Alcaraz och Sinner i Franska öppna. Sinner såg länge ut att ta det men det blev till slut Alcaraz som vann supermatchen i Franska öppna.

Alcaraz vann supermatchen över Sinner

Jag tänkte säga att det var inte det där vi hade väntat oss men jo, det var det väl egentligen. Men det var inte det där vi hade hoppats på. Inte riktigt i alla fall. Men man ska inte överdriva. Nej, matchen höll inte den nivå som den borde hålla mellan världens två bästa spelare. Inte totalt sett i alla fall. Men den var ju liksom inte dålig. Det var tveklöst en av de bästa matcherna i år, kanske den bästa rent nivåmässigt. Trots att ingen av dem egentligen spelade bra. Inte mer än kortare stunder i alla fall.

Lite dubbla känslor med andra ord. Såhär i efterhand känner jag absolut att det var riktigt bra. Men under matchen och direkt efteråt var det definitivt en besvikelse. Upplevelsen blev inte den man hade hoppas på. Samtidigt som man ska veta det. Det är inte särskilt ofta som de matcher man har absolut högst förväntningar på också blir de bästa. De har ofta en tendens att ta ut varandra lite grann när de två absolut bästa spelarna möts.

Så, vad var det som hände då?

Sändningen höll inte måttet

Ja, otroligt oklart skulle jag säga. Alla har nog sin förklaring. De svenska kommentatorerna Maria Strandlund och Jonas Björkman hade sin förklaring. Så fort matchen svängde lite grann i någons favör så var den andra spelaren skadad. Det behövde in synas några tecken på skada, det var så i alla fall. Om det var något som var riktigt dåligt igår så var det verkligen den svenska sändningen. Det började med att Fredrik Rosengren och Jonas Björkman, på programledaren Jonas Karlssons uppmaning, precis innan matchen börja rollspela med varandra. Det var uppenbart intränat där den ena skulle leka tränare för Sinner, den andra för Alcaraz, och så satt de och tjabbade en stund om vem som skulle vinna. Tro mig, jag tittar mycket på tv. Det är inte ofta man hittar en sån skämskudde vad gäller idrottssändningar. Det var så fruktansvärt dåligt. Även kommenteringen var dålig där jag tycker att kommentatorerna konstant misslyckades med att förklara vad som hände. Man sökte sig hela tiden till standardlösningar och jag tycker att det bara var för dåligt. Jag är helt övertygad om att alla inblandade är supertrevliga personer. Någon av dem har jag till och med träffat och kan bekräfta just det där, supertrevlig, men vad gäller kommentering och studiosnack om tennis, det är verkligen alldeles för dåligt som det är nu kring de här sändningarna. I vår facebookgrupp Tennisen var det igår ganska många som var i upplösningstillstånd över att det igår inte gick att välja engelska som kommenteringsspråk som det gått tidigare under turneringen. Det säger väl kanske mycket om att det inte är bra nog skulle jag säga.

Åter till matchen. Hur var det? Var Sinner skadad? Var till och med Alcaraz(!) skadad som Björkman antydde i det tredje setet när Sinner lyckades vinna ett par gem i rad?

