Melodifestivalen final odds

Deltävlingar och semifinal i all ära. Finalen i Melodifestivalen är den tävling som alla melloälskare har sett fram emot allra mest. Från Friends Arena i Solna utanför Stockholm sänds en av våra allra mest folkkära traditioner. Melodifestivalen har avgjorts sedan 1950-talet och bjuder på lika mycket underhållning varje gång.

När finalen går av stapeln kommer det finnas Melodifestivalen final odds i mängder att hugga in på. Tolv bidrag ska framföras och i slutändan finns det bara en vinnare i ordets rätta bemärkelse. Vi ska ta en närmare titt på hur finalen kommer att se ut så att du har full koll på vad som gäller när det är dags!

Vilka gick vidare & favoriterna att vinna

Deltävlingarna för Melodifestivalen 2023 inleddes i Göteborg lördagen 4 februari. Från det datumet och framåt har 28 bidrag presenterat sig och det har bjudits på den ena häftiga uppvisningen efter den andra. Oavsett om det är hårdrock, pop, dansband eller ballader har varje framträdande sin charm.

Av tävlingens 28 inledande bidrag är det ett dussin kvar som alla fortfarande har chansen att få representera Sverige i Eurovision Song Contest i Liverpool, England. Det är två bidrag från varje deltävling som har tagit sig till final och ytterligare fyra från andra chansen som avgjordes i Hägglunds Arena i Örnsköldsvik.
Som vanligt när det är dags för den här typen av final finns det en och annan favorit att hålla ett extra öga på. Melodifestivalen final odds presenterar bland annat Loreen som en tänkbar vinnare av tävlingen i Friends Arena. Melodifestivalen 2023 odds och speciellt för betting inför finalen finns att ta del av hos en rad olika svenska spelbolag.


Bekräftade deltävlingar för 2023

Deltävling 1: Göteborg

4 Februari 2023 sänds deltävlingen, i Göteborg från Scandinavium

Startlista:

NrArtistBidrag
1Tone SekeliusRhythm of My Show
2Loulou LaMotteInga sorger
3RejhanHaunted
4Elov & BenyRaggen går
5Victor CroneDiamonds
6Eva Rydberg & Ewa RoosLänge leve livet
7Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam WoodsWhere You Are (Sávežan)

Deltävling 2: Linköping

11 Februari 2023 sänds deltävlingen, i Linköping från Saab Arena.

Startlista:

NrArtistBidrag
1WiktoriaAll My Life (Where Have You Been)
2EdenComfortable
3Uje BrandeliusGrytan
4PanetozOn My Way
5Tennessee TearsNow I Know
6Maria SurNever Give Up
7THEOZMer av dig

Deltävling 3: Lidköping

18 Februari 2023 sänds deltävlingen, i Lidköping från Sparbanken Lidköping Arena.

Startlista:

NrArtistBidrag
1Paul ReyRoyals
2CasanovasSå kommer känslorna tillbaka
3Melanie WehbeFor the Show
4NordmanSläpp alla sorger
5LaurellSober
6Ida-LovaLåt hela stan se på
7Marcus & MartinusAir

Deltävling 4: Malmö

25 Februari 2023 sänds deltävlingen, i Malmö från Malmö Arena.

Startlista:

NrArtistBidrag
1KianaWhere Did You Go
2Signe & HjördisEdelweiss
3Smash Into PiecesSix Feet Under
4MarietteOne Day
5Emil HenrohnMera mera mera
6Axel SchylströmGorgeous
7LoreenTattoo

Andra chansen

När deltävlingarna var avgjorda fanns det åtta tävlande bidrag vars artister kunde börja förbereda sig för finalen i Melodifestivalen. För åtta andra bidrag var det ett par dagar till i ovisshet som väntade. Andra chansen, numera känt som semifinalen, skulle avgöra vilka resterande fyra bidrag som fick en plats i finalen.

Bidragen i semifinalen hade slutat tre och fyra i respektive deltävling. Nu skulle varje bidrag framföras igen med ett snarlikt upplägg likt det i tidigare tävlingar. Skillnaden var att halva startfältet fick lämna Melodifestivalen 2023 för gott medan den återstående halvan avancerade till final i Mello. 

Var ska finalen vara

Finalen äger alltså rum strax norr om centrala Stockholm. Det är nationalarenan för Sveriges herrlandslag i fotboll samt hemmaarenan för AIK, Friends Arena, som görs om till en jättelik konserthall. Till vardags har arenan en kapacitet på 50 000 åskådare och det kommer säkerligen vara välfyllt även när Melodifestivalens final avgörs.

Genom åren har platsen för finalen varierat. Utöver Friends Arena har även Avicii Arena stått som värd och många minnesvärda tävlingar har genomförts på platsen. Det är vanligt att Melodifestivalens deltävlingar byter ort och plats medan finalen allt som oftast avgörs i Stockholm.

TV tider

Om du inte har möjlighet att följa finalen i Melodifestivalen 2023 på plats finns det gott om möjligheter att se den på annat håll. Den sänds givetvis i SVT och det finns tillgång till både ett uppsnack och ett eftersnack för den som vill få ut maximalt av kvällen och den härliga upplevelse som finalen är.
Kollar du på TV kommer du att kunna följa finalen i SVT1 från 20:00 fram till 22:15. Det är 45 minuter längre än vad sändningarna för respektive deltävling har varit, vilket grundar sig i att bidragen är fler och att det överlag är mer pompa och ståt när Sveriges representant i Eurovision Song Contest 2023 ska utses.

Det finns möjligheter att se årets final i Melodifestivalen även om du inte befinner dig vid en TV 20:00 lördagen 11 mars. Via SVT Play kan du se varje minut antingen i din dator eller i din mobila enhet. Det kan du göra både live men också i efterhand om du mot förmodan inte har planerat in Melodifestivalen i schemat.

Eurovision datum

Vinnaren av finalen i Melodifestivalen får i vanlig ordning representera Sverige i Eurovision Song Contest. Det är i Liverpool i England som den finalen arrangeras, detta efter Storbritanniens vinst i tävlingarna 2022. Tävlingarna inleds med två semifinaler under veckan innan finalen.


Den första semifinalen äger rum 9 maj 2023. Två dagar senare är det dags för semifinal nummer två, det vill säga 11 maj 2023. Finalen i M&S Bank Arena avgörs sedan lördagen 13 maj 2023. Då ska 26 bidrag från lika många olika nationer framföras där Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland och Ukraina redan är klara deltagare.

FAQ

Hur går finalen till i Melodifestivalen?

Finalen avgörs i en direktsänd tävling med tolv tävlande bidrag. I slutresultat räknas både den internationella juryns röster samt publikens, det vill säga tittarnas röster. Rösterna presenteras mot slutet av programmet fram till att det finns en klar vinnare.

Hur lång är finalen i Melodifestivalen?

Finalen i Melodifestivalen 2023 har sändningsstart 20:00 lördag 11 mars. Sändningen varar därefter till 22.15, med artisternas bidrag framförda strax innan 21:30.

Var är finalen i Melodifestivalen i år?

Det är återigen Stockholm som är värdstad för finalen i Melodifestivalen. Precis som under 2022 är det AIK fotboll och svenska herrlandslagets hemmaplan Friends Arena som gäller.