Kan Fils hitta på något mot De Minaur idag? Mycket möjligt. Foto: Andrej Isakovic.

Flera toppmatcher i Wimbledon under måndagen

Vi är halvvägs mot kvartsfinaler och vi tar oss väl igenom gårdagens åttondelar lite snabbt tycker jag. Innan vi kliver på dagens matcher.

För fort lär det få. Det var ju inte den festligaste av tennisdagar igår direkt.

Shelton servar lite dumt – Sinner för smart

Shelton servar korkat. Ja, man får säga så, för det är så det är. Jag pratar ibland om spelare med bra fysiska förutsättningar som inte har en bra serve, men som ändå nöjer sig. Shelton har bra förutsättningar, och har en av världens hårdaste servar, men han nöjer sig ändå med att serva helt otroligt korkat. Rakt, lättläst, han påverkas också mycket av hur det ser ut i matcherna. Om han ligger under blir han mycket mindre benägen att fokusera och satsa på serven. Nej, jag har svårt att förstå det där. Han har tekniken för att ha världens bästa serve. Kanske världens överlägset bästa serve. Men då måste någon lära honom hur han ska använda den, och kanske också lära honom något mer än att bara serva hårt och spikrakt. När han möter en jättesmart spelare som Sinner, då försvinner liksom serven nästan som ett skarpt vapen för honom. Medan han när han möter en lite dummare spelare kan se nästan obrytbar ut. Sinner vidare hur enkelt som helst.

Alcaraz pressad men ändå inte

Alcaraz vidare i fyra set och om man fått gissa inför matchen hade man väl trott något sånt där ungefär. Att han inte skulle vara maximalt pressad kanske, men ändå lite. Med ett bättre fokus på resultatet hade det dock i vanlig ordning gått mycket enklare. Nu var det ändå 5-5 i fjärde och även om han hade känts rätt trygg i ett femte, Alcaraz, det kan ju gå fel. Jag har sett flera inlägg på social media om Alcaraz sjukt fina femsetsstatistik senaste veckan förresten. Det är ju inte så svårt att förklara den direkt. Han spelar väldigt många femsetare som definitivt inte borde vara femsetare. Där han egentligen är överlägsen, men det blir fem set ändå. Då är det ju lite mindre svårt att vinna dem jämfört med vanliga spelares femsetare där en femsetare indikerar att matchen är jämn och vidöppen.

Paul gör många saker väldigt bra

Bautista hade hugg på Paul i andra set men ändå totalt chanslös. Han har verkligen blivit sämre ute i hörnen, Bautista. Som att han inte har kraften att hålla emot längre riktigt utan han väljer, eller tvingas, chansa när han är pressad på ett helt annat sätt än förut. Sen får man väl säga precis det motsatta om Paul. Vad sjukt bra han rör sig ut i hörnen på gräs, och även lyckas ta sig in i banan snabbt igen. Det är inte många spelare som klarar av att försvara sig på det där sättet på gräs. Sen är han också duktig på att genast ta initiativet när motståndaren tappar lite i längd. Han må vara tråkig, men man kan ju i alla fall erkänna att han gör vissa saker otroligt bra, Paul.

Dimitrov halkade

Och så halkade Dimitrov. Det var ju lite tråkigt. Så den match som skulle bli dagens höjdpunkt blev ingenting. Så fick man sitta och titta på Morden i Sandhamn igår kväll istället. Det var ju, lite tråkigt. Fallet löste sig förresten. Brukar ofta bli så, även om det såg lite tjorvigt ut ett tag. Lite som Alcaraz kanske.

Idag ska vi plocka fram de fyra sista kvartsfinalisterna och här har vi matcherna som ska ta oss dit.

12:00 Musetti-Mpetshi Perricard 1,86-1,91 Bethard

Visst är det kul med ett nytt servemonster inom tennisen ändå? Jag tycker det.

