Fortsätter han imponera idag, Alex De Minaur? Det lär i alla fall behövas om han ska besegra Novak Djokovic. Foto: Glyn Kirk.

Inför onsdagens kvartsfinaler i Wimbledon

Två framme i semifinal, Carlos Alcaraz och Daniil Medvedev där Alcaraz nu är storfavorit till att vinna hela kalaset och då i så fall försvara sin Wimbledontitel från förra året.

Idag ska två andra semifinalister plockas fram. Och lite större skillnad mellan kvartsfinalerna idag skulle jag säga. Igår kändes båda matcherna stekheta. Idag är det enklare att välja. Vilket väl inte skadar då de till stor del kommer spelas samtidigt, precis som igår.

16:00 Taylor Fritz – Lorenzo Musetti 1,20-4,50 Bethard

Fritz är den bättre spelaren. En vinst här är allt som saknas för att han ska bli topp-10 igen och sett till vilka problem ett par av topp-10-spelarna har. Det är rimligt att han ligger topp-10 skulle jag säga. Musetti har egentligen haft ett ganska magert år det senaste och har inte varit i närheten av någon vidare ranking men så har han återhämtat sig och en vinst här skulle snudd på ge honom ett personligt rankingrekord. Det är alltså på gräs han återhämtat sig med bra resultat inför Wimbledon och nu också kvartsfinalplatsen här. Jag måste säga att jag tycker det är ett litet underbetyg för många andra. Fantastiskt bra gjort av Musetti att lyckas anpassa sitt spel till underlaget som han gjort, men ingen skulle säga något annat än att han är en av de mest utpräglade grusspelarna som finns inom tennisen. Och att det då räcker med att ”bara” anpassa spelet efter gräset snarare än att egentligen ha särskilt goda förmågor för det. Jag tycker ju att det borde finnas många som kan slå honom.

Här då?

Ja, helt upp till Fritz. Han är den bättre spelaren, han har den bättre serven, han har det högre tempot. Jag skulle säga att det nästan bara är upp till honom. Gör han en vettig match, då kommer det inte spela så jättestor roll vad Musetti gör. Han kommer inte ha verktygen för att vinna i så fall. Det krävs att Fritz kanske inte faller igenom men åtminstone har en svagare dag.

För man ska nog ha med sig det också. Starkt av Musetti att ta sig hit, men han har haft en rysligt bra lottning också. Han hade Korda, Rublev, och Tsitsipas som bra spelare på sin del. Han han behövde inte möta någon av dem. Eller vad säger ni om Lestienne-Darderi-Comesana-GMP för att ta sig till kvarten i Wimbledon? Tre grusspelare och en spelare som var på challengertouren för en månad sen. Det kunde kanske vara lite värre så att säga.

Fritz bara vinner, tror jag.

16:30 Novak Djokovic – Alex De Minaur 1,30-3,40 Bethard

De Minaur är nog ett sånt här riktigt finsmakarspel idag. De som tycker sig förstå sig på tennis det där lilla extra tar spelarnas nivå hittills under turneringen och ställer det rakt mot varandra. Då vinner nog De Minaur här. Han har varit en bättre spelare än Djokovic hittills. Men riktigt så enkelt är det ju kanske inte alltid i tennis i alla fall. Det finns en aspekt också att man inte behöver göra mer än att vinna sina matcher. Den måste man verkligen väga in här. Det är ingen Football Manager-simulering som ska utföras. Det är en match som ska spelas och där ska De Minaur i så fall slå Djokovic på centercourten i Wimbledon. När Djokovic börjar få upp lite vittring på en åttonde Wimbledontitel och i så fall en tangering av det sista tunga rekorder som Roger Federer har kvar. Det kommer inte gå av sig själv för De Minaur i alla fall, så mycket kan jag säga.

Men rent spelmässigt är jag med. Jag tycker samma sak. Spelmässigt skulle jag säga att De Minaur nog är i nivå med Djokovic just nu på det här underlaget. de Minaur är en av de som imponerat mest på mig de senaste veckorna och det är också lite intressant att spåna på matchbilden här. För är det något Djokovic inte gjort bra i Wimbledon hittills så är det att träffa bollen. Eller ja, han har ju träffat den, men bollträffen har varit dålig och han har haft svårt att avgöra poängen. Det kommer han säkert ha idag också och när han dessutom möter den snabbaste spelaren av alla tillika den spelare som är svårast att slå igenom. Det är nog inte omöjligt att Djokovic förlikar sig med att det blir svårt att avgöra idag, och att han istället försöker slå De Minaur på säkerhet i lite längre dueller. Då kommer nästa faktor in i bilden. De Minaurs förbättrade offensiv det senaste året. Vad händer om han verkligen börjar attackera Djokovic? Har Djokovic försvaret för att försvara sig på det här underlaget numera? Det är ingen som testat honom på den fronten hittills under Wimbledon i alla fall.

Supermatch i alla fall. Missa icke denna!

Vad tror jag då? Har jag sagt det?

Jag tror nog att Djokovic ändå vinner till slut. Att han kan få De Minaur att ha en lite sämre dag.