Det finns i alla fall inget snyggare än en Slazengerboll på en gräsmatta.

Inför grässäsongen i tennis

Vi är igång! Spelarna har spelat på gräs i några dagar men det har väl inte hänt så jättemycket. Eller?

I Stuttgart finns det väl lite att berätta om i alla fall. Zverev, som skulle spelat, lämnade återbud igår. Inte totalt oväntat kanske även om han brukar ha rätt bra moral gällande att spela de små turneringarna hemma i Tyskland så jag trodde nog ändå att han skulle spela den men icke. Så ingen Zverev där men både Murray och Berrettini har däremot hunnit spela.

Blytungt för Andy Murray

Jag tycker det känns så väldigt omodernt på något sätt att säga att någon ska sluta göra något som den tycker om. Om Murray vill spela tennis, då ska han spela tennis, men han har nått punkten nu där det inte finns minsta möjlighet att han ska bli konkurrenskraftig igen. Såhär i efterhand har jag svårt att förstå faktiskt hur han kunde ta sig tillbaka så pass bra efter sina höftbyten men det hände. Det känns kanske snarare som det man ser nu är det normala, att han har lite svårt att spela tennis. Helt chanslös mot Giron och det var väl inte siffrorna som var det mest chanslösa. Det var nog mer det spelmässiga. Det finns inte mycket kvar där. Sen så, som sagt, vill han nöta på ska han givetvis göra det. Han kommer säkert vinna en del strömatcher. Snart är han inte topp-100 längre och även om han väl känns konstant aktuell för olika wildcards, till slut blir det Thiem-syndromet att man nästan börjar skämmas lite för att ta wildcards och då blir det väl inte så festligt. Han såg faktiskt inte särskilt arg ut igår, Murray. Vilket kanske också säger någonting. Jag tror han kommer lägga av ganska snart.

Han orkar nog inte så jättelänge till, Murray.

Matteo Berrettini på väg tillbaka

Berrettini kommer knappast lägga av i närtid däremot. Han slog Safiullin i sin första match. Bra atp-spelare, Safiullin. Farlig på gräs också. Bra vinst för Berrettini sett till hans bristande matchträning. Det är lätt glömma att inför Wimbledon för bara ett par år sen var Berrettini den enda rimliga utmanaren till Djokovic i den turneringen. Men han fick covid och det var väl egentligen starten på alla hans problem. Inte att han hade några problem att ta sig tillbaka från coviden men han tappade formen lite och sen började det komma skador. Nu har han lite grann fastnat i comebackfällan. Som ganska många spelare sitter fast i numera. Man gör comeback, man vilar, man vilar lite till, man gör comeback, och man vilar. Det är som den här inställningen att man ska spara sig och aldrig spela när det känns lite sämre, jag säger inte att det är så med Berrettini, men det har blivit mer såhär. Att spelare liksom vilar upp sig fram till att karriären nästan är slut.

Det går åtminstone åt rätt håll för Berrettini.

Ny comeback för Milos Raonic

Raonic ett väldigt bra exempel på en sån spelare. Han är ju sällan skadad numera, mig veterligen, men han spelar ändå nästa ingenting. Ny comeback den här veckan i alla fall. Inte i Stuttgart men väl i Hertogenbosch där han överraskade positivt och slog förra årets finalist i turneringen, Thompson. Om jag inte minns alldeles tokigt så förlorade väl Raonic mot Thompson i den här turneringen förra året, också då en comeback. Så det är väl bättre nu.

Ny comeback den här veckan för Raonic.

Berrettini lär inte vara en utmanare i Wimbledon i år, men han kan absolut vara ett hot i enskilda matcher på gräs om han hittar lite matchform. Samma sak med Raonic. Som väl kanske är något snäpp bakom ändå. Jag ser att Berrettini skulle kunna skrälla mot någon av de bättre i Wimbledon. Raonic över fem set, mer tveksamt kanske. Intressant att följa dem under den här veckan i alla fall.

Varför började jag då med veckans spel i ett inlägg som ska vara ”inför grässäsongen”? Jo, vi har ju där faktiskt raskat av några av de absolut främsta grässpecialisterna. De som är mest bäst på just det här underlaget sett till hur de är på andra underlag.

Annars då? Jag tänkte att vi tar några viktiga spelare. Pratar lite om vad vi kan förvänta oss av dem inför grässäsongen.

