Blytung torsk för Sinner igår i Wimbledon och det var återigen fysiken som spelade honom ett spratt. Carlos Alcaraz däremot är i semifinal och hans aktier stärks nu. Foto: Henry Nicholls.

Sinner ute – Alcaraz aktier stärks

Den enes död, den andres bröd. Så känns det ju ofta inom idrottsvärlden. En gång i tiden var det också väldigt mycket så inom tennisen där spelarna i toppen länge var stora rivaler. Men det där har ändrats och allt det bottnar väl egentligen i vänskapen mellan Roger Federer och Rafael Nadal som tidigt växte fram. De visade att det gick att kämpa om stora titlar utan att vara osams med varandra. Numera är det kanske till och med lite väl mycket åt vänskapshållet för att den där riktiga nerven ska uppstå för oss fans. Spelarna som förväntas dominera tennisen de närmaste 10 åren till exempel, Jannik Sinner och Carlos Alcaraz. Mycket goda vänner, och ibland känns det som att de kanske unnar sin rival lite väl mycket, och att förluster accepteras lite väl enkelt.

Men, den andres resultat påverkar givetvis möjligheterna att vinna saker och när Sinner igår åkte ut ur Wimbledon, just innan Alcaraz vann sin match. Alcaraz aktier har sannerligen stärkts det senaste dygnet, och det blir ingen andra Grand Slam-titel för Sinners del den här gången.

Sinner sjuk – Men vann nästan ändå

Sinner förlorade en direkt märklig match mot Daniil Medvedev där Medvedev stod för en närmast perfekt insats, men ändå hade han faktiskt kunnat få storstryk. Det var inga stora marginaler från att Sinner skulle ha vunnit matchen ganska enkelt. För han var den bättre spelaren i första set, Sinner. Sen började han må dåligt. Han tog ett avbrott där han, kanske något tveksamt, tilläts lämna banan. Ingen skada, men dåligt mående. Kort sagt, han kanske var sjuk. Det verkar till och med efter matchen lite oklart men han kände sig yr och hade svårt att spela. Som så ofta inom tennisen. Läkaren på plats delade ut riktigt bra medicin till Sinner. Man hade ju velat ha de där tennisläkarna som med hjälp av preparat tyckt kunna få tennisspelare som känner sig helt under isen att bli pigga, tillfälligt åtminstone. Jag vet inte hur det är med er, men vanliga värkisar funkar inte riktigt så där bra på mig i alla fall. Sinner kom tillbaka, förlorade visserligen det tredje setet också men var därefter helt överlägsen i fjärde set. Innan Medvedev till sist fick med sig ett lite slumpartat break i början av tredje set och han kunde sen hålla ut till matchvinst.

Jag tycker matchen säger ganska mycket om två saker.

Den första, hur fantastiskt bra världens bästa spelare, där Sinner är en av dem, är. I den här matchen gick närmast allt fel för Sinner, ändå kunde han, och borde nog, ha vunnit den.

Otroligt imponerande av Medvedev

Den andra, att Medvedev kan spela på det här viset. Det är ingen tvekan om att Medvedev blivit den stora förloraren det senaste dryga året när Sinner och Alcaraz tagit sig hela vägen upp till toppen. Medvedev som tidigare var med däruppe har inte kunnat matcha dem och hänga med, något som är helt förståeligt. Han är spelmässigt begränsad. Om Sinner och Alcaraz är två genier är Medvedev väldigt mycket mer av en vanlig arbetare. En rackarns duktig arbetare, men ändå. Medvedev spelade igår ett spel som är långt utanför det han normalt gör. Det funkar nästan aldrig. Att spela ett spel man inte helt trivs med och försöka göra det lika bra som en motståndare som är bättre än en, det funkar i stort sett aldrig. Men Medvedev har använt sig av det här mycket mer offensiva spelet förut och lyckats. Och igår en gång till alltså. Jag skulle säga att han gjorde det utifrån sina förutsättningar snudd på perfekt och att göra det i en kvartsfinal i Wimbledon, enormt bra gjort. Särskilt när man ser till hur få perfekta dagar toppspelarna har. Ser man till de tre bästa, Sinner, ALcaraz, och Novak Djokovic, det är mindre än fem perfekta dagar de har på ett år skulle jag säga. Nu lyckades Medvedev ha en perfekt dag när han inte ens spelade sitt eget spel. Otroligt starkt.

Sinner borta alltså, något som förstås öppnar för Alcaraz och Alcaraz stod i sin tur för en riktigt bra insats igår mot en för dagen väldigt bra spelande Tommy Paul. Eller ja, han har ju spelat så här i en månad nu, Paul. Men man blir ändå lite förvånad över att han kan göra det så otroligt bra även mot en så bra spelare som Alcaraz.

Två bra dagar till och Alcaraz bara vinner

Om Alcaraz har två till liknande dagar den här veckan, då finns det ingen som rör honom. Inte Medvedev, inte Djokovic, inte någon av dem andra om det skulle bli så. När Alcaraz har en riktigt bra dag är det bara Sinner som kan röra honom. Möjligen Djokovic också, men då lär nog Djokovic vara i bättre form än just nu. Innebär detta att det är avgjort? Definitivt inte. Kom ihåg vad jag skrev alldeles nyss. Det är inte många riktigt bra dagar som toppspelarna har på ett år. Alcaraz har troligtvis en lite sämre dag kvar i sig den här veckan. Återstår att se om han kan vinna ändå. Det kan han så klart mycket väl göra.

Det var gårdagen det. Idag de två sista kvartsfinalerna och naturligtvis, försnack inför dessa är på väg ut här på VamosRafa.