Rafael Nadal vamosrafa.se Rafael Nadal kommer till Båstad i sommar.

Rafael Nadal till Båstad i sommar

Jag var tvungen att dubbelkolla så det faktiskt stämde, det jag såg på social media för en liten stund sen men jodå, det förefaller vara så. Rafael Nadal ska alltså komma och spela tennis i Båstad i sommar.

Först av allt ska man väl säga att rent kvalitetsmässigt är det väl ingen superrekrytering. Jannik Sinner ska ju vara med, sägs det. Även om det kanske man ska se innan man tror på. Om han går långt i Wimbledon vilket är mycket troligt, att han då ska hasta vidare till Sverige, vem vet, men kanske inget att lita på. Ruud och Rublev ska också vara med och de är väl spelare som Nadal knappast besegrar. Så kvalitetsmässigt, nja, det spelar väl inte så stor roll. Tennisen i Båstad skulle hålla den bästa nivån på massor av år redan innan det här. Man kan faktiskt undra lite vad som hänt. Båstad som turnering har sladdat i många år nu men plötsligt får man med Sinner, världsettan alltså, förutom de här vanliga, typ Ruud och Rublev som man brukar ha, och ovanpå det nu alltså Nadal. Som sagt, lite kan man undra, hur gick detta till? Har man börjat jobba helt plötsligt? Har någon kastat in några kuvert med pengar?

Men nej, det är väl inte så komplicerat. Båstad har just i år den perfekta veckan i kalendern. Jämfört med att alla andra år ha typ den sämsta veckan i kalendern. Anledningen stavas OS som börjar en vecka efter att Båstad avslutats och det finns därmed inte så många alternativ. Det är den här veckan och ingen annan som gäller om man vill förbereda sig för OS då veckan precis innan inte är något alternativ, och det finns ju inga grusturneringar under andra veckan av Wimbledon. Så det är Båstad, det är Hamburg som spelas samma vecka och är en 500-turnering dessutom, eller Gstaad, en 250-turnering. Det märkliga där är väl att Hamburg förefaller ha kollapsat i sina rekryteringar den här gången. Jag läste häromdagen att det skulle vara klart att Nadal skulle spela den turneringen, men det måste alltså ha skett någon slags ändring i sista stund och att han tagit Båstad istället. Första gången han spelar i Båstad på 19 år. Rätt otroligt bara det. Hur det gick den gången? Han vann givetvis.

För att beskriva hur stort det egentligen är att Nadal spelar i Sverige så, man måste nästan gå lite utanför tennisen och säga att det inte är ofta vi har så stora idrottsmän i en så stor sport i Sverige. Det är ytterst sällsynt. Det är liksom inte varje år direkt som en idrottsman på den nivån spelar i Sverige.

När kommer han spela då? När ska man köpa biljetter? Den frågan kommer jag nog få ganska så ofta den närmaste tiden skulle jag tro. Svaret är att man inte vet, och att det är rätt lurigt att gissa dessutom. Det man kan veta är att Nadal inte kommer bli seedad, utan han kommer behöva spela i den första omgången vilket gör att han garanterat spelar måndag, tisdag, eller onsdag. Om man får gissa fritt där så, onsdag, kanske. Just på onsdagen brukar man väl köra kvällstennis i Båstad. Jag tror det ligger väldigt nära tillhands att han spelar då. Om man tror att han vinner en match, då spelar han sin match i andra omgången på onsdag eller torsdag. Kvartsfinal på fredag så klart om han vinner två matcher, och så vidare.

Men om man bara ska köpa biljetter till en speldag, onsdag kanske. Där finns det en chans att han spelar första eller andra omgången. Om man köper biljett till onsdag och torsdag har man nog en riktigt bra chans och då får man dessutom Sinner på köpet så att säga. Men vill man säkra upp helt och hållet, då får man planera in en semestervecka på Bjärehalvön helt enkelt.