Jag minns en match mellan Musetti och Shelton förra året på gräs. Jag förväntade mig att Shelton skulle vara skitbra på gräs och vinna rätt enkelt men det var väl första gången man såg att det inte skulle gå av sig självt på det här underlaget, och också första gången man kunde se att Musetti kanske mot all förmodan ska klara gräs. Shelton och GMP, inte olika som spelare. Shelton bättre, snabbare, bättre grundslag. Men GMP kanske lite smartare och mer effektiv. Samma typ av servare dock. Mer hårt och rakt än krokigt och klurigt. Musetti klarade Shelton väldigt bra, kanske kan han klara GMP lika bra. Och jag tycker någonstans att Musetti faktiskt är favorit här. Otroligt starkt av GMP att ta sig hit och han har definitivt en chans men nja, Musetti favorit skulle jag säga. Vilken otrolig möjlighet för båda två att ta sig till kvarten i Wimbledon förresten.

14:00 De Minaur-Fils 1,19-4,50 Bethard

1,19? Är han verkligen en så otroligt trygg favorit här, De Minaur? Han är kanske det, vad vet jag.

Men jag tycker man ska ha med sig att Fils visserligen haft ett år där han inte tagit så stora kliv framåt. Men för ett år sen, då hade jag förväntat mig att han skulle vara topp-20 nu. Så det finns liksom en jättestor kapacitet i honom och kanske är han på väg att röra sig uppåt just nu. Så jag tycker inte man ska ignorera honom.

Samtidigt kommer det ju krävas enormt mycket från Fils för att driva det här i mål. De Minaur gör inga dåliga matcher och hans nya fina offensiv biter fint på gräs. Samtidigt har väl Fils den något skarpare serven av dem, och om han lyckas få vara den som driver på spelet här, då kanske han har grundslagen för att inte kunna mala ner De Minaur kanske, men i alla fall stå och mala mot honom.

Jag tror det kan bli en superbra match det här i alla fall så stor rekommendation att titta på den.

16:00 Zverev-Fritz 1,54-2,43 Bethard

Hur är det, kan det vara dagens godbit när det är två spelare där den ena inte är någon höjdare…på något sätt egentligen. Och den andra är i paritet med torkande målarfärg att titta på? Det kan nog det. För jag är i alla fall riktigt nyfiken på den här.

För idag tycker jag att vi får ett svar på hur bra Zverev är på gräs. Jag tycker att vinsten mot Norrie imponerade som bara den, men Norrie var också ganska vek, och försökte inte ens attackera honom. Nu Fritz, klart starkare motstånd. Precis på gränsen till topp-10, Fritz, och för mig ska gräs definitivt vara hans bästa underlag. Ser Zverev bra ut och bara vinner den här matchen, då har vi fått ett kvitto på att han börjat hitta rätt på gräs. Och jag tror verkligen han har det. Jämför man honom med tidigare år så har han numera en riktigt vass volley. Det har han aldrig haft förut. Inte fel att lägga till den när det gäller spel på gräs kanske.

Sen är frågan här hur Fritz kan komma igenom Zverev med sin serve. Jag tycker att Zverev har förbättrat sina returer på senare tid. Fritz servar hårt men ganska rakt och lättläst. Det finns ett scenario här där Zverev bara står och bollar tillbaka returerna och att bollen kommer i spel typ hela tiden i Fritz servegem. Precis som det var för Norrie. Om det blir så, då är Fritz helt stekt idag. Han måste hitta ett sätt att hantera Zverev redan med sin serve.

Intressant match. Den här måste man också titta på.

18:00 Djokovic-Rune 1,30-3,45 Bethard

Nu har jag puffat rejält för tre matcher här. Det blir nog en lite mindre puff här. Jag kan ha fel, men jag måste säga det. Rune var inte särskilt bra mot Halys. Han har problem med sitt spel, framför allt med offensiven och även om Djokovic också varit dålig, och även om Rune slagit Djokovic två gånger. När man ser den förväntade matchbilden här. Att Rune inte riktigt har offensiven för att hota Djokovic. Att Rune skulle klara av att hålla säkerheten i det förmodade ganska trötta bollandet här, jag ser det verkligen inte riktigt framför mig.

Men självklart. Hur dålig är Djokovic? Det vet vi inte riktigt ännu. Vi får nog inget tydligt svar på det idag heller även om han skulle vinna matchen men jag tror i alla fall han klarar det.