Elias Ymer kommer få spela minst en match i Wimbledon 2024 efter att han idag kvalade in till turneringen. Foto: Ben Stanshall/AFP.

Det blir svenskt i Wimbledon – Elias Ymer kvalade in

Utan spelare rankade bland de 200 bästa ser det oftast lite halvmörkt ut gällande svenska spelare i Grand Slam-turneringarna men det finns kval, och som relativt ofta ändå på senare år, det blir en svensk i Wimbledon 2024.

För han klarade kvalet, vår enda svenska deltagare Elias Ymer. Faktiskt relativt enkelt också. Visserligen en tresetare i den andra kvalomgången mot Trungelliti men raka set, 2-0 mot Neumayer i första omgången och idag tre raka set i kvalfinalen mot Shimabukuro. Som alltid, kvalfinalerna spelas över fem set medan de två första omgångarna spelas över tre set. Logiken kan diskuteras, men det är Wimbledon vi pratar om. Det behöver inte vara logiskt.

Elias Ymer är Sveriges enda professionella spelare

Om man tar bort Mikael Ymer som är avstängd, har lagt av, och sen kanske börjat igen, vem vet. Han får inte spela i alla fall och borde inte finnas med på rankingen. Han kommer vara orankad när han eventuellt startar om i början av nästa år. Förutom honom så har vi Elias Ymer som är rankad 206 och Leo Borg som är rankad 469. Det är de två spelare som Sverige har bland de 500 bästa spelarna och är man inte rankad bland de 500 bästa, då är man inte ens i närheten av att kunna kalla sig för en professionell spelare. Man bör nog vara någonstans runt 300 för att åtminstone nosa på att kalla sig professionell. Vi har alltså en professionell spelare från Sverige just nu och även om vi har fina traditioner bakåt i tiden. Man får ju säga att det är en vansinnigt utdelning då att få med just den spelaren i Wimbledons startfält om 128 spelare.

Så även om det kanske kan låta konstigt. Att vi nu får en spelare i Wimbledon, det är både maxutdelning och kanske inte något unikt, vi har haft med spelare relativt ofta sett till hur dåliga vi varit i många år, bra utdelning är det. Mycket bra.

Wimbledon lottas imorgon fredag

Turneringen lottas imorgon fredag och Elias Ymer placeras in som vilken oseedad spelare som helst. Han kan alltså få möta världsettan Jannik Sinner i första omgången, men han kan också få möta någon obskyr grusarbetare från Sydamerika som reser till London endast för att hämta pengen för att förlora i första omgången. En peng som inom tennisen är otroligt stort. Medan exempelvis en golfspelare som inte presterar i en tävling får noll kronor om denne inte klarar kvalgränsen så får deltagarna i Wimbledon 60 000 pund, ganska precis 800 000 kronor. För att förlora. Inget vidare bra system kanske för att få så konkurrenskraftiga matcher som möjligt. Skadade spelare samt spelare som inte överhuvudtaget behärskar underlaget hade nog ofta gärna stått över Grand Slam-turneringarna men med dessa prispengar för förlust i första rundan blir det i praktiken omöjligt att stanna hemma. Vi får därmed se hur många obefintliga insatser vi får se i första omgången denna gång och som sagt, Elias Ymer kan självklart hoppas på att få möta en av dessa spelare som inte har några större planer på att vinna någon match.

Lottning imorgon fredag alltså. Då pratar vi mer om Ymer, och givetvis också mer om alla andra, de spelare som har chansen att uträtta något. För Ymers chanser i huvudturneringen är givetvis små. Med rätt lottning kan han vinna en match. Med en insats ganska långt utanför det han normalt presterar kan han vinna två. Men någonstans där går gränsen. Tre matchvinster får med hans nivå betraktas som omöjligt.