Berrettini är en av de som levererat under veckan.

Berrettini och Korda två utropstecken på ATP-touren

Det är väl ganska enkelt att slå fast att ja, första gräsveckan, absolut. Kul, jag har tittat en hel del. Men det är ju också lite av en mellanvecka detta. Något som kanske inte blir mindre påtagligt när fotbolls-EM börjar, och nu dessutom, Ludvig hade visst tänkt gå och vinna US Open under helgen. Det är liksom inte atp-turneringarna i Hertogenbosch, eller Den Bosch, eller Rosmalen, eller var de nu spelar. De har otroligt svårt att bestämma sig för det där, holländarna, och Stuttgart som är veckans grej.

Men, det där handlar ju bara om att vi är tillfälligt bortskämda med så mycket annan sport den här veckan. Ett annat år, utan de här andra grejerna, hade tennisen stått sig fint under veckan. För den har absolut inte varit ointressant.

Dålig fart med 28-lottningar

Jag brukar ofta säga att de här små 250-turneringarna är alldeles för utspridda. De behöver liksom inte ha en hel vecka till sitt förfogande. Det blir väldigt lite action. Och det faktum att turneringen i Hertogenbosch, där det regnat typ hela tiden, ändå troligen kommer komma i mål i helgen, det säger väl allt. Det kan regna en hel vecka, ändå är det inga problem att få ihop det. Hur mycket drag är det då om det inte regnar liksom? Eller så kunde man ju vända på det och säga att det är ju bra om även turneringar där det regnar kan slutföras. Men så tänker inte jag. Jag tänker att det ska vara full fart i tennisturneringar och jag tycker att man bed fördel skulle kunna börja småturneringarna en eller till och med två dagar senare. Men en till att börja med i alla fall. Man kunde kvala under måndagen och så börjar huvudturneringen på tisdagen. Då blir det lite bättre fart under resten av veckan sen.

Korda imponerar – Mannarino på väg bort

I alla fall. Korda mot Griekspoor i ena semifinalen. Där jag tycker att Korda är den som verkligen visat någonting den här veckan. Jag skulle säga att han är lite farligare på gräs än på andra underlag. I den andra semifinalen är De Minaur framme. Humbert spelar kvart mot Brouwer idag, borde han klara även om Brouwer varit bra. Han slog ingen mindre än Mannarino i andra rundan. Mannarino har inte råd med så mycket till floppar på gräset. Då kommer hans ranking kollapsa innan sommarens slut.

De Minaur, Humbert, och Korda. Tre av fyra semifinalister (om nu Humbert går dit) har kvartsfinalkapacitet i Wimbledon skulle jag säga så hög kvalité under helgen.

Helt okej comeback av Raonic

Raonic fanns med här och gick till kvarten där han inte hade mycket att sätta emot De Minaur. Ändå en bra insats. Han slog både Bautista och Thompson helt utan matchträning. Starkt det. Mannarino som sagt en besvikelse men även Khachanov som föll i sin första match mot Vukic. Inte bra gjort.

Det var Hertogenbosch. Eller Den Bosch. Eller Rosmalen. Ingen vet.

Nu Stuttgart där det idag ska spelas semifinaler, inget kvartsfinaltjafs först alltså.

Struffen sjuk

Men igår var det tjafs där Struffen lämnade walkover, han var sjuk. Och Bublik gav upp, ont i benet på honom. Lägg därtill att Zverev ju fanns med i lottningen, men lämnade återbud, och Shelton visade i sin första match att han inte lärt sig spela på gräs till i år heller. Helt otroligt att man kan ha ett så perfekt spel för underlaget men ändå vara så värdelös. Allt det där har gjort att lottningen blivit lite stökig i Stuttgart. Och det gör i sin tur att Nakashima, utan att ha behövt göra mycket alls, är framme i semifinal idag. Slog förresten Eubanks i första rundan, Nakashima. Blir enkel biljett tillbaka till challengertouren för Eubanks här under sommaren. Nakashima möter Draper idag. Draper som jag varnat för inför den här grässäsongen. Mycket bra och kapabel spelare som borde vara extra farlig på gräs.

Musetti – En osannolik grässpelare

I den andra semifinalen har vi Musetti, som otroligt nog är rätt bra på grus. Hur kan han vara det liksom? Han har allt man inte ska ha på gräs. Jättelånga svingar, han rör sig klumpigt, han är långsam, han gillar inte att komma framåt, han har en väldigt defensiv position i banan. Allt, skulle jag säga, som är dåligt för gräs, det har han. Men det finns också en grej som överskuggar allt om man vill vara en bra grässpelare. Viljan och förmågan att anpassa sig efter underlaget. Där har Musetti istället full pott. Han försöker inte spela som han gör på andra underlag utan han anpassar sig, och med all den talang han har får han då också ihop det. Jag minns förresten en match mellan honom och Shelton på gräs förra året. Snacka om skilda världar. Två jämna spelare där Shelton är perfekt anpassad för spel på gräs, Musetti är odugligt anpassad för spel på gräs, ändå var Musetti klart bättre och vann matchen rättvist. Inställning, det betyder rätt mycket i tennis.

Fin start på gräset för Berrettini

Berrettini motståndare för Musetti. Italienska gräsmästerskapen alltså. Där nog ingen av dem hade vunnit nej. De har ju en annan rätt okej spelare från det landet. Berrettini var ruskigt ringrostig men slog ändå Safiullin i första rundan, riktigt imponerande. Sen enklare mot Shapovalov och även rätt enkelt mot Duckworth. Han har en bit dit han var för ett par år sen, då som världens näst bästa grässpelare, men åtminstone en riktigt bra start för Berrettini på gräset den här sommaren och om han bara orkar och håller ihop fysiskt tycker jag han är favorit till att vinna titeln inför helgen.

Då var vi uppdaterade va mina vänner?

Får man rekommendera er att besöka startsidan här på TVmatchen förresten? Vilken fullständigt magisk sportlördag vi har framför oss med trippla matcher i EM plus då Ludvig Åberg som startar i ledning i US Open framåt kvällen. Men först så klart, semifinaler i dagens tennisturneringar. De drar igång klockan 11 i Holland och klockan 12 i Tyskland.