Djokovic – Federer | Final i Wimbledon

Få full översikt över alla matcher i Wimbledon här

Det blir väl inte mycket bättre än såhär? Tittar man historiskt så har de största matcherna inom idrottens värld spelats när det funnits en spelare eller ett lag som nästan alla älskar, och en spelare eller ett lag som nästan ingen älskar. När alla kan samlas i en ringhörna och hejandet mot ett håll blir snudd på totalt.

När Novak Djokovic och Roger Federer möts på söndag så kommer garanterat 90% av tittarna, troligtvis mer, heja på Federer och när det gäller de 15 000 i publiken på Wimbledons centercourt kommer procentförhållandena vara ännu mer åt Federers håll. Nästan ingen kommer heja på Djokovic. Världens kanske allra mest älskade idrottsman mot världens kanske största och bästa idrottsman de senaste åren som kämpar så hårt för att bli älskad, men ständigt misslyckas, delvis för att det redan finns en annan spelare inom samma sport som är så mycket mer älskad. 

Fördel Djokovic i internmöten mot Federer

Någon skönhetstävling eller bedömningssport är emellertid inte tennis, och matchen kommer avgöras på banan och inte på läktarna eller framför tv-apparaterna. Kan man för Djokovic del hoppas i alla fall. Han brukar ha svårt att hantera när han har publiken emot sig. Han känner sig orättvist behandlad och började flera gånger under semifinalen mot Roberto Bautista Agut gestikulera mot publiken när han ansåg att de gjorde fel som hejade på Bautista. Vi får hoppas för Djokovic del att han är förberedd på den anstormning som kommer komma under söndagen.

Världsettan Djokovic mot världstrean Federer och på förhand är det inget snack om var favoritskapet ligger. Djokovic har slagit Federer i fyra av de fem senaste matcherna och åtta av de tio senaste matcherna. När det gäller matcher i Grand Slam-sammanhang har han vunnit de fyra senaste. Totalt 25-22 i inbördes möten, men då ska man veta att Federer hann vinna ganska många matcher medan Djokovic fortfarande var väldigt ung. På senare år har Djokovic haft, kanske inte full, men åtminstone god kontroll på Federer.

Ska Federer vinna sin 21:a Grand slam-titel?

För Federers del gäller det att återupprepa insatsen mot Rafael Nadal i semifinalen där han under matchens slutskede spelare så bra att det nästan bara var att lyfta på hatten och titta på för Nadal. Federer missade i stort sett ingenting trots ytterst offensivt spel och det var helt omöjligt för Nadal att stå emot. Sen blev det skakigt till slut ändå. Nadals mentala förmåga att aldrig ge sig som genom året gäckat Federer höll på att förstöra för honom igen men Federer lyckades knyta ihop säcken och får här en chans att vinna sin 21:a Grand Slam-titel. Djokovic går för sin 16:e.

Federer måste spela på topp, och aldrig sänka tempot. Djokovic är den säkrare av dem så det gäller för Federer att han aldrig blir försiktig, aldrig blir rädd. Han måste ånga på från första till sista stund för att hålla maximal press på Djokovic. Då kan det gå. Men om Djokovic lyckas hålla undan Federers offensiv och fångar honom nere vid baslinjen och i synnerhet nere i Federers backhandshörn, då är slaget mest troligt förlorat för Federer.

Vad ska man spela då?

Det är svårt att säga något annat än att spelvärdet just nu ligger på Djokovic. Han är världens överlägset bästa spelare och han har haft god kontroll på Federer på senare år. De har båda två sett mycket starka ut på sin väg fram hit och när de är i jämbördig form brukar Djokovic helt enkelt vinna. Enligt oddsen är det mer än en chans på tre att Federer vinner. Det är nog snarare mindre än en chans på tre att han gör det, så att spela Djokovic till mellan 1,55 och 1,60 som just nu finns tillgängligt kan vara en god idé.