Jannik Sinner

Vår nyblivna världsetta har faktiskt rätt knackiga siffror på gräs. Bara 60% vunna matcher på atp-touren. Men samtidigt minns man ju honom från några riktigt stora matcher på underlaget, bland annat när han var på god väg att skicka ut Djokovic ur Wimbledon. För mig har Sinner ett närmast perfekt spel för gräs. Han behöver bara hitta det där sista lilla. Det är nästan helt jämnt mellan honom och Alcaraz om vem som vinner Wimbledon om man frågar oddsen på Bethard. 2,40 Alcaraz, 2,65 Sinner. Så man ska inte ignorera världsettan så att säga.

Pampig frisyr ändå på världsettan.

Carlos Alcaraz

Såg ni klippet igår? Det var någon som la upp det i vår härliga facebookgrupp Tennisen. Alcaraz levererade inte bara i Franska öppna, han verkar ha jobbat på bra i firandet av titeln också. Enligt klippet förlade han kalaset till Ibiza. Känns ju som ett rimligt val kanske men det trodde jag inte riktigt om honom. Men en positiv överraskning. Regerande mästare i Wimbledon men kom ihåg. Var han verkligen så sjukt bra? Eller ramlade han med sig Wimbledontiteln lite grann? Jag tror att Alcaraz i någon mån, åtminstone lite, överskattas som grässpelare. Även om han så klart har precis allt och lite till som behövs för att vara bra på det. Men på gräs gäller det i väldigt stor utsträckning att få ihop alla delar av spelet. Det är inte Alcaraz styrka precis.

Försvarar han Wimbledontiteln, Alcaraz?

Novak Djokovic

Spelar han något under grässäsongen? Jag skulle säga troligen nej, men helt omöjligt att veta. Det verkar inte direkt vara något byte av knäskål som operationen handlade om och helt omöjligt är det knappast att han står på startlinjen. Men som sagt, troligen inte.

Alexander Zverev

Inget spel den här veckan alltså vilket så klart är rimligt. Zverev har lite sämre siffror på gräs än andra underlag men det har nästan alla i och med att det är så hög andel stora matcher på gräs, och så förhållandevis få matcher mot svaga spelare i små turneringar. Om det är någon Grand Slam som Zverev ska vinna utan att det krävs att många andra gör bort sig, då är det för mig definitivt Wimbledon. Man tycker att hans serve är ett problem på de andra underlagen. På grus kan han förvandlas till en extrem servespecialist. Om han kunde kombinera det med att komma fram lite mer på nät på just det här underlaget, som sagt, håll utkik här. Jag vill knappt ens skriva det men jag tror att Zverev mycket väl kan vinna Wimbledon.

Daniil Medvedev

Hur är Medvedev på gräs då? Eller snarare, hur gillar han det? Han gillar det bättre än grus, men han gillar det inte. Borde göra dock. Tittar man på hans spelstil skulle jag säga att gräs borde vara det underlag där han är som allra mest farlig. Det var också på gräs som han gjorde sina allra första bra resultat på atp-touren. Jag tror att man ska ha lite uppsikt över Medvedev.

Andrey Rublev

På tal om att ha en bra spelstil för gräs. Lustigt egentligen, är man en riktigt bra tennisspelare, då passar man egentligen alltid för spel på gräs, oavsett hur man spelar. Mindre begåvade spelare, de har däremot ofta problem. Rublev har bättre siffror på gräs än på andra underlag, inte många som har det, men han har faktiskt ännu inte vunnit någon titel på underlaget. Hans vanliga problem kvarstår dock. Om inte de andra gör bort sig, då har han faktiskt inte kapacitet att vinna. Han är sämre än dem.

Casper Ruud

Det är väl nu jag ska skriva att Ruud, han är inte en riktigt bra tennisspelare, och därför är han direkt dålig på gräs. Det vore elakt, men helt ärligt, lite är det så. Ruud är en spelare som lyckas hänga med i toppen på att han jobbar hårdare och är mer noggrann än typ alla andra. Men han har inte verktygen för att spela på gräs. Ruud är jackpoten att få som seedad nära sig i Wimbledonlottningen.

