Dkjokovic är missnöjd i Franska öppna. Det var inte sådär jättemycket han var nöjd med igår, Djokovic.

Många märkliga matcher i Franska öppna

Favoriterna vinner men man behöver ju inte gå runt och ha tråkigt direkt. Så kan man väl sammanfatta Franska öppna hittills. Otroligt bra fart tycker jag, men få skrällar. Och ett helt fantastiskt lagt spelprogram, okej inte helt, men jag kan inte minnas senast det spelades en Grand Slam-turnering där arrangören gjort det så enkelt för tittarna att välja vad de vill titta på. Sen kan till och med jag som inte följer de matcherna tycka det är lite märkligt att damtennisen spelas så väldigt tidigt på dagarna men för det jag vill följa blir ju resultatet då att banorna är lediga när de behöver vara det. Jag antar väl att tanken är att en dammatch som tar en dryg timme inte ska behöva sitta och vänta på en herrmatch som tar slut klockan ett på natten men mja, som sagt. Lite orättvist kan jag tycka det är att som senaste dagarna, dammatcherna raskats av ganska tidigt på eftermiddagarna medan det sen bara varit herrtennis på kvällarna.

Men för min del, man ska ju inte klaga. När både Djokovic-Cerundolo och Ruud-Fritz pågick igår, det var lite sådär tennisfeststämning tycker jag. Under förresten hur många skärmar som kommer krävas i sommar när det är Wimbledon och EM i fotboll samtidigt.

Så, var börjar vi?

Vi kan väl börja med en match som verkligen hamnade i skymundan igår. De Minaur slog Medvedev i fyra set tidigt under dagen och jag tycker matchen avgjordes väldigt snabbt på något vis. Från att Medvedev hade ett litet grepp till att De Minaur bara vunnit, det gick fort. Och det kom ganska snabbt efter att Medvedev tagit det där skadeavbrottet. Efter det var han egentligen aldrig med i matchen igen så man kan väl vara rätt säker på att det spelade in. Annars tycker jag egentligen att matchen blev ganska mycket som jag trodde. Där De Minaur kände sig tvingad att vara den som gjorde något och det såg inget bra ut för honom gällande matchbilden i första set men det gick ändå. Som sagt, lite märklig match, och Medvedev kunde nog inte riktigt göra sig själv rättvisa. Måste vara jobbigt mentalt för Medvedev under somrarna då han ju som bekant inte gillar grus, och inte heller gillar gräs. Rätt ovanligt med spelare som inte vill spela på något av sommarunderlagen.

De Minaur tackar Medvedev i Franska öppna.
De Minaur vidare, Medvedev ute. Så blev det.

Djokovic vann. Men det var väl också det. Han vann, men mycket mer var inte bra för honom. Vad tror ni? Var han skadad? Eller ville han demonstrera att allt var så dåligt att han självklart var skadad, trots att han inte var det? Och om matchen spelats på helt schyssta villkor så att säga. Där Djokovic inte haft 99% av huvudrollen med sin fysiska status. Hade Djokovic vunnit då? Jag är inte så säker på den saken. För jag tycker ärligt talat att Cerundolo var bättre spelmässigt. Sen är han lite för snäll för att vinna en sån här match, Cerundolo. Det är hans kanske största svaghet som tennisspelare skulle jag säga. Avsaknaden av killerinstinkt. Han spelar på, det är vad han gör, och det räcker inte alltid när det kommer situationer där motståndaren klarar av att öka sitt fokus och vara bättre på de största poängen.

Vad tror jag då? Hur var det med Djokovic?

Han kände väl något. Men det går liksom inte att ta på allvar. Han var stressad och arg från första stund. Knäskadan kom lägligt efter att han påpekat att underlaget var helt ospelbart och livsfarligt. Och det där knät läkte ju också ihop helt under en period i slutet av fjärde och början av femte set. Måste varit en annorlunda skada.

Det jag tror framkallar det här hos Djokovic är stressen av att han inte längre, eller just nu ska man kanske säga, inte är bättre spelmässigt än såna här motståndare. Man kunde se det mot Musetti och man kunde definitivt se det mot Cerundolo. Nu är det två väldigt duktiga bollare han mött men ändå. Djokovic ska vara bäst i världen när bollen är i spel. När han inte känner att han har kontroll på motståndare som är rankade runt 30 i världen, då brinner det nog till lite i huvudet på honom och stressen gör att han måste göra någonting. Som att klaga på saker. Som att bli skadad. Om man ska jämföra med förlusten mot Machac i Geneve för en dryg vecka sen så, det var lite samma där, han var inte bra nog men han kunde leva med att förlora mot en sån spelare i en sån turnering. Men i Franska öppna däremot, det är för stort för att han bara ska vara sämre och förlora. Ska han förlora måste han ha något skyddsnät både för sig själv och andra och jag tror det är därför han halkat in lite grann i det här som han så ofta var i under början av karriären. Där det liksom blir lika mycket teater som tennis under hans matcher.

Djokovic ligger ner i Franska öppna.
Det där tyckte han var kul, Novak.

Efter matchen meddelade Djokovic att han inte vet om han kommer till start i kvartsfinalen. Jag tror att han kanske borde skita i den för annars tror jag att risken att han får stryk är rätt stor.

För det blir Ruud i kvarten. Och har man haft lite svårt att mäta sig med Musetti och Cerundolo, då är det ett naturligt steg att torska mot Ruud skulle jag säga. Ruud slog igår Fritz i en match som var lite märkligt. Bara märkliga matcher i Franska öppna hittills typ. Men Fritz gjorde en superbra match skulle jag säga och var kanske lite bättre än Ruud i tre set men det är väl det där kanske. Är man bara lite bättre än Ruud, då vinner man inte, för Ruud jobbar så mycket hårdare. Man ser också hur man kan få betalt om man jobbar så otroligt hårt som Ruud gör. Om man har en bra ranking och liksom bara möter på, då kan lottningen öppna sig under vägens gång. Därför har han varit i final här i Franska öppna två gånger i rad och med Djokovic eventuellt lite skadad, eller kanske inte på topp, då är ju finalplatsen på den här halvan plötsligt ledig igen.

Ruud och Fritz i Franska öppna.
Han är svårslagen, Ruud.

Ledig och ledig. Zverev är kvar, och det är väl han som är finalfavorit nu. Det moraliska avgörande i turneringen sker nog på den undre halvan, inte den här alltså. Ruud slog Rune i en, just det, lite märklig match sent igår kväll. Jag såg inte klart den. Fem set, tiebreak i fjärde som krävdes för att Zverev skulle få till ett femte set. Rune var med riktigt bra i matchen tycker jag men han har verkligen svårt med säkerheten. Det ser bra ut, men han missar lite för mycket. Svårare än så är det inte. Han missar lite för mycket helt enkelt och mot Zverev över fem set, då blir det rackarnas jobbigt.

Holger Rune i Franska öppna.
Missar helt enkelt lite för mycket, Rune.

Det var gårdagen det. Nu får vi faktiskt pausa ett par timmar här i textfabriken. Sinner-Dimitrov börjar 14, Alcaraz-Tsitsipas 20:15. Försnack kommer i god tid till första matchen men nu som sagt, andra bestyr i ett par timmar.

Det är kul med tennis, hörni och idag. Kan bli väldigt, väldigt kul.