Champions League: Världens största klubbturnering

Champions League följs av fotbollsfans världen över och är tillsammans med VM-bucklan kanske den trofé fotbollsspelare drömmer om att lyfta allra mest.

I Champions League får vi varje säsong se de bästa lagen och spelarna göra upp mot varandra i både gruppspel och ett otroligt spännande slutspel där vi förmodligen bjuds på världens bästa fotboll.

Fram till 1992 kallades turneringen för Europacupen eller Mästarcupen. Under årens gång har formatet och upplägget av turneringen ändrats, till en början var det enbart mästarlag från runt om i Europa som var mer och spelade, nu för tiden är det dock ännu fler lag med i turneringen vilket betyder att turneringen nu innehåller lag som slutat på andra, tredje och fjärdeplats i sina inhemska ligor.

Hur fungerar Champions League?

Champions League har alltid varit känt som Europas finrum och mästarnas turnering. Turneringen innehåller de allra bästa och största klubbarna från Europas alla hörn.

Själva turneringen består av trettiotvå lag som delas in i åtta grupper (A till H). I gruppspelet möter varje lag varandra två gånger, en gång hemma och en gång borta.

Om två eller fler slag slutar på samma poäng i gruppspelet så avgörs placeringen efter:

 • Poäng i inbördes möten
 • Målskillnad i inbördes möten
 • Antal mål gjorda i inbördes möten
 • Målskillnad i alla matcher
 • Antal gjorda mål totalt
 • Antal segrar
 • Antal segrar på bortaplan
 • Minst gula/röda kort
 • Bäst Uefaranking

Från Champions Leagues gruppspel avancerar två lag till slutspelet där de lottas mot nytt motstånd i åttondelsfinalerna. Samtidigt avancerar trean i varje grupp till slutspelet i Europa League, för de lag som slutar fyra är dock Europaspelet över då dem åker ut.

I slutspelet möter gruppettor och grupptvåor varandra i ett dubbelmöte, ett på hemmaplan och ett på bortaplan. Alla slutspelsrundor spelas i dubbelmöte fram tills det att de två finallagen är korade, finalen spelas sedan på en neutral arena i ett enkelmöte där vinnaren tar hem pokalen.

Att kvalificera sig till Champions League

De trettiotvå gruppspelsplatserna fördelas ut bland Europas olika fotbollsligor. De fyra högst rankade ligorna i Europa får fyra direktplatser vardera. Därefter får den femte och sjätterankade ligan två direktplatser vardera samt vars en kvalplats. Ytterligare en direktplats delas ut till andra ligor runt om i Europa som rankas under sjätteplatsen, dessa direktplatser ges ut till respektive mästarlag i dessa ligor. Resterande platser delas ut via ett kvalspel som innehåller andra mästarlag från runt om i Europa. Via kvalspelet har svenska klubbar chansen att kvalificera sig till Champions League, man behöver dock som svensk klubb ta sig igenom tre kvalrundor innan man kvalificerar sig för spel i Champions Leagues gruppspel.

Champions Leagues mest framgångsrika lag

Det lag som har vunnit flest titlar inom turneringen genom åren är Real Madrid som har vunnit hela tretton titlar. Efter Real Madrid har vi Milan som samlat på sig sju titlar och Bayern München med sina sex. Spanien är det land som har flest titlar mellan sina klubbar, Spanska klubbar har vunnit arton titlar sammanlagt. Näst bäst i historien är Engelska lag som tillsammans vunnit fjorton titlar.

Sedan Champions League kom till 1992 så är Real Madrid det enda laget att vinna mer än en titel i följd. Mellan 2016 och 2018 vann Real Madrid makalösa tre titlar i rad (fyra titlar på fem år) med Cristiano Ronaldo i spetsen.

Flest titlar i Champions League (från 1992 till 2022)

 • Real Madrid -7
 • Barcelona – 4
 • Bayern München – 3
 • Milan – 3
 • Liverpool – 2
 • Manchester United – 2
 • Chelsea – 2

Champions Leagues mest framgångsrika spelare (sedan 1992 till 2022)

I Champions League ställs världens allra bästa spelare mot varandra vilket allt som oftast bjuder upp till stor show. Genom åren är det en mängd spelare som gjort avtryck i turneringen genom att stå för enorma prestationer som ibland har tagit sitt lag långt i turneringens slutspelsträd.

Genom historien är det Cristiano Ronaldo som har gjort flest mål i Champions League under en säsong (17 stycken). Ronaldo har verkligen gjort turneringen till sin egen de senaste åren och ligger inte bara på första, andra och delad tredjeplats i tabellen om flest mål på en säsong utan Portugisen har även gjort flest mål i Champions Leagues historia, hela 135 stycken (fram till maj 2022).