Hubert Hurkacz

Lite som med Rublev faktiskt. Hurkacz är jättebra på gräs. Problemet är bara att han inte är så bra att han riktigt räcker mot de bästa. Rätt intressant med Hurkacz, enligt hans siffror är han definitivt inte en toppspelare, ändå ligger han oftast topp-10 numera. Han vinner mindre än 60% av sina matcher på atp-touren. Då ska man normalt definitivt inte vara topp-10. Sen belastas han väl lite av ett par lite mindre fräsiga år i början av karriären men ändå. Han har inte siffror för att backa upp där han är.

Alex De Minaur

Här då? Den snabbaste spelaren av alla. Dessutom australiensare. Och han har skaffat sig både en offensiv och har en vettig volley. Borde vara hur farlig som helst på gräs? Och svaret är ja skulle jag säga. Hög kapacitet på underlaget men fortfarande, för att det ska bli sådär riktigt bra bör han väl slå åtminstone antingen Sinner eller Alcaraz och där finns väl De Minaurs lilla svaghet. Han är begränsad i bollandet och räcker kanske inte helt till mot de allra bästa.

Grigor Dimitrov

Exakt som på alla andra underlag. Dimitrov är den spelare där underlaget verkligen spelar noll roll. Så det är som vanligt. Skitbra. Men det där sista lilla saknas kanske.

Stefanos Tsitsipas

Faktiskt sämre siffror på gräs än på de andra underlagen men trots det, Tsitsipas är en av de spelarna där man kan säga att ska han vinna något, då är det kanske Wimbledon. Jag skulle säga att han har lite större skrällchans på gräs än annars. Offensiv och allt sånt, bra för spel på gräs men ganska yviga svingar och ett relativt tungt sätt att röra sig så någon perfekt grässpelare är han trots allt inte.

Taylor Fritz

Faktiskt inte särskilt bra på gräs, obegripligt nog. Jag tycker han borde vara det och det var på gräs som man för första gången såg att han skulle bli en jättebra spelare för många år sen. Lite tung och klumpig kanske. Det är väl det.

Ben Shelton

Vissa spelare hittar direkt sätter att röra sig och spela på gräs. Andra gör det inte alls. Shelton var angränsande till värdelös förra året men har han lärt sig något nu? Spelstilsmässigt känns det ju åtminstone rätt intressant.

Holger Rune

Inget bra på gräs såhär långt. Har tappat i ranking senaste tiden. Tveksamt om han kommer fixa till det nu under sommaren.

Ugo Humbert

Tänk om han servade lite bättre, det är det jag alltid tänker kring Humbert och på gräs är det sannerligen så. Men han är dokumenterat bra på gräs och jag ser att han skulle kunna skrälla mot riktigt bra spelare. Definitivt en att hålla koll på.

Alexander Bublik

Försvarar titeln från Halle förra året nästa vecka. Ska ju inte kunna gå men ni vet, spelare studsar ofta till i såna lägen. Lite farligare, lite bättre på gräs än på andra underlag men självklart, lika slarvig.

Adrian Mannarino

Gör han en perfekt grässäsong till? Det behöver han för att behålla sin ranking ytterligare ett år. Inget hot för de bra spelarna men snudd på oslagbar på det här underlaget för de sämre spelarna. Kommer han slå ett slag som är så flackt att bollen inte studsar överhuvudtaget under grässäsongen i år? Vem vet.

Sebastian Korda

Kanske inte fått den där riktiga fullträffen på gräs ännu men håll koll. Perfekt spelstil för underlaget.

Jan-Lennard Struff

Haft det sjukt svårt att få till det på gräs vilket är direkt obegripligt. Det borde vara det som passar honom klart bäst. Serve och volley i egen serve och pang, pang, och pang på returerna. Hoppas Struffis kan få till det i år.

Jack Draper

Engelsmännen är alltid intressanta och även om Draper rör sig ganska tungt, inget bra på gräs, allt annat i hans spelstil är perfekt och som britt är han välutbildad på underlaget. Läge för honom att göra sitt första sådär riktigt stora resultat kanske.

Nick Kyrgios

Jag har inte hört något om att han skulle spela någon tennis nu i sommar. Han är inte ens anmäld till Wimbledon så det lär inte bli någon comeback där.

Nej, nu orkar jag inte mer. Jag hade kunnat säga någonting om i princip alla spelare på topp-100 men så roligt ska vi inte ha det. Nu är vi kanske lite mer redo inför grässäsongen i alla fall.