Inför Wimbledon 2022

Inför Wimbledon 2022

Måndagen den 27 juni är det dags för den 135e upplagan av världens största tennisturnering Wimbledon!
Wimbledon spelas traditionsenligt i stadsdelen Wimbledon som vi finner i sydvästra London, England. Wimbledon är världens äldsta tennisturnering, första upplagan av turneringen spelades redan 1877! Utöver att vara den äldsta turneringen i världen med den största prispengen så är Wimbledon den enda Grand Slam-turneringen som spelas på gräs.

Den regerande mästaren på herrsidan är Novak Djokovic som har vunnit Wimbledon de tre senaste gångerna turneringen har spelats (2018, 2019 och 2021). Utöver dessa tre titlar har serben vunnit Wimbledon ytterligare tre gånger (2011, 2014 och 2015).
Den regerande mästarinnan på damsidan är australienskan Ashley Barty som förra året tog sin första Wimbledontitel.

Se alla sändningar från Wimbledon nedanför!

© TVmatchen.nu – Tennis på TV

Nyheter inför Wimbledon 2022

En fråga som många tennisfans undrar över inför årets Wimbledonturnering är om den legendariske schweizaren Roger Federer kommer till spel. Till mångas besvikelse är svaret på denna fråga dessvärre nej. Federer är mitt uppe i en långdragen rehabiliteringsprocess efter att ha ådragit sig en knäskada i Wimbledons kvartsfinaler 2021 och kommer alltså inte till spel.

En annan snackis kring årets turnering är att tävlanden inte kommer att kunna samla på sig några ATP eller WTA-poäng. Detta är på grund av att tävlingens arrangörer fattat beslutet om att inte tillåta tävlanden från Ryssland eller Belarus. ATP:S ordförande Andrea Gaudenzi har sagt att beslutet att inte tilldela poäng endast kan upphävas om sanktionerna gentemot ryska och belarusiska spelare hävs.

Herrspelare som missar Wimbledon 2022

Utöver Federer så finns det ytterligare spelare som missar Wimbledon 2022 på grund av skada. Bland dessa finner vi Alexander Zverev som lämnade semifinalen av Roland Garros med en allvarlig fotskada som gör att han inte kommer till spel.

Det finns även ett frågetecken kring Rafael Nadal och hans status inför Wimbledon 2022. Nadal har i flera år lidit av en kronisk sjukdom, ”Mallory Weiss syndrom”, som är en sjukdom som orsakar regelbunden smärta hos Nadal. Spanjoren har dock undergått en del behandlingar på hans fot sedan hans vinst i Franska Öppna och vi hoppas för hans skull att han kan komma till spel i Wimbledon. Nadal har en ypperlig chans att i år plocka hem en riktig Grand Slam genom att plocka hem alla Grand Slam-turneringar. Skulle han förvalta sitt favoritskap och vinna Wimbledon återstår sedan enbart US Open att vinna, tänk vilket sätt det hade varit att kröna en helt fantastisk karriär på.

Utöver de tennisstjärnor som missar Wimbledon på grund av skada så finns det även spelare som missar turneringen på grund av sanktionerna mot Ryssland och Belarus. Bland dessa spelare som uteslutits från turneringen finner vi bland annat världsettan Daniil Medvedev samt världsåttan Andrey Rublev.

Favoriter att vinna Wimbledon 2022

Damer

Det finns för närvarande ingen väg runt Iga Swiatek i damsingeln. Swiatek har nyligen vunnit sex titlar i rad, inklusive Franska Öppna, och är just nu obesegrad i sensationella 35 matcher!

Utöver Swiatek kan även Coco Gauff räknas till en av favoriterna. Amerikanskan kom på en andraplats i Franska Öppna och förlorade inte ett enda set förrän hon stötte på Swiatek i finalen.
Bookmakers ser även Naomi Osaka som en vinnarkandidat, frågan är bara i vilket skick Osaka kliver in i turneringen. Japanskan har sedan tidigare kämpat med depression de senaste månaderna.

När man tittar på favoriter på damsidan 2022 ska man inte heller räkna bort den tidigare Wimbledonvinnaren Simona Halep som vann turneringen i 2019.

Vi får även ett kärt återseende i årets turnering då Serena Williams har meddelat att hon gör comeback i Wimbledon efter ett års uppehåll. Den nu 40-åriga Williams anses dock inte vara någon favorit i turneringen och det ses som högst osannolikt att amerikanskan skulle plocka hem en åttonde titel.

