Visst var det gräs som var underlaget, eller?

Inför dagens finaler i Halle och Queens

Ha, det där trodde ni inte va? Ni trodde att jag hade fallit ifrån, erkänn? Nej, det trodde ni nog inte. Jag har ju lagt ut några ströinlägg i vår härliga facebookgrupp Tennisen. Men det var otroligt längesen det kom ut ett inlägg här på bloggen och anledningen stavas något så enkelt som magsjuka. En oerhört obekväm sådan som faktiskt fortfarande inte blåst förbi, men jag är i stridbart skick igen, och nu ska vi prata om dagens finaler. Passa er förresten så ni inte blir smittade bara av att läsa detta. Med tanke på hur denna magsjuka spridit sig i familjen Thorstensson så skulle den snudd på kunna smitta digitalt.

Förresten. Innan vi försnackar dagens finaler. Jag har precis lagt den sista handen vid dagens matchlista här på tvmatchen. När jag satte mig vid datorn var jag lite deppig över att det nu är slut med de här dagarna med tre EM-matcher på samma dag men alltså, vi sportälskare behöver inte lida idag direkt. Golf från 12:30 för den som önskar, tennisfinaler under den tidiga eftermiddagen, dunderjackpot på V75, sista rundan av jättestor golftävling ikväll med Ludde med i täten. Och så har vi fotbollen sen klockan 21. Jag tycker genuint synd om människor som inte gillar idrott. Vad får en då att hålla pulsen uppe liksom. Jag förstår det inte.

Halle

14:00 Jannik Sinner – Hubert Hurkacz 1,30-3,35 Bethard

Jag har ju varit lite dåsig i några dagar. Jag har sett massor av inlägg på social media om deras dubbelspel. De spelade dubbel tillsammans den här veckan, Sinner och Hurkacz. Jag förutsatte att de vunnit skiten eller åtminstone var i final men nejdå, de är visst utslagna sen länge. De rök redan i kvarten. Vad har då grejen med det liksom. Visst, två finalister som råkade spela dubbel tillsammans men det där dubbelspelet var ju kanske inte särskilt relevant nej.

Visste ni att Sinner bara vunnit 13 atp-titlar? Låter säkert mycket för vissa och visst är han fortfarande ung, men jag måste säga att det klingar som ganska lite för en världsetta. Som jämförelse har världstvåan Alcaraz som är två år yngre vunnit en titel mer redan, 14 stycken.

Ska vi ta ytterligare lite snabb fakta?

Många pratar ofta om att Hurkacz inte är något mentalt monster direkt. Jag håller i någon mån med, även om jag tycker det är överdrivet. Han har spelat 10 finaler på atp-touren. Vunnit åtta. Det andas ju kanske inte nervvrak direkt. Är det bara småfinaler då? Inte direkt. De han förlorat, en masters och en 500. De han vunnit, två masters och en 500, förutom då fem 250.

Okej, nu kommer den sista snabba faktan här. Hurkacz vann här i Halle för två år sen. Sinner går idag för sin första titel på gräs.

Så, hur går det då?

Gräs, bäst av tre set, världens kanske bästa servare på ena sidan. Det blir ju liksom inte stora marginaler det här. Sinner är bättre, Sinner är favorit, men Sinner är kanske inte totalt besatt av att vinna just den här matchen. Det är ändå en 500-titel och han möter en av sina bästa kompisar. Han kan leva med att inte vinna den. Jag håller med oddsen. Sinner är tydlig favorit, men ingen given segrare.

Queens

15:00 Tommy Paul – Lorenzo Musetti 1,33-3,15 Bethard

Nästan likadana odds på dagens finaler men där slutar väl likheterna. Queens var mycket svagare än Halle denna gång så det är väl värdigt att det är en riktig skitfinal då i Queens medan Halle har en rätt fin final.

Kallade jag den för en skitfinal? Så elakt. Den här vill man ju se. Men jag tror att jag kan förklara vad jag menar.

Paul, hardcourtgubbe. Inga meriter på andra underlag i princip. Musetti, en av de absolut mest gursspecialiserade spelarna inom tennisen. Här har de båda två chans på sin största titel hittills. Och underlaget är gräs. Federer kanske inte snurrar ett helt varv hemma i soffan men han borde åtminstone skriva litegrann på sig. Aningen ovärdigt är det.

Om Paul gör det han ska skulle jag säga att han bör vinna den här matchen ganska enkelt men självklart, Musetti visade förra året redan att han är bättre på gräs än han borde vara och jättefin insats den här veckan. Så att helt ignorera honom, det är givetvis ett misstag.