Den nya olympiska stadion i Elfenbenskusten. (Photo by Issouf SANOGO / AFP)

Viaplay sänder afrikanska VM-kvalet

Nordic Entertainment Group (NENT Group) har förvärvat de exklusiva rättigheterna att sända det afrikanska kvalet till FIFA World Cup 2022 på streamingtjänsten Viaplay. 
– Det här är en spännande del i vår storsatsning på landslagsfotbollen. Under denna höst har vi säkrat damernas VM 2023, herrarnas EM- och VM-kval från 2022, och så nu det afrikanska VM-kvalet som kickar i gång redan under våren, säger Per Nunstedt, sportchef NENT Group Sverige.

Viaplay kommer att direktsända 130 matcher från det afrikanska kvalet där flera av världens bästa spelare kommer jaga VM-biljetter till 2022 års stora fotbollsfest. 
– Det är en extremt tuff konkurrens om platserna till VM i Qatar. 54 nationer har via förkval skalats ner till 40 länder som i sin tur gör upp om endast fem platser till VM. Salah, Mané och Aubameyang är några av Premier Leagues stora stjärnor som vår fotbollspublik nu får följa i deras respektive landslagsmiljö i den knivskarpa kampen om VM-platserna, säger Per Nunstedt. 
NENT Group har förutom Sverige även säkrat sändningsrättigheterna till kvalet i Norge, Danmark, Finland, Island, Estland, Lettland, Litauen och Polen. 
– Detta är vårt första sporträttighetsavtal som täcker nio Viaplay-marknader, vilket visar att vi har en konkurrensfördel samt är beredda att investera. Kvaliteten på NENT Groups produktioner och vår snabbväxande internationella räckvidd hjälper oss att säkra det bästa innehållet och kommer att accelerera vår resa mot att bli Europas främsta streamingbolag, säger NENT Groups VD och koncernchef Anders Jensen.


Afrikanska VM-kvalet blir den senaste förstärkningen i NENT Groups satsning på landslagsfotboll. I höst och vinter har man säkrat svenska herrlandslagets kvalmatcher till EM och VM samt Nations League från 2022 till 2028 och damernas forbolls-VM 2023. 
Bland övriga fotbollsrättigheter märks Champions League innevarande säsong, engelska Premier League, franska Ligue 1, tyska Bundesliga samt de tre största damligorna engelska Super League, tyska Frauen-Bundesliga och franska Division 1. 
Dessutom har NENT Group förvärvat UEFA Europa League och den nya UEFA Europa Conference League, från början av säsongen 2021/2022.