SVT sänder finalerna i Svenska Cupen

I helgen blev det klart vilka lag som går till final i Svenska Cupen i fotboll, både på herr- och damsidan. Båda finalerna kommer att visas i SVT.

Först ut är damernas final, som spelas den 13 maj. Några veckor senare, den 30 maj, spelar herrarna sin final.

– Svenska cupen har fått en ökad status de senaste åren och vi tror på en fortsatt positiv utveckling. Vi vill gärna vara med och sända när titlar och pokaler ska delas ut i svensk idrott och är glada att kunna visa svensk klubblagsfotboll på högsta nivå, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Damernas cupfinal handlar om äran och att vinna en titel. Vinnaren av Svenska Cupen på herrsidan får utöver att fylla på prisskåpet även kvalspela till den nya turneringen Europa Conference League.

– Fantastiskt kul att vi ska sända cupfinalerna igen, jag har fina minnen från när vi sände finalerna tidigare år. En cupfinal är en häftig upplevelse som spelare. Pulsen och nerven i att en titel står på spel och att allt ska avgöras i en enda match, säger SVT:s fotbollsexpert Daniel Nannskog.

I helgen avgörs vilka lag som når hela vägen till finalen. På damsidan står kampen om finalplatsen mellan Umeå och Eskilstuna i den ena semifinalen, i den andra möts Häcken och Rosengård. På herrsidan ställs Hammarby mot Djurgården i ett derby om en finalplats mot redan finalklara Häcken.

Vilka av semifinalvinnarna som får spela finalen på hemmaplan lottas direkt i Sportspegeln på söndag 4 april kl 19:00 i SVT1.

På damsidan spelades Svenska Cupen aldrig färdigt 2020 då pandemin satte stopp. Senaste cupvinnaren är Kopparberg/Göteborg som vann finalen 2019. Herrarnas cupfinal 2020 vanns av IFK Göteborg som vann en dramatisk match mot Malmö FF.

SVT har sändningsrättigheterna till finalerna i Svenska Cupen till och med 2025.