Herrar

Andy Murray
Sedan mars 2017 har britten enbart spelat tre finaler på ATP-touren, hans senaste finalframträdande var nu i juni 2022, en final som han förlorade. Murray har sedan tidigare vunnit Wimbledon två gånger (2013 och 2016). Sedan Murrays senaste Wimbledontriumf har han genomlidit en serie skador och spelar numera med en ny höft. Vägen tillbaka har varit lång för Andy Murray men hans hårda jobb har verkligen betalat av sig då han nu återigen är bland de 50 bästa i världen, senast han var rankad bland de 50 bästa i världen var i maj 2018.
Andy Murrays form har varit fin den senaste tiden och även om han var tvungen att ställa in sin start i förberedelseturneringen i Queens så är han definitivt något av en joker i årets Wimbledonturnering.

Matteo Berrettini
I finalen i Stuttgart var det Matteo Berrettino från Italien som slog Andy Murray. Det var även Berrettini som stod på andra sidan banan mot Novak Djokovic i Wimbledonfinalen 2021. I förra årets final lyckades Berrettini vinna matchens första set, han kunde dock inte stå emot Djokovic som därefter vann tre raka set.
Berrettini är bekväm på gräsplanen och har redan vunnit i både Stuttgart och i Queens i år. Skulle det vara som så att Nadal drar sig ur årets turnering får Matteo Berrettini ses som Djokovics största utmanare.

Novak Djokovic
Den största favoriten i årets turnering är så klart Novak Djokovic, serben som sedan tidigare har vunnit turneringen hela sex gånger. Under säsongen har Djokovic missat Australian Open samt så åkte han ut mot en övermäktig Nadal i kvartsfinalen av Franska Öppna.
Under årets säsong har Djokovic svårt att hittat toppformen, hans första och enda titel kom i maj när han vann Italienska Öppna i Rom där han slog greken Stefanos Tsitsipas.
Om Djokovic skulle vinna årets upplaga av Wimbledon skulle han plocka hem sin 21a Grand Slam-titel.

Bubblare
Förutom de tidigare nämnda spelare blir det även intressant att följa norske Casper Ruud och danske Holger Rune, bägge spelarna har framtiden för sig och kan mycket väl stå för fina insatser i Wimbledon.

Nick Kyrgios är också en spelare som mycket väl kan göra ett avtryck i turneringen. Kyrgios utnämnde nyligen sig själv till världens bästa grässpelare så det ska bli intressant om han kan bevisa detta på banan. Kyrgios styrkor är hans kraftfulla serve och hårda slag från baslinjen, något som kan passa bra in på gräsunderlaget.

En annan bubblare som man absolut inte ska räkna bort är greken Stefanos Tsitsipas. Tsitsipas är inte på något sätt en grässpecialist men i årets upplaga av Wimbledon där så många stora namn saknas så kan han verkligen göra ett avtryck i turneringen. Förra året nådde greken till en åttondelsfinal i turneringen vilket var hans bästa resultat någonsin i Wimbledon.

Tidigare segrare i Wimbledon

Damer:
2012: Serena Williams (USA)
2013: Marion Bartoli (Frankrike)
2014: Petra Kvitová (Tjeckien)
2015: Serena Williams (USA)
2016: Serena Williams (USA)
2017: Garbiñe Muguruza (Spanien)
2018: Angelique Kerber (Tyskland)
2019: Simona Halep (Rumänien)
2020: Inställt på grund av COVID-19
2021: Ashley Barty (Australien)

Herrar:
2012: Roger Federer (Schweiz)
2013: Andy Murray (Storbritannien)
2014: Novak Djokovic (Serbien)
2015: Novak Djokovic (Serbien)
2016: Andy Murray (Storbritannien)
2017: Roger Federer (Schweiz)
2018: Novak Djokovic (Serbien)
2019: Novak Djokovic (Serbien)
2020: Inställt på grund av COVID-19
2021: Novak Djokovic (Serbien)

Hur spelas Wimbledon 2022?

Första rundan – 27 + 28 juni
Andra rundan – 28 + 29 juni
Tredje rundan – 1 + 2 juli
Fjärde rundan – 3 + 4 juli
Kvartsfinaler (D + H) – 5 + 6 juli
Semifinaler (D + Mixed dubbel final) – 7 juli
Semifinaler (H) – 8 juli
Finaler (D + H dubbel) – 9 juli
Finaler (H + D Dubbel) – 10 juli

D = Damer
H = Herrar