Han borde definitivt vara ungefär sådär glad, Djokovic. Han blev lottningsvinnaren. Foto av Henri Nicholls/AFP.

Så blev lottningen till Wimbledon

Nu är den gjord, lottningen till Wimbledon och det är därmed dags att börja ladda upp riktigt ordentligt inför turneringen som startar på måndag. Klockan 13 är det väl, med start på centercourten klockan 14, om jag inte minns alldeles galet.

Vi går igenom lottningen i fyra kvartar där vi så klart börjar högst upp och arbetar oss neråt. Printscreensen är lånade från Wimbledons hemsida, om man nu behöver berätta sådant.

Sinner högst upp, inte för sista gången kan man väl säga om det. Han kommer inte tappa platsen som världsetta under den här turneringen i alla fall. Han har knappa 2000 poängs marginal ner till Alcaraz och Djokovic men de där två var ju i final förra året så de lär inte ta in något särskilt.

Hanfmann, men sen Berrettini och det är ju intressant. Italienarna är nära kompisar hela högen. Oftast är det till den bättre spelarens fördel när två spelare som känner varandra väl möts men jag undrar jag. I det här fallet måste man åtminstone se risken att Berrettini kanske inte har den där överdrivna respekten för Sinner och att det är en fördel för honom, nackdel för Sinner. Jag skulle också säga att Berrettini är en av startfältets tio farligaste spelare. Inte tio bästa nödvändigtvis, men farligaste såtillvida att han har kapaciteten att slå någon som är väldigt bra på det här underlaget. Det är väl lite uttjatat men jag säger det igen. Jag hade Berrettini som Djokovic enda utmanare i Wimbledon för ett par år sen men då fick han covid, sen blev han skadad, och efter det har han inte riktigt varit en toppspelare. Men det var en väldigt hög nivå han var uppe på i alla fall.

Efter den där tuffa inledningen ändras väl Sinners lottning till att vara medel någonting fram till semi. Griekspoor är rätt bra på gräs, det kan också bli Kecmanovic, men där är motståndet nere på en nivå där det inte spelar någon roll. Varken Griekspoor, Kecmanovic, eller någon annan spelare som är runt 30-50 i världen slår Sinner över fem set.

Medvedev på samma kvart som Sinner. Namnmässigt är det ju tufft och Sinner hade så klart hellre haft Ruud där men i min värld så har avståndet mellan Medvedev och de tre i toppen ökat lite grann och även om han borde vara som bäst på gräs, han är det inte. Jag tror det är klart mindre än 50% chans att Medvedev håller sin seedning och når kvarten dessutom. Zhang eller Struff i tredje rundan kan vara tufft och sen kanske Dimitrov i åttondelen, också klart tufft.

Totalt sett blev Sinners lottning minus i alla fall.

Här blir det förstås mer minus för Sinner som kunde fått Zverev på sin halva men det blev niten, Alcaraz. Kanske lite sämre även för Alcaraz att få Sinner och inte Djokovic beroende på Djokovic eventuella skadeproblem. Och form så klart. Djokovic kommer knappast in hit med toppform.

Väldigt behaglig lottning fram till semi för ALcaraz i alla fall. Jag vet inte, var hittar ni hoten här? Jag hittar faktiskt absolut ingenting. Humbert och Paul är de bästa spelarna på kvarten förutom Alcaraz och att ha de två som främsta konkurrenter om en plats i semifinal i Wimbledon, då har man fått det ruskigt väl förspänt.

Vi är nere på den andra halvan, nedre halvan, undre halvan, vad man nu säger.

Zverev semiseedad, det var klart på förhand så klart. Det är inte riktigt jämnt mellan honom och Medvedev just nu utan Zverev har ungefär 500 poäng ner till femteplatsen. Där Medvedev sen är totalt ohotad neråt. Sexa förresten Rublev som ju finns här men det är ett getingbo där. Mycket jämnt flera platser ner och egentligen jämnt hela vägen ner till plats elva. Så Rublev är ingen stark och given sexa på rankingen så att säga.

Elias Ymer hamnade här och det blev en tuff lottning får man säga. Inte nog med att han fick en seedad spelare. Han fick en seedad spelare som är jättebra på gräs, som har hemmaplan, allt var dåligt med det där egentligen. Förutom det faktum att Draper är enormt skadebenägen. Gräs är ett underlag där det är relativt lätt att skada sig. Och Elias Ymers tur sviker honom sällan. Det kanske är det som är meningen, att Draper ska skada sig här och Ymer ska promenera fram till andra rundan. Där väl lottningen inte heller blev så bra. Norrie är fullständigt stelfrusen formmässigt men har har varit i semifinal i Wimbledon tidigare. Det har ju inte Ymer så att säga.

Zverev-Draper känns som en intressant tredje omgång. Zverev har det märkligt svårt att få till det på gräs. Jag tror ingen förstår varför riktigt men så är det så Draper kan absolut hota där. Sen kanske en gräsformtoppad Fritz som vann turneringen i Eastbourne den här veckan. Definitivt giftig på gräs, Fritz och om den matchen blir av, tveksamt om Zverev ens är favorit där. Samtidigt som man ska ha det i bakhuvudet. Den dag Zverev får till det på gräs, då skulle han kunna vinna Wimbledon. Så hög borde hans kapacitet på det här underlaget vara. Det borde sett till spelstilen vara hans klart bästa.

Rublev har ingen form alls och han har fått en jättetuff lottning med Tsitsipas framför allt men även Musetti som har fin form på gräs och Korda som kanske kan blanda sig i det där också. Det blir tufft för Rublev.

Så har vi kommit längst ner i lottningen där där Djokovic finns. Och det här är väl inte mycket att klaga på för honom tycker jag.

Enkelt, mycket enkelt skulle jag säga, till att börja med. Rune eller Khachanov, kanske möjligen Eubanks i åttondelen. Det är väl inte sådär megaenkelt men det kunde vara klart värre. Det där är inte spelare som hotar Djokovic annat än om Djokovic själv är helt under isen och då spelar det ju inte så stor roll vem han möter om det vore så.

Hurkacz och De Minaur de andra bra spelarna på den här kvarten. Möjligen ska man nämna Felix också. Sen är det kanske inte spelare som skrämmer Djokovic om han är i vettigt skick men hur många är det egentligen som skrämmer Djokovic på gräs om han är i vettigt skick? Inte är det särskilt många i alla fall.

Murray finns där också förresten. Han kommer till start. Både han och Djokovic har ju opererats senaste veckorna men Murray, det var väl mitt under brinnande grässäsong han gjorde något, ett par veckor sen alltså, så att han skulle vara i gott skick här, det måste ju vara väldigt tveksamt. Rätt tufft med Machac också även om Machacs gräsnivå möjligen är något oklar men jag såg en match mellan dem inomhus i vintras och det var inte som att han var särskilt nära direkt, Murray.

Djokovic den stora vinnaren i lottningen. Sinner lite av en förlorare och Alcaraz någonstans där mittemellan, det blev resultatet kort sammanfattat.