avgjordes sedan vilka två bidrag som gick till final, både i andra chansen men också till den stora finalen. Sonja Aldén, Sanna Nielsen, Nordman, Sarah Dawn Finer och Pernilla Wahlgren är några av artisterna som har tagit sig till final via upplägget i andra chansen med dueller.

Även om upplägget för duellerna skiftade genom åren fanns grundtanken med att bidragen ställdes mot varandra i utslagsmöten kvar fram till och med Melodifestivalen 2021. Därefter var det dags för ett nytt format som bestod av två gruppspel från vilka två bidrag från varje grupp tog sig vidare. 

Programledare

Valet av programledare för Melodifestivalen är alltid spännande. Även här har upplägget skiftat genom åren. Vissa år har det varit nya ansikten för varje tävling medan det likt 2023 är en och samma duo som är ansvariga för att Melodifestivalen flyter på så smidigt som möjligt.

I år har äran fallit på Farah Abadi och Jesper Rönndahl. Den förstnämnda har varit med tidigare i sammanhanget och har gjort det otroligt bra. Jesper Rönndahl har å andra sidan lång erfarenhet från övriga TV-sammanhang. Han har bland annat varit med och vunnit “På spåret” vid två tillfällen samt varit programledare för “Svenska nyheter.”

Programledare genom åren

Efter att vinnaren av Melodifestivalen 1958 avgjordes av en jury utan en sändning var det dags för Thore Ehrling att leda Melodifestivalen 1959. En ensam programledare var tävlingens melodi fram till 1986 när Lennart Swahn och Tommy Engstrand delade på uppdraget.

Under 2000-talet har det skiftat friskt i både antal och vilka namn som leder Melodifestivalen. Flera stora namn har medverkat, bland annat Lasse Berghagen, Lotta Engberg, Lasse Holm,  Barbro Lill-babs Svensson. I Melodifestivalen 2022 var det Oscar Zia som tillsammans med flera utvalda gäster tog tittarna genom sändningarna.

FAQs

När är andra chansen i Melodifestivalen 2023?

Efter fyra deltävlingar är det dags för andra chansen, numera känt som semifinal, att avgöras. Tävlingen sänds från Hägglunds Arena i Örnsköldsvik där åtta olika bidrag ska framföras. Sändningsstart är 20:00, lördag 4 mars 2023.

Finns det odds på Melodifestivalen andra chansen?

Om du vill hitta betting & och odds på andra chansen i Melodifestivalen kan du välja och vraka bland olika spelbolag. Spela på vem som går vidare till final, placeringar och på vilka bidrag som tyvärr säga adjö till Melodifestivalen för den här gången. 

Hur fungerar andra chansen i Melodifestivalen?

Andra chansen i Melodifestivalen 2023 består av åtta artister som har slutat tre och fyra i tidigare fyra deltävlingar. Bidragen framförs i vanlig ordning och därefter får tittarna rösta fram fyra bidrag som avancerar till finalen. 

Vad är en duell i andra chansen? 

Från 2007 fram till och med 2021 avgjordes andra chansen i Melodifestivalen genom dueller. Då ställdes två bidrag mot varandra och tittarna fick rösta på sin favorit. Antalet bidrag som gick till final skiftade från två till fyra inför tävlingen 2015.