Flest mål i Champions League (från 1992 till maj 2022)

 • Cristiano Ronaldo – 135
 • Lionel Messi – 120
 • Robert Lewandowski – 73
 • Raúl Gonzalez – 71
 • Karim Benzema – 71

Att spela på Champions League odds

För den som är intresserad av betting på Champions League finns det verkligen en mängd spelsajter som erbjuder odds på allt från och med första kvalrundan till och med Champions League finalen, både pre-match odds, liveodds och långtidsspel. Bland långtidsspelen kan du till exempel spela på vem du tror vinner skytteligan, vilket lag du tror går vidare från sin grupp och liknande.

Då Champions League är en av dem största turneringarna inom hela sportvärlden så finns det en mängd av olika marknader och odds du kan spela på.

Alla sidor som erbjuder betting på sport erbjuder spel på Champions League, vi rekommenderar dock att man kollar på Bet365 för det bredaste och bästa utbudet av spel på Champions League.

På Bet365 finner du bland annat dessa odds på Champions League:

 • Handikapp, här spelar du inte bara på vilket lag du tror ska vinna en Champions League match utan här spelar du även på hur stor marginal du tror laget ska vinna med.
 • Att vinna och hålla nollan, här spelar du på vilket lag du tror du ska vinna en Champions League match samtidigt som dem inte släpper in något mål.
 • Att vinna någon av halvlekarna, här spelar du på att ditt val ska vinna en av de två halvlekarna i en Champions League match. Det spelar ingen roll vilken av halvlekarna som vinns eller om ditt val skulle förlora den andra halvleken, så länge dem vinner en halvlek så rättas ditt spel som en vinst.
 • Hur vinns matchen? Här spelar du på vilket lag du tror ska vinna samt hur/när matchen vinns. Du kan till exempel spela på att ett lag ska vinna inom 90 minuter, att dem vinner under förlängning eller att dem vinner på straffar.
 • Halvtid/fulltid, här spelar du på vilket lag som vinner respektive halvlek och inte på slutresultatet i sig. Spelar du till exempel på 1/2 spelar du på att hemmalaget vinner första halvleken och att bortalaget vinner den andra halvleken. Spelar du på 2/X spelar du på att bortalaget vinner första halvleken och att det blir oavgjort i andra halvleken.
 • Insatsen tillbaka vid oavgjort, här spelar du i princip på en vanlig 1X2-marknad bara att det oavgjorda utfallet är bortplockat. Du spelar på det lag du tror ska vinna Champions League matchen, skulle matchen sluta oavgjort så får du din insats tillbaka.
 • Lag att göra mål, här spelar du på vilket lag du tror ska göra mål i en Champions League match. Du kan spela på att båda lagen ska göra mål, att inget av lagen ska göra mål eller att bara ett av lagen ska göra mål.
 • Tid för lagets första mål, här kan du spela på när du tror de individuella lagen ska göra sina första mål. Du kan till exempel spela ”Hemmalag att göra mål före 44.00”.
 • Totalt antal mål per lag, här spelar du på hur många mål du tror ett lag ska göra i en Champions League match.
 • Halvlek med flest mål, här spelar du på vilken halvlek du tror kommer innehålla flest mål. Du kan spela på att du antingen tror att den första eller andra halvleken innehåller flest mål samt så kan du spela på att det blir oavgjort (lika många mål i halvlekarna).

Champions League FAQ

När spelas Champions League?

De första kvalrundorna brukar börja i juli och finalen spelas i slutet av maj året därpå.

Vem har bäst odds på Champions League?

Då varenda spelsajt som erbjuder sportsbetting på den svenska marknaden erbjuder odds på Champions League är det svårt att säga vilken sida som kontinuerligt har högst och bäst odds. Vi rekommenderar våra läsare att öppna konton hos flera spelsajter så att man på så vis kan jämföra odds mellan olika sidor, på så vis spelar du alltid på de bästa oddsen!

Finns det några svenska lag i Champions League?

När det kommer till svensk represesentering i Champions League så är det enbart Malmö FF som ställt upp i turneringen de senaste åren. För svenska lag är det en lång väg att ta sig till Champions League då de behöver ta sig igenom tre kvalrundor innan de kvalificerar sig för gruppspelet.

Var spelas finalen av Champions League?

Finalen spelas alltid på neutral mark. Vilken arena finalen ska spelas på bestäms flera år i förtid.
2022 – Stade de France, Paris, Frankrike.
2023 – Atatürk Olympic Stadium, Istanbul, Turkiet.
2024 – Wembley Stadium, London, Storbrittanien.
2025 – Allianz Arena, München, Tyskland.