Sinners skadeproblem inte avgörande

Sinner hade uppenbarligen någon slags problem. Mindre problem ska sägas. Jag kan inte nämna många poäng under matchen där han såg ut att uppenbart störas av något. Sen mellan poängen, absolut. Och jag tror att det störde honom också rent allmänt. Det är svårare att spela när man har något som inte känns helt bra. Avgjorde det? Kanske det, men man kan knappt ens säga så. För jag skulle säga att det som avgjorde var den missade smashen i sista gemet i fjärde set. Sällan kan man väl så enkelt peka på att en enda poäng är så avgörande i en match. Om Sinner satt den smashen. Det var ingen svår smash. Man pratar mycket om expected goals inom fotbollen. Jag älskar det måttet för det gör det så otroligt begripligt hur en match ser ut. Jag har alltid tänkt så inom tennisen också när jag tittat på matcher och analyserat matcher. Jag har dock inte satt något sånt coolt namn på det. Men Sinners uppskattade chanser att vinna den poängen vid tillfället för smashen, 95%+ skulle jag säga. Han missade den med någon decimeter. En sån poäng är inte bara en poäng. Den fastnar direkt i huvudet. De kommande poängen blir mycket svårare och där klarade inte Sinner riktigt av att bara köra på. Alcaraz vann det fjärde setet och jag tycker att det där följde med även in i femte set. Sinner hann lämna över ett ganska enkelt break till Alcaraz direkt i inledningen innan Sinner sen kom igång igen och höll matchen jämn i slutet. Man kan definitivt peka på såna där lägen tidigare under matchen där Alcaraz inte var så bra också. I början var han exempelvis totalt borta rent taktiskt. Men det blev så uppenbart det här när Sinner hade greppet. Fjärde set hade varit helt 50/50 om Sinner satt den där smashen och även om han förlorat setet på ett normalt set hade femte set då också varit vidöppet. Men nu ramlade han ner i ett tillfälligt mentalt hål. Och under den tiden lyckades Alcaraz avgöra matchen.

Sinner ute ur Franska öppna
Han hade det men tappade det, Sinner.

Vem var då bäst? Vann rätt gosse?

Jag skulle säga ja.

Alcaraz hade högst högstanivå

Alcaraz var som sagt helt värdelös taktiskt i inledningen. Att backa bak och lägga upp höga bollar för Sinner att slå på, det går liksom inte att göra det dummar än så. Frågan är om någon varit bättre på att slå på riktigt höga bollar än vad Sinner just nu är. Han spelade inte jättebra under matchen rent allmänt heller, Alcaraz men jag tycker han var lite bättre än Sinner. Alcaraz högsta punkter var klart högre än Sinners. Sen kändes det länge som att Sinner skulle vinna på att han var den något mer stabila av dem, även om han hade sina dippar också. Men jag tycker att Alcaraz vann rättvist på att han trots allt var den som under sina bra perioder höll den högsta nivån.

Alcaraz i Franska öppna
Alcaraz hade de högsta topparna och vann, delvis på det.

Alcaraz till final alltså och lite skönt på något vis. Det hade varit tråkigt att behöva spåna kring Sinners eventuella skadeproblem inför finalen.

Men jag tycker inte det var Alcaraz som stod för dagens prestation.

En av de bästa matcher Zverev spelat

För Zverev, hur bra var han egentligen i den andra semifinalen? Han var fullständigt larvigt bra.

Samma sak där. Snacket under och efter matchen handlade mycket om Ruuds magproblem. Om han var sjuk eller skadad. Men jag vet inte, om man bara tittade på själva matchen, syntes det jättemycket när bollen ar i spel? Det hade inte spelat någon roll om han så gjort sitt livs match dock. Det är mycket sällan man ser Zverev sådär bra. Den stora skillnaden mot det normala egentligen att han igår träffade bollen bra. Det var som att han hade en katapult i racketen jämfört med att han i normala fall har en väldigt tung bollträff. Men igår, han kunde avgöra poängen med enstaka tillslag hur han ville. Han kunde kliva in och sätta press på Ruud. Det var en av de bättre matcher jag sett Zverev spela faktiskt. Vilket jag inte tror många vågar säga, för man är så rädd att hamna fel i och med att Ruud eventuellt hade lite problem men som sagt, jag säger det. Det där var en av de bättre matcher jag sett Zverev göra.

Zverev i Franska öppna
Inte ofta Zverev spelar så bra som han gjorde i semifinalen mot Ruud.

Alcaraz mot Zverev i final. En väldigt rimlig final sett till hur det sett ut under andra veckan skulle jag säga. Men den pratar vi inte mer om nu. Det gör vi senare idag eller tidigt imorgon.