Alcaraz inleder traditionsenligt spelet på centercourten. Foto: Glyn Kirk/AFP.

Inför måndagens spel i Wimbledon

Det är dags gott folk! Bara några timmar kvar till det att Wimbledon 2024 startar och jodå, vi ska så klart gå igenom vad som händer under måndagen.

Ska vi börja med en väderprognos kanske? Det ser hur bra ut som helst. Förväntat regnfritt idag. Molnigt och knappa 20 grader. Sen kommer det regna lite grann resten under veckan men väldigt lite bortsett från onsdag då det ska komma några millimeter. Men sett till hur det brukar vara, det ser gynnsamt ut vädermässigt i år.

Alcaraz först ut på centercourten

Som traditionen säger, spelet inleds först klockan 14:30 svensk tid på centercourten och det är den regerande mästaren som spelar den första matchen. Alcaraz möter där Lajal, en estländare som precis klämt sig in bland de 200 bästa. Han kvalade in här och gör idag sin tredje, tror jag det är, match på atp-nivå. Inte så mycket att hurra över kanske när man ställs på centercourten mot Alcaraz. Rätt busig frisyr har han, Lajal. Det är väl det som sticker ut mest. Efter den matchen är det damer på centercourten så ingen mer herrmatch där idag. Bara tre matcher per dag och inga kvällspass eller sånt tjafs på de två största banorna, som alltid.

Sinner spelar på Bana 1

På Bana 1 börjas det en halvtimme tidigare, klockan 14, och det med Medvedev mot Kovacevic. Väldigt stora svingar, ingen kraft, och allmänt sävlig som spelare, Kovacevic. Det går knappt att vara sämre anpassad för spel på gräs och hans insatser inför Wimbledon har väl inte skrämt direkt. Mycket enkel öppning för Medvedev. Som tredje match på Bana 1 kliver Sinner in och möter Hanfmann. Tillhör startfältets undre halva, Hanfmann. Han slår visserligen hårt och har någon slags kapacitet men det kunde varit mycket värre. Sinners öppningsmotståndare får också ses som enkel.

Sen kommer vi till banorna där man börjar spela tidigare, och där det är fyra matcher istället för tre.

Wawrinka kan få problem på Bana 2

På Bana 2 börjar Dimitrov mot Lajovic. Dimitrov är lika bra på alla underlag, det har ni koll på va? Lajovic är det inte. 26% av sina matcher på gräs har han vunnit hittills. Det är ungefär så dåligt som det kan vara. Det är som atp-spelare nästan omöjligt att inte vinna några matcher alls i och med att man ibland ställs mot wildcardspelare och liknande. Andra match där, Wawrinka mot Broom. Ingen vidare bra spelare, Broom men han är en av de där britterna som på just gräs kan hävda sig. Rätt jämnt där enligt oddsen, Wawrinka står i över 1,60 på Bethard och jag håller med. Det där är en tuff öppningsmatch för honom.

Ruud ska försöka spela på Bana 3

På Bana 3 inleder Ruud som möter Bolt. Ganska bra på gräs, Bolt och där får han se upp, Ruud. Rätt lustigt, han har liksom knappt ens spelat på gräs ännu, Ruud. 4-6 i matchstatistik på atp-touren. Klasskillnaden är stor. Bolt är väldigt långt ifrån atp-touren. Ruud är visserligen usel på gräs men jag skulle nog ändå gå på nivåskillnaden. Ruud hittar nog ett sätt att vinna matchen. Som fjärde match på Bana 3 är det Paul mot Martinez och Martinez är väl ingen stjärna på gräs riktigt kanske så enkelt för Paul där.

Toppmatch på Bana 12

Vi tar banorna i någorlunda storleksordning tycker jag istället för numren på dem. På Bana 12 spelar Berrettini andra match mot Fucsovics. 1,16 på Berrettini på Bethard. Litar vi så mycket på honom? Diskutabelt skulle jag säga. Fucsovics, det är han och Dimitrov, lika bra på alla underlag. Jag tror att Berrettini kan få slita där och om det blir en lång match, är Berrettini tränad för det? Den matchen ska man set tycker jag. Startar mellan 13 och 14 någon gång. En dammatch först bara. Botic mot Broady på den banan också direkt efteråt, den går nog under matcher som vi inte riktigt ens försnackar.

Franska mästerskapen på Bana 18

Bana 18, andra match, Monfils-Mannarino. Mannarino brukar vara grym under grässäsongen, det har ni koll på, men till Wimbledon brukar bensinen ha tagit slut. Nu har han inte gjort av med någon bensin, för han har bara varit dålig under grässäsongen, så läge att hitta på något i Wimbledon då kanske? Bensin, batteri ska det vara. Monfils knapp favorit på oddsen hos Bethard där. Shelton spelar sista match för dagen på den här banan. Möter Bellucci som slog Goffin i kvalfinalen. Otroligt överlägsen kraft hos Shelton men han har ju inte direkt visat sig vara en gräsräv ännu så vem vet, det kan skrälla där.

Ungefär här börjar vi hoppa över banor, och letar fram de lite mer intressanta matcherna istället.

Struff spelar idag

Struff måste så klart nämnas. Han spelar första match på Bana 8. start klockan 12, och möter Marozsan. För ett år sen hade han väl knappt varit favorit där, Struffis. Nu står han i 1,20 hos Bethard. Man ska nog inte underskatta Marozsan dock. Det är ingen given match det där. På samma Bana spelar Bautista mot Marterer som sista match. Där hade man ju kunnat sitta och titta lite på den banan.

Tar Tiafoe sista chansen?

På Bana 15, första match start klockan 12, spelar Tiafoe mot Arnaldi. Blir sista slamen på länge det här som Tiafoe är seedad, och så åkte han på en av de bästa oseedade spelarna. Tiafoe endast mycket knapp favorit i den matchen på oddsen och det är också en match jag skulle rekommendera att titta på. Tror den kan bli riktigt bra.

Bublik på den kanske minsta banan

Vi nämner en match till. Bana 17, det är väl typ den minsta banan det? Tredje match, klockan 16 någonting kanske. Bublik mot Mensik. Mensik har haft det väldigt tungt sen han slog igenom i våras och han har ingen höjdarrutin på gräs men ändå lite intressant att se vad han kan göra. Ska man skrälla mot någon högt seedad spelare så är det ju liksom Bublik även om Bublik så klart är svårare att ta sig an på gräs än på andra underlag.

Så säger vi. Mycket nöje under den första speldagen, vänner och vi hörs i facebookgruppen Tennisen under dagen.