Novak Djokovic är ensam bland de riktiga toppspelarna i Wimbledon idag torsdag. Foto: Andrej Isakovic/AFP.

Wimbledon rullar på enligt plan – Likadant under torsdagen?

Det var en tid då Grand Slam-turneringarna var väldigt stökiga där de bra spelarna rök mer eller mindre tidigt på löpande band. Det har på senare år också varit så i mastersturneringarna. Helt enkelt, den där tiden då toppspelarna var bombsäkra på att hålla sina seedningar, den tiden är kanske förbi. Men jag tycker det börjar stabiliseras lite grann. Årets Grand Slam-turneringar har varit bättre, och jag tycker det känns som Wimbledon går åt samma håll. Det kan nog bli en bra upplaga det här där vi under nästa vecka verkligen får se de bästa spelarna göra upp.

Igår när den andra omgången drog igång var leveransen fortsatt god från de bra spelarna.

Tråkigt för Berrettini – Sinner bombsäker

Det blev en jättefin match under kvällen mellan Sinner och Berrettini där Sinner faktiskt hade kunnat hamna i ett femte och avgörande set. I början av fjärde kändes han lite illa ute. Eller ja, inte illa ute såtillvida att det var spelmässigt jämnt utan såtillvida att det kunde blivit väldigt resultatmässigt jämnt. Men vad starka de är, de bästa spelarna. De har en otrolig tillit till sin förmåga och i tiebreaken kändes det liksom inte som att det var slumpen som avgjorde. Det var skickligheten. Att Sinner hade förmågan att då spela lite bättre och då räckte inte Berrettini till. Men lite som jag sa inför matchen. Jag undrar jag hur det hade slutat för Berrettini med en annan lottning i den här turneringen. Jag tror att han hade kunnat gå väldigt långt så tråkigt för honom att han fick den bästa spelaren redan i andra rundan. Jättefin taktisk insats igår också av Berrettini tycker jag. Hur han vägrade lämna baslinjen, bakåt i alla fall, och genom det aldrig gav Sinner chansen att få någon rytm i bollandet. Mycket bra gjort.

Alcaraz försökte strula men tilläts inte

Alcaraz hade ett bra mycket enklare motstånd i Vukic. Det kändes faktiskt som att han försökte strula till det precis som vanligt igår men när Vukic vek ner sig totalt efter det första setets tiebreak, då spelade det liksom ingen roll hur strulig Alcaraz var, det hade inte blivit jämnt ändå. Så han fick ge upp den där maniska viljan att det ska trassla resultatmässigt i matcherna helt enkelt. I alla fall för igår. Imorgon kan det säkert vara igång igen om han möter en motståndare som bjuder till lite mer än vad Vukic gjorde igår.

Medvedev illa ute men ändå inte

Medvedev var under set och 0-3 i andra mot Muller. Men jag vet inte, kändes det verkligen som att det skulle gå fel? Jag tycker inte det. Det var så mycket spel om bollen hela tiden att det kändes osannolikt att Medvedev inte förr eller senare skulle ta över. Men måttligt imponerande får man säga. Han var egentligen pressad i samtliga set, Medvedev.

Ruud ute – Fognini vidare

Fognini krossade Ruud. Sen trodde jag han skulle förlora ändå. Men han var mycket bättre i de tre första seten. Han lyckades förlora det tredje där han servade för matchen. I fjärde sen kändes det som att Ruud skulle klara av att vara stabil nog för att låta Fognini sänka sig själv men det var han inte. Eller kanske snarare, förmågan var för dålig. Jag tycker han gör ganska dåliga försök egentligen på gräs, Ruud. När han nu är så dålig, borde han inte ge sig på att spela ett par införturneringar för att försöka lära sig? Det är sällsynt numera att en toppspelare är så klappkass på ett underlag men Ruud verkar bara acceptera det.

Det var toppspelarna det. Vad gäller de andra spelarna så, det var inga skrällar. De bra spelarna klarade sig väldigt bra. Positivt, tycker jag.

Idag ska den andra omgången avslutas och jodå, nu ska vi titta på dagens matcher.

Hurkacz-Fils klockan 12

Klockan 12 ska vi titta på toppmatchen Comesana-Walton. Okej, jag skojade. Det hade kunnat vara första omgången i en challenger och ingen hade tittat. Hurkacz och De Minaur spelar också klockan 12. De Minaur har enkelt motstånd, Munar är ingen grässpecialist direkt. Så det får bli Hurkacz mot Fils. Han är svår att tas med över tid, Hurkacz. Det där malande servandet blir otroligt jobbigt. Sen tycker jag att Fils borde kunna vara med väldigt bra när bollen är i spel men som sagt, det där malande servandet, det käkar upp de flesta så Hurkacz klar favorit där om än inte någon given segrare.

Säkra favoriter klockan 13:30

Ett gäng nya matcher tidigast 13:30 där väldigt lite sticker ut. Dimitrov, Musetti och Shapovalov spelar men begränsat motstånd för alla tre. Jag tror inte det blir någon jämn och intressant match där. Man får nog istället titta på någon av de på papperet jämnare matcherna. Shelton-Harris, där de egentligen bara kommer stå och serva, det blir nog inte så festligt. Så vill man ha lite spel, och kanske också spänning, då kommer man ner på Safiullin mot Machac, och det är väl kanske inte tourens två mest sevärda spelare det. Men snälla nån, det är andra omgången av Wimbledon, då kan man titta på nästan vad som helst.

Djokovic möter ett halvproffs

Djokovic spelar först på centercourten klockan 14:30. Han möter Fearnley och för att beskriva Fearnley, det är nästan som att någon av våra svenska halvprofessionella spelare skulle stå och spela mot Djokovic på centercourten. Inte riktigt, notera att jag sa nästan. Fearnley är ändå en spelare som kan vinna matcher på challengertouren, men säg såhär då. Han kommer nog inte vinna Wimbledon sju gånger som Djokovic gjort direkt. Det är tidernas största spelare mot en spelare som knappt är professionell. Lite charmigt kanske att dessa matcher fortfarande kan bli av.

Draper spelar mot Norrie som andra matcher på bana 1, omkring klockan 16 kanske. Borde väl kunna bli ganska bra tennis där tycker jag.

Kokkinakis, som spelade över två dagar mot Felix, möter idag Pouille med start sent i eftermiddag. Inte den mest topptränade spelaren kanske, Kokkinakis så vi får se hur han klarar det fysiskt men en jättemöjlighet för honom så klart att nå tredje rundan. Jättemöjlighet för Pouille också i och för sig.

Fritz lurar som vanligt i vassen. Man tänker inte på honom. Men är det på något underlag han skulle uträtta något riktigt ordentligt i en slam, då är det definitivt gräs där hans kapacitet är högre än på andra underlag. Enkelt för honom idag när han under den sena eftermiddagen möter Rinderknech.

Jätte mot ickejätte under eftermiddagen

Lite lustig match mellan Mpetshi Perricard och Nishioka, också sent i eftermiddag. Så, vad är lustigt? Ja, om man formaterade två stycken Nishiokas till en människa, då kanske man skulle få den samlade volymen av en Mpetshi Perricard, typ. Helt vansinnigt olika som spelstilar också så klart. Nishioka tassar omkring och vill bolla lite fint, Mpetshi Perricard klampar omkring och vill helst ha slut på poängen innan de börjat. Brukar ofta bli ganska roliga att titta på såna där matcher så den rekommenderar jag.

Som sista matcher för dagen spelar Tsitsipas och Zverev men där tror jag inte det blir så kul. Tsitsipas mot Ruusuvuori och Zverev mot Giron. Det kan nog bli lite snark över dem.

Murrays spelar dubbel på centercourten

Så avslutar vi med att säga att Murray idag spelar dubbel. Med Murray. Andy och Jamie alltså för första gången tillsammans i Wimbledon. Det brukar av någon anledning i stort sett alltid gå skitdåligt för dem när de spelar tillsammans. Återstår att se om det blir så idag också. De har placerats på centercourten, sista match där, och de möter Hijikata och Peers. Samtliga spelare på banan har vunnit minst en Grand Slam-titel. Det är väl rätt bra för att vara i första omgången kanske. Murray kommer sen också spela mixed i Wimbledon så oavsett om han förlorar så blir det riktiga avskedet